FRBR – FRAD - BIBFRAME.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Web sitemizden kütüphane hizmetleri ve kaynaklarının kullanımı konusunda tüm bilgilere erişebilirsiniz.
Advertisements

DENİZLİ YAŞAR SANİYE GEMİCİ ANADOLU LİSESİ
-Scopus- Uz. Kübra DEMİR
BİLİMSEL BİR MAKALE NASIL YAZILIR
Yrd.Doç.Dr.Mustafa EVREN OMÜ Fen Bilimleri Enstitüsü
Hazırlayan : Semiha SARAÇ
Resimlerin Kullanımı.
ENTELEKTÜEL SERMAYE.
BİLİŞSEL HEDEFLERE GÖRE DAVRANIŞ YAZMA (ANALİZ–SENTEZ-DEĞERLENDİRME)
Eğitim Öğretimde Planlama
KONUNUN TESPİTİ.
ÖĞRETİMİ TASARLAMA: STRATEJİLER
AÇIK UÇLU ÖĞRENME ORTAMLARI
Amaç Açık Erişim Nedir? Neden Açık Erişim? Açık Erişim Nasıl sağlanır?
REHBERLİK.
Buluş yoluyla öğretim stratejisi
ÖZGÜRLÜK VE BAĞIMSIZLIK BENİM KARAKTERİMDİR
OKUL KÜTÜPHANELERİNİN ÖNEMİ
Veri tabani nedir? Veritabanı basit olarak bilgi depolayan bir yazılımdır. Bir çok yazılım bilgi depolayabilir ama aradaki fark, veritabanın bu bilgiyi.
Prof. Dr. Bülent Yılmaz H.Ü. Bilgi ve Belge Yönetimi Bölümü
İ.İ.B.F. İngilizce İşletme Bölümü
Eğitimde Bilgisayar Uygulamaları
Kütüphaneciliğin Destanı Ekim 2004, Ankara Y.T. Bilgi Yönetiminin Kavramsal Tanımı ve Uygulama Alanları Yaşar Tonta H.Ü. Bilgi ve Belge Yönetimi.
BBY 105 B İ LG İ N İ N ORGAN İ ZASYONU I Prof. Dr. Gülbün Baydur.
BBY 105 Bilginin Organizasyonu I
BBY 105 Bilginin Organizasyonu I
DEĞER VE ENTELEKTÜEL SERMAYE Yıldız Teknik Üniversitesi
FRBR’ye Göre Tasarlanmış Çevrimiçi Katalog Örnekleri
Öğretimde Teknoloji Kullanımı
DİL ÖĞRETİM YÖNTEM VE TEKNİKLERİ
Bilgiye Erişimin önemi ve Bilgi kaynakları
KAM 209 ARAŞTIRMA YÖNTEMLERİ
SLAYT 1BBY220 OCLC WorldCat Yaşar Tonta Hacettepe Üniversitesi yunus.hacettepe.edu.tr/~tonta/ BBY220 Bilgi Erişim İlkeleri.
BBY 370 Müzelerde Bilgi Yönetimi
İçerik EndNote Hakkında… EndNote Kurulumu
Genel Öğretim İlkeleri Yasemin ÇELİK Elif ALTINEL
PROBLEM ÇÖZME YAZILIMLARI
14 - KAVRAM HARİTALARI KAVRAM HARİTALARI.
GİRİŞ  Organizasyon Nedir?  Neden Organizasyon? Organizasyon ve bilgi; Arşiv, kütüphane müze, v.b. Anlamak, kavramak (understanding) Veri (Data) Bilgi.
Elektronik Dergicilik Gökhan Akçapınar Aycan Kavaklı Oumit Farzlı Belkıs Başkan Halil Bozdoğan eee - grup Elektronik Yayıncılık ve.
Bir fikir gayretinin sonucu olarak yazılmış eserleri korumak, toplamak, organize etmek, onları insanların faydalanmasına hazır hale getirmek için kurulmuş.
BBY373 İnsan Kaynakları Yönetimi
Muaz Ayhan IŞIK Türkiye Büyük Millet Meclisi
Aralık İçerik Dil seçimi Sisteme giriş ve şifre değiştirme Basit katalog sorgulama Materyal yeri belirleme Materyal ayırtma (Rezerve etme) Gelişmiş.
Fikri Haklar: – Zeka ürünlerini devlet otoritesiyle korumayı hedefleyen haklar – Yenilikte bulunanları korumak/ödüllendirmek – Katılımı teşvik etmek.
A Ğ RI İ SMET ÖMERO Ğ LU ORTAOKULU E Ğİ T İ M Ö Ğ RET İ M YILI KÜTÜPHANE HAFTASI ETK İ NL İ KLER İ.
BBY 467 Bilimsel ve Kültürel Mirasın Dijitalleştirilmesi Ders 8: Dijital Kütüphane Yazılımları ve Dijital Koruma Arş. Gör. Tolga Çakmak.
Hafta 1: Dizinleme ve Özler BBY 264 Dizinleme ve Sınıflama.
“ INDICATE” UZUN SÜRELİ SAYISAL KORUMA SAHA ÇALIŞMASI Hakan Koray OZLUK Bahadır AYDINONAT 15 – 16 Ekim 2012 Ankara.
ELEKTRONIK KÜTÜPHANELER Tacettin İnandı. Kapsam E – kütüphane Tıp – Sağlık Kütüphaneleri Hastane Kütüphanesi Elektronik yayınlar.
KIZ KARDEŞİM MOMMO.
NOT: Bu slayt üzerindeki resmi değiştirmek için resmi seçin ve silin. Ardından, kendi resminizi eklemek için yer tutucudaki Resimler simgesini tıklatın.
NOT: Bu slayt üzerindeki resmi değiştirmek için resmi seçin ve silin. Ardından, kendi resminizi eklemek için yer tutucudaki Resimler simgesini tıklatın.
3. ULUSAL AÇIK ERİŞİM ÇALIŞTAYI AÇIK ERİŞİM ÜNIVERSİTELERDE NELERİ DEĞİŞTİRECEK? Ekim 2014 Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı BİLKENT ANKARA İlkay Holt.
BBY 467 Bilimsel ve Kültürel Mirasın Dijitalleştirilmesi Ders 6: Dijitalleştirilen materyallerin tanımlanması Arş. Gör. Tolga Çakmak.
Hafta 2: Dizinleme ve Öz Hazırlamaya Giriş BBY 306 Dizinleme ve Öz Hazırlama
EĞİTİMDE YARATICI DRAMA
KÜTÜPHANELER YURT İÇİ KÜTÜPHANELER Üniversite Kütüphaneleri
ARAŞTIRMA NASIL YAPILIR Araştırma Sürecindeki Aşamalar
VE İŞTE DİĞER 6 BECERİ.
ULUSAL MESLEKİ BİLGİ SİSTEMİ Hayat Boyu Rehberlik
EBSCO Discovery Service (EDS) Akademik Arama Motoru/Keşif Aracı
Resimle İlgili Meslekler
I Ğ DIR ÜN İ VERS İ TES İ KÜTÜPHANE VE DOKÜMANTASYON DA İ RE BA Ş KANLI Ğ I Kütüphane kullan ı m ı ve elektron İ k kaynaklara er İŞİ m Kütüphanec İ : Ercan.
ÖZEL EĞİTİM VE REHBERLİK
EBSCO Discovery Service (EDS) Daha İsabetli Sonuç Listeleri
Gurbet Gunturk Evsel, MLIS
Eğitim öğretim ve değer kavramı:
1 EĞİTİMDE YARATICI DRAMA EĞİTİMDE YARATICI DRAMA.
1. BÖLÜM FİNANSAL YÖNETİMİN TANIMI VE AMACI
Sunum transkripti:

FRBR – FRAD - BIBFRAME

FRBR bilgi kaynağına ait bibliyografik kayıtların sayısının artması Varlık-İlişki (Entity-Relationship) kavramsal model Varlık, somut veya soyut kavram ve nesneler olarak tanımlanabilir. bir kitap, dergi, CD veya kişi FRBR kavramsal modelinde, farklı seviyelerdeki farklı varlıklar arasındaki ilişkilerin ortaya konulması önemlidir. bibliyografik kayıtlar için işlevsel gerekler, kullanıcıların kütüphane katalogları veya ulusal bibliyografyaları kullanırken gerçekleştirdikleri; bulma, belirleme, seçme ve sağlama görevleri açısından tanımlanmaktadır. FRBR kavramsal modelinde varlıklar üç gruba ayrılır. FRBR

Bibliyografik kayıtlarda tanımlanan entellektüel veya sanatsal çabaların ürünleri bu grupta yer alır ve dörde ayrılır: Eser: Entelektüel veya sanatsal yapıt Yaşar Kemal’in Ağrı Dağı Efsanesi; Mozart’ın 14 no’lu piyano sonatı) Anlatım: Bir eserin entelektüel veya sanatsal gerçekleştirimi Ağrı Dağı Efsanesi’nin İngilizce çevirisi Gösterim: Bir eserin anlatımının fiziksel olarak şekillendirilmesi Ağrı Dağı Efsanesi kitabının 2012 yılında Yapı Kredi Yayınları tarafından yapılan baskısı Kopya: Bir gösterimin tek bir örneği Yapı Kredi Yayınları tarafından 2012’de baskısı yapılan Ağrı Dağı Efsanesi kitabının Milli Kütüphane’deki bir kopyası FRBR-1.Grup Varlıklar

FRBR-1.Grup Varlıklar- Genellemeler Bir eser, bir veya daha fazla anlatım yoluyla gerçekleştirilebilir fakat bir anlatım, yalnız bir eserin gerçekleştirimidir. Bir anlatım, bir veya daha fazla gösterimde şekillendirilebildiği gibi bir gösterim de bir veya daha fazla anlatımı şekillendirebilir. Bir gösterim, bir veya daha fazla kopyayla örneklenebilirken bir kopya sadece bir gösterimi örnekleyebilir. FRBR-1.Grup Varlıklar- Genellemeler

Birinci gruptaki varlıkların entelektüel veya sanatsal içeriğinin yaratılması, fiziksel üretimi, dağıtımı veya korunmasından sorumlu olanlar Bireysel olarak kişiler Tüzel kişiler FRBR-2.Grup Varlıklar

Bir eser, bir veya daha fazla kişi ya da tüzel kişi tarafından yaratılabilir. Bir anlatım, bir veya daha fazla kişi ya da tüzel kişi tarafından gerçekleştirilebilir. Bir gösterim, bir veya daha fazla kişi ya da tüzel kişi tarafından üretilebilir. Bir kopyaya bir veya daha fazla kişi ya da tüzel kişi sahip olabilir. FRBR-2.Grup Varlıklar- Genellemeler

Eserlerin konularını temsil ederler ve dörde ayrılırlar: Kavram (soyut fikir veya düşünce) Nesne (maddi bir şey) Olay (bir eylem veya vaka) Yer (bir mekân) FRBR-3.Grup Varlıklar

Bir eser, bir veya daha fazla kavram, nesne, olay ve/veya yer konusunda olabilir. Aynı şekilde bir kavram, nesne, olay ve/veya yer bir veya daha fazla eserin konusu olabilir. Bir eser, bir veya daha fazla eser, anlatım, gösterim, kopya, kişi ve/veya tüzel kişi konusunda olabilir. FRBR-3.Grup Varlıklar- Genellemeler

Kullanıcıların bilgi kaynaklarını verimli şekilde kullanmalarını sağlar. Bir bibliyografik kayıtta neyin önemli olduğunu açıklar. Metadata veya geniş kayıt setlerinin yapılandırılması için düzenleme ilkelerini açıklar. ƒBilgi kaynakları arasındaki ilişkilerin önemini vurgular. ƒKuralların ve uygulamaların yeniden değerlendirilmesini sağlar. Kataloglama kurallarında uygunluk ve tutarlılığı sürdürmek amacıyla anlaşılırlığı artırarak kavramsal bir çerçeve sunar. ƒ Paylaşılan, genişletilmiş ve korunan bir model sunar. FRBR-Genel Faydalar

FRBR-Kullanıcılar İçin Faydalar Kullanıcıların aynı entelektüel ve sanatsal içeriğe sahip bilgi kaynaklarının bir arada görme olanağı vardır. Bilgiyi daha kolay bulma durumu söz konusudur. Tek bir eserin farklı anlatımlarını kolayca görebilme olanağı vardır. Bütün gösterimlerin kolayca bulunması mümkündür. Birbiriyle ilişkili eserler ve gösterimler arasındaki ilişkileri daha iyi anlayabilme olanağı vardır. FRBR-Kullanıcılar İçin Faydalar

FRBR-Kütüphaneciler İçin Faydalar Bibliyografik kayıtların düzenlenmesine yardımcı olur. Daha kolay kataloglama olanağı sağlar. Kataloglama yükünü azaltır. Bütün anlatımlar için eser sadece bir kez kataloglanır. Bütün gösterimler için anlatım bir kez kataloglanır. Kopya kataloglama aynı kalır. FRBR-Kütüphaneciler İçin Faydalar

FRBR – FRAD - BIBFRAME