Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Antenler, Türleri ve Kullanım Yerleri

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Antenler, Türleri ve Kullanım Yerleri"— Sunum transkripti:

1 Antenler, Türleri ve Kullanım Yerleri

2 Sunum İçeriği... Antenin tanımı Günlük hayata faydaları
Kullanım yerleri Anten türleri Antenlerin iç yapısı

3 Antenin tanımı ve kullanım amacı
Anten: Elektromanyetik dalgaları yaymak veya yakalamak için kullanılan elektronik devre elemanı. Antenlere elektronik cihazların ürettiği sinyallerin başkalarına ulaşması, başkalarının yaydığı sinyalleri de bizim anlaşılır bir şekilde alabilmemiz için gereksinim duyarız. ..\ANTEN.JPG

4 Antenler vericilere bağlı olarak kullanıldıklarında, enerjilerini, frekansı ayarlanabilir bir “güç osilatörü’nden alırlar. Küçük bir kısmı ısıya çevrilip harcanan enerjinin geri kalan bölümü, anten tarafından boşluğa yayılır. Alıcılarla birlikte kullanılan antenlerin vazifesi ise, boşluktaki elektromanyetik enerjiyi yakalayıp, bunu bir transmisyon hattı vasıtasıyla alıcı devreye iletmektir. Alıcı ve verici antenleri, fiziki özellikleri nazara alındığında, farksızdırlar. Hatta, bir anten aynı anda hem alıcı hem de verici vazifesi görebilir. Alıcı ve verici antenleri çalışma prensipleri bakımından tamamen birbirlerinin zıttı olmalarına rağmen temel yapı olarak birlikte incelenebilirler.

5 Çalışma prensibi alternatif akımın bir iletkenden geçerken elektromanyetik alan meydana getirmesi ile ilgilidir. Alıcı antenler boşlukta yayılan elektromanyetik dalgaları toplayarak bu dalgaların transmisyon hatları içerisinde yayılmasını sağlar.verici antenler ise transmisyon hatlarından gelen sinyalleri boşluğa dalga olarak yaymayı sağlar.

6 faydası: Uzun mesafeler arasında bilgi (ses, görüntü vb.) taşınması kablo ile yapıldığında zor ve masraflıdır. Ayrıca, uzun hatların çekilmesi ve daimi bakımının getirdiği bir çok teknik problem vardır. Bilgi taşınması işinde elektromanyetik dalgalardan istifade edildiğinde, bu dalgaları yüksek enerji ile atmosfere (veya uzay boşluğuna) bırakabilecek elemanlar gerekir. Bunun içinde anten kullanılır.

7 Bir anten boyunun hesaplanması;
C/f= I : Bu formülde, I :yayılan enerjinin dalga boyunun metre cinsinden değeri; C, ışık hızı (3.108 m/s); f ise Hertz cinsinden frekans değerini ifade eder. Örneğin, khz frenkansında yayın yapılacaksa şu işlem uygulanır. dalga boyu= / frekans dalga boyu= / = 11,02 metre

8 Anten çeşitleri; 1- Hertz Anten ( Yarım Dalga Anten ): Dalga boyunun yarısı ebatlarındaki dipol antene hertz anten denir. Genellikle 2 MHz üzeri frekanslarda yaygın kullanılır.Hertz anten bir seri rezonans devresine eşdeğerdir. Yüksek frekanslı elektrik enerjisi antenin orta uçlarından beslendiğinde açık olan anten uçlarında gerilim maksimum akım ise sıfır olur. Antenin orta kısmına yaklaştıkça akım artar gerilim azalır. Antenin orta ucundaki empedans yaklaşık 73 ohm’dur

9 2- Markoni Anten: Düşey olarak monte edilmiş alt ucu doğrudan toprağa bağlanmış ya da antenin bir ucu topraklanmış ¼ dalga boyundaki tek kutuplu antenlere markoni anten denir.Markoni antende toprak üstündeki kısmıyla aynı boyda toprak altında hayali olduğu kabul edilir. Hertz antene göre avantajı Boyunun yarı yarıya az olmasıdır

10 3- Rombik Anten: Eşkenar dörtgen teşkil edecek şekilde birleştirilmiş dört iletkenden oluşur. Antenin bütün kenarları ve karşılıklı açıları eşittir. Bu antenler rezonanssız antenlerdir. Bu yüzden ucunda sonlandırma direnci vardır. 3MHz – 30MHz arası frekanslarda kullanılır. 4- Çerçeve Anten:Temel çerçeve anten, bir dalga boyundan yeteri kadar kısa olan ve RF akım taşıyan tek sarımlı tel bobindir. Daha çok yön bulma antenleri olarak ve mobil iletişimde kullanılır.

11 VHF – UHF ANTENLER Televizyon antenleri temel üç elemandan meydana gelir. Bunlar reflektör, dipol ve direktördür. Reflektör: Dipolden ¼ dalga boyu geriye yerleştirilmiş boru şeklinde bir iletkendir. Vericiden gönderilen elektro manyetik dalgaları dipole doğru yönlendirmektir. Dipol: Havadaki elektromanyetik dalgaları algılayan ana elemandır. Antenin aslını oluşturur. Dipol empedansı ile koaksiyel kablo empedansı birbirine eşit olmalıdır. Direktör: Dipolün ön kısmında 1/8 dalga boyu uzaklığına yerleştirilen metal borulardır. Anten kazancını arttırır. Antenin yön bağımlılığını arttırır.Çok elemanlı anten dizilerine yagi anten denir.

12

13 Uydu antenleri: Hüzme halinde uydudan gelen elektro manyetik dalgaları her kesimden yansıtarak orta bir yerde odaklayan çanak anten sistemleridir. Uydudan gelen sinyaller çok zayıf olduğu için bir parabolik çanak sistemiyle sinyaller bir noktada toplanıp odaklanır. Buradaki LNB ile bu sinyaller algılanır. LNB ( Mikro Dalga Kafa ):Antenin sinyal algılayan esas kısmıdır. Algıladığı sinyal sevileri çok düşük olduğundan düşük gürültülü ve düşük empedanslı olmaları istenir. LNB 10GHz – 12 GHz arasındaki sinyalleri kabloda taşınabilecek seviyeye ( yaklaşık 1- 2 GHz’e düşürür.) Ayrıca gelen sinyali kat kadar kuvvetlendirirken gürültüleri de bastırır.

14 Kaynaklar: http://www.turkcebilgi.com/Anten


"Antenler, Türleri ve Kullanım Yerleri" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları