STAVROLİT.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
3R.
Advertisements

MALZEMELERİN GERİ KAZANIMI
DÖKÜM TEKNOLOJİSİ ve PRENSİPLERİ
KAYAÇLAR 1. PÜSKÜRÜK (Mağmatik)
ÇİMENTO ve -Çimento Türleri-
METAL KALIBA DÖKÜM YÖNTEMİ
BÖLÜM 4: METERORİTLER Giriş:
ENTEKNO, Endüstriyel Teknolojik ve Nano Malzemeler Ltd. Şti.
Silisyum Karbür Refrakterleri
Sedimanter Kayaçlar Yerkabuğunu oluşturan kayaçların ayrışmasıyla üretilen yada volkanlardan fırlatılan tanelerin (kayaç parçaları ve mineraller), canlı.
SU JETİ İLE KESME Su Jeti Nedir ?
Maden Mühendisliğine Giriş
Bal Peteği (honeycomb) Kompozitler
YAYGIN MALZEMELER -Kireç, harç, beton -Cam, seramik, porselen -Boyalar
KABUK KALIBA DÖKÜM YÖNTEMİ
Yıldız Teknik Üniversitesi Makina Müh. Bölümü
DURALUMIN.
TOPRAK BİLGİSİ Toprak Ana Maddesi
GRİ (LAMEL GRAFİTLİ) DÖKME DEMİRLER
ALÇI KALIBA DÖKÜM YÖNTEMİ
Aluminyum (Al2) Bulunuşu Özellikleri Bileşikler.
ONDÖRDÜNCÜ HAFTA Havai fişekler, zımpara kağıdı 1.
KOROZYONDAN KORUNMA.
MADENLER VE TEKNOLOJİ Yeni programa göre hazırlanmıştır.
MADDENİN AYIRT EDİCİ ÖZELLİKLERİ
Elemetler Ve Bileşikler
KÖMÜR VE OLUŞUMU.
DERS-4 ENDÜSTRİYEL HAMMADDELER KAOLİN
DERS-3 ENDÜSTRİYEL HAMMADDELER FLUORİT
SODA KÜLÜ.
DERS-3 ENDÜSTRİYEL HAMMADDELER FELDİSPAT
PROFİLLİT.
DERS-2 ENDÜSTRİYEL HAMMADDELER BERİLYUM MİNERALLERİ
DERS-1 ENDÜSTRİYEL HAMMADDELER ATAPULJİT
DERS-4 ENDÜSTRİYEL HAMMADDELER KROMİT
(Mg, Ca)0.3(Mg, Fe, Al)3(Al, Si)4O10·8H2O
Europac / Ambalaj Çözümleri
Yüksek Lisans Semineri Danışman : Prof. Dr. İbrahim MUTLU
KAYAÇLAR.
DÜNYAMIZIN KATMANLARI
Yrd. Doç. Dr. Nesrin ADIGÜZEL
BİTİRME İŞLEMLERİ – KALİTE KONTROL
HOŞGELDİNİZ NADİR METALLERİN KAYNAK KABİLİYETİ K K ayna ayna
DEMİRDIŞI METALLER.
HÜNER GROUP Companies HÜNER GROUP Companies SERT LEHİMLEME Hazırlayan ; Ümit KARAMAN.
C/C KOMPOZİT Furkan TEZER Enes Can ALTUN
3R.
MALZEME BİLGİSİ Doç.Dr. Gökhan Gökçe 4. METALLER.
MADENLER VE TEKNOLOJİ Salih Zeki GÖKÇE
HAYATIMIZDA KİMYA YAYGIN MALZEMELER.
Kompozitlerin Kullanım Alanları
REFRAKTER MALZEMELER SİLİKA REFRAKTERLER.
Aslı AĞCABAY Tuğba YÜCEL Gülnihal CANER
E-CAMI S-CAMI VE C-CAMI
AZS, Cam Fırını Refrakterleri
MgAl2O4 - Spinel Dökülebilir Refrakterler
T A Ş L A M A OTOMOTİV MAKİNE İŞLEMLERİ Yrd. Doç. Dr. Can ÇINAR
KIVAM LİMİTLERİ Kıvam, kohezyonlu zeminlerde zeminin sertlik-yumuşaklık durumu tanımlar. Kıvam bu tur zeminlerin taşıma gücü vb. özelliklerini etkiler.
HİDRO ŞEKİLLENDİRME Hazırlayanlar: 1-)Taylan YILDIRICI ( )
YEM BİLGİSİ.
İçindekiler Kompozit malzemelerin tanımı ve bileşenleri
METAL ESASLI DIŞ CEPHE KAPLAMALARI
JEM 361 ÖZEL MİNERALOJİ.
EÜT 242 ÜRETİM TEKNİKLERİ DÖKÜM TEKNOLOJİSİ.
DİNAMİK METAMORFİZMA Dislokasyon, kataklastik adı da verilen dinamik metamorfizma kontakt metamorfizma gibi lokal (yersel) bir metamorfizma türüdür. Yerkabuğunda.
BÖLGESEL METAMORFİZMASI İLE OLUŞAN KAYAÇLAR
Metamorfizma derecesi ve Metamorfik zon
II.BÖLGESEL METAMORFİZMA
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
Difüzyon Kaynağı.
Sunum transkripti:

STAVROLİT

Mineral Formül Renk ÖA SERTLİK Stavrolit FeAl4Si2O10(OH)2 Kırmızı, kahve-siyah 3.6-3.65 7-7.5 Stavrolit aluminyumca zengin sedimanların orta dereceli metamorfizmasında (amfibolit fasiyesinin üst kesimlerinde) oluşan karakterisitk bir mineraldir. Stavrolit-almandin-disten topluluğu Barov tipi metamorfik kuşakların karakterisitk mineralleridir. Stavrolit ayrıca düşük dereceli metamorfizmada kloritoyid ile beraber bulunabilir.

Metamorfizma derecesinin artması ile kloritoyid azalır ve stavrolit artar. Bazı pegmatitlerde ve kontakt metamorfik kayaçlarda sık sık bulunur. Sertliği ve dayanımının yüksek olmasından dolayı alüvyal kumlarda da zenginleşebilir. KULLANIM ALANLARI Yüksek sertlik, orta özgül ağırlık ve 2.176 kg/m3’lük dökme yoğunluk, orta ve ince taneli stavrolit konsantrelerinin, serbest tane püskürtme aşındırıcısı olarak kullanılmasını mümkün kılmaktadır.

Bu yüzden metal yüzeylerinin ve binaların dış cephelerinin temizlenmesinde kullanılmaktadır. Ayrıca mermer anıtların ve mezar taşlarının işlenmesinde ve parlatılmasında kullanılmaktadır. Starblast ve Starblast XL ticari isimleri altında piyasalarda bulunan stavrolitin aşındırıcı olarak düşük silis içeriği, az tozlaşmaya bağlı yüksek görünürlüğü, iyi akma karakteristiği (düşük topak oluşturma eğilimi) gibi nedenlerle diğer aşındırıcılara belirgin üstünlükleri vardır.

Ayrıca higroskopik olmadığından donmaya karşı daha dayanıklıdır Ayrıca higroskopik olmadığından donmaya karşı daha dayanıklıdır. Temizleme kapasitesi yüksektir. Yeniden kazanılabilir (kullanıldıktan sonra tekrar kullanılabilir). Birbirine eşit tane boylu standart ürünleri kolaylıkla elde edilebilmektedir. Stavrolit düşük genleşme katsayısına sahip olması (7.8 x 10-6), Ergime noktasının yüksekliği (1.537º C) ve uniform yuvarlak tanesel yapısı nedeniyle demir dışı dökümde (aluminyum, pirinç ve bronz, magnezyum ve bakır gibi demirli metaller) kalıp kumu olarak kullanılabilmektedir.

Stavrolitin döküm kumu olarak (Biasill) en büyük avantajı düşük silis içeriğidir. Bu öncelikle insan sağlığı ve çevrenin korunması için önemlidir. Silis kumuna göre ısıl genleşmesi düşüktür. Bu yüzden döküme bağlı çatlama ve deformasyonlar daha az ortaya çıkmaktadır Temiz ve tozdan arınmış yuvarlak tanesel yapısı tanelerin birbirlerine yapışmasını ve gaz oluşumunu engellemektedir. Sert ve duraylı stavrolit taneleri döküm sırasında kalıpta çatlak oluşumunu engellemektedir.

Stavrolit arama

Yüzey koşulları ve kimyasal etkilere daha yüksek dayanımı nedeniyle öğütülmüş stavrolit özellikle boya endüstrisinde dolgu olarak kullanılmaktadır. Al2O3 ve Fe2O3 kaynağı olarak Portland çimentosu üretiminde kil ve demirin yerini almaktadır. Stavrolit ağır mineral üretimi sırasında yan ürün olarak elde edilmektedir. Bu yüzden stavrolit kimyasal bakımdan temiz, yıkanmış, sınıflanmış ve diğer ağır metallerden arındırılabilmesi için manyetik ayrıma tabi tutulmuş (titanyum mineralleri en çok % 4, kyanit % 1, zirkon % 2 ve kuvars % 4) bir hammaddedir. En önemli stavrolit ürünlerinin tenörleri şu şekilde verilebilir:

Kaba teneli stavrolit kumu % 85, Biasill % 86, Starblast % 87, Starblast XL % 90. Kimyasal bileşim çeşitli kalite gruplarında değişmektedir. Ancak genel olarak aşağıdaki şekilde verilebilir:

Al2O3 % 45 Fe2O3 % 18 (en çok) TiO2 % 5 ZrO2 % 3 Serbest silis % 4. Starblast XL’in karakteristik serbest silis içeriği % 0.8’dir. Çeşitli stavrolit ürünlerinin tane boyu dağılımı aşağıdaki gibidir:

Çeşitli stavrolit ürünlerinin tane boyu dağılımı aşağıdaki gibidir: US Standard mesh size Opening Coarse Starblast Biasil % retained (µm) (cement) (abrasive) (foundry) 20 850 1 - - 30 600 3 < 1 - 40 425 23 4 < 1 50 300 51 11 5 70 212 13 20 19 100 150 9 45 53 140 106 - 17 19 200 75 - 3 3 270 53 - < 1 < 1 Pan < 53 trace trace trace APS (µm) 317 215 188