Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

SİMPLE PRESENT TENSE (GENİŞ ZAMAN)

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "SİMPLE PRESENT TENSE (GENİŞ ZAMAN)"— Sunum transkripti:

1

2 SİMPLE PRESENT TENSE (GENİŞ ZAMAN)
Günlük davranışlarımızı veya evvelden beri sürekli olarak yaptığımız, yapmayı alışkanlık haline getirdiğimiz davranışları ifade etmek için kullandığımız bir tense (zaman) dır. Türkçe’de “Geniş Zaman” anlamındadır. “giderim, gelirim, yaparım, vb” şeklinde tercüme edilir.

3 Olumlu Cümle Yapısı Simple Present Tense’de olumlu cümlede yardımcı fiil kullanılmaz. Eğer kullanacağımız özne (I, you, we, they)’den birisi ise bunlardan sonra fiilin birinci hali kullanılır. They go to bed at 23:00 every night. (Her gece 23:00’da yatmaya giderler.) She sometimes plays guitar. (Bazen gitar çalar.) He never watches the news. (Asla haberleri izlemez.)

4 Olumsuz Cümle Yapısı Simple Present Tense’de olumlu cümlede yardımcı fiil kullanılmaz. Fakat bir cümleyi olumsuz yapmak için yardımcı fiile ihtiyacımız vardır. Çünkü bir cümleyi olumsuz yapmak için o cümlenin yardımcı fiiline olumsuzluk eki olan “not” eklenir. Bundan dolayı eğer kullanacağımız özne (I, you, we, they)’den birisi ise bunlardan sonra “do” yardımcı fiili kullanılır ve buna “not” olumsuzluk eki eklenerek cümle olumsuz yapılır. Fiilin yine birinci hali kullanılır. He doesn’t play any pc game. (Hiçbir bilgisayar oyunu oynamaz.) It doesn’t smell so good. (Pek de iyi kokmaz.)

5 Soru Cümle Yapısı Soru cümlelerinde, özne “he, she, it” ise yardımcı fiil olarak “does”, diğer öznelerle de “do” kullanırız. Soru cümlelerinde yardımcı fiilimiz özneden önce gelir ve fiilimiz herhangi bir ek almaz. (Eğer “ne, nerede, kim, niçin, ne zaman, ne kadar” gibi herhangi bir soru kelimesi kullanılacaksa, en başa o kelime getirilir, ardından yukarıda belirtilen kurallar uygulanır.) Don’t you come to the party? (Partiye gelmez misin?) Doesn’t she watch TV? (Televizyon izlemez mi?)

6 Kullanım Alanları: – Simple Present Tense (Basit Geniş Zaman), genelde olan olay ve durumları vurgulamak için kullanılır, örneğin dünyanın kendi etrafında dönmesi, suyun 100 derecede kaynaması gibi. Bunlar hep olan ve hiç değişmeyen genel kurallardır ve geniş zamanla ifade edilirler. Bir başka deyişle, geçmişte olan, şuan da olmaya devam eden ve gelecekte de olacak olan şeyleri anlatmak için kullanılır. The sun rises from the east. (Güneş doğudan doğar.)

7 Bunun dışında, her gün yaptığımız günlük aktiviteleri anlatırken de Simple Present Tense kullanırız. Her sabah 7’de kalkmak, her gece yatmadan önce diş fırçalamak ve her haftasonu sinemaya gitmek gibi alışkanlıklar bu kullanıma örnektir. I get up at 8 o’clock every morning. (Her sabah 8’de kalkarım.)

8 Geniş zamanda he,she,ıt’den biri özne olursa bunlardan sonra fiilin sonuna ‘s’ takısı eklenir.Fiillere ve isimlere ‘s’ ekleme kuralı aynıdır. He/she/it + Verb(-s) + Object She plays volleyball everyday.

9 Olumlu Cümle Yapısı It runs very fast.
He / she / it + Verb(-s) + Object He plays football everyday. She watches Tv every afternoon. It runs very fast.

10 Olumsuz Cümle Yapısı Olumsuz ve soru cümlelerinde yardımcı fiilin sonuna (-es) eklenir (do + es = does ) ve bu durumda yani olumsuz ve soru cümlelerinde, yani ” does” kullanıldığı durumlarda artık fiile –s eklenmez ve birinci hali kullanılır. He doesn’t play football everyday. She doesn’t watch Tv every afternoon. It doesn’t run very fast.

11 Soru Cümle Yapısı Does He play football everyday?
Does She watch Tv every afternoon? Does It doesn’t run very fast?

12 İZLEDİĞİNİZ İÇİN TEŞEKKÜRLER


"SİMPLE PRESENT TENSE (GENİŞ ZAMAN)" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları