GIDA MÜHENDİSLİĞİNE GİRİŞ

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
LİSANSÜSTÜ EĞİTİMDE STAJ EĞİTİMİNİN YERİ VE ÖNEMİ
Advertisements

TEKNOLOJİ FAKÜLTESİ VE İŞYERİ EĞİTİMİ
Tohumculuk Sektörünün Hedefleri ve Vizyonu
“Perakendecilerin Veteriner Hekimlikten Beklentileri” Şeref SONGÖR Türkiye Perakendeciler Federasyonu Genel Başkanı.
KARABÜK ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ
Avrupa Birliği Ortak Tarım Planı -AB OTP-
Sektörün buluşma, tartışma ve planlama noktası. ÇKS bilgileri sektör ile paylaşılıyor. Tarım-Bilişim-Mobilişim-Finans paydaşları konseyi kuruluyor. İleri.
S.Ü. MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ KİMYA MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ
GIDA MÜHENDİSLİĞİ NEDİR? GIDA MÜHENDİSLİĞİ, gıdaların üretiminden tüketimine (tarladan sofraya) kadar ki bütün süreçlerde mesleki bilgi ve deneyimleri.
Tarım Arazilerinin Sürdürülebilir Kullanımı
Edirne Koleji Rehberlik Servisi Elektrik-Elektronik Mühendisliği MF-4 Edirne Koleji Rehberlik Servisi.
KÜRESEL EKONOMİK YENİDEN YAPILANMA SÜRECİNDE TÜRKİYE EKONOMİSİ Türkiye’nin Stratejik Sektörlerinde Temel Politikalar Paneli - Enerji Sektörü - Necmiddin.
Kız Teknik ve Meslek Lisesi Giyim Üretim Teknolojisi Alanı
1984 YILINDA “ GIDA KALİTE VE SAĞLIK KONTROLU” PROGRAMI ADI ALTINDA EĞİTİM-ÖĞRETİME BAŞLADI YILINDA DÜNYA BANKASI II. ENDÜSTRİYEL EĞİTİM PROJESİ.
BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ ALANI
ESPAÑA SİSTEMA DE EDUCACİÓN LA EDUCACİÓN SUPERİOR LA FORMACİÓN DE LOS DOCENTES AB Ülkelerinde Eğitim Prof. Dr. Mustafa ERGÜN Nurcan BUNAR.
İLİMİZDE BULUNAN ANADOLU-ANADOLU TEKNİK VE MESLEK LİSELERİ
BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ ALANI
Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Farmakoloji Anabilim Dalı Stratejik Planı Misyon
HO Ş GELD İ N İ Z… 20 Mayıs 2004 ÜS İ SUNUMU HO Ş GELD İ N İ Z… 20 Mayıs 2004 ÜS İ SUNUMU Vestel Şirketler Grubu AR-GE Koordinatörü İHSANER ALKIM.
2015 YAMANTÜRK MESLEKİ VE TEKNİK ANADOLU LİSESİ ALAN VE BÖLÜMLER
Veri Tabanı Programcılığı
Gıda Teknolojisi Alanı
Adana Bilim ve Teknoloji Üniversitesi
GIDA GÜVENLİĞİ Esma KAYA
2013 YGS-LYS SINAV SİSTEMİ Testler ve Soru Sayıları Türkçe testi: 40 soru Temel Matematik:40 Soru Sosyal Bilimler:40 Soru Fen Bilimleri:40 Soru TOPLAM:
SON ON YILDA HAYVANSAL ÜRETİMİN GELİŞİMİ VE TARIMIN FİNANSMANI
Türk-İslam Arkeolojisi
TURİZMDE EĞİTİM SORUNLARI
Bilgisayar Mühendisliğine Giriş
Girişimcilik.
Tekstil Mühendisliği Bölümü EGE ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ TEKSTİL MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ.
Klinik hizmetlerinde veteriner hekime yardımcı olan, yetkileri kapsamında veteriner hekim gözetiminde veya gözetim olmaksızın tedavi ve koruyucu tıp.
AİLE VE TÜKETİCİ HİZMETLERİ ALANI
GÜLNAZ İBRAHİM GÜNGÖR TARA KIZ TEKNİK VE MESLEK LİSESİ.
GAZ VE TESİSATI TEKNOLOJİSİ PROGRAMI BİLGİLERİ. Amaç ve Hedefler Amaç: Gelişen teknolojiye ve piyasaya uyumlu, temel bilgilerle donatılmış, karşılaştığı.
GIDA TEKNOLOJİSİ ALANI TANITIMI ALANIN TANIMI: Gıda teknolojisi alanı, tarım ve hayvancılığa dayalı ham maddeleri modern teknolojileri uygulayarak işleyen.
EGE ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ GIDA MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ 40.YIL Adres Ege Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü Bornova,
OTOMOTİV TEKNOLOJİSİ PROGRAMI BİLGİLERİ. Edinilen Unvan: Otomotiv Teknikeri Edinilen Ünvanın Düzeyi: Önlisans.
AFYON KOCATEPE ÜNİVERSİTESİMÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ.
Tarıma verilen destek 90'lı yıllara kadar o zamanki Avrupa Ekonomik Topluluğu'nun yıllık bütçesinin %60'ı kadardır. Tarım desteği bugünkü Avrupa Birliği'nin.
MUHASEBE VE VERGİ UYGULAMALARI BÖLÜMÜ. Muhasebe ve Vergi Programı öğrencileri; ▫Muhasebe programı mezunlarına "Muhasebe Meslek Elemanı" unvanı verilmektedir.
Mühendislik Laboratuvarı Yüzüncü Yıl Üniversitesi
ÇANKIRI KARATEKİN ÜNİVERSİTESİ BİLGİ VE BELGE YÖNETİMİ BÖLÜMÜ
IĞDIR ÜNİVERSİTESİ GIDA MÜHENDİSLİĞİ BÖLÜMÜ
TÜRKİYE’DE KIRSAL KALKINMA POLİTİKALARI VE UYGULAMALAR
Elektrik-Elektronik Mühendisliği Bölümü (EEM)
IĞDIR ÜNİVERSİTESİ ZİRAAT FAKÜLTESİ
Proje Türü Tarımda Modernizasyonun ve Kırsal Kalkınmanın Sağlanması ile Sanayide Rekabetçiliğin Arttırılması Proje İle İlgili Olduğu Faaliyet Alanı 72.
Capacity Building Sorun ve Çözüm Önerileri
MİSYONUMUZ VİZYONUMUZ Özgün Değerlerimiz Etkinliklerimiz
T.C. Yüzüncü Yıl Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Gıda Mühendisliği Bölümü Tanıtım Sunumu.
SİYASET BİLİMİ VE KAMU YÖNETİMİ BÖLÜMÜ TEMMUZ 2017
ÖMER HALİSDEMİR ÜNİVERSİTESİ ÖĞRENCİ İŞLERİ DAİRE BAŞKANLIĞI’NA HOŞGELDİNİZ… Daire Başkanı Saadet İLBAY.
TEKSTİL MÜHENDİSLİĞİ HAKKINDA……
BESLENME VE DİYETETİKTE
İnşaat Mühendisliği Bölümü
VETERİNER HEKİMLİĞİ TARİHİ
BİLİŞİM TEKNOLOJİLERİ ALANININ AMACI:
ALAN – DERS SEÇİMİ.
MESLEKLERİ TANIYALIM DÖRT YILLIK LİSANS PROGRAMLARI ‘p’
MESLEKLERİ TANIYALIM DÖRT YILLIK LİSANS PROGRAMLARI ‘U’
Makine Mühendisliği nedir?
PERSONEL DAİRESİ BAŞKANLIĞI
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
Düzce Üniversitesi Gümüşova MYO
ÜNİVERSİTE ORGANLARI Öğr. Gör
İŞLETME FAKÜLTESİ İŞLETME BÖLÜMÜ TANITIMI
2018 Yılı Performans Sunumu
Sunum transkripti:

GIDA MÜHENDİSLİĞİNE GİRİŞ

GIDA MÜHENDİSLİĞİNİN TANIMI Gıda mühendisliği; Modern bilimlerle mühendisliğin, gıdaların üretimi ve dağıtımına uygulanmasıdır. Genel olarak mühendislik, sorunlara çözüm bulmak ise gıda mühendisinin temel görevi de gıda ile ilgili sorunları çözmektir. Kısaca; gıda mühendisi, gıda bilimi ve teknolojisi ile mühendislik bilimlerinin buluşmasından oluşan bir mühendislik dalıdır.

GIDA MÜHENDİSLİĞİNİN TANIMI Amacı; Gıda endüstrisine daha iyi gıda mühendislerini yetiştirmeyi hedefleyen gıda mühendisliği bölümleri, Gıda bilimi ve gıda işleme tekniklerinin gıda sanayine adapte edilmesi ve bu tekniklerin yaygın hale getirilmesi konularında eğitim vermeyi ve araştırmalar yapmayı amaçlar. Eğitim programı, temel prensipler ile teorik bilgilerin pratiğe dönüştürülmesini sağlayacak uygulamaları dengeleyen bir programdır.

BİR GIDA MÜHENDİSİNDE ARANAN ÖZELLİKLER İlk önce; kendi dilinde ve yabancı bir dilde kendisini ifade edebilmeli, insanlarla etkin bir iletişim kurabilmelidir. İkinci olarak; bir mühendis liderlik yeteneğine sahip olmalıdır. Çünkü lider, amaçları ve olanakları en iyi, en verimli kullanan kişidir. Üçüncü önemli nitelik; ise bir mühendisin ekip çalışması yapabilme alışkanlığının olmasıdır. Böylece disiplinler arası çalışma imkanı yaratılacaktır. Bir mühendis, gereksinim duyduğu bilgiyi nereden ve nasıl üreteceğini bilen kişi olmalıdır.

GIDA MÜHENDİSİNİN TEMEL GÖREVLERİ Beslenme değeri yüksek ve sağlık açısından güvenli fonksiyonel besinler üretmek, Gıda işlemede biyokimyasal, teknolojik ve ekonomik değerlendirmeleri yaparak yeni işleme teknikleri ve yöntemleri geliştirmek, Gıda maddelerini değerlendirmek,

GIDA MÜHENDİSİNİN TEMEL GÖREVLERİ (Devam) Gıda kaynak savurganlığını önlemek, Atıklardan yeni gıdalar üretmek ve gıdaların nitelik ve nicelik yönünden korunmasını sağlamak, Hammaddeden çok yönlü yararlanma ve böylece gıda çeşitliliğini arttırmak gelir.

GIDA SANAYİ Gıda sanayi ülkemizin en hızlı büyüyen sektörlerinden biri olmasının yanında, hammaddeden tüketiciye kadarki süreçte sorunları çözüm bekleyen bir sektördür. Gıda sanayi; tüm ülkelerde olduğu gibi, ülkemizde de stratejik öneme sahip bir sektördür. Ancak gıda sanayii, çok sayıda küçük işletmenin var olması, tarımsal üretici veya işleyici örgütleri, tüketici örgütleri gibi sivil örgütlenme yetersizliği, kayıt dışılık nedeniyle izlenebilirliğin sağlanamaması, denetim mekanizmasının yetersizliği, yetki kargaşası ve nitelikli eleman eksikliği gibi birçok sıkıntı ile baş başadır.

GIDA MÜHENDİSLİĞİ EĞİTİMİ VE SÜRESİ Türkiye’de uygulanan eğitim programlarına genel olarak bakıldığında, 4 yıllık eğitim programının; 1. ve 2. sömestrlerinde fizik, kimya ve matematik gibi temel bilimlere yönelik derslerin ağırlıklı olduğu, Sonraki yıllarda mühendislik temel dersleri, gıda teknolojisi, gıda bilimi ve mikrobiyoloji konularında derslerin yer aldığı,

GIDA MÜHENDİSLİĞİ EĞİTİMİ VE SÜRESİ Gıda teknolojisine yönelik bazı derslerin devreye girdiği ve bunların laboratuvarlarının da aynı dönemlerde programda yer aldığı görülmektedir. Eğitim süresince değişik gıda üretim ve işleme teknolojileri bunların kalite kriterlerini konu alan dersler, gıda kalite kontrol ve analizinde uygulanan temel analizler, beslenme bilimi, gıda güvenliği ve hijyeni, gıda kalite kontrolünde mevzuat ve temel işlemler gibi dersler yer almaktadır.

ZİRAAT SANATLARINDAN GIDA MÜHENDİSLİĞİNE Türkiye Cumhuriyeti'nin 10.yılında kurulan Yüksek Ziraat Enstitüsü dört fakülteden oluşmuş ve bu dört fakülteden birisi "Ziraat Sanatları Fakültesi" adını almıştır. Ziraat Sanatları, gıda sanayinin günümüzdeki Gıda Teknolojisi ya da Gıda Mühendisliği'ne karşılık gelmekteydi. Yüksek Ziraat Enstitüsü, 1948 yılında Ziraat Fakültesi adı ile Ankara Üniversitesi'ne bağlanmıştır. Türkiye'de ilk gıda teknolojisi lisans programı 1954 yılında "Ziraat Teknolojisi" adı ile bu bölümde uygulanmaya başlanmıştır. Türkiye'de yine gıda analitiği ve gıda işleme tekniğine ilişkin ilk araştırmalar bu kuruluş ile başlamıştır. Gıda sanayindeki gelişmelere bağlı olarak bu bölüm daha sonra "Gıda ve Fermantasyon Teknolojisi Bölümü", "Tarım Ürünleri Teknolojisi Bölümü", "Gıda Bilimi ve Teknolojisi Bölümü" adlarını almıştır.

Ülkemizde ise, herkesin bildiği gibi, ilk gıda mühendisliği eğitimi 1975-1976 eğitim, öğretim döneminde 40 öğrenci ile Ege Üniversitesi’nde başlamıştır. Hacettepe Üniversitesi’nde, Gıda Analizleri ve Teknolojisi Bölümü aynı yıl kurulmuş ve 1977 yılında bu bölüm Gıda Mühendisliği Bölümü olarak değiştirilip, mühendislik fakültesine bağlanmıştır. ODTÜ Kimya Mühendisliği bölümü içinde de gıda mühendisliği öğrenimine 1980 yılında bir opsiyon olarak başlanmıştır. 1982 yılında gıda mühendisliği öğreniminin mühendislik fakülteleri içinde yapılmasına karar verilmiştir. Türkiye'deki gıda bilimi ve teknolojisindeki talep ve eğilimlere bağlı olarak ders programı değiştirilmiş, bölüm mezunlarına "Gıda Mühendisi" ünvanı verilmeye başlanmıştır. Yüksek Öğretim Kurumu tarafından 1994 yılında bölüm adı "Gıda Mühendisliği" olarak değiştirilmiştir.

Gıda Mühendisliğinin İlgi Alanları Besin değeri yüksek, düşük maliyetli gıdaların geliştirilmesi Mevcut ürünlerin daha iyileştirilmesi ve yeni gıdaların geliştirilmesi Gıdaların besin değerlerinin değiştirilmesi (örneğin kalori içeriğinin azaltılması, ürün içerisine vitamin ve mineral eklenmesi) Gıdaların mümkün olan en güvenli şekilde üretilip tüketime kadar gıda güvenliğinin sağlanması (gıda üretimi, depolama ve muhafazasında uygun yöntemler kullanarak gıda kökenli hastalıkların oluşmasının önlenmesi)

Gıda Mühendislerinin çalıştığı sektörler Özel sektör üretim ve pazarlama firmaları Bakanlıklar Tarım Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı, Sanayi ve Ticaret Bakanlığı Kamu İktisadi Teşekkülleri (KİT) Belediyeler Eğitim ve araştırma enstitüleri

Gıda Mühendislerinin çalıştığı birimler Yönetim birimi İkmal planlama birimi (hammadde sağlama vb.) Üretim birimleri Kalite kontrol ve kalite güvence birimleri Pazarlama birimi Araştırma-geliştirme (AR-GE) birimi