TEMMUZ AYINDA TÜKETİLEBİLECEK BAZI DENİZ BALIKLARI

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
BULUTLAR… Oluşumları ve Tipleri.
Advertisements

Makroskobik Özellikleri
ADI:HARUN SOYADI:ULU SINIF:9/G NUMARA:1407 KONU:AMPHİBİA.
Makroskobik Özellikleri
Makroskobik Özellikleri
Makroskopik Özellikleri
ADIANTUM.
AĞLAYAN ÇİN SERVİSİ SARKIK SERVİ
DENİZ ÜRÜNLERİ KABUKLULAR ve YUMUŞAKÇALAR
CATHAYA Kung et Chun.
Viburnum sp. Kartopu.
Bilimsel sınıflandırma Familya: Caprifoliaceae
Vaccinium arctostaphylos (karamuk, avcı üzümü, ayı üzümü)
Anas platyrhynchos (Yeşilbaş) Alem: Animalia (Hayvanlar) Şube: Chordata (Kordalılar) Sınıf: Aves (Kuşlar) Takım: Anseriformes (Kazsılar) Familya: Anatidae.
HAZIRLAYAN Abdulmuttalip KARADENİZ Mühendis
HAZIRLAYAN Abdulmuttalip KARADENİZ Mühendis
 GENEL ÖZELLİKLERİ GENEL ÖZELLİKLERİ GENEL ÖZELLİKLERİ  KABUK VE ÖZELLİKLERİ KABUK VE ÖZELLİKLERİ KABUK VE ÖZELLİKLERİ  YAPRAK VE ÖZELLİKLERİ YAPRAK.
ÇİÇEKSİZ BİTKİLER
AYVA VE ARMUT ÇEŞİTLERİ
NİSAN AYINDA TÜKETİLEBİLECEK BAZI DENİZ BALIKLARI
EYLÜL AYINDA TÜKETİLEBİLECEK BAZI DENİZ BALIKLARI
Hayvanlar Alemi.
PATATES Takım: Tubiflorales (Boru çiçekliler)
Kediler.
HAŞHAŞ Tak: Rhoeadelas Fam: Papaveraceae Cins: Papaver
MEYVELER Ahududu, Ananas, Avokado, Ayva, Böğürtlen, Çilek, Elma, Erik, Greyfurt, Hindistan cevizi, İncir, Kavun, Karpuz, Kayısı, Kiraz, Kivi, Muz, Nar,
ERİK ÇEŞİTLERİ.
YILAN BALIKLARI (Anguilla anguilla).
CANLILAR DÜNYASINI GEZELİM, TANIYALIM
KOLZA.
PINUS HALEPENSİS (HALEP ÇAMI).
Picea abies Avrupa ladini.
ULMACEAE Ulmus Celtis Zelkova.
KEREVİZ.
Populus Nigra L. Terminal tomurcuklu ender olarak pseudoterminal tomurcukludurlar ve sürgünlere çok sıralı sarmal dizilmişlerdir. Tomurcuklar eşit büyüklükte.
CISTACEAE (LADENGİLLER).
AKDENİZ BÖLGESİ TOPRAK TİPLERİ
Quercus trojana P.B.Webb.: Makedonya Meşesi
Frexinus sp. BİLİMSEL SINIFLANDIRILMASI Alem:Plantae (Bitkiler)
Alnus orientalis’ in botanik ve ekolojik özellikleri
MAGNOLIA SOULANGEANA (SARAY MANOLYASI).
KOZALAK VE ÖZELLİKLERİ
CHAMAECYPARİS NOOTKATENSİS
Juniperus virginiana (Kurşun Kalem Ardıçı)
Malus sylvestris (Yabani elma)
Quercus suber 6-10 (20) m ye kadar boylanabilen herdem yeşil ağaçlardır. Doğal yayılışı alanı Güney Avrupa ve Kuzey Afrika'dır.
Herdemyeşil çok yıllık yarı çalıdırlar. İlkbaharın ortasında çiçeklenip sonbahara kadar çiçekli kalırlar. En iyi çiçeklenmesini bol güneş altında yapar,
Prof.Dr.Mustafa Kaymakçı
SINIF : Coniferae FAMİLYA : Pinaceae CİNS : Pinus TÜR : Pinus brutia
Platanus orientalis doğu çınarı
MART AYINDA TÜKETİLEBİLECEK BAZI DENİZ BALIKLARI
ARALIK AYINDA TÜKETİLEBİLECEK BAZI DENİZ BALIKLARI
HAZİRAN AYINDA TÜKETİLEBİLECEK BAZI DENİZ BALIKLARI
AĞUSTOS AYINDA TÜKETİLEBİLECEK BAZI DENİZ BALIKLARI
OCAK AYINDA TÜKETİLEBİLECEK BAZI DENİZ BALIKLARI
KASIM AYINDA TÜKETİLEBİLECEK BAZI DENİZ ÜRÜNLERİ.
CANLILARIN ÇEŞİTLİLİĞİ
DİKKAT MAYIS AYINDA AV YASAĞI OLDUĞUNDAN KÜLTÜR BALIKLARINI VE MARKALI DONDURULMUŞ SU ÜRÜNÜNÜ TÜKETMENİZ TAVSİYE OLUNUR. MAYIS AYINDA TÜKETİLEBİLECEK BAZI.
JUNİPERUS comminus ADİ ARDIÇ
Salmo trutta Tatlı suda yaşayanların yumurtaları sudan çok ağır olduğundan dibe çöker. Yumurtaların açılma süresi suyun sıcaklığına bağlı olarak değişir.Yumurta.
AMATÖR BALIKÇILIK AMATÖR BALIKÇILIK.
ANKARA ÜNİVERSİTESİ BEYPAZARI MESLEK YÜKSEKOKULU EKO TURİZM DERSİ Öğr
Üst Takım: PALAEOPTERA
KALITIM VE KALITSAL HASTALIKLAR
AKDENİZ ÇAM KABUK BÖCEĞİ
SİYAM KEDİSİ Yayılma Alanı: Tayland. Ayrıca dünyanın muhtelif ülkelerine yayılmıştır. Özellikler:Baş vücuda göre küçük, uzun, üçgen biçimindedir. Kulaklar.
DÜNYANIN EN İLGİNÇ HAYVANLARI
Kök Tütün bitkisinin kökleri kazık şeklinde olup, sağlam bir yapıya sahiptir. Tütün kökleri toprağa çok iyi tutunurlar. Oldukça derinlere iner ve toprakta.
YER ELMASI.
Bereketli Ülkemizde Her Çeşidi Var: Ülkemizde Yetişen Ağaç Türleri.
Sunum transkripti:

TEMMUZ AYINDA TÜKETİLEBİLECEK BAZI DENİZ BALIKLARI

Karagöz Sarpa İzmarit Pisi Çipura Kırlangıç Gelincik Levrek Uskumru Kupez

TEMMUZ AYINDA TÜKETİLEBİLECEK BAZI BALIKLAR ÇİPURA L: Sparus aurata (Linnaeus, 1758) M: Alyanak, Mendik, Lidaki (Küçüğü) İ: Gilthead seabream A: Dorade royal F: Daurade Kültür üretimidir. Yıl boyunca tüketilebilir. Genel özellikleri: Çipura balığında vücut oval, yanlardan yassılaşmış ön kısmı derindir. Kafa kuvvetli ve küt burunludur. Dudakları kalındır. Gözler orta derecede gelişmiştir. Renkleri: Sırt taraf koyu mavi gümüşi; yan taraflar sarı-gümüşi olup, boyuna uzanan, parlak esmer altın rengi çizgiler taşır. Yanal çizginin başlangıcında siyah, solungaç kapakçığının üst köşesinde kırmızımsı bir leke bulunur. Boy: Maksimum uzunluk 70 cm; ortalama uzunluk 20-50 cm dir. Üremesi: Eşeysel olgunluğa ulaştığında ilkin erkektirler. 1-2 yaşında 20-30 cm iken erkek; 2-3 yaşında 33-40 cm iken ise dişidirler. Dağılımı: Atlanto-Mediteran kökenlidir. Karadeniz, Marmara, Ege ve Akdeniz’de bulunur. Minimum Av Boyu: 20 cm’dir Üreme Dönemi: Ege Denizi’nde Kasım-Şubat, Akdeniz’de Ekim-Aralık ayları arasındadır * L: Latince adı * M: Mahalli adı * İ: İngilizce adı * A: Almanca adı * F: Fransızca adı

TEMMUZ AYINDA TÜKETİLEBİLECEK BAZI BALIKLAR GELİNCİK L: Gaidropsarus mediterraneus M: Üç bıyıklı deniz gelinciği İ: Shore rockling A: Mittelmeer-Quappe F: Motelle de Méditerranée Bakalyaro ve Mezgitle aynı türdendir. Denizlerimizde birkaç cinsi yaygındır. Sıcak ve ılıman suların taşlık, kayalık diplerinde sahillere yakın yaşar. Balık yavruları ve kabuklularla beslenir. Çevik, yırtıcı ve saldırgandır. Derisi çok kaygandır. Beyaz ve lezzetli etiyle ekonomik değeri olan bir balıktır. Boy: Ortalama 20, en çok 40 cm. boyda olur . Dağılımı: Marmara, Ege ve Akdeniz’de bulunur. Üreme Dönemi: Üreme dönemi kış mevsimi olmakla beraber, Karadeniz’de Eylül-Nisan aylarını kapsar. * M: Mahalli adı İ: İngilizce adı A: Almanca adı F: Fransızca adı * * *

TEMMUZ AYINDA TÜKETİLEBİLECEK BAZI BALIKLAR İZMARİT Spicara maena (Linnaeus, 1758) M: Pabuç, Kancur, Papya İ: Blotched picarel A: Laxierfisch F: Mendole Genel özellikleri: Yan çizginin hemen altında göğüs yüzgeci hizasında dikdörtgen şeklinde bir lekesi vardır. Pulları geniştir. Çenelerinde ince kadife dişleri, ayrıca damakta da çok sayıda kadife dişleri bulunur. Renkleri: Sırtı gri veya koyu grimsi mavi renkli ve mavi noktalıdır. Yumurtlama döneminde mavi noktalar daha belirgindir. Karın bölgesi ise gümüşi renklidir. Boy: Maksimum boy erkeklerde 25 cm, dişilerde ise 21 cm’dir. Genellikle 12 – 20 cm arasında bulunurlar. Dağılımı: Karadeniz, Marmara, Ege ve Akdeniz’de bulunur. Üreme Dönemi: Ege Denizi’nde Eylül-Kasım aylarında ürerler. M: Mahalli adı İ: İngilizce adı A: Almanca adı F: Fransızca adı * * * *

TEMMUZ AYINDA TÜKETİLEBİLECEK BAZI BALIKLAR KARAGÖZ Diplodus vulgaris (Geoffroy Saint-Hilaire, 1817) M: Karakulak, Kaçıkorya İ: Commen two -banded seabream A: Zweibindenbrasse F: Sar a téte noire Genel özellikleri: Vücut oval, yüksek ve iki yanı basıktır.Ağız kısmı küçük ve sivri olup, öne doğru uzamıştır. Alında kahverengi bir bant, ayrıca kuyruksapı üzerinde geniş siyah bant bulunur. Renkleri: Vücut rengi, koyu gümüşi gri pembemsi nüanslıdır. Kafa mavimsi alın bandı kahverengidir. Boy: Maksimum uzunluk 45 cm; ortalama uzunluk 18-25 cm.dir. Üremesi: ilkin dişi olma özelliği taşır. Eşeysel olgunluğa erkekler ortalama 16.5 cm boy, dişiler ise 17.5 cm boy ve 2. yaşta erişirler. Dağılımı: Karadeniz, Marmara, Ege ve Akdeniz’de bulunur. Minimum Av Boyu: 18 cm. Üreme Dönemi: Aralık-Mart ayları arasında ürerler. M: Mahalli adı İ: İngilizce adı A: Almanca adı F: Fransızca adı

TEMMUZ AYINDA TÜKETİLEBİLECEK BAZI BALIKLAR KIRLANGIÇ BALIĞI Chelidonichthys lucerna (Linnaeus, 1758) M: Kırmızı Kırlangıç İ: Sapphirine gurnard A: Roter Knurrhani F: Grondin Perlon Genel özellikleri: Vücut konik yapıda olup, burun iki loplu, ileri fırlamış ve üst yüzeyi dikenlidir. Kafanın arkasında ve göğüs yüzgecinin hemen üstünde göz çapı uzunluğunda geniş bir diken bulunur. Yan çizgi düzgün görüntülüdür. Renkleri: Göğüs yüzgeci, dış tarafta mor-kırmızı, iç tarafta parlak mavi olup üzerinde büyük, siyahımsı bir leke taşır. Boy: Maksimum boy 75 cm, 20-40 cm arasındadır. Üremesi: Eşeysel olgunluğa 3-4 yaşında ulaşırlar. Dağılımı: Karadeniz, Marmara, Ege ve Akdeniz’de bulunur. Minimum Av Boyu: 18 cm. Üreme Dönemi: Ege Denizi’nde Aralık-Mart ayları arasında ürerler. M: Mahalli adı İ: İngilizce adı A: Almanca adı F: Fransızca adı

TEMMUZ AYINDA TÜKETİLEBİLECEK BAZI BALIKLAR KUPEZ Boops boops (Linnaeus, 1758) M: Kupa İ: Bogue A: Gelbstriemen F: Bogue Genel özellikleri: Ağzı küçük eğik ve uçtadır. Sırtta yan taraflarda gümüşü gri üzerine boydan boya uzanan 4-5 sarı bant bulunur. Pulları da oldukça büyüktür. Renkleri: Sırt mavimtırak gri, karın yanları ve karnı gümüşüdür. Boy: Maksimum 36 cm; ortalama uzunluğu 10-25 cm.dir. Üremesi: İlk eşeysel olgunluk boyu 13 cm’dir (1 yaş); 19 cm boya kadar olan bireylerin % 78’i dişilerden oluşmaktadır. Dağılımı: Karadeniz, Marmara, Ege ve Akdeniz’de bulunur. Üreme Dönemi: Doğu Akdeniz’de Şubat-Nisan, Batı Akdeniz’de Nisan- Mayıs ayları arasında ürerler. * M: Mahalli adı İ: İngilizce adı A: Almanca adı F: Fransızca adı * *

TEMMUZ AYINDA TÜKETİLEBİLECEK BAZI BALIKLAR Kültür üretimidir. Yıl boyunca tüketilebilir. LEVREK L: Dicentrarchus labrax (Linnaeus, 1758) M: İspendek (Küçüğü) İ: European seabass Genel özellikleri: Hani balıklarından sırt yüzgecinin ikiye ayrılmış olması ile kolaylıkla ayrılır. Solungaç kapağının üzerinde karakteristik 2 adet yassılaşmış diken mevcuttur. Geniş ağızlıdır. Renkleri: Sırt tarafı koyu gri-esmer, karın tarafı ise beyazdır. Solungaç kapağının kenarında koyu renkte bir leke bulunur. Boy: Maksimum uzunluk 100 cm; ortalama ise 20-55 cm’dir. Üremesi: : Eşeysel olgunluğa erkekler 23-30 cm iken 2 yaşında; dişiler ise 31-40 cm iken 3 yaşında erişirler. Dağılımı: Karadeniz, Marmara, Ege ve Akdeniz’de bulunur. Minimum Av Boyu: 25 cm. Üreme Dönemi: Akdeniz’de Ocak-Mart ayları arasında ürerler. * L: Latince adı * M: Mahalli adı * İ: İngilizce adı

TEMMUZ AYINDA TÜKETİLEBİLECEK BAZI BALIKLAR PİSİ Platichthys flesus luscus (Linnaeus, 1758) M: Dere Pisisi İ: Flounder Genel özellikleri: Vücutları üstten elips görünümlü ve biraz bombelidir. Alt yüzü ise tamamen düzdür. Gözler vücudun sağ tarafında yerleşmiştir. Renkleri: Vücudun gözlü olan tarafı, genellikle esmer, esmer-gri veya tamamen gri renkli, Gözsüz tarafı ise, genellikle beyaz veya kirli beyaz renkte Boy: Maksimum 50 cm, ortalama 10-30 cm arasında değişir. Üremesi: Erkekleri 3., dişileri de 4. yaşlarından itibaren eşeysel olgunluğa ulaşırlar. Dağılımı: Karadeniz, Marmara ve Ege’de bulunur. Minimum Av Boyu: 20 Cm. Üreme Dönemi: Ocak-Nisan döneminde özellikle Şubat ve Mart aylarında yumurtalarını bırakır. * * * M: Mahalli adı İ: İngilizce adı

TEMMUZ AYINDA TÜKETİLEBİLECEK BAZI BALIKLAR SARPA Sarpa salpa (Linnaeus, 1758) M: Çitari, Serpme, Lapa, Sarya İ: Salema A: Goldstrieme F: Saupe Genel özellikleri: Vücut uzunca ve ovaldir. Yanlarında az yassılaşmış, arka kenarlarında, tarak şeklinde olan pullarla kaplıdır.Ağzı küçük ve kemerlidir. Renkleri: üst kısımları mavimsi grimsi, yanları ve alt kısımları gümüşü beyazdır. Yan tarafları ve başı üzerinde, portakal veya altın renginde, boyunca uzanan 10-11 adet dar bant bulunur. Boy: Maksimum 51 cm, ortalama 12-30 cm arasında bulunurlar. Üremesi: Eşeysel olgunluğa 20 cm’den itibaren ulaşır. Dağılımı: Karadeniz, Marmara, Ege ve Akdeniz’de bulunur. Üreme Dönemi: Üremesi ilkbahar ve sonbahardadır. * M: Mahalli adı İ: İngilizce adı A: Almanca adı F: Fransızca adı * * *

TEMMUZ AYINDA TÜKETİLEBİLECEK BAZI BALIKLAR USKUMRU Scomber scombrus (Linnaeus, 1758) M: Çiroz, Kırma Çiroz İ: Atlantic mackerel A: Gemeine Makrele F: Maquereau commun Genel özellikleri: Uzun yuvarlak vücutlu, iki sırt yüzgeçlidir. Gözlerinde, bir parça hareket edebilen göz kapakları vardır. Dil sivridir. Önemli özelliklerinden biri de bu yüzme kesesi yoktur. Renkleri: üst kısmı, gök renginde parlayan yeşilimsi mavi, yan çizginin altında fazla sayıda girinti ve çıkıntılı, koyu renkte olan enine çizgilidir. Boy: Maksimum 50 cm; ortalama uzunluk ise 18-30 cm’dir. Üremesi: 3 yaşından itibaren eşeysel olgunluk dönemine girerler. Dağılımı: Karadeniz, Marmara, Ege ve Akdeniz’de bulunur. Minimum Av Boyu: 20 cm. Üreme Dönemi: Şubat-Nisan ayında ürerler. * M: Mahalli adı İ: İngilizce adı A: Almanca adı F: Fransızca adı * *

Bu çalışma İstanbul Büyükşehir Belediyesi Su Ürünleri Hali Müdürlüğü AR-GE Birimi Tarafından Hazırlanmıştır.