AÇIK KAYNAK KOD F.Merve SARIKAYA. Açık kaynak kod, ürünün kayna ğ ına rahatça erişebilme imkanı sunan bir uygulama geliştirme yöntemidir.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
GrupTrack-DOKEOS Gülsen PİRİÇCİ Yağmur UYSAL
Advertisements

SİSTEM YÖNETİMİ KOORDİNATÖRÜ

HAZIRLAYAN HÜLYA ZOBU TÜRKÇE ÖĞRETMENLİĞİ İ.Ö
İçerik Yönetim Sistemi (CMS)
DERSLERDE ÖĞRETİM TEKNOLOJİLERİNİN KULLANIMI İLE İLGİLİ ÖĞRENCİ BEKLENTİLERİ: ODTÜ ÖRNEKLEMİ Nergis A. Gürel Köybaşı, Öğretim Teknolojileri Destek Ofisi,
EBA nedir? Eğitim Bilişim Ağı (EBA) sınıf seviyelerine uygun, güvenilir ve incelemeden geçmiş doğru e-içerikleri bulabileceğiniz sosyal bir platformdur. 
BİLGİ TOPLUMU STRATEJİSİ Halil İbrahim AKÇA DPT Müsteşar Yrd. 7 Eylül 2006.
Açık ve Uzaktan Öğretim Modelleri
Dünyada Açık ve Uzaktan Eğitimin Durumu
UZAKTAN EĞİTİME GİRİŞ VE KAVRAMSAL ÇERÇEVE
1 DİNAMİK WEB SAYFASI. 2 Personel ve Öğrenciler ile tüm internet kullanıcılarına hizmet verebilecek, Ziyaretçilerin kolay anlaşılabilir bir ara yüz ile.
ÖĞRENME NESNESİ Sibel SOMYÜREK.  Çeşitli öğrenme ortamlarında tekrar kullanılabilen küçük parçalara bölünmüş olan e-içeriklere öğrenme nesnesi denir.
Atatürk Üniversitesi KKEF BÖTE-2
Site Türleri ve Yapıları
Uzaktan Eğitim ve e-Öğrenme İçin Açık Kaynak Kodlu Çözüm Önerileri
Mahmut Kantar Bahriye Gökçen Gülistan Sürek Nesrin Korkmaz
CMS ve LMS.
Derya Duygu KARSLI
Bilişim Teknolojileri Okuryazarlığı
Sosyal Ağların Eğitim Amaçlı Kullanımı
Şişecam S ayısal Yönetimle Verim VIII. "Türkiye'de İnternet" Konferansı 20 ARALIK 2002 Canan Özcan Türkiye Şişe ve Cam Fab. A.Ş.
KOBİ – ŞİRKET PORTALI BİTİRME PROJESİ EMRE UYUMAZ & ANIL GÜR.
Sunum Akışı EBA Tanıtımı Modüller ve Yenilikler Mobil Uygulamalar
Kültürel amaçlı teknoloji kullanımı : çevrimiçi öğrenen toplulukları oluşturma.
UZAKTAN EĞİTİMİN TARİHSEL GELİŞİMİ
KÜBRA AYAN & DİLEK DEMİRAL
Türkiye’deki Üniversitelerde İnternet Tabanlı Akademik Kayıt ve Not Takip Sistemleri (IANTS) Y.Doç.Dr.Ender Özcan Yeditepe Üniversitesi.
Uzaktan Eğitim Çalışmaları ve Başlanan e-Eğitim Projesinin İçeriği
EBA nedir? Eğitim Bilişim Ağı (EBA) sınıf seviyelerine uygun, güvenilir ve incelemeden geçmiş doğru e-içerikleri bulabileceğiniz sosyal bir platformdur. 
, Denizli Akademik Bilişim 2006 YAZILIM GELİŞTİRME SÜRECİNDE OTOMATİK KOD ÜRETİCİLER Çağdaş Can BİRANT Kökten Ulaş BİRANT Prof. Dr. Alp KUT.
Çukurova Üniversitesi Uzaktan Eğitim Sistemi
Öğretmen-Veli İşbirliği İçin Web Tabanlı Platform Projesi
Uluslar arası Dil Eğitimi Konferansı Sonraki Adımlar ve Kapanış Konuşması.
KOBİ’LERE YÖNELİK TEMEL İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ EĞİTİMİ İÇİN
B İ LG İ SAYAR DESTEKL İ Ö Ğ RET İ M GENEL BAKIŞ.
(EBA) EĞİTİM BİLİŞİM AĞI BİLGİLENDİRME TOPLANTISI
BETÜL GÜTLEK TÜRKÇE Ö Ğ RETMENL İĞİ 2. SINIF WEB 2.0.
Web 2.0 Araçlarının Tanıtımı ÖZGE AKMAN TÜRKÇE ÖĞRETMENLİĞİ 2. SINIF 1. ÖĞRETİM
EMRE AYDIN.
İÜ AUZEF VİZYON VE STRATEJİ ÇALIŞTAYI Melih Arat ve Hakan Turgut
Fatih Projesi Bazı Öneriler Fatih Zirvesi akgul.web.tr/yazilar/sunum/
Bu ders içeriğinin basım, yayım ve satış hakları Yakın Doğu Üniversitesi Uzaktan Eğitim Merkezi’ne aittir. Bu ders içeriğinin bütün hakları saklıdır. İlgili.
EBA nedir? Eğitim Bilişim Ağı (EBA) sınıf seviyelerine uygun, güvenilir ve incelemeden geçmiş doğru e-içerikleri bulabileceğiniz sosyal bir platformdur. 
Ahmet Keleşoğlu Eğitim Fakültesi
EBA nedir? Eğitim Bilişim Ağı (EBA) sınıf seviyelerine uygun, güvenilir ve incelemeden geçmiş doğru e-içerikleri bulabileceğiniz sosyal bir platformdur. 
EĞİTİM BİLİŞİM AĞI (EBA)
EBAv2.
ADIYAMAN ÜNİVERSİTESİ
;EEn Hazırlayan: Şahin GÖKÇEARSLAN Gazi Üniversitesi Enformatik Bölümü.
Kitlesel Açık Çevrimiçi Dersler SİNAN BERTAŞ
Partnership for the Future United Nations Development Programme Programme funded by the European Union UNDP-PFF Nasıl Web Sitesi Sahibi.
UZAKTAN E Ğİ T İ M – 2 “Internet’e Dayalı UE” “E-Ö Ğ RENME”  E-Ö ğ renme  Temel Kavramlar  Tanımı  E-ö ğ renme Ortamları  Ö ğ renme Yönetim Sistemi.
SANAL SINIF UYGULAMASI
WEB TABANLI ÖĞRENME.
SAP SE, merkezi Walldorf, Almanya'da bulunan, Avrupa'nın en büyük yazılım şirketidir.
MOODLE Fuat ÇATALKAYA Uzaktan Eğitim Sistemi.
EBA Nedir? Eğitim Bilişim Ağı (EBA) sınıf seviyelerine uygun, güvenilir ve incelemeden geçmiş doğru e-içerikleri bulabileceğiniz sosyal bir platformdur. 
İşletim Sistemleri Arasındaki Temel Farklılıklar
Neden Linux? Nerelerde Kullanılır?
EBA Nedir? Eğitim Bilişim Ağı (EBA) sınıf seviyelerine uygun, güvenilir ve incelemeden geçmiş doğru e-içerikleri bulabileceğiniz sosyal bir platformdur. 
ARAŞTIRMA GELİŞTİRME VE YAZILIM TİCARET LİMİTED ŞİRKETİ
EBA Nedir? Eğitim Bilişim Ağı (EBA) sınıf seviyelerine uygun, güvenilir ve incelemeden geçmiş doğru e-içerikleri bulabileceğiniz sosyal bir platformdur. 
Öğretim Yönetim Sistemleri ve Moodle
Uzm. Rıdvan YAYLA – Bilecik Üniversitesi Müh. Fak. Bilg. Müh. Bölümü
Öğretim Yönetim Sistemleri ve Moodle
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
Akademik Özgeçmiş Tabanlı Fakülte Bilgi Sistemi
Emre AKADAL Şebnem ÖZDEMİR Dr. Zerrin AYVAZ REİS
Sunum transkripti:

AÇIK KAYNAK KOD F.Merve SARIKAYA

Açık kaynak kod, ürünün kayna ğ ına rahatça erişebilme imkanı sunan bir uygulama geliştirme yöntemidir.

Açık Kaynak kod bildirgesinde de belirtildi ğ i gibi; “Açık kaynak kodlu yazılımlar tasarruf ve güvenli ğ in ötesinde bir ülke ekonomisi için önemlidir.

Açık kaynak ortamları, teknoloji üretebilecek gençleri yetiştirmenin etkin yollarından biridir. İ thal hazır çözümler yerine, ülke insanına güvenmek, ona yatırım demektir.

Açık kaynak, kendi okullarında gereksinimlerine göre uyarlanmış, güvenli, sa ğ lam ve ucuz çözümler demektir. Açık kaynak yazılımlar, mütevazı donanımları etkin kullanabilmek demektir.

Tüm üretim ve servis sektörlerinde bilişim maliyeti gittikçe artmaktadır. Açık kaynak yazılımlar, en başta lisanslar nedeniyle bu maliyetleri düşürerek, yerli sanayici ve bilişimciye destek demektir, ülkenin rekabet yetene ğ i artırmak demektir.

AÇIK KAYNAK KODLU Ö Ğ RENME YÖNET İ M S İ STEMLER İ ATutor: ATutor açık kaynak kodlu web tabanlı ö ğ renme içerik yönetim sistemidir (LCMS). The AmericaN Society for Training and Development (ASTD) tarafından belirlenen engelliler için istenilen özellikleri içeren bir yazılımdır.

İ çerik geliştiriciler için IMS/SCORM destekleri bulunmaktadır. Birçok üniversite, kurum, araştırma merkezi ve e ğ itim kurumlarınca kullanılmaktadır.

Claroline: Claroline pedagojik e ğ itim prensipleri temel alınarak geliştirilmiştir. Sınıfın geleneksel yapısı e ğ itim temellerine dayanarak işbirlikçi web uygulamalarına taşınmaya çalışılmıştır. PHP dili ile yazılmış açık kaynak kodlu bir ö ğ renme yönetim sistemidir.

Bodington: Bodington açık kaynak kodlu ücretsiz bir sanal ö ğ renme ortamı olarak dünya genelinde birçok üniversitede kullanılmaktadır. Oxford üniversitesi örnek kullanıcılardandır.

Dokeos: Dokeos birçok uluslararası başta üniversiteler olmak üzere farklı kurum ve kuruluşların deste ğ inin yanında bireysel katkılarla açık kaynak iş modeline dayalı geliştirilen açık kaynaklı bir ö ğ renme yönetim sistemidir. Akademik amaçlı kullanım dışında birçok şirket tarafından e-ö ğ renme ve harmanlanmış ö ğ renme programlarında kullanılmaktadır.

En geniş kapsamlı Dokeos kullanımı Ghent Üniversitesi tarafından 5000’in üzerinde aktif ders ve30.000’in üzerinde aktif kullanıcı ile üzerinden sa ğ lamaktadır. Uygulama adını matematikçi ve filozof Henri Poincare’den esinlenerek almıştır. Ders içeriklerini, Powerpoint sunularını aktarabilme özelli ğ ine sahiptir.

Docebo: Docebo SCORM uyumlulu ğ u ile e-ö ğ renme ve insan kaynakları yönetimi ve gelişimi için açık kaynak kodlu şirketler ve e ğ itim kurumlarının kullanımına uygun sistemleri bünyesinde modüler olarak barındıran eFront benzeri bir içerik ve ö ğ renme yönetim sistemidir. Video konferans, sanal görüşme ve toplantının yanında toplu bilgilendirmeler için e- bülten imkânı vardır.

Drupal: Drupal açık kaynak kodlu olarak geliştirilmiş içerik yönetim sistemi olmasının yanında kişiselleştirilebilir, yetkilendirilebilinir içerik ve kullanıcı yönetimi ve arama kabiliyetlerinin yanında birçok geniş özellikleri ve servisleri ile sosyal etkileşimli ö ğ renme ortamları oluşturmak için esnek bir platformdur.

DotLRN:MIT tarafından geliştirilmiş olan DotLRN ö ğ rencilerin ödev ve proje konusunda kullandı ğ ı ofis gereçlerini kendi içinde barındıran açık kaynak kodlu ö ğ renme yönetim sistemidir.

eFront: eFront kolay kullanımı, görsel özellikleri, SCORM uyumlulu ğ u ile e- ö ğ renme ve insan kaynakları yönetimi ve gelişimi için açık kaynak kodlu şirketler ve e ğ itim kurumlarının kullanımına uygun sistemleri bünyesinde modüler olarak barındıran bir içerik ve ö ğ renme yönetim sistemidir.

DimDim açık kaynak kodlu uygulaması modül olarak yapılandırılarak sanal toplantı ve eşzamanlı e ğ itim sunulabilinecek sanal sınıf ve dersler için çevrimiçi sertifika oluşturabilme imkanı vardır.

eStudy: eStudy özellikle üniversitelerin ola ğ an ders idare sistemlerine ek olarak bilgisayar bilimlerinde simülasyon özel deste ğ i veren bir açık kaynak kodlu ö ğ renme yönetim sistemidir.

Moodle: Moodle sahip oldu ğ u birçok e ğ itime özelleşmiş ve pedagojik ilkeleri de dikkate alan e ğ itimcilerin ihtiyaçlarını fazlasıyla yerine getirebilecek özelliklere sahip bir çevrimiçi ders yönetim sistemidir.

75’e yakın dil seçene ğ i ile 193’ün üzerinde ülkede tercih edilmektedir. Platform ba ğ ımsız olarak çalışan uygulama kolay yönetilebilinir ve görsel tema zenginli ğ i ile rahat özelleştirilebilinir esnek bir yapıya sahiptir. En önemli özelli ğ i ve tercih sebebi herkes tarafından çok kolay şekilde kullanılmasıdır.

Sakai: Sakai Indiana Üniversitesi ve birkaç üniversitenin birlikte oluşturdu ğ u akademik, ticari ve bireysel katılımlarla geliştirilen işbirli ğ i ve ö ğ renme ortamıdır.

160’ın üzerinde e ğ itim kurumunun kullandı ğ ı birçok kullanıcıya hitap eden ücretsiz, açık kaynak kodlu ve e ğ itimi destekleyen ba ğ ımsız bir uygulamadır. Sakai uygulaması ders yönetim sistemlerinin sahip oldu ğ u birçok ortak özelli ğ in yanında bilgi\belge da ğ ıtımı, ödev aktarma, çevrimiçi ölçme de ğ erlendirme ve not defteri ve canlı sohbet modüllerini içermektedir.

KAYNAKÇA Açık Kaynak Kodlu Ö ğ renme Yönetim Sistemleri hakkında detaylı bilgi için; ATutor: atutor. ca/ Bodington: Sakai: Dokeos: Drupal: eFront: efront. gr/ Docebo: Moodle: OLAT: eStudy: Claroline: