Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

2. KONU Sevr’den Lozan’a.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "2. KONU Sevr’den Lozan’a."— Sunum transkripti:

1 2. KONU Sevr’den Lozan’a

2 KURTULUŞ SAVAŞI HAZIRLIK DÖNEMİ
30 Ekim 1918 MONDROS ATEŞKES ANTLAŞMASI 15 Mayıs 1919 İZMİR’İN İŞGALİ 19 Mayıs 1919 SAMSUNA ÇIKIŞ 28-29 Mayıs 1919 HAVZA GENELGESİ 22 Haziran 1919 AMASYA GENELGESİ 23 Temmuz 1919 ERZURUM KONGRESİ 4-12 Eylül 1919 SİVAS KONGRESİ 20-22 Ekim 1919 AMASYA GÖRÜŞMELERİ 27 Aralık 1919 TEMSİL HEYETİNİN ANKARA’YA GELİŞİ 28 Ocak 1920 MİSAKIMİLLİ KARARLARI 23 Nisan 1920 TBMM'NİN AÇILMASI

3 KURTULUŞ SAVAŞI DÖNEMİ
1919 DOĞU CEPHESİ 1919 GÜNEY CEPHESİ 1919 BATI CEPHESİ 6 Ocak 1921 I. İNÖNÜ SAVAŞI 23 Mart 1921 II. İNÖNÜ SAVAŞI 10 Temmuz 1921 KÜTAHYA – ESKİŞEHİR SAVAŞI 23 Ağustos 1921 SAKARYA SAVAŞI BÜYÜK TAARRUZ 26 Ağustos 1922 BÜYÜK TAARRUZ 11 Ekim 1922 MUDANYA ATEŞKES ANTLAŞMASI 24 Temmuz 1923 LOZAN BARIŞ ANTLAŞMASI

4 2. konu Sevr’den Lozan’a Bu antlaşma, Türk milleti aleyhine, asırlardan beri hazırlanmış ve Sevr Antlaşması’yla tamamlandığı zannedilmiş büyük bir suikastın yıkılışını ifade eder bir belgedir. Bu sözünde Atatürk Lozan Barış Antlaşması’ndan bahsetmiştir. Atatürk’ün yukarıdaki sözünde ifade ettiği suikastı hazırlayanlar ve gerçekleştirmek için harekete geçenler kimlerdir?

5 2. konu Sevr’den Lozan’a Yukarıdaki haritada ülkemizin Lozan Barış Antlaşması’yla belirlenmiş sınırlarını görüyorsunuz. Bu haritayı Sevr Antlaşması’na ait harita ile karşılaştırdığınızda neler söyleyebilirsiniz?

6 2. konu Sevr’den Lozan’a Lozan Barış Konferansı İngiltere, Fransa, İtalya ve Japonya’nın çağrısıyla 20 Kasım 1922’de İsviçre’de toplandı. Bu durum Kapitülasyonlar, Osmanlı borçları, Boğazlar ve azınlıklar gibi uluslararası nitelik taşıyan konulardan kaynaklanmıştır. Lozan Konferansı sadece Türk-Yunan anlaşmazlığını çözmek amacıyla değil, yüzyıllardır birikmiş olan pek çok soruna çözüm bulmak için toplanmış uluslararası bir konferanstır. Bu konferansa başta Türkiye olmak üzere Yunanistan, Romanya ve Yugoslavya davet edildi. SSCB, Bulgaristan, Ukrayna ve Gürcistan ise Boğazlar ile ilgili görüşmelere katılmak üzere konferansa çağrıldı. Gözlemci olan ABD’nin yanı sıra Belçika ve Portekiz de konferansta hazır bulundu. Onlara Lozan Konferansı’na Türkiye’nin doğrudan savaşmadığı devletlerin de katılmasının nedenlerinin neler olabilir?

7 2. konu Sevr’den Lozan’a Lozan Barış Konferansı’nda İtilaf Devletleri ile Türkiye arasında sert tartışmalar yaşandı. Türk heyetinin kapitülasyonların kaldırılması ve Doğu Anadolu’nun Ermenilere verilmemesi gibi istekleri kabul edilmeyince ve İtilaf Devletlerinin kendi aralarında hazırladıkları bir antlaşma taslağını Türk heyetine kabul ettirmek istemeleri üzerine de konferans 4 Şubat 1923’te dağıldı. Çünkü bu istekler toprak bütünlüğümüzü ve egemenlik haklarımızı zedelediği için kabul edilemez. Ankara Hükûmetinin kapitülasyonların devamı ve Ermenilere toprak verilme konularında tavizsiz bir tutum takınmasının nedenleri neler olabilir?

8 2. konu Sevr’den Lozan’a Çünkü, Lozan barış masasında ele alınan meseleler yalnız üç dört yıllık yeni devreye ait ve onunla sınırlı kalmıyordu. Yüzyılların Hesabı görülüyordu. Bu kadar eski, bu kadar karışık ve bu kadar kirli hesapların içinden çıkmak elbette o kadar basit ve kolay olmayacaktı.” Bir süre Ankara’dan Lozan Konferansı görüşmelerini takip ettim. Görüşmeler hararetli ve tartışmalı geçiyordu. Türk haklarını tanıyan olumlu bir sonuç görülmüyordu. Ben bunu pek tabii buluyordum. Mustafa Kemal’in “yüzyılların hesabı” sözüyle anlatmak istediği konular neler olabilir?

9 24 Temmuz 1923 tarihinde barış antlaşmasının imzalanmasıyla sona erdi.
2. konu Sevr’den Lozan’a Lozan Barış Konferansı 23 Nisan 1923’te yeniden toplandı. Görüşmelerin ikinci turunda pek çok sorun Türkiye’nin istediği şekilde çözümlendi ve konferans 24 Temmuz 1923 tarihinde barış antlaşmasının imzalanmasıyla sona erdi.

10 MADDELERİ 1 - SINIRLAR Sevr’den Lozan’a
2. konu Sevr’den Lozan’a MADDELERİ 1 - SINIRLAR Yunanistan ile Meriç nehri sınır kabul edildi. Görüşülmedi, Kars Antlaşması geçerli oldu. Bozcaada ve Gökçeada Türkiye'ye, Oniki Ada İtalya'ya, diğer bütün Ege Adaları Yunanistan'a verildi. Musul konusunda anlaşmazlık çıkması üzerine Türkiye ile İngiltere arasında ikili görüşmelere bırakıldı. 20 Ekim 1921'de imzalanan Ankara Antlaşması’na göre belirlendi.

11 MADDELERİ 2 - BOĞAZLAR Sevr’den Lozan’a
2. konu Sevr’den Lozan’a MADDELERİ 2 - BOĞAZLAR Boğazların yönetimi başkanlığını bir Türk'ün yapacağı uluslararası komisyona bırakılacak. Boğazların her iki yakasında yirmişer kilometrelik alan silahsızlandırılacak. Lozan Türk Boğazları ve yakın çevresinde Türkiye’nin egemenlik hakkını önemli ölçüde sınırlamaktaydı. Ticaret gemileri serbestçe boğazlardan geçebilecek. Savaş gemilerine tonaj sınırlaması getirilecek. Savaş ihtimali olduğunda Türkiye boğazları silahlandırabilecek.

12 2. konu Sevr’den Lozan’a MADDELERİ 3 - KAPİTÜLASYONLAR Kapitülasyonların bütün sonuçlarıyla birlikte kaldırılması kabul edildi.

13 MADDELERİ 4 – DIŞ BORÇLAR Sevr’den Lozan’a Düyun-u Umumiye
2. konu Sevr’den Lozan’a MADDELERİ 4 – DIŞ BORÇLAR En çok Fransa ile aramızda bu konuda sorun çıktı. Düyun-u Umumiye İdaresi kaldırıldı. Osmanlı borçları Osmanlı Devleti'nden ayrılan devletlerarasında paylaştırıldı. Borçların önemli bir kısmını Türkiye ödeyecekti. Borçlar Türk lirası ya da Fransız frangı ile ve taksitler halinde ödenecekti.

14 MADDELERİ Sevr’den Lozan’a 5 – FENER – RUM PATRİKHANESİ
2. konu Sevr’den Lozan’a MADDELERİ 5 – FENER – RUM PATRİKHANESİ Yabancı kiliselerle ilişki kurmaması şartıyla patrikhane İstanbul'da kalacak, seçilen patriği Türk hükümeti onaylayacak

15 MADDELERİ Sevr’den Lozan’a
2. konu Sevr’den Lozan’a MADDELERİ 6 – YABANCI OKULLAR Türkiye'de bulunan bütün yabancı okullar Türk Milli Eğitim sistemine bağlı olacak.

16 MADDELERİ Sevr’den Lozan’a 7 – SAVAŞ TAZMİNATI
2. konu Sevr’den Lozan’a MADDELERİ 7 – SAVAŞ TAZMİNATI Yunanistan'dan savaş tazminatı olarak sadece Edirne'nin Karaağaç bölgesi alındı.

17 MADDELERİ Sevr’den Lozan’a 8 – AZINLIKLAR
2. konu Sevr’den Lozan’a MADDELERİ 8 – AZINLIKLAR Türkiye'de bulunan bütün azınlıklar Türk vatandaşı sayıldı. Böylece Avrupalı devletlerin içişlerimize karışmaları önlendi. Batı Trakya Türkleri ile İstanbul Rumları hariç Yunanistan'daki Türkler ve Türkiye'deki Rumların yer değiştirmesi (mübadele edilmesi) kararlaştırıldı.

18 2. konu Sevr’den Lozan’a 20 yy. başlarında imzalanan ve hala geçerliliğini koruyan uluslararası bir belgedir. Türk milleti Lozan Antlaşması’yla bağımsızlığını kazandı. Yeni Türkiye Cumhuriyeti’ni tüm dünya resmen tanıdı.

19 Türkiye'nin bağımsızlığı tanındı.
2. konu Sevr’den Lozan’a LOZAN’IN ÖNEMİ Uzun yıllar süren kapitülasyonlar, dış borçlar, azınlıklar gibi sorunlar çözümlendi. Boğazlar Komisyonu’nun varlığı milli egemenliğimize gölge düşürdü. Irak sınırı hariç diğer sınırlarımız belirlendi. Türk milleti açısından I. Dünya Savaşı sona erdi. Türkiye'nin bağımsızlığı tanındı. Lozan Antlaşması uzun süre geçerli olması açısından diğer antlaşmalara örnek oldu.

20 Antlaşmadan Sonra Sorun Olan Konular Dış borçların ödenme şekli
Sevr’den Lozan’a Antlaşmadan Sonra Sorun Olan Konular Musul Sorunu Hatay Sorunu Boğazlar Sorunu Dış borçların ödenme şekli Nüfus mübadelesi Yabancı okullar

21 2. konu Sevr’den Lozan’a Türk Heyetinin İstediği Şekilde Çözümlenemeyen Konular Patrikhanenin ülke dışına çıkarılması Boğazların hakimiyeti Hatay-Musul


"2. KONU Sevr’den Lozan’a." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları