PROJESİ.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Sağlık ve Hijyen.
Advertisements

EL TEMİZLİĞİ FATMA KURT.
TEMİZLİK NİÇİN GEREKLİDİR?
Ergenlik döneminde kişisel hijyen ve sağlıklı yaşam
KİŞİSEL TEMİZLİK.
Sağlıklı yaşama ve sağlığı korumada gerekli yol ve kurallardır.
Çocuklara Temizliğin ve Özbakımın Öğretilmesi
KİŞİSEL HİJYEN DR MEHTAP ASLAN.
ENFEKSİYON KONTROL KOMİTESİ
BURSA SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ EĞİTİM ŞUBESİ 2005
HİJYEN VE SAĞLIK.
T.C. SAĞLIK BAKANLIĞI KASTAMONU İL SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ
HİJYEN ve SAĞLIKLI YAŞAM
T.C. SAĞLIK BAKANLIĞI ANTALYA HALK SAĞLIĞI MÜDÜRLÜĞÜ
ÖZEL ÇAPA ANADOLU SAĞLIK MESLEK LİSESİ
Yrd. Doç. Dr İbrahim Halil KILIÇ
TEKİRDAĞ HALK SAĞLIĞI MÜDÜRLÜĞÜ Bulaşıcı Hastalıklar Şubesi
HİJYEN
EĞİTİM 6 KİŞİSEL HİJYEN NİSAN
EĞİTİM 8 Kişisel Hijyen Oğuz Güler 1.
MERSİN HALK SAĞLIĞI MÜDÜRLÜĞÜ
TOPLUM SAĞLIĞI HİZMETLERİ ŞUBE MÜDÜRLÜĞÜ
SAĞLIK İÇİN HİJYEN.
TEKİRDAĞ SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ Bulaşıcı Hastalıklar Şubesi
HERŞEYİN BAŞI TEMİZLİK HERŞEYİN BAŞI SAĞLIK
KİŞİSEL HİJYEN.
EL YIKAMA.
ÖZBAKIM “Okullar Hayat Olsun Projesi”

DEĞERLER EĞİTİMİ TEMİZLİK
SEMİNERİMİZE HOŞ GELDİNİZ….
HİJYEN TEKİRDAĞ SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ
KİŞİSEL TEMİZLİK.
EMİNE KARAAĞAÇ DENİZ TAŞKIN REHBER ÖĞRETMENLER
SEMİNERİMİZE HOŞ GELDİNİZ….
KİŞİSEL HİJYEN SAĞLIK YÜKSEKOKULU.
MERSİN HALK SAĞLIĞI MÜDÜRLÜĞÜ
Dışarıdan eve gelince, Tuvaleti kullandıktan sonra, Oyundan sonra,
ÖZEL MÜZEYYEN ÇELEBİOĞLU İLKÖĞRETİM OKULU.
BESLENME BESLENME.
TOPLUM SAĞLIĞI HİZMETLERİ ŞUBE MÜDÜRLÜĞÜ
TEMİZLİK ALIŞKANLIĞI REHBER ÖĞRETMEN AYŞE KOLKESEN.
BURSA SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ EĞİTİM ŞUBESİ 2005
HİJYEN.
TEMİZ YAŞAM SAĞLIKLI YAŞAM
KİŞİSEL BAKIM (HİJYEN)
KİŞİSEL BAKIM VE HİJYEN (TEMİZLİK)
BESLENME ve TEMİZLİK ALIŞKANLIĞI
SAMSUN ATAKUM ALTINKUM İLKOKULU
MİMAR SİNAN M.T.A.L REHBERLİK SERVİSİ ALİ ÖZTÜRK.
HİJYEN HİJYEN (EL YIKAMA) Hazırlayan: Prof. Dr. Hikmet PEKCAN TÜRKİYE HALK SAĞLIĞI KURUMU.
ADIM ADIM TEMİZLİK.
BURSA SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ
Sağlık; kişinin doğuştan getirdiği kalıtsal özellikleri ile fiziksel, biyolojik ve sosyal çevre koşullarının ve temel sağlık konusundaki bilgi, tutum.
Sağlıklıyı m Mutluyum. Hangisiyle arkadaş olmak isterdiniz?
KADIN VE AİLE SAĞLIĞI HİZMETLERİ İSTANBUL BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ SAĞLIK VE SOSYAL HİZMETLER DAİRE BAŞKANLIĞI SAĞLIK VE HIFZISSIHHA MÜDÜRLÜĞÜ.
SEMİNERİMİZE HOŞ GELDİNİZ….
KİŞİSEL TEMİZLİK.
İ LKOKUL Ö Ğ RENC İ LER İ İ Ç İ N H İ JYEN E Ğİ T İ M İ.
KİŞİSEL HİJYEN HİJYEN: Sağlıklı ortamın korunması ve her türlü hastalık etmeninden arındırılmasıdır. TEMİZLİK:Gıdanın ve gıda ile temas eden yüzeylerdeki.
KİŞİSEL HİJYEN.
KİŞİSEL TEMİZLİK. SAĞLIK Yalnızca hastalık ve sakatlığın olmayışı değil, fiziksel, ruhsal ve sosyal yönden tam bir iyilik halidir.
TEMİZLİK ve HİJYEN.
HOŞGELDİNİZ ÇAPA İLKOKULU
HİJYEN NEDİR? SA Ğ LI Ğ IN KORUNMASI İ Ç İ N HER TÜRLÜ HASTALIK ETMEN İ N İ N ORTAMDAN UZAKLA Ş TIRILMASINA H İ JYEN DEN İ R.
TEMİZLİK. Kişilerin kendilerinin veya bulundukları ortamın, mikrop ve kirden arındırılmasıdır..
Kişisel Hijyen Ne Demektir? Bireylerin yaşamlarını sağlıklı bir şekilde sürdürmek için yaptıkları uygulamalardır!!!
GENEL H İ JYEN E Ğİ T İ M İ. EL H İ JYEN İ.
KİŞİSEL BAKIM (HİJYEN) Aydın KEMENT Okul Rehber Öğretmeni.
Sunum transkripti:

PROJESİ

GÜNLÜK HİJYEN ALIŞKANLIKLARI

HİJYEN NEDİR? Bir sağlık bilimi olup,temel ilgi alanı sağlığın korunması ve sürdürülmesidi r.

KİŞİSEL HİJYEN Kişilerin kendi sağlığını korudukları ve devam ettirdikleri öz bakım uygulamalarıdır

HİJYENİK ULGULAMALARIN AMAÇLARI Vücut salgılarının,atıklarının ve geçici mikroorganizmaların vücuttan uzaklaştırılması yoluyla temizliği sağlamak. Bireyin rahatlamasını,dinlenmesini, gevşemesini ve kas gerilimini azaltmak. Vücuttaki kötü kokuları(ter kokusu)gidermek.

Bireyin genel görünümünü olumlu hale getirmek kendine olan güveni arttırmak. Deri sağlığını sürdürmek ve geliştirmek.(Örneğin,ılık ve sıcak banyolar deride kan dolaşımını arttırarak derinin beslenmesini sağlar.)

EL HİJYENİ

EL HİJYENİ Hastalık yapan mikroorganizmalar kişiden kişiye en çok el yoluyla bulaşmaktadır. Hijyenik el yıkamanın amacı,eller üzerinde bulunan geçici bakterilerinin tamamını,kalıcı bakterilerin ise bir kısmını ellerden uzaklaştırmaktadır.

ELLER; Yemeklerden önce ve sonra, Pis ve pis olması muhtemel eşyaya dokunduktan sonra , Tuvaletten sonra, Uykudan önce ve kalktıktan sonra mutlaka su ve sabunla iyice yıkanmalı, durulanmalı ve çok iyi kurulanmalıdır.

En iyi el yıkama işlemi bol suda ve sabunla bilekleri de içine alacak şekilde avuç içi, parmak araları parmak uçları ve özellikle tırnak dipleri iyice temizlenecek şekilde olmalıdır. Yıkama ve durulama sonrasında nemli kalmaması için temiz bir havlu ile kurulanmalıdır. El yıkama süresi saatin tik taklarına uyarak en az 10’a kadar sayarak belirlenir.

TIRNAK BAKIMI VE HİJYENİ Haftada bir kez el ve ayak kısa ve yuvarlak şekilde kesilmelidir. Tırnak uçlarının altında bir çok mikrop kolayca yerleşip üreyebilir.Bu nedenle tırnak diplerinin temizliği çok önemlidir.

Ayrıca,tırnak kesim ve bakımında kullanılan aletlerin kişiye özel olması bazı bulaşıcı hastalıkların önlenmesinde önemli rol oynar.

Tırnak cilaları ,ojeler ve oje çıkarıcıları mümkün olduğunca kullanılmamalıdır.Çün kü bu maddeler tırnaklarda kuruluğa ve tırnağın kat kat ayrılmasına ve kırılmasına neden olurlar.

DERİ HİJYENİ Deriyi temizlemek, Artıkları atmak, Dolaşımı uyarmak, Kişiyi rahatlatmak, Amacıyla derinin yıkanmasıdır.

Sabun ve 37-38 derece suyla yapılan banyo kir ve salgıların temizlenmesini sağlar. Olabilirse her gün,değilse hafta da 3, en az haftada bir kez banyo yapılmalıdır.

AĞIZ HİJYENİ

AĞIZ HİJYENİ Diş ve diş etlerinin temizlenmesi, ağzın bol su ile çalkalanması,diş etlerinin uyarılması ağız bakımı ile sağlanır. Ağız bakımına dikkat edilmediği taktirde ağız kokusu,diş eti rahatsızlıkları,çiğneme güçlüğü ve hazımsızlık görülür.

Ağız bakımında amaç,ağzın tüm organizmalardan temizlenmesi değil,daha çok birikmiş yiyecek artıklarının temizlenmesidir.

Dişler günde en az iki kez 3 dakika süre ile florlu diş macunu ile tüm diş yüzeyini kapsayacak şekilde yıkanmalıdır. Fırçalama işlemi yemekten sonra ilk 20 dakika içinde yapılmamalıdır. Dişler arasındaki artıkları ve plakları temizlemek amacıyla diş ipi kullanılmalıdır. Dişlerde çürük olmasa bile 6 ayda bir diş muayenesi yaptırılmalıdır.

AYAK HİJYENİ Ayak tırnakları da düzenli aralıklarda kesilmelidir,ancak tırnak batmasını önlemek için düz kesilmesi önerilmelidir.

Uygun ve rahat bir ayakkabı ayak sağlığı için önemlidir. Ayağa tam uyan ayakkabı;parmakları sıkmamalı, topuğu sıkıca tutmalı ve ayak kemerini iyice desteklemelidir. Ayakkabının ökcesi geniş olmalı ve çok yüksek olmamalıdır. Eğer ayakkabı uygun değilse ayakta nasır,ayak tabanında kalınlaşmalar,baş parmakta eğrilik ve tırnak hipertrofisi oluşabilir.

SAÇ HİJYENİ Saçların temizliği sağlığı etkiler.Çünkü bazı enfeksiyon etkenleri ve parazitler,kirli saçlara ve o bölgedeki deriye daha kolay yerleşir.Saçları her gün ,olası değilse gün aşırı ,en az haftada iki kez yıkanması gerekir.

Saç derisi yağlı ise,daha sık yıkanmalıdır. Saçların sağlıklı görünümü beslenme ile ilgilidir. Saçlar kökleri ile beslenir. Taramak,fırçalamak,parmak uçları ile masaj yapmak kan basıncını hızlandırır ve beslemiş olur.

BESİN HİJYENİ Besinlerde fiziksel, kimyasal, biyolojik ve duyusal özellik toplamı kaliteyi oluşturmasına rağmen, sağlık açısından güvence en fazla aranan kalite özelliğidir. Besin maddelerinin sağlıklı koşullarda üretilip, hijyen zinciri bozulmadan tüketiminin sağlanması sağlıklı beslenmede önemli bir kriterdir. Besin kaynaklı enfeksiyonlar hem gelişmiş hem de gelişmekte olan ülkelerin en önemli halk sağlığı sorunları arasında yer almaktadır. Fao(gıda tarım örgütü)ve besin güvenliği uzman komitesi, kont âmine besin tüketiminden doğan besin kaynaklı hastalıkların dünyada en sık görülen sağlık sorunu olduğunu işaret etmektedir.

 Yaşamın sürdürülmesi ve sağlığın korunması için yeterli ve dengeli beslenme gereklidir. Bu gereksinimin besinlerle karşılanması açısından güvenli gıda tüketimi bir zorunluluktur. Oysaki yaşamımızın temel maddesi olan besinler, satın almadan tüketime kadar geçen aşamalarda sağlıklı koşulları yeterince sağlanamaması nedeniyle zararlı hale gelebilmekte ve sağlığımız için gizli bir tehlike oluşturabilmektedir.

Besin güvenliğinin sağlanması ve besin kaynaklı hastalıkların önlenmesinde besinleri; ·        Satın alma ·        Depolama ·        Hazırlama ve pişirme ile ·        Servisi esnasında hijyen kurallarına uyulmalıdır.