Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

HÜCRESEL TELEFONLAR VE RADYASYON

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "HÜCRESEL TELEFONLAR VE RADYASYON"— Sunum transkripti:

1 HÜCRESEL TELEFONLAR VE RADYASYON
Giriş (CEP TELEFONLARI) HÜCRESEL TELEFONLAR VE RADYASYON Prof. Dr. Süleyman Daşdağ

2 Elektromanyetik dalga denizi.
Şu anda hepimiz elektromagnetik bir dalga denizinde bulunuyoruz.

3 Frekanslar Uzun dalga boyu Düşük frekans Düşük enerji Kısa dalga boyu
                                       Kısa dalga boyu Yüksek frekans Yüksek enerji

4 doğal radyasyonlardan korunma şansı sınırlıdır. Buna karşın,
İnsanoğlunun doğal radyasyonlardan korunma şansı sınırlıdır. Buna karşın, yapay radyasyonlardan korunabilme şansı yüksektir.

5 Hücresel telefon kullanımı 12 yaş ve altına kadar düştü
Kullanıcılar Şu anda, Türkiye’de adet kayıtlı hücresel telefon bulunmaktadır. Hücresel telefon kullanımı 12 yaş ve altına kadar düştü 2005 Yılında 1.6 milyar kişinin hücresel telefon kullandığı tahmin edilmektedir.

6 Radyasyon, X ve Gamma ışınları.
Hücresel telefonlarının yaydığı radyasyon, X ve Gamma ışınlarından tamamen farklıdır. Hücresel telefonlar, düşük güçlü Radyo Frekans (RF) sinyalleri gönderen ve alan cihazlardır. Hücresel telefonlar ile baz istasyonlarının ışın yayma şekilleri farklıdır.

7 Baz istasyonları, radyo antenleridir.
Baz istasyonları, hücresel telefonlarla iletişimi sağlayan radyo antenleridir.

8 Radyasyon yayınları Hücresel telefonlar konuşma süresince ve/ya da açık durumda belirli aralıklarla radyasyon yayarlar. Baz istasyonları ise sürekli radyasyon yayarlar.

9 telefonu hemen kulağa yaklaştırılmamalı.
Güçlü yayınlar Hücresel telefonundaki radyasyon, bağlantı aşamasında en üst seviyeye çıkar, bağlantı sağlanınca azalır. Bu yüzden numarayı girer girmez, telefonu hemen kulağa yaklaştırılmamalı. Radyasyon, baz istasyonuna olan uzaklıkla orantılı olarak artar. (Ne kadar uzak, o kadar yüksek)

10 Açık olan her cep telefonu (Stand by)
Tercih dışı Açık olan her cep telefonu (Stand by) belirli aralıklarla içerisinde bulunduğu yerin baz istasyonuna "ben buradayım" sinyali gönderir. Bu sinyal, baz istasyonu ne kadar uzakta ise, o kadar güçlüdür. Yani sizin seçme şansınız yoktur.

11 Hücresel telefonunu başından 10 cm veya
Hands Free Hücresel telefonunu başından 10 cm veya daha uzakta tutan birinin etkileşeceği radyasyon, kulağına yapışık tutarak konuşan birine göre çok çok düşüktür. (HANDS FREE)

12 Hücresel telefonlarının yaydığı dalgalar
Mikrodalga Fırın Hücresel telefonlarının yaydığı dalgalar dokunun 1 cm derinliğine ulaşabilir ve o dokuda sıcaklık artışına sebep olabilirler. (Microdalga fırın etkisi!) Su içeriği fazla olan dokularda SICAKLIK ARTIŞI fazla olur. (Beyin, göz, kas, kan, deri ve sinir dokusu) DİKKAT! ÇOK ZARARLI

13 Hücresel telefon tarafından yayılan radyasyonun yaklaşık
Soğrulma Hücresel telefon tarafından yayılan radyasyonun yaklaşık % 50 si kullanıcının kafası ve telefonu tutan eli tarafından soğrulur. DİKKAT! ZARARLI

14 Cep telefonunuzu alırken telefon özellikleri arasında bahsedilen
SAR değerlerine bakın Cep telefonunuzu alırken telefon özellikleri arasında bahsedilen SAR NEDİR? SAR; Özel Emme Oranı olarak ifade edilen bu değer, cep telefonlarını kullanılırken vücudun emdiği radyasyon miktarının watt cinsinden karşılığı olarak tanımlanır SAR DEĞERİ DÜŞÜK OLAN CEP TELEFONLARINI TERCİH EDİN

15 Yapılan araştırmada; cep telefonunu yoğun kullananların,
Semptomlar Yapılan araştırmada; cep telefonunu yoğun kullananların, yorgunluk, baş ağrısı, kulağın üzerinde ve arkasında yanma, bulanık görme, işitme kaybından şikayetçi olduklarını ortaya koymuştur ( Mild et al, kişi; Hocking, 40 kişi, 1998)

16 Ebeveynler gelecekte ortaya çıkabilecek
olası bir riskten çocuklarını korumak istiyorlarsa taşınabilir telefon kullanımını sınırlamalıdırlar. Uzak dur. Konuşmalar olabildiğince kısa tutulmalıdır. Uzaktan konuşma (hands free) özelliği olan telefonlar tercih edilmelidir. Konuşma sırasında, taşınabilir telefonlar olabildiğince başınızdan uzak tutulmalıdır.

17 Kullan, kullanılma.. SOĞURMADAN OKUDUĞUNUZ İÇİN TEŞEKKÜRLER…


"HÜCRESEL TELEFONLAR VE RADYASYON" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları