Das Perfekt I. ÖN BİLGİLER

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Zamanlar- Zeitformen Geçmiş Zaman Şimdiki Zaman Gelecek Zaman
Advertisements

Das Präsens (Gegenwart)
Eğitim Konulu Çalışma Toplantısı
İNGİLİZCE GRAMER SIMPLE PRESENT TENSE (GENİŞ ZAMAN) GRAMER ANLATIMI
FİİLLERDE ZAMAN
“BE” fiilinin Şimdiki ve geçmiş zamandaki şekilleri
ANLATIM BOZUKLUKLARI.
Am, is, are OR was, were ? “Am, is, are mı YOKSA was, were mü?”
SİMPLE PRESENT TENSE (GENİŞ ZAMAN)
İNGİLİZCE PROJE ÖDEVİ HazIrlayan:onur rahman gürcan SInIf:9-e no:1106 konu:Simple present tense.
FUTURE PERFECT CONTINUOUS WILL + HAVE + BEEN +V ING a)Gelecekte bir eylemi ne kadar zamandır yapıyor olacağımızı ifade eder By next year,
A Deep Approach to Turkish Teaching and Learning
EKLER.
6. EYLEM KİPİNDE ANLAM KAYMASI.
TÜRKÇE DERSİ FİİLLERDE ÇATI.
AS IF / AS THOUGH.
MODALVERBLİ ALMANCA CÜMLE ÇEKİMLERİ.
Düzenli Fiiller beginnen fliegen reiten bleiben gehen rennen bringen
Eğitim Öğretim Yılı II. Dönem I. Ortak Sınav Programı.
=>CÜMLEDE ANLAM<=
Iguazú Wasserfälle Iguazú Şelaleleri Sie bestehen aus ca. 270 Wasserfällen auf einer Länge von 2.5 Km, bei der die Wassermassen zum Teil bis 80m in die.
CÜMLE Bir duyguyu, düşünceyi, isteği, haberi, durumu, olayı vb. ifade etmek için kurulan ve kendi içinde anlam ve yargı bütünlüğü olan sözcüğe veya söz.
DİL BİLGİSİNİN, DİLDEKİ SÖZCÜKLERİN YAPISINI İNCELEYEN BÖLÜMÜ
5.Gün MATEMATİK 1.KİTAP İŞLEM ÖNCELİĞİ ANTRENMANLARLA
( YEDİ TANE MELEK SENİ BU ANDAN İTİBAREN KORUSUN )
Emre BAYRAKTAR. Almanya, Avusturya, Lihtenştayn ve İ sviçre’nin resmi dilidir ve Polonya, Çek Cumhuriyeti, Macaristan, Romanya, Rusya, Belçika ve Lüksemburg’da.
Dosya, Klasör ve Sürücüler
Deutsch lernen Almanca öğrenmek.
DAS WETTER.
Das Perfekt Perfekt Geçmişte yapılıp bitmiş olan eylemleri anlatır.
EŞ ANLAMLI KELİMELER.
Düzenli Fiiller beginnen fliegen lernen bleiben gehen trinken bringen
ENGLİSH LESSON MY DAİLY ROUTİNE.
MITKOMMEN: Birlikte gelmek İch komme mit  Bende geliyorum (seninle) Kommst du mit?  Sende geliyor musun? (benimle/bizimle) ABSCHREIBEN: Bir yerden yazmak,kopyalamak.
WAHRE LIEBESGESCHICHTE Eine Schockierende wahre Geschichte..... Hut ab vor dieses Brautpaar. Nehmen Sie sich Zeit, und schauen sich die Geschichte bis.
TEMPUS-ZAMANLAR Almancada fiiller toplam 6 zamanda bulunur.
SIFATLAR.
MODALVERBEN.
SENSİZLİGİN 18 YIL OLDU ÖLÜMÜNE ALIŞAMADIM… 2 Heute Abend bin ich wieder allein Habe Dich gesucht İn meinen Erinnerungen Du warst in meinen Traenen Ich.
PERSONALPRONOMEN (KİŞİ ZAMİRLERİ)
DİE UHRZEİTEN Almanca'da saatler günlük konuşmalarda 1-12 arasındaki rakamlarla ifade edilirler. Örneğin : saat 3'te-saat beşte gibi.
Hast du deinen Job satt? / Artık işin çekilmez mi geliyor?
GÜRKAN’IN YALANI Elif Emine BALCI. Gürkan ve Semih adında birbirlerine çok yakın iki arkadaş vardı. İkisi de sekiz yaşında ve aynı sınıftalardı. Bir hafta.
“Die Dinge haben sich verändert” Automatisch HER SEY NASIL DA DEGISTI.
KLASSE KK KUNSTRAUM M MUSİKRAUM B B BİBLİOTHEK DİE KÜCHE DİE KANTİNE S SCHLAFRAUM.
Netzwerk A1 Kurs- und Arbeitsbuch
Netzwerk A1 Kurs- und Arbeitsbuch
Netzwerk A1 Kurs- und Arbeitsbuch
Bir & Bil İNTERNET NEDİR ? Bir & Bil
HABİB BEKTAŞ.
DIE UHRZEITEN Almanca'da saatler ifadeleri iki şekilde söylenir resmi ve gayri resmi saatler. Resmi olmayan saat ifadeleri 1-12 arasındaki rakamlarla ifade.
Hazırlayan Zahide KURT 9/A -23
Netzwerk A1 Kurs- und Arbeitsbuch
Iguazú Wasserfälle Iguazú Şelaleleri (Brasilien/Argentinien)
Netzwerk A1 Kurs- und Arbeitsbuch
ICH HABE DIR DEN NAMEN LIEBE GEGEBEN
Netzwerk A1 Kurs- und Arbeitsbuch
Netzwerk A1 Kurs- und Arbeitsbuch
Das Perfekt I. ÖN BİLGİLER
Deutsche Leistungsvergabe. İch Fahre Gerne İch mag reisen.
Netzwerk A1 Kurs- und Arbeitsbuch
Passiv (Edilgen Çatı) Etken : Er schreibt den Brief.
Zamanlar 1. Bildirme kipi 1. Präsens : Şimdiki zaman/Geniş zaman
Passiv (Edilgen Çatı) Etken : Er schreibt den Brief.
Netzwerk A1 Kurs- und Arbeitsbuch
TATİLİMTATİLİM Bilgisayar oynadım kitaplarımı okudum tamam bitti.
ICH  Mein name ist Muhammed. Ich bin sechzehn jahre alt. Ich komme aus Rize. Ich wohne in İstanbul. Ich höre musik gerne. Mein gesicht ist oval. Meine.
ALMANCA FİİL ÇEKİMLERİ
Iguazú Wasserfälle Iguazú Şelaleleri (Brasilien/Argentinien)
Sunum transkripti:

Das Perfekt I. ÖN BİLGİLER Bu dersimizde ‘das Perfekt’ konusunu inceleyeceğiz. Almanca’da 2 ayrı -di’li geçmiş zaman vardır. Perfekt; Geçmişte yapılıp bitmiş olan eylemleri anlatır. Präteritum; genellikle yazı dilinde kullanılır, deyimlerde kullanılır, masallarda, roman veya hikayelerde çok kullanılır, Perfekt ise konuşma dilinde kullanılır, roman, hikaye gibi eserlerde kullanılmaz

Das Perfekt YARDIMCI FİİL Perfekt’in yapılmasında iki yardımcı fiil kullanılır, bunlar; HABEN(sahip olmak) ve SEIN(olmak) filleridir. Bu filler yardımcı fiil olarak kullanıldıklarında bir anlam ifade etmezler. Perfekt yapılırken bu fiillerin şimdiki zamana göre (Präsens) çekimleri kullanılır. Şimdi bu fiillerin şimdiki zamana göre çekimlerini verelim.

HABEN VE SEİN ÇEKİMLEMELERİ ŞAHISLAR haben sein ich habe bin du hast bist er/sie/es hat ist wir haben sind ihr habt seid sie haben sind Sie haben sind

CÜMLE DİZİLİMİ Ich bin gekommen. Du hast geschlafen. ÖZNE + YARDIMCI FİİL + DİĞER ÖĞELER + ge’li ESAS FİİL Ich bin gekommen. Du hast geschlafen. Wir haben gegessen.

KURAL Madem ki Perfekt’te özneden sonra yardımcı fiil kullanacağız ve karşımızda “haben” ve “sein” olmak üzere iki tane yardımcı fiil var, bu durumda “haben” mi kullanacağız yoksa “sein” mi? Haben veya sein yardımcı fiilerinden hangisini seçeceğiz? Neye göre seçeceğiz? Bu sorulara cevabımız şudur: Perfekt’te hangi yardımcı fiili kullanılacağımızı esas fiile bakarak belirleriz. Bazı fiillerle haben kullanılır, bazılarıyla sein kullanılır. Hangi yardımcı fiili kullanacağımıza, kuracağımız cümlenin esas fiiline bakarak karar veririz. Genel olarak Perfekt’te en çok kullanılan yardımcı fiil “haben” dir. Özellikle düzensiz olan bazı fiillerle ise “sein” kullanılır. Hangi fiillerle sein, hangi fiillerle haben kullanacağımızı aşağıda yer alan fiil listesinde görebilirsiniz. Daha önce de söylediğimiz gibi, Almanca grameri yoğun ezber gerektiren bir yapıya sahiptir, dolayısıyla hangi fiillerle haben, hangi fiillerle sein kullanıldığını da ezberlemeniz gerekmekte. Burada küçük bir gruplama yapmak gerekirse; hal veya hareket değişimi (örneğin yukarıdan aşağı inmek, çıkmak, sağdan sola gitmek, ya da düz zeminde herhangi bir yöne ilerlemek gibi) anlam veren fiillerle “sein” kulanılır.

ÖRNEK CÜMLELER VIEL SPASS!

Örnekler Ich habe Musik gehört. / Müzik dinledim. Wir haben ferngesehen./ Televizyon izledik. Er hat Fußball gespielt./ O futbol oynadı. Du hast ein Buch gelesen./ Sen kitap okudun. Sie (f) hat einen Film gesehen./ O bir film izledi. Sie (pl) haben Tischtennis gespielt./Onlar masa tenisi oynadı. Habt ihr Hausaufgaben gemacht?/Ödevlerinizi yaptınız mı?

Fiilleri nasıl geçmiş zaman takısıyla kullanacağız?

DÜZENLİ FİİLLER Düzenli ve zayıf fiillerde fiilin üçüncü hali: ge- fiilkökü -t örnek: spielen  gespielt machen  gemacht hören  gehört

Hadi bakalım bu filleri geçmiş zaman şekline getirelim. haben kaufen spielen tanzen sagen sparen schauen faulenzen machen plaudern

Cevaplar gehabt gekauft gespielt getanzt gesagt gespart geschaut gefaulenzt gemacht geplaudert

BAZI DÜZENSİZ FİİLLERİN PARTIZIP PERFEKTİ sehen  gesehen schreiben  geschrieben lesen gelesen fernsehen ferngesehen schlafen  geschlafen essen  gegessen trinken  getrunken vergessen  vergessen verlieren  verloren besichtigen  besichtigt Ezberlemekten başka çaremiz yok 

NOT: Ayrılabilir Fiiller Ayrılabilir fiilleri geçmiş zamana göre çekimlerken önek’lerini ayırarak fiil kökünün başına –ge takısını getiririz. Örnek: fernsehen ( televizyon izlemek)– ferngesehen anrufen( telefonla aramak)- angerufen

Düzensiz Fiillere örnek cümleler Ich bin einkaufen gegangen.(gehen)/Alış veriş gittim. Sie (sg) ist zu Haus geblieben.(bleiben)/ O evde kaldı. Wir sind nach London gefahren.(fahren)/Londra’ya gittik. Die Kinder ins Kino gegangen.(gehen)/Çocuklar sinemaya gitti. Ihr seid bis 9.00 Uhr geblieben.(schlafen)/9’a kadar kaldınız. Paul ist nach Spanien geflogen.(fliegen)/Paul İspanya’ya uçtu. Gestern nachmittag ist er geschwommen. (schwimmen)/O dün öğleden sonra yüzdü.

Artık Almanca’daki –di’li geçmiş zaman olan PERFEKT’i biliyoruz Artık Almanca’daki –di’li geçmiş zaman olan PERFEKT’i biliyoruz. Bundan sonrası sizin fiilleri ve 3. hallerini ezberlemenize kalmış!!!