ADANA HALK SAĞLIĞI MÜDÜRLÜĞÜ

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
ELEKTROMANYETİK SPEKTRUM
Advertisements

ELEKTRO MANYETİK IŞINIM
ELEKTROKARDİYOGRAFİ (EKG)
ENERJİ TASARRUFU.
(Radio Detection and Ranging)
HÜCRESEL TELEFONLAR VE RADYASYON
URMOOR, YENİ YAŞAM RİTMİNİZ…
HAVVA YILDIRIM BAKIRKÖY İMAM HATİP LİSESİ MEZUNU TRABZON YENİYÜZYIL ÜNİVERSİTESİ TIBBİ GÖRÜNTÜLEME BÖLÜMÜ
Cep Telefonlarının Yaydığı Radyasyon ve Sağlık Riskleri
Sıcak Hava Yükselir ve Soğuyup Yağış Bırakır
A. KAPI ZİLİ, RADYO, TELEFONDA MIKNATIS BULUNUR.
CEP TELEFONU TEHDİT Mİ? KOLAYLIK MI?
BEM (Biyoelektromanyetik)
İÇ RADYASYONDAN KORUNMA
TEKNOLOJİNİN GÜNLÜK HAYATIMIZDAKİ YERİ
Bilgisayar ? BİL 110 Bilgisayara Giriş Öğrt. Gör. Dr. Ahmet Cengizhan Dirican Bilgisayar Müh. Böl.
ALETLİ (ENSTRÜMENTAL) ANALİZ
ALFA-BETA-GAMA Ekleyen: Netlen.weebly.com.
ÇEVRE BİLİMİ.
KOLLOİDAL SİSTEMLERDE IŞIK SAÇILMASI
GSM ve BAZ İSTASYONLARI
Yaşamımızdaki Elektrik.
ELEKTROMANYETİK SAĞLIK
CEP TELEFONLARI VE RADYASYON
RADYASYONDAN KORUNMANIN AMACI VE TARİHÇESİ
ENERJİ TASARRUFU.
GSM & ABS (ANTI-LOCK BRAKE SYSTEM)
Evimizde kullandığımız alet ve makineleri tanımaya ne dersiniz….
EVDE KULLANDIĞIMIZ ALET VE MAKİNELER EMİR BURAK EKİNCİ FEVZİ ÖZBEY İ.O 1-C SINIFI.
HAYALLERİMDEKİ DEĞİŞİM VE GELİŞİM
ELEKTRİK ENERJİİSİ VE DAĞILIMI.
Selami TURHAN Makina Mühendisi GSM :
RADYASYON NEDİR? Tehlİkelerİ nelerdİr? FİRMA ADI.
Kararsız çekirdekler enerji vererek kararlı hale geçerler. Parçacık veya elektromanyetik dalga olarak yayınlanan bu enerjiye RADYASYON denir. Kararsız.
Ev , okul ve iş yerlerini ısıtma ve aydınlatmada enerjiye ihtiyaç duyarız. Aynı şekilde arabaların çalıştırılmasında, fabrikalarda üretim yapılmasında.
YAŞAMIMIZDAKİ ELEKTRİK
ERKAN COŞKUN İÇ RADYASYON.
GERÇEKLEŞEN DÜŞLER.
PLAZMALAR.
SESİN MADDEYLE ETKİLEŞİMİ
elektrik kaza resimleri
Maddenin Tanecikli Yapısı ve Isı
RADYASYONDAN KORUNMANIN AMACI VE TARİHÇESİ
IŞIK VE SES.
CEP TELEFONU EM ALANLARININ İNSAN SAĞLIĞINA ETKİLERİ
TEKNOLOJİNİN OLUMLU VE OLUMSUZ ETKİLERİ
BİT KULLANMA VE YÖNETME
YAŞAMIMIZDAKİ ELEKTRİK
Işık, hem dalga hem de tanecik özelliği gösterir
Fen ve Teknoliş ışık ve ses.
IŞIK bir ışımanın ışık kaynağından çıktıktan sonra cisimlere çarparak veya direkt olarak yansıması sonucu canlıların görmesini sağlayan olgudur. C ile.
ÇEVREMİZDEKİ TEKNOLOJİK ALETLER İYİ Kİ VAR !
Antenler, Türleri ve Kullanım Yerleri
CEP TELEFONU EM ALANLARININ İNSAN SAĞLIĞINA ETKİLERİ.
1)Elektrikle Tanışalım Günlük hayatımızda evde, okulda kullandığımız araçlar ile fabrikalarda kullanılan makinelerin birçoğu elektrikle çalışır. Elektrik.
GÜRÜLTÜ KİRLİLİĞİ.
Elektriğin Günlük yaşamdaki yeri ve önemi
Radyoaktif madde ve ışınlarla çalışma
Yarı-İletken Lazerler
Elektrikle birlikte hayatımızda birçok şey değişti. Elektrik günümüzde o kadar büyük bir öneme sahiptir ki yokluğunu düşünemeyiz bile. Elektrikle birlikte.
Elektrikle birlikte hayatımızda birçok şey değişti. Elektrik günümüzde o kadar büyük bir öneme sahiptir ki yokluğunu düşünemeyiz bile. Elektrikle birlikte.
Teknolojinin Çevreye Olumlu Ve Olumsuz Etkenleri
28 ŞUBAT SİVİL SAVUNMA GÜNÜ BİLGİ YARIŞMASI.
OLUMLU ETKİLERİ OLUMSUZ ETKİLERİ TEKNOLOJİ NEDİR.
OLUMLU ETKİLERİ OLUMSUZ ETKİLERİ TEKNOLOJİ NEDİR.
12.SINIF FİZİK RADYOAKT İ V İ TE. Dünya, fosil yakıtların aşırı tüketiminden kaynaklanan çevre sorunları ile karşı karşıyadır. Fosil yakıtların azalıyor.
12.SINIF FİZİK RADYOAKT İ V İ TE. Dünya, fosil yakıtların aşırı tüketiminden kaynaklanan çevre sorunları ile karşı karşıyadır. Fosil yakıtların azalıyor.
MİKRODALGALAR Hudayguli TAGANOV Hudayguli TAGANOV
Medical Device Tıbbi Cihaz Eğitimi TCESİS R adyasyon Güvenliği Eczane Eğitim Haftası :14 Fahri Yağlı (Medikal Device Expert)
Sunum transkripti:

ADANA HALK SAĞLIĞI MÜDÜRLÜĞÜ

ÇEVRE SAĞLIĞI ŞUBE MÜDÜRLÜĞÜ

ELEKTROMANYETİK KİRLİLİK

Elektromanyetik kirlilik nedir? Elektromanyetik alanları etrafımızdaki tüm akım taşıyan kablolar, elektrikli aletler, Yüksek Gerilim Hatları (YGH) , TV ve bilgisayarlar , FM ve TV vericileri , mikrodalga fırınlar , mobil telefonlar, uydu antenleri ve verici antenler, oluşturur. Evlerimizde kullandığımız çamaşır makinesi, bulaşık makinesi, buzdolapları, mikrodalga fırınlar, saç kurutma makinesi, elektrikli traş makinesi, elektrikli ısıtıcılar vs her birinin etrafında EM alan vardır. Güneş ışığı da bir EM dalgadır. Bu dalgalar titreşim yaparlar. Örneğin Mikrodalgalar saniyede 10^9 defa Elektrikle çalışan ev ve işyeri aletlerinde kullandığımız EM dalga saniyede 50-60 defa titreşir.

Elektromanyetik dalgaların kaynağı nelerdir? 1-Doğal Elektromanyetik (EM) Kaynaklar: Güneş Bazı Uzak Yıldızlar Atmosferik Deşarj (yıldırım) 2-Doğal Olmayan Elektromanyetik (EM) Kaynaklar: Elektrik akımı taşıyan yeraltı ve yer üstü enerji nakil hatları TV ve Bilgisayarlar Elektrikli Ev aletleri( Elektrik süpürgesi, saç kurutma ve fön makinesi, traş makinesi, blender vs.) Mikro dalga fırınlar Radyo ve TV vericileri Telsiz haberleşme sistemleri Telsiz telefonlar Hücresel telefon sistemleri (GSM baz istasyonları ve GSM telefon cihazları) Radarlar

Elektromanyetik Girişim Nedir?Etkileri Nelerdir? Doğal yoldan veya doğal olmayan yoldan meydana gelen EM alanların etkisine Elektromanyetik girişim veya etkileşim (Elektromanyetik İnterfrance) (EMI) denilmektedir. EMI'nin etkileri: 1. etki : Cihazın cihazı etkilemesi. Buna elektromanyetik uyumluluk problemi denilmektedir. (EMC) 2. etki : Cihaz ile canlı doku arasındaki (BEM) (Bioelectromagnetic) etkileşimdir.

RADYASYON İKİ ÇEŞİDE AYRILIR 1-İYONİZE OLAN RADYASYON ( Nükleer Radyasyon ): Atom ve moleküllerden elektron koparabilen yüksek enerjili ışınlar, gamma ışını yayan radyoaktif maddeler, x ışınları, nötron, proton, alfa, beta tanecikleri ile bazı morötesi ışınlar DNA yapısını bozabilmekte, kansere yol açabilmektedirler. Dalga boyları son derece küçüktür ancak çok yüksek frekanslardadır. Yakın zamanda Çernobilde meydana gelen kaza sonucu ortama yayılan nükleer serpinti buna örnektir. 2-İYONİZE OLMAYAN RADYASYON (Elektromanyetik): Hücrelerdeki kimyasal bağları kıracak güce sahip değildir. Daha düşük frekanslardadır. Radyo dalgaları (cep telefonu ve baz istasyonlarından çıkan radyo dalgaları-GSM 900, GSM-1800), mikro dalgalar, infrared radyosyon, görünür ışınlar, laser ışınları ve ultraviole ışınlar bunlara örnektir. Günlük hayatta televizyon, radyo, bulaşık makinesi, mikro-dalga fırın, faks, bilgisayar ekranı, ütü, traş makinesi, floransan, tasarruflu lambalar gibi elektrikle çalışan cihazlardan kaynaklanan iyonize olmayan elektromanyetik dalgalarla iç içeyiz. Bu radyasyon çeşidi iyonize olan Nükleer radyasyon ile karıştırılmamalıdır !!!

Elektromanyetik Alanların İnsan Vücuduna Etkileri: İnsan vücudu bünyesindeki serbest yükler, çevredeki Elektrik Alandan etkilenebilmektedir. Manyetik Alan ise bir iletken olarak düşünebileceğimiz insan bedeninde zayıf akımlar oluşturmaktadır. Elektromanyetik dalga vücut yüzeyine çarptığında bir kısmı yansımakta, bir kısmı vücut içine girerek soğurulmaktadır. Elektromanyetik radyasyonun canlı vücuduna soğurulması, doku ısınmasına sebep olmaktadır. Elektromanyetik alanların şiddeti kaynaktan uzaklaştıkça uzaklığın karesi ile ters orantılı olarak hızla düşer. Yani mesafe on katına çıktıkça şiddeti yüzde 1’e düşer.

ELEKTROMANYETİK ALANLARIN ETKİLERİNDEN KORUNMAK İÇİN NELER YAPILMALI? Günlük yaşamımızda kullandığımız cep telefonları, yüksek gerilim hatları, bilgisayar, elektrikli aletler yaşamımızıkolaylaştırmakta bize önemli olanaklar sunmaktadır. Her teknolojinin uygun kullanılmadığında sağlığa zarar verebileceği unutulmamalıdır. İnsan sağlığına İyonize edici radyasyonun etkileri bilinmekle birlikte iyonize edici olmayan radyasyonun etkileri ile ilgili (cep telefonu , baz istasyonu vb.) birçok Uluslar arası kuruluşun çalışmaları bulunmaktadır. Yürütülen çalışmalar sonucunda maruziyet sınırları belirlenmiştir. Bizler bu tür ürünleri ihtiyacımız kadar ve kullanma talimatları doğrultusunda kullanmalıyız.

TEŞEKKÜRLER 