Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

HİDRO ŞEKİLLENDİRME Hazırlayanlar: 1-)Taylan YILDIRICI ( )

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "HİDRO ŞEKİLLENDİRME Hazırlayanlar: 1-)Taylan YILDIRICI ( )"— Sunum transkripti:

1 HİDRO ŞEKİLLENDİRME Hazırlayanlar: 1-)Taylan YILDIRICI (121210067)
2-)Berker Atak ( ) 3-)Nazmi AKIŞ ( )

2 Hidro Şekillendirme Nedir?
Hidro şekillendirme metal sac malzemenin akışkan bir ortam (su, viskoz polimerik malzeme vs) vasıtasıyla kapalı bir kapta yapıldığı soğuk şekillendirme yöntemidir.

3 Hidro Şekillendirme Tipleri
1)Tüp Hidro şekillendirme yöntemi: 2) Saç Hidro Şekillendirme Yöntemi:

4 Tüp Hidro Şekillendirme
İki ucu açık boru da, malzemenin iç yüzeyine uygulanan akışkan basıncıyla malzemenin şeklinin değiştirilmesi işlemidir. Malzemeye uygulanan iç basınç ile tüpün yüzeysel genleşmesi sağlanır. Tüp malzeme iki kalıp yarımı arasına yerleştirilir ve malzemedeki genleşme bu kalıp yarımlarına doğru gerçekleşir.

5

6 Genellikle Kullanılan Malzemeler
Genel olarak hidrolik şekillendirme uygulamalarında alüminyum tüp ve sac malzemeler yaygın olarak kullanılmaktadır. Bunun sebebi alüminyum malzemenin kolay şekillenebilmesi ve uzama yüzdesinin diğer malzemelere göre daha fazla olmasıdır.

7

8 Sac Hidroşekillendirme
Saç Hidroşekillendirme çok büyük parçaların şekillendirilebilmesi için gerekli olan pres kuvvetlerinin, geleneksel metotlarla sağlanmasının çok zor olması, çok karmaşık parçaların şekillendirilebilmesi, üretim periyodunun kısa olmasından dolayı cazip hale gelmiştir.

9 Saç Hidro şekillendirme Avantajları
Tek taraflı kalıp kullanıldığından kalıp işleme ve işçilik masrafları düşüktür. Zımba imalatına ve zımbanın kalıba alıştırılmasına gerek yoktur. Parçalar daha hafif, ucuz, dayanıklı, rijit, kaliteli ürünlerdir. Ara işlem sayısı azdır. Hurda miktarı düşüktür.

10 Saç Hidro şekillendirme Avantajları
Üretilen parçalar karmaşık şekillerde olabilir. Homojen basınç uygulamasından dolayı noktasal aşırı yüklerin malzeme ve tane yapısı üzerindeki olumsuz etkileri azdır. Parçalar iyi yüzey kalitesine, düşük geri yaylanmaya ve düşük kalıcı gerilmelere sahiptir.

11 Saç Hidro Şekillendirme Dezavantajları
Uzun işlem süresi Çok iyi parlatılmış kalıp yüzey gereksinimi Yüksek şekillendirme basınç gereksinimi (özellikle kalın saclar için), hidrolik sızdırmazlık problemleri İşlem ve kalıp tasarımı hakkında bilgi ve tecrübenin kısıtlılığı

12

13

14

15


"HİDRO ŞEKİLLENDİRME Hazırlayanlar: 1-)Taylan YILDIRICI ( )" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları