KARBONHİDRATLAR, DİŞ ÇÜRÜĞÜ, BESLENME BİLGİSİ

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
KARBONHİDRATLAR, DİŞ ÇÜRÜĞÜ, BESLENME BİLGİSİ VE DİYET ANALİZİ
Advertisements

TATLANDIRICILAR Tatlılık veren bu maddeler şu nedenlerden dolayı kullanılırlar: Hiç şekeri olmayan bir gıda maddesini tatlılaştırmak. Az olan şeker tadını.
MADDENİN TANECİKLİ YAPISI
Geri ileri.
Hazırlayanlar: Fatma Korkmaz Rabia Kızılırmak
BESİNLERİMİZ Herkes için Her şey.
DENGELİ DÜZENLİ BESLENME
SAĞLIKLI BESLENME VE BİLİNEN YANLIŞLAR
Ağız ve Diş Sağlığımız Dt. Zeynep CANVERDİ.
NEVŞEHİR REHBERLİK VE ARAŞTIRMA MERKEZİ
İLKOKUL ÇOCUKLARINDA BESLENME
SAĞLIĞIMIZI KORUYABİLİRİZ
YEŞİL NEFES FOTOSENTEZ
CANLILARIN TEMEL BİLEŞENLERİ
Canlılarda madde ve enerji
YAĞLAR ( Lipidler) Nedir? Lipitlerdir.
BESİNLER İNORGANİK ORGANİK.
ONİKİNCİ HAFTA Doğal gaz, motor yağı, karbonun önemi.
KARBON HİDRATLAR Yapısında C,H,O atomları bulunduran ve doğal olarak oluşan maddelerdir. Genel olarak basit formülleri CH2O ve Genel formülleri Cn(H2O)m.
MADDENİN TANECİKLİ YAPISI
Ruminant Beslenmesinde Organik asitler ve Tuzları
CANLILARI OLUŞTURAN TEMEL BİLEŞENLER KARBONHİDRATLAR
SOLUNUM.
SAĞLIKLI BESLENME.
BESLENME REHBERİ 1.
YETERLİ VE DENGELİ BESLENME
BESİNLER ve SİNDİRİM SİSTEMİ
CANLILARDAKİ ORGANİK BİLEŞİKLER
Besinler Ve Dengeli Beslenme.
BESİNLER VE TÜKETİMİ.
Karbonhidratlar.
Canlı Ve Enerji İlişkisi
AĞIZ VE DİŞ SAĞLIĞI.
C-H-O atomlarından meydana gelirler.
NİŞASTA Çok sayıda glikozun glikozit bağları ile birleşmesinden oluşur. Bitkiler nişastayı kök,gövde,yaprak ,tohum ve meyve gibi kısımlarda depolar. Mısır.
Beslenme İnsanın büyüme, gelişme, sağlıklı ve üretken olarak uzun süre yaşaması için gerekli ögeleri alıp vücudunda kullanmasıdır. Ayşe BAYSAL, Beslenme,
Sindirim Sistemi Kimya.
FLOR VERNİK UYGULAMASI
DENGELİ VE DÜZENLİ BESLENME.
TATLANDIRICILAR.
AĞIZ VE DİŞ SAĞLIĞI DİŞ HEKİMİ EMİNE ORUÇ.
Mutlu gülüşler İçİn sağlIklI dİşler
KONU; KARBONHİDRATLAR KAYNAKÇA; ESEN YAYINLARI 10.SINIF K İ MYA KONU ANLATIMLI K İ TABI HAZIRLAYANALAR; BATUHAN TANIŞ – 8 / M İ RAÇ ÖKSÜZ - 91.
Uzm.Dr. Mehmet Zahit Çıracı
Yağlar (lipidler).
BESLENME BESLENME YAŞAMIMIZ İÇİN GEREKLİDİR Besinler Canlıların enerji üretmek ve vücut yapılarını oluşturmak üzere dış ortamdan besin alması veya sentezlemesine.
CANLILARDA ENERJİ.
BESİNLER VE DENGELİ BESLENME.
Sağlıklıyı m Mutluyum. Hangisiyle arkadaş olmak isterdiniz?
BESLENME VE BESİN ÖĞELERİ
fen bilimler
PROTEİNLER
LİPİTLER (YAĞLAR)
Şeker Tüketİmİ ve SağlIk
MONOSODYUM GLUTAMATIN ENDÜSTRİYEL ÜRETİMİ
İLKÖĞRETİM ÇAĞI ÇOCUKLARINDA BESLENME
SPORCU BESLENMESİ.
FARKLI BESİNLERİN OKSİJENLİ SOLUNUMA KATILIM BASAMAKLARI
OKULUMUZDA “BESLENME DOSTU OKUL PROJESİ” UYGULANMAKTADIR.
B. Yağlar (Lipitler) Hayvanlarda lipit moleküllerinin diğer moleküllerden farklı olarak depolandığı yağ doku vardır. Bu nedenle canlıların aldığı farklı.
KARBONHİDRATLAR.
DİYABETES MELLİTUS ve BESLENME
Biyoteknoloji için Mikrobiyoloji 1
BİTKİSEL ENERJİ KAYNAKLARI. Bitkisel enerji kaynağı nedir? Günümüzde hemen hemen her bitkisel kaynağının ana enerji kaynağı güneştir. Çünkü bitkilerin.
Ad:MUHAMMET ŞİRİN Soyad:COŞKUN NO:546 SINIF:9*C. BESİNLERİMİZ.
FİZYOLOJİ BİLİMİNE GİRİŞ
İLKOKUL ÇOCUKLARINDA BESLENME
SOLUNUM. SOLUNUM SOLUNUM ? Gliserol Gliserol.
İdrar tahlilinde neler test edilir ? Standart bir idrar tahlilinde test edilen kimyasal ve mikroskopik maddeler aşağıda sıralanmıştır. Bunların dışında.
Sunum transkripti:

KARBONHİDRATLAR, DİŞ ÇÜRÜĞÜ, BESLENME BİLGİSİ

Karbonhidratların diş çürüğünün oluşumundaki rolünü, çürük oluşumunda etkili diğer biyo-medikal ve psiko-sosyal etkenlerle birlikte değerlendirmek gerekir

Diş çürükleri birçok etiyolojik faktörün zincirleme faaliyeti sonucu oluşur. Bir ya da birkaçının bağımsız etkisiyle ortaya çıkmaz.

Keyes üçlemesiyle çürük oluşumu KARBONHİDRAT MİKROFLORA BİREY ÇÜRÜK

Araştırmacılar, tüm bu faktörlerin her birini tek tek ve kendi içindeki bileşenleriyle birlikte alıp, laboratuar koşullarında ve ağız ortamında, hayvan deneyleriyle ya da insan topluluklarında gözlemle ve müdahale ile inceleyerek diş çürüğü oluşumuyla aralarında çeşitli düzeylerde ilişki kurmuşlardır

Her bireyin ağzında bazı koşulların ağır basması ile çürük oluşturma veya çürük önleme potansiyeli öne çıkmaktadır.

1980 yıllarından başlayarak çürük oluşumu aşağıdaki gibi açıklanmaya başlanmıştır. ortam Sağlık sistemi Tükürük +/ - Fluor Bilgi Beceriler Plak Fermente olabilen Karbonhidratlar Mine Özellikleri

Bir başlangıç çürük lezyonunun kaviteli çürüğe dönüşmesine kadar geçen süre bazen 24–36 ay kadar olabilmektedir.

Şeker nedir? Karbonhidrat nedir? İnsan ve hayvan vücudunda glikojen, bitkilerin yapısında nişasta ve sellüloz olarak yer alan karbonhidratlar (CHO); karbon, hidrojen ve oksijen atomlarından meydana gelmiş organik bileşiklerdir. Karbonhidratlar yapıları gereği üç grupta toplanır.

Besinlerin asit oluşturma kapasitesi glikoz ya da sakaroz eriyiği ile ağzın 2’-3’ çalkalanması sonucu, plak pH’sının 6. 5 dan 5’e düştüğü ve 40’ içinde eski pH’sına döndüğünü gösterİLmiştir.

Araştırmacılar 5. 5’in veya 5 Araştırmacılar 5. 5’in veya 5. 7’nin altı pH’ın dişe zarar verdiğini ileri sürmektedirler. 5.5-6.0 arasını zararlı kabul edilmektedir.

Tüm karbonhidratlar ister besinlerde doğal olarak bulunsun, ister katkı olarak ya da pişmiş nişasta formunda olsun, diş yüzeyinde asit oluşumuna yol açmaktadır.

laboratuar koşullarında, araştırmalar tüm şekerlerin plak bakterileri tarafından hemen hemen aynı hızla asite indirgendiğini ve total tükürük pişirilmiş nişasta ile muamele edildiğinde nişastanın hidroliz ürünlerinin 1 dakika içinde ağızda görüldüğünü bildirmektedir. Ayrıca nişasta az miktarda şekerle karıştığında çürük yapıcı etkisi hızlanmaktadır .

ara öğünlerde şekerli madde yeme-çürük artışı ilişkisi araştırmalar yoluyla çok net ortaya konulmuştur.

Bir araştırmada insanların; besinlerin yapışkanlık düzeyi hakkındaki sıralamaları, ağızdan gerçek eliminasyon hızları, besin maddelerinin çürükle ilişkisi konusunda insanlarda nasıl yanlış inanışlar olduğunu göstermek açısından ilgi çekicidir.

Besinlerdeki çürük önleyici maddeler

Besin maddelerinin içindeki çürük önleyici maddeler ya demineralizasyonu önleyerek ya da plakta asit oluşumunu-toplanmasını azaltarak bu etkilerini ortaya koyarlar. Doğal olarak bulunanlar: Fitat ( rafine edilmemiş unda bulunur. ) Katyonlar Çikolatada, kakaoda bulunan bir faktör Glycrrhizinic asit (meyan kökü kapsayan ürünlerde bulunur. )

Peynir gibi kalsiyum fosfat kapsayan ürünler de minenin erken lezyonlarının remineralize olmasını artırıcı maddelerdir. Kapsadığı asidite ve şeker nedeniyle yemeklerden sonra elme yenmesi pH’da olumlu bir artişa neden olmazken, fıstık muhtemelen alkali tükürüğü stimüle ettiği için pH’yı arttırmaktadır .

. invitro çalışmada da peynirin olumlu etkisinin kapsadığı kalsiyum ve fosfatla demineralizasyonu inhibe ederken, remineralizasyonu artırmasına bağlanmaktadır.

Yağı alınmış süt, fıstık ve çedar peyniri pH’yı invitro çalışmalarda kritik sınırın altında düşürmeyen besin maddeleridir.

Şeker yerine kullanılan maddeler Tatlandırıcılar ( Kalorisiz, kıvam verici özelliği olmayan sentetik ya da doğal kaynaklıdırlar). Sakkarin, Siklomat, Aspartam, Asesulfam K

şeker alkolleri Sorbitol, mannitol (6 karbonlu), ksilitol (5 karbonlu ), maltitol, lactitol ( 12 karbonlu poliol ), likasin ( hidrojenize nişasta hidrolisat ), palatinit ( iki 12 karbonlu karışımı ).

insanlara çürük oluşturmadan şeker yeme potansiyeli kazandırmalıyız

Beslenme Önerileri : Günde 3 ana öğün, en fazla 1-2 ara öğün yapılması Karbonhidrattan gereken toplam enerjinin % 10’unun şeker, diğerinin nişastayla karşılanması. Şeker kullanımında haftada 1 gibi bir kısıtlama yapılması Şeker yerine şeker alkolleri ya da suni tatlandırıcı kullanımı Bir faktörünün üstünde çok fazla durmama Yemeği çürük yapmama özelliği olan bir madde ile bitirme. Ör.peynir Diyet biçimi değişiminin “beslenme”ye zarar verecek şekilde öne çıkmaması Eğitimde “Yapma”lar yerine pozitif tavra götürecek “yap”ları öne çıkarmak.