Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

DIE UHRZEITEN Almanca'da saatler ifadeleri iki şekilde söylenir resmi ve gayri resmi saatler. Resmi olmayan saat ifadeleri 1-12 arasındaki rakamlarla ifade.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "DIE UHRZEITEN Almanca'da saatler ifadeleri iki şekilde söylenir resmi ve gayri resmi saatler. Resmi olmayan saat ifadeleri 1-12 arasındaki rakamlarla ifade."— Sunum transkripti:

1 DIE UHRZEITEN Almanca'da saatler ifadeleri iki şekilde söylenir resmi ve gayri resmi saatler. Resmi olmayan saat ifadeleri 1-12 arasındaki rakamlarla ifade edilirler. Örneğin : saat 3'te-saat beşte gibi.

2 Resmi görüşme ve yazışmalarda ise 12-24 arasındaki rakamlar kullanılır.
Örneğin : saat saat ondokuz otuz gibi. Ayrıca saatler konusuna hakim olabilmek için sayıları tam olarak bilmek gerekir.

3 RESMİ OLMAYAN SAATLER Es ist zehn nach ………..
Burada boş bırakılan yere saat getirilir. Uhr sözcüğü resmi olmayan saat ifadelerinde yer almaz. Resmi saat ifadelerinde Uhr sözcüğü mutlaka söylenmeli ve yazılmalıdır.

4 RESMİ OLMAYAN SAATLER TAM SAATLER
Resmi olmayan saat ifadelerinde önce dakika daha sonra geçe kala çeyrek yarım gib ifadeler en sona ise saat gelir. 01.00 Es ist eins 11 : 10 = Es ist zehn nach elf geçiyor 11’i 08 : 15 = Es ist Viertel nach acht 02 : 35 = Es ist fünfundzwanzig vor drei

5 BUÇUKLU SAATLER Es ist halb………
Yukarıda noktalar ile boş bırakılan yere, içinde bulunulan zaman değil, bir saat ilerisi söylenir.Yani eğer saat dört buçuk ise, noktalı yere dört rakamı değil, beş rakamı getirilir.

6 ÖRNEKLER Saat dört buçuk : Es ist halb fünf .
Saat beş buçuk : Es ist halb sechs . Saat altı buçuk : Es ist halb sieben . Saat 10:30 : Es ist halb elf .

7 Ya da Kısaca: halb sieben : altı buçuk halb acht : yedi buçuk halb elf : on buçuk
Gibi söylenebilir.Unutulmaması gereken nokta, bir saat ilerisini kullanmak gerektiğidir.

8 ÇEYREKLİ SAATLER Es ist Viertel nach/vor ...............
Yukarıdaki kalıpta, nach sözcüğü "geçe-geçiyor" anlamında, vor sözcüğü ise "kala-var" anlamında kullanılmaktadır.Noktalar ile boş bırakılan yere ise saat kaça çeyrek var ya da saat kaçı çeyrek geçiyor ise o saat getirilir.

9 ÖRNEKLER Saat beşi çeyrek geçiyor : Es ist Viertel nach Fünf.
Saat dördü çeyrek geçiyor : Es ist Viertel nach Vier. Saat beşe çeyrek var : Es ist Viertel vor Fünf.

10 DAKİKALI SAATLER Es ist ......... vor/nach .........
Burada birinci noktalı yere dakikayı, ikinci noktalı yere ise saati getireceğiz. Zaten vor:var-kala ve nach:geçe-geçiyor anlamına geldiğini biliyoruz. Es ist zehn vor zehn. Saat ona on var.

11 ÖRNEKLER Saat üçü yirmi geçiyor : Es ist zwanzig nach drei
Saat üçe yirmi var : Es ist zwanzig vor drei Saat beşi kırk geçiyor : Es ist vierzig nach fünf . Saat beşe kırk var : Es ist vierzig vor fünf .

12

13 Übung : Wie spät ist es ? (Gayri Resmi) 8 : 55 Es ist …………………………… 6 : 30 Es ist …………………………… 4 : 25 Es ist …………………………… 5 : 10 Es ist …………………………… 11 : 35 Es ist ………………………..… 12: 15 Es ist ………………………… 7 : 20 Es ist …………………………… 03 : 40 Es ist …………………………

14 SAATİ SORMA Wie spät ist es ? ( saat kaç ? ) Es ist neun.
Wie spät haben Sie? ( saatiniz kaç? ) Es ist zehn Uhr. Wie viel Uhr ist es? ( saat kaç ? ) Es ist viertel vor fünf.

15 Um wie viel Uhr ist es ? (Saat kaçta ? )
Es ist um zwei Uhr. Um wie viel Uhr gehts du in die Schule? ( saat kaçta gidiyorsun ?) Ich gehe um zwanzig nach fünf Uhr. Wann beginnt sein Unterricht ? Sein Unterricht beginnt um acht.

16 RESMİ SAATLER Resmi saat ifadeleri 24 saat üzerindendir ve “vor,nach,halb,viertel” ifadeleri kullanılmaz. Resmi saatlerde önce saat sonra ise dakika söylenir. Es ist ein Uhr Saat 05: 20 Uhr= Es ist fünf Uhr zwanzig. Saat 8:00 Uhr : Es ist acht Uhr. Saat 20: 00 Uhr : Es ist zwanzig Uhr. Saat 19:00 Uhr : Es ist neunzehn Uhr.

17 ÖRNEKLER Saat 5 : Es ist fünf Uhr. Saat 8 : Es ist acht Uhr.
Saat 20 : Es ist zwanzig Uhr. Saat 19 : Es ist neunzehn Uhr.

18 WIE SPÄT IST ES? 2:00  ES IST ZWEI UHR. 10:00  13:00  17:00  8:00  12:00  1:00  14:00  23:00 

19 HAZIRLAYAN ERDEM OVAT


"DIE UHRZEITEN Almanca'da saatler ifadeleri iki şekilde söylenir resmi ve gayri resmi saatler. Resmi olmayan saat ifadeleri 1-12 arasındaki rakamlarla ifade." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları