Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Silisyum Karbür Refrakterleri

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Silisyum Karbür Refrakterleri"— Sunum transkripti:

1 Silisyum Karbür Refrakterleri

2 Üretimi (SiC), sentetik bir hammaddedir.
Acheson prosesine göre, elektrikli fırın ortamında ve yaklaşık 2000°C sıcaklığın üzerinde silis ve kok arasında gerçekleşen karbotermik reaksiyonla SiC bileşiği meydana gelir. Bileşimi: silika, karbon ve genel tuz karışımı (% 50 Silika + % 40 Kok + %7 Silis tozu + % 3 Genel Tuz) şeklindedir. Si O2 + 3C > SiC + 2 CO

3

4 Çeşitleri 1)Kil veya Silikat Bağlı Silisyum Karbür
Bağlayıcı olarak kullanılan kil, pişme sırasında sıvı fazı meydana getirmektedir. Düşük viskoziteli fazın yüksek sıcaklıkta mukavemeti olumsuzdur. 2)Rekristalize Silisyum Karbür (RSiC) Rekristalize SiC üretiminde, iri ve çok ince fraksi-yonlardan meydana gelen hammadde karışımı kullanılır. porozite oranı yaklaşık % gibi yüksek seviyede olduğudan mekanik mukavemet ve oksitlenmeye karşı direnç özellikleri düşüktür.

5 3)Nitrür bağlı Silisyum Karbür (NSiC)
Nitrür bağlı silisyum karbür,SiC’nin azot ortamında pirilmesi sırasında silisyum nitrür (Si3N4) bağ oluşumu sonucunda üretilir. Sinterleme ile tamamen kapanmayan porozite şekillendirilip pişirme sonrasında işlemi ile %10-11 seviyesine kadar indirilir. 4)Reaksiyon Bağlı Silisyum Karbür (RBSiC) Reaksiyon bağlı olarak açık porları silisyum infiltrasyonu ile kapatılmış silisyum karbür bünye yapısına sahiptir. Şekillendirilmesinde ekstrüzyon veya slip döküm yöntemleri ile hassas boyut toleranslarının elde edilir. Oksitlenmeye karşı dineçleri çok yüksektir. Yüksek sıcaklıkta eğilmeye karşıda üstün mukavemet özelliğine sahiptirler.

6 5)Yeşil Silisyum Karbür
Sert ve çok kırılgan bir aşındırıcıdır. Sertliği yaklaşık 9.5 mohs' dur. sert metal ve seramik gibi malzemelerin, cam ve aside dayanıklı östenitik içyapılı çeliklerin işlenmesinde kullanılır. 6)Siyah Silisyum Karbür Çok sert ve daha az kırılgandır. Sertliği yaklaşık 9,5 mohs'dur. Düşük çekme mukavemetine sahip metal ve metaldışı malzemeler ile gri döküm, soğuk dökme demir, prinç, bronz, alüminyum, seramik malzemelerin işlenmesinde kullanılır.

7 Fiziksel Özellikleri Silisyum Karbür 'ün Özgül Ağırlığı 3,20 g/cm3
Silisyum Karbür 'ün Ortalama Dökme Yoğunluğu 1,30 g/cm3 Silisyum Karbür 'ün Sertliği >9,5 (mohs scale) Silisyum Karbür 'ün Kristal Sistemi Kübik Silisyum Karbür 'ün Kristal Şekli Köşeli Silisyum Karbür 'ün Kırılması Dökme Mineralin Preslenmesi Suretiyle Silisyum Karbür 'ün Dayanıklılığı Yüksek Silisyum Karbür 'ün Serbest Akış Özelliği 97 % minimum Silisyum Karbür 'ün Aside Duyarlılığı Yoktur Silisyum Karbür 'ün Nem Çekme Özelliği Vardır. Silisyum Karbür 'ün Magnetiklik Özelliği Çok hafif magnetikdir Silisyum Karbür 'ün Elektrik İletimi 10 microsiemens per meter Silisyum Karbür 'ün Radioaktivite Özelliği Tesbit edilmemiştir Silisyum Karbür 'ün Patoljik Zarar Verme Özelliği Silisyum Karbür 'ün Serbet Silika İçeriği

8 Kimyasal Özellikleri -Çok sert, aşındırıcı
SiC : %98 Klor içeriği <50 ppm Serbest Karbon : %0,15 Eriyebilen tuz içeriği<100 ppm Fe2O3: %0,20 Sulu ortamda pH 6,93 Metal içeriği serbest Fe, Cu ve diğer ağır metaller eser oranda Alçıtaşı içeriğiYoktur Karbonat içeriği yoktur Rutubet < 0,5 %Eser -Çok sert, aşındırıcı -Yüksek sürünme mukavemeti, termal şok dayanımı -İndirgen atmosferde, erozyon ve kimyasal etkileşimlerine, karşı mükemmel bir direnç gösterir. -Termal iletkenlik kristal yapıda çözünen safsızlıkların varlığından etkilenir.

9 Çelik Yüzeyi Pürüzlendirme
Kullanım alanları Sektörler Boyut Kullanım Alanı Zımpara ve Taş İmalat Siyah Silisyum Karbür Uygun Fiyat , Yüksek Sertlik Yeşil Silisyum Karbür Yüksek Saflık , Yüksek Dayanım Ömrü Çelik Yüzeyi Pürüzlendirme Silah Sanayi Kalıpçılk Poliüretan PTFE Kaplama Kot Taşlama

10

11 SiC Kullanım Alanları Yüksek sıcaklıktaki (yeşil renk) silisyum karbür, yüksek performanslı seramiklerde sinter amaçlı kullanılırken, saflığın %97.5 veya daha düşük olmasında ise, söz konusu malzeme abrezif ve refrakter amaçlı olarak kullanılırlar. Saflığın %90’ın altına düşülmesi durumunda ise metalurjik uygulamalarda kullanılır .

12 SiC POTALAR Silisyum karbür potalar, çok iyi ısı iletkenliğine sahiptir ve yüksek oksidasyona karşı dayanıklıdır. Isının hızlı değiştiği işlemlere uygundur. Silisyum karbür potalar mükemmel mekanik dayanıma sahiptir. Bu da potaları ağır metaller eritmeye uygun hale getirmektedir. Flux tarafından oluşacak kimyasal etkilere karşı dayanıklıdır. Standart Stabil potalar 700 ºC  ºC eritme sıcaklığında ergitme ve dinlendirme işleminde elektrikli ve fuel oilli ocaklarda kullanıma uygundur

13 Montajdan sonra, yeni silisyum karbür (SIC) potalarının ısısı, 2 saat içinde 200 ºC 'ye yavaş yavaş çıkarılmalıdır. Akabinde mümkünse tüm güçle 950 ºC 'ye yükseltilmelidir. Potanın ilk kullanımından sonraki ısıtmalarda, ısı doğrudan 950 ºC 'ye çıkarılmalıdır. Eğer pota uzun süre kullanılmamış ise ilk ön ısıtma talimatı uygulanmalıdır.

14 SiC Tuğlalar Uygulamalar: Demir-çelik sanayinde,
çelik pota örmede, nozül, tıkaç, ergitme ocağı taban ve karın kısmı, demir döküm deliği, döner fırın çelik deliği, elektrikli fırın, susuz soğutma pisti. Demir dışı metal sanayinde, damıtmada, ürün ayırma kulesinde tabla, elektrolit yan duvar, ergiyik metal borularında, pompa ve metal ergitme potalarında. Silikat sanayinde, tente ve alev gömleği, kutu ve kase gibi ısı yalıtım malzemesi olarak. Kimya sanayinde, yağ ve gaz jeneratörlerinde kullanılır.

15 KAYNAKLAR: HAZIRLAYANLAR: 131
HAZIRLAYANLAR: 131


"Silisyum Karbür Refrakterleri" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları