PROF. DR. OKTAY SİNANOĞLU

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
babasının bizzat Mustafa Kemal olduğunu,
Advertisements

KARABÜK ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ
NEŞET GÜNAL.
SELİM İLERİ.
Bilim Adamı Albert Einstein.
VII. Geleneksel TED İ stanbul Koleji Kitap Haftası Ocak 2014.
Prepared by Cendel Karaman A Deep Approach to Turkish Teaching and Learning Wisconsin Center for Education Research, University of Wisconsin-Madison.
Maria Montessori.
Alexander Graham Bell.
ATOMU BULAN BİLİM ADAMLARI. MADAM CURİE 7 Kasım 1867 tarihinde, Polonya'nın Varşova kentinde dünyaya gelen Marie Curie (doğduğunda adı Maria Skłodowska),
S.Ü. MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ KİMYA MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ
Matematik Cahit arf.
Edirne Koleji Rehberlik Servisi Elektrik-Elektronik Mühendisliği MF-4 Edirne Koleji Rehberlik Servisi.
Prof.Dr. Kırali MÜRTEZAOĞLU Mühendislik Fakültesi Dekanı
Cahit Arf.
MATEMATİK PERFORMANS ÖDEVİ
ROLF NEVANLİNNA Nevanlinna ailesi, Finlandiya’da Hame eyaletinde Renko kentinden geldi. Bilinen en eski dedesi kilisenin işlerinde çalışan biriydi. Bundan.
KİŞİSEL ÇABA- BAŞARILI İŞ YAŞAMI
Bİlİmİn doğası ve tarİhİ
KOCAELİ ÜNİVERSİTESİ TIP FAKÜLTESİ ÇOCUK SAĞLIĞI VE HASTALIKLARI ANABİLİM DALI Konuk Konuşmacı Programı.
ÇAĞDAŞ YAŞAMI DESTEKLEME DERNEĞİ
ALAN DEĞİŞİKLİĞİ VE DERS SEÇİMİ
MELİKE KARACA FİZİKOKİMYA.
Türkiyede nanoteknoloji
ÜNİVERSİTE REFORMLARI
Sait Gürsoy’la Başarıya Doğru. Bakış Açısı 1950’li yıllar: “Ne bulursam onu alırım.” 1970’li yıllar: “Neyi alabilirsem onu alayım.” 2010’lu yıllar: “Ne.
FİZ 210 Fizik IV (3-2-4) Prof. Dr. M. Halûk Güven ZKÜ Fen-Ed. Fak.
HANGİ ALAN-HANGİ MESLEK?
F E Z A G Ü R S Y.
2013 YGS-LYS SINAV SİSTEMİ Testler ve Soru Sayıları Türkçe testi: 40 soru Temel Matematik:40 Soru Sosyal Bilimler:40 Soru Fen Bilimleri:40 Soru TOPLAM:
LOGO YÜKSEK ÖĞRETİMDE SIRALAMA SİSTEMLERİ YÜKSEK ÖĞRETİMDE SIRALAMA SİSTEMLERİ.
GIDA MÜHENDİSLİĞİNE GİRİŞ
İnsan Bilgisayar Etkileşimi Alanında Yılları Arasında Türkiye Kökenli Bilim İnsanları Tarafından Yapılan Çalışmalar Üzerine Bir İçerik Analizi.
Ö ğ retim Üyeli ğ ine Yükseltilme ve Atanma YÜKSEKÖ Ğ RET İ M KURULU BA Ş KANLI Ğ I PERSONEL DAİRESİ BAŞKANLIĞI.
TARİH VE GENÇLİK Prof. Dr. Muammer DEMİREL Uludağ Üniversitesi
Prof. Dr. İhsan Sabuncuoğlu Abdullah Gül Üniversitesi Gelen Öğrenciler ve Uluslararasılaşma 23 Ekim 2015.
Bilim nedir? Bilim insani ne yapar?
ÖĞRETİM YILI LYS BAŞARI TABLOSU.
Bilgisayar Mühendisliğine Giriş
TÜBİTAK 47. ORTAÖĞRETİM ÖĞRENCİLERİ PROJE YARIŞMASI
ÇOCUK GELİŞİMİ VE EĞİTİMİ ALANI
2007, CapeTown, Güney Afrika Cumhuriyeti 2007, CapeTown, Güney Afrika Cumhuriyeti.
REHBERLİK VE PSİKOLOJİK DANIŞMA SERVİSİ
1.  Matematik kadınlara göre değildir.  Kadınların matematiğe kafası basmaz.  Immanuel Kant: “Madem güzel kafalarını geometriyle meşgul edecekler,
29 Nisan 2016, Otel Altınyazı, Avanos, Nevşehir. Turizm Eğitimine Hizmet Ödülleri, Anatolia: Turizm Araştırmaları Dergisi tarafından 2008 yılında başlatılan.
EGE ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ GIDA MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ 40.YIL Adres Ege Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü Bornova,
EĞİTİM VE KÜLTÜR ALANINDA YAPILAN İNKILAPLAR
Deniz Lisesi Komutanlığı. -Yarışmaya 43 proje ile iştirak edilmiş, -İstanbul Asya Bölgesi çapında 7 proje sergilenmeye değer görülmüş, 3 dalda (Biyoloji,
Jale YILMABAŞAR Hayatı ve Eserleri.
TRAKYA ÜNİVERSİTESİ TÜBİTAK ARDEB PROJELERİ ARAŞTIRMA SUNUMU (Ağustos -2016)
Fahri Korutürk’ün Hayatı Fahri Korutürk’ün Hayatı Cumhurbaşkanlığı Dönemi ( ) Cumhurbaşkanlığı Dönemi ( ) Demokrasi ve Siyaset Algısı.
IĞDIR ÜNİVERSİTESİ FEN EDEBİYAT FAKÜLTESİ TARİH BÖLÜMÜ
TÜRKİYE’DE YÜKSEKÖĞRETİME GEÇİŞ SİSTEMİ VE SON DEĞİŞİKLİKLER
Bilgisayar Mühendisliğine Giriş Ders-2
FAKÜLTEMİZ HAKKINDA Fakültemiz tarihinde kabul edilen ve tarihinde Sayılı Resmi Gazetede yayınlanan Bakanlar Kurulu Kararı.
KURŞUNLU ANADOLU İMAM HATİP LİSESİ TANITIMI
F E Z A G Ü R S Y.
KİM 116 Laboratuvar Güvenliği Prof. Dr
FEN EDEBİYAT FAKÜLTESİNE HOŞGELDİNİZ
10 Kasım Atatürk’ü Anma Töreni Prof. Dr. Tülay Alim BARAN
Aziz Sancar’ın Hayatı.
FEN EDEBİYAT FAKÜLTESİNE HOŞGELDİNİZ
HAKAN GÜRSU HAYATI. Doğumu: 1959, İstanbul Endüstriyel Tasarımcı, doktoralı öğretim üyesi 1959 yılında İstanbul'da doğan Hakan Gürsu, 1984 yılında Orta.
Aziz Sancar. AZİZ SANCAR’IN HAYATI Aziz Sancar 1946 yılında Mardin'in Savur ilçesinde doğdu. İlk ve orta öğrenimini Savur ve Mardin'de tamamladı.Çiftçilikle.
PROF.DR.MEHMET ÖZ doğdu. Harvard Üniversitesi'nden mezun olmuştur. Kliniksel uzmanlık alanları minimal invasif kalp cerrahisi, kalp cerrahisi, kalp kapakçığı.
MADEN MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ
1910 yılında Selanik'te doğdu. Yüksek öğrenimini Fransa'da Ecole Normale Superieure'de tamamladı (1932). Bir süre Galatasaray Lisesi'nde matematik öğretmenliği.
Daha sonra Robert Koleji'nde Matematik dersleri vermeye başladı yılında Türkiye Bilimsel ve Teknik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) bilim kolu başkanı.
Yaşar Kemal Hayatı  1922’de Osmaniye’nin Hemite köyünde doğdu.  Asıl adı Kemal Sadık Göğceli’dir.  5 yaşında kan davası yüzünden babasını yitirdi.
Kimya Performans Ödevi Heisenberg Ahmet Turan Akkaya.
Sunum transkripti:

PROF. DR. OKTAY SİNANOĞLU

PROF. DR. Oktay Sinanoğlu Doğum :25 Ağustos 1935 (80 yaşında) Bari , İtalya Milliyeti:Türk Dalı: Kimya, moleküler biyoloji Çalıştığı yerler: Yale Üniversitesi ABD Atom Enerjisi Merkezi (1959-1960) Harvard Üniversitesi (1961) Orta Doğu Teknik Üniversitesi (1964) Yıldız Teknik Üniversitesi Aldığı ödüller: Alfred Sloan Ödülü (1962) Tübitak Bilim Ödülü (1966) Alexander von Humboldt Bilim Ödülü (1973) Japonya'nın Uluslararası Seçkin Bilimci Ödülü (1975) Sedat Simavi Ödülü (1977) Bilgi Çağı Ödülü (1992) İLESAM Üstün Hizmet Ödülü (1995) Uğur Mumcu Bilim Ödülü (2002) Oktay Sinanoğlu, (D. 2 Ağustos 1934, Bari, İtalya) Türk Kuantum Kimyacısı, Kuramsal Kimyacı ve Moleküler Biyolog. NOT:Ünlü sanatçı Esin AFŞAR’ın ağabeyidir.

Babasının(Nüzhet Haşim Sinanoğlu) bir başkonsolos olarak görev yapmış olduğu Bari'de doğdu. 1939 yılında İtalya'da II.Dünya Savaşı'nın başlamasının ardından ailesiyle Türkiye'ye döndü. 1953’te Atatürk tarafından 1928 yılında kurulmuş TED Yenişehir Lisesini burslu olarak okudu ve birincilikle bitirdi. Okulun bursuyla KİMYA okumak üzere ABD'ye gitti. 1956'da ABD Kaliforniya Üniversitesi Berkeley Kimya Mühendisliği'ni birincilikle bitirdi.

1957’de Massachusetts Institute of Technology'yi (MIT) 8 ayda birincilikle bitirerek Yüksek kimya Mühendisi oldu. "Alfred Sloan" ödülünü aldı. 1959'da Kaliforniya Üniversitesi Berkeley'de kuramsal kimya doktorasını tamamladı. 1960’ta Yale Üniversitesinde "asistant professor" (yardımcı doçent ) olarak çalışmaya başladı. 26 yaşında iken atom ve moleküllerin çok elektronlu kuramı ile "associate professor" (doçent) ve 50 yıldır çözülemeyen bir matematik kuramını bilim dünyasına kazandırdı ve "full professor" (profesör) ünvanını aldı. Bu ünvan ile modern üniversite tarihinin ve Yale Üniversitesi tarihinin en genç profesörü oldu. 1964’te ODTÜ'ye danışman profesör oldu. Yale Üniversitesinde ikinci bir kürsüye daha profesör olarak atandı.

NOT:Ünlü sanatçı Esin AFŞAR’ın ağabeyidir. 1962 yılında Orta Doğu Teknik Üniversitesi mütevelli heyeti yalnız Oktay Sinanoğlu'na mahsus olmak üzere kendisine Danışman Profesör ünvanını verdi. Yale Üniversitesi'nde ikinci bir kürsüye daha profesör olarak atandı. 1973'de Almanya'nın en yüksek "Aleksander von Humboldt Bilim Ödülü"nü ilk kazanan kişi oldu. 1975'de Japonya'nın "Uluslararası Seçkin Bilimci Ödülü"nü kazandı; yine 1975 yılında özel kanunla Oktay Sinanoğlu'na ilk ve tek Türkiye Cumhuriyeti Profesörü ünvanı verildi. 1976'da Japonya'ya Türkiye Cumhuriyeti Özel Elçisi olarak gönderildi. Kendisi Türk-Japon kültür, bilim ve eğitim ilişkilerinin temellerini atmıştır. Amerika Bilim ve Sanat Akademisinin ilk ve tek Türk üyesidir. Meksika hükümeti tarafından yüksek Bilim Ödülü "Elena Moshinsky" ile ödüllendirildi. Dünyada yeni kurulmaya başlayan Moleküler Biyoloji dalının ilk profesörlerinden biri oldu. DNA sarmalının çözelti içinde o biçimde nasıl durduğuna açıklama getirdi. Dünyanın pek çok yerinde buluşları ve kuramları ile ilgili konferanslar verdi. NOT:Ünlü sanatçı Esin AFŞAR’ın ağabeyidir.

1980'li yıllarda çalışmalarını kimya biliminin basit bir şekilde öğretilmesine yönelik bir kuramsal çerçeve üzerinde yoğunlaştırdı. Ancak 1988'de yayımlanan çalışmaları akademik dünyada ilgi görmedi. 1993'te Yale Üniversitesi'ndeki profesörlük görevlerinden erken sayılabilecek bir yaşta emekliye ayrıldı. Aynı yıl Türkiye'ye dönerek Yıldız Teknik Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Kimya Bölümü'nde profesörlüğe atandı. 2002 yılında bu görevden de emekliye ayrıldı. Türkiye'de bulunduğu dönemde çalışmalarını daha çok Türk ulusal kimliği ve Türk diliyle ilgili milliyetçi görüşlerini yaymaya adadı. Eğitim dilinin resmi dil olması gerektiğini ve yabancı dilin takviyeli olarak öğretilmesinin gerektiğini savunmaktadır. Matematiksel yapısından dolayı Türkçe'nin en iyi bilim dili olduğunu söylemektedir.

Dünyada yeni kurulmaya başlayan Moleküler Biyoloji dalının ilk birkaç profesöründen biri oldu. (Watson ve Crick sarmal modelindeki dna sarmalının çözelti içinde o halde nasıl durduğunu keşfeden adam - solvofobik kuvvet ) Amerikan Ulusal bilimler akademisine Üye olarak seçildi. Buraya seçilen ilk ve tek Türk oldu. Dünyanın sayısız yerinde sayısız buluşları ve teoremleri ile ilgili sayısız konferans verdi. 26 yaşından beri devam ettiği Yale Üniversitesinde Moleküler biyoloji ve kimya olmak üzere iki kürsüde profesör ve son 7 senedir görev yaptığı Yıldız Teknik Üniversitesinde ise Kimya dalında olmak üzere bir kürsüde Profesör olarak görevini sürdürüyor. Yaşamı boyunca Kuantum Mekaniği'ne birçok katkıda bulunmuş bir bilim adamıdır. P.A.M.Dirac'in de üzerinde uğraştığı ancak çözümleyemediği bir problemi, "Kuantum mekaniğinde Hilbert uzayının topolojisi ve içerdiği yüksek simetrileri çözdü. Böylece Kimya bilimini bu topolojik inceleme ile sağlam bir temele oturttu. İki defa Nobel' e aday gösterildi. Defalarca Nobel Akademisinin isteği üzerine Nobel'e adaylar gösterdi.

Tüm akademik çalışmaları içinde en önemli 5 kuramı şöyledir: Many Electron Theory of Atoms and Molecules (1961) – Atom ve moleküllerin çok elektronlu kuramı. Solvophobic Theory (1964) – Çözgeniter kuramı. Network Theory (1974) – Kimyasal tepkime mekanizmaları kuramı. Microthermodynamics (1981) – Mikrotermodinamik Valency Interaction Formula Theory (1983) – Değerlik kabuğu etkileşim kuramı.

KİTAPLARI Göçmen Hamamı 2050'ye 5 Kala Dünyanın 105 Yıllık Tarihi Türkçe Giderse Türkiye Gider Bye Bye Türkçe / Bir Nev-York Rüyası Büyük Uyanış Hedef Türkiye Ne Yapmalı / Yeniden Diriliş ve Kurtuluş İçin Yeni Bilim Ufukları I Yeni Bilim Ufuklari 2 Yeni bir matematik kuramı ve onunla bazı fizik kimya ilkelerinin bulunması Yeni Bilim Ufukları 3 Hayatın Örgüsü Elli Yıllık Biyolojinin Temellerini Sarsan Sorular Açıklamalı Fizik, Kimya, Matematik Ana Terimleri Sözlüğü

AKADEMİK KİTAPLARI Modern Quantum Chemistry : Istanbul Lectures (Academic Press,1965) Sigma Molecular Orbital Theory (Yale Press,1970) Three Approaches to Electron Correlation in Atoms and Molecules (with K.Brueckner,Yale Press,1971) New Directions in Atomic Physics (with E.Condon,Yale Press,1971)

İLGİLİ KİTAPLAR Oktay Sinanoğlu, Türk Aynştaynı Oktay Sinanoğlu, Bir Türk Dehası

İLGİLİ RESİMLER

HAZIRLAYAN FEYZANUR ŞİMŞEK 8/E 133