MEYVE VE SEBZE İŞLEME TEKNOLOJİSİ

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
OKUL ÇAĞI ÇOCUKLARINDA BESLENME
Advertisements

HAMİLELİKTE BESLENME Dyt. Şerife ÖZDEMİR TAVLAN.
FUTBOL VE BESLENME BESLENME
KARIŞIMLAR.
Karışım: Birden çok element veya bileşiğin kimyasal özelliklerini kaybetmeden bir araya getirilmesiyle oluşan madde topluluğuna karışım denir. Solduğumuz.
BİTKİSEL BESİN ELEMENTLERİ
KABA YEMLER.
BİTKİLER İÇİN MANGAN ( Mn) İYONU ÖNEMİ
MEYVE SUYUNDA ENZİM UYGULAMALARI
UZUNKÖPRÜ TOPLUM SAĞLIĞI MERKEZİ
Taze Otlar & Baharatlar.
MEYVELER VE KURUYEMİŞLER
MADDE TANIMI Kütlesi, hacmi ve eylemsizliği olan bütün varlıklar maddedir. Çevremizde gördüğümüz hava, su, toprak, masa her şey maddedir. MADDENİN SINIFLANDIRILMASI.
DURULTMA.
HUBUBAT ÜRÜNLERİ TEKNOLOJİSİ
Meyve ve Sebzelerin Bileşimi
Meyve ve Sebzelerin Bileşimi II
MISIRIN DONDURULARAK MUHAFAZASI
Meyve ve Sebzelerin İşlenmesinde Oluşan Değişiklikler
YEŞİL NEFES FOTOSENTEZ
HÜCRE VE ORGANELLERİ.
HÜCRENİN YAPISI.
CANLILARIN TEMEL BİLEŞENLERİ
KARBONHİDRATLAR Görevleri: Enerji verirler (1 gramı 4 k.kalori).
GENEL TEKRAR Prof. Dr. Özgül EVRANUZ.
gıda sanayinde kullanılan asitler
BESİNLER İNORGANİK ORGANİK.
ZEYTİN KARASUYU VE DEĞERLENDİRİLMESİ Uludağ Üniversitesi
KARIŞIMLAR.
DENGELİ VE DÜZENLİ BESLENME.
Gemlik Asım Kocabıyık Meslek Yüksekokulu Gıda Teknolojisi Programı
MADDELER DOĞADA KARŞIK HALDE BULUNUR
KARIŞIMLAR.
MEYVELER Ahududu, Ananas, Avokado, Ayva, Böğürtlen, Çilek, Elma, Erik, Greyfurt, Hindistan cevizi, İncir, Kavun, Karpuz, Kayısı, Kiraz, Kivi, Muz, Nar,
GÜNEŞ ENERJİSİNİ CANLILAR NASIL KULLANIR?
ENDÜSTRİ BİTKİLERİ.
KARIŞIMLAR.
BESLENME REHBERİ 1.
YETERLİ VE DENGELİ BESLENME
PATLICAN Solanum melongena
CANLILARDAKİ ORGANİK BİLEŞİKLER
Madde atom element bileşik
BESİNLER VE TÜKETİMİ.
5.SINIF 1.ÜNİTE VÜCUDUMUZUN BİLMECESİNİ ÇÖZELİM
Gıdalarda Renk Maddeleri
MADDELER DOĞADA KARIŞIK HALDEDİR
GÜNLÜK HAYATIMIZDA ASİTLER
1. Giriş.
ÇİLEK SUYU KAYNAKLAR; Meyve ve sebze işletme tek.1
SEBZE SUYU ÜRETİMİ (HAVUÇ SUYU).
İhsan Kaan BERBEROĞLU Ülker Bisküvi San. A.Ş. Satınalma Direktörü.
YIKAMA VE AYIKLAMA MAKİNALARI
GIDA KATKI MADDELERİ LEZZET MADDELERİ.
SAĞLIKLI BESLENME VE DİYET Diyette protein dengesi için Haftada 1 – 2 gün kırmızı et, Haftada 2 – 3 gün beyaz et (tavuk-balık-hindi), Haftada 1 – 2 gün.
SAF MADDE VE KARIŞIMLAR
Uzm.Dr. Mehmet Zahit Çıracı
Meyve Sebze Ürünleri Teknolojisi
SALÇA ÜRETİM TEKNOLOJİSİ
BESİNLER VE DENGELİ BESLENME.
BESLENME VE DİYETETİKTE TEMEL KAVRAMLAR
Şeker Tüketİmİ ve SağlIk
SEBZELER.
KABA YEMLER.
Bitkiler * Tütün ve üzüm gibi tarım ürünleri hasat edildikten sonra kurutulmalıdır. * Kurutulmaları sırasında meydana gelen yağış ve yüksek oransal.
Haşlama makine ve ekipmanları
YEM BİLGİSİ.
'ALABALIK (Oncorhynchus mykiss) MİLFÖY BÖREĞİ' NDE FARKLI PİŞİRME METOTLARININ ÜRÜNÜN DUYUSAL VE BESİNSEL ÖZELLİKLERİNE ETKİSİ Nilgün Kaba, Bengünur Çorapcı*,
Konular ve dersler.  Yaşam Bilimi Biyoloji  Bilimsel Bilginin Doğası ve Biyoloji : TAMAM  Bilim ve bilimsel bilginin özellikleri  Biyolojinin tarihsel.
SAĞLIKLI BESLENME VE DİYET
Bitkiler Tütün ve üzüm gibi tarım ürünleri hasat edildikten sonra kurutulmalıdır. Kurutulmaları sırasında meydana gelen yağış ve yüksek oransal nem.
Sunum transkripti:

MEYVE VE SEBZE İŞLEME TEKNOLOJİSİ

MEYVE ve SEBZE İŞLEME TEKN. Meyve ve sebzelerin bileşimleri türlere bağlı olarak büyük değişim gösterebilir. Bu anlamda ürünün yetiştirildiği yörenin ekolojik koşulları, özellikle toprak niteliği, varyete, yetiştirme tekniği, olgunluk düzeyi, taşıma ve depolama gibi faktörler önemlidir.

MEYVE ve SEBZE İŞLEME TEKN. Meyvelerin bileşimi; %80-85 su, %0.2-1.0 azotlu maddeler, %0.1-0.3 yağ, %3-18 karbonhidrat, %0.3-0.8 mineral madde. Sebzelerin bileşimi; %90-95 su, %1-3 azotlu maddeler, %1’den daha az yağ, %3-7 karbonhidrat ve %1-2 mineral madde.

MEYVE ve SEBZE İŞLEME TEKN. Meyve ve sebzeler insan beslenmesinde esas olarak, mineral maddeler ve vitamin kaynağı olarak görülürler. Protein ve yağ içerikleri azdır.

MEYVE ve SEBZE İŞLEME TEKN. Meyve ve sebzelerin teknolojik açıdan en önemli polisakkaritleri pektindir. Çeşitli ürünlerde %0,5-1,0 düzeyinde bulunabilir

MEYVE ve SEBZE İŞLEME TEKN. Meyve ve sebzelerde çeşide bağlı olarak değişik cins ve miktarlarda organik asitler bulunmaktadır. Elma ve vişnede malik asit, Çilek ve turunçgil meyvelerinde sitrik asit, Üzümlerde tartarik asit hakim olan asitlerdir. Meyvelerde ayrıca az miktarda süksinik asit, okzalik asit, hidroksisinamik asitler, salisilik asit ve benzoik asit gibi organik asitler de bulunmaktadır

MEYVE ve SEBZE İŞLEME TEKN. Meyve ve sebzelerin yapılarındaki bileşenlerden biri de fenolik bileşikler olup sağlık üzerine de önemli etkileri vardır. Fenolik Bileşikler Flavonoidler Fenolik Asitler - Hidroksibenzoik asitler - Hidroksisinamik asitler - Antosiyanidinler - Flavonlar ve flavonoller - Flavononlar - Kateşinler ve lökoantosiyanidinler - Proantosiyanidinler

MEYVE ve SEBZE İŞLEME TEKN. Meyve ve sebzelerin yapılarındaki renk maddeleri: - klorofil, - karotenoid maddeler, - antosiyaninler.

MEYVE ve SEBZE İŞLEME TEKN. Klorofil; bitkilere, meyve ve sebzelere yeşil rengi veren renk maddesidir. Molekülde bir adet Mg bulunur. Bu yapıdaki Mg’un ısıl işlem gibi çeşitli faktörlerin etkisiyle ayrılıp yerine başka moleküllerin bağlanmasıyla feofitin gibi maddeler oluşur.

MEYVE ve SEBZE İŞLEME TEKN. Karotenoid maddeler, karotenler (örneğin β-karoten, likopen) ve ksantofiller olarak ikiye ayrılır. Önemli özelliklerinden biri de gıda teknolojisinde uygulanan haşlama, pişirme, kurutma gibi işlemlere son derece dayanıklı olmalıdır. Antosiyaninler ise çilek, üzüm, erik, nar, kırmızı lahana, vişne gibi meyve ve sebzelerin rengini veren renk maddeleridir. antosiyanidin + şeker antosiyanin ramnoz, glukoz, galaktoz, ksiloz, arabinoz

MEYVE ve SEBZE İŞLEME TEKN. Meyve suyu: sağlıklı, olgun, taze ve temiz meyvelerden mekanik yolla elde edilen, elde edildiği meyvenin renk, tat, koku gibi tipik özelliklerini gösteren, fermente olmamış ancak fermente olabilen ve fiziksel yolla dayanıklı duruma getirilen içecektir. Meyve suyu doğrudan meyveden elde edileceği gibi konsantresinin daha önce uzaklaştırılan miktarda su ile seyreltilmesi ve konsantrasyon sırasında ayrılan uçucu aroma maddelerinin katılması ile de hazırlanabilir.

MEYVE ve SEBZE İŞLEME TEKN. Meyve nektarı: meyve suyu konsantresi, meyve suyu, meyve püresi konsantresi, meyve püresi veya bunların karışımına meyve oranı hammaddenin niteliğine göre %25-50 arasında değişen miktarlarda su, şeker ve asit katılması ile elde edilen fermente olmamış, ancak fermente olabilen içecektir.

MEYVE ve SEBZE İŞLEME TEKN.

Berrak meyve suyu üretimi HAMMADDE 100 Kg VİŞNE ELMA ÜZÜM Berrak meyve suyu üretimi YIKAMA KUM, TOZ, YAPRAK AYIKLAMA ÇÜRÜK, HAM, EZİK SAP ALMA MEYVE SAPI PARÇALAMA MAYŞE ISITMA - SOĞUTMA MAYŞELEME ENZİMİ MAYŞE ENZİMASYONU PRESLEME AROMA AYIRMA ENZİM JELATİN BENTONİT KİZELZOL DURULTMA TORTU SEPERASYON FİLTRASYON BERRAK MEYVE SUYU KONSANTRASYON KONSANTRE ~70 0Bx VİŞNE 15 – 17 kg ELMA 12 –14 kg ÜZÜM 17 –19 kg

MEYVE ve SEBZE İŞLEME TEKN. Hammadde Yıkama Ayıklama Sınıflandırma Çekirdek Çıkarma Isıl işlem Ticari Steril Ürün Konserve Kaplarının Hermetik Kapatılması Hava Çıkarma Konserve Kaplarına Dolum Haşlama Kabuk Soyma Katı Madde Dolumu - sos (et, yemek kon.) - tuzlu su (%1-2 NaCl) (sebze kons.) - şekerli su - Sıcak Dolum - Mekanik Yöntem - Tepe Boşluğuna Buhar Enjeksiyonu - Termik Yöntem Konserve üretimi Dolgu Sıvısı Dolumu