Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

T.C. SAĞLIK BAKANLIĞI KASTAMONU İL SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "T.C. SAĞLIK BAKANLIĞI KASTAMONU İL SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ"— Sunum transkripti:

1 T.C. SAĞLIK BAKANLIĞI KASTAMONU İL SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ
EĞİTİM ŞUBE MÜDÜRLÜĞÜ

2 KİŞİSEL HİJYEN HİJYEN: Sağlıklı ortamın korunması ve her türlü hastalık etmeninden arındırılmasıdır. TEMİZLİK:Gıdanın ve gıda ile temas eden yüzeylerdeki görünür kirlerin ortamdan uzaklaştırılmasıdır.

3 KİŞİSEL HİJYEN KİŞİSEL HİJYEN: kişilerin kendi sağlığını korudukları ve devam ettirdikleri özbakım uygulamalarıdır.

4 KİŞİSEL HİJYEN Kişisel temizlik, sağlıkla yakından ilgilidir.
Pek çok hastalık mikrobunun temiz olmayan kişilerde kolayca yerleştiği bilinmektedir. Sağlığın korunması için düzenli bir şekilde saç, vücut, ağız ve dişlerimizin temizlenmesi ve giyeceklerin sık yıkanması gereklidir.

5 KİŞİSEL HİJYENİ ETKİLEYEN FAKTÖRLER
Kültür Sosyal - Ekonomik Durum Aile Kişilik Hastalık

6 HİJYENİK UYGULAMALARIN AMAÇLARI
Vücut salgılarının, atıklarının ve geçici mikroorganizmaların vücuttan uzaklaştırılması yoluyla temizliği sağlamak. Bireyin rahatlamasını, dinlenmesini, gevşemesini ve kas gerilimini azaltmak. Vücuttaki kötü kokuları (ter kokusu) gidermek.

7 HİJYENİK UYGULAMALARIN AMAÇLARI
Bireyin genel görünümünü olumlu hale getirmek, kendine olan güvenini arttırmak.

8 HİJYENİK UYGULAMALARIN AMAÇLARI
Deri sağlığını sürdürmek ve geliştirmek. (Örneğin, ılık ve sıcak banyolar deride kan dolaşımını arttırarak derinin beslenmesini sağlar.)

9 EL HİJYENİ

10 EL HİJYENİ Hastalık yapan mikroorganizmalar kişiden kişiye en çok eller yolu ile bulaşmaktadır. Hijyenik el yıkamanın amacı, eller üzerinde bulunan geçici bakterilerin tamamını, kalıcı bakterilerin ise bir kısmını ellerden uzaklaştırmaktır.

11 EL HİJYENİ Eller; Yemeklerden önce ve sonra,
Pis ve pis olması muhtemel eşyaya dokunduktan sonra, Tuvaletten önce ve sonra,

12 EL HİJYENİ Uykudan önce ve kalktıktan sonra mutlaka su ve sabunla iyice yıkanmalı, durulanmalı ve çok iyi kurulanmalıdır

13 EL HİJYENİ En iyi el yıkama işlemi bol suda ve sabunla, bilekleri de içine alacak şekilde avuç içi, parmak araları, parmak uçları ve özellikle tırnak dipleri iyice temizlenecek şekilde olmalıdır. Yıkama ve durulama sonrasında nemli kalmaması için temiz bir havlu ile kurulanmalıdır.

14 EL HİJYENİ El yıkama süresi, saatin tik taklarına uyarak en az 10 a kadar sayarak belirlenir.

15 TIRNAK BAKIMI ve HİJYENİ
Haftada bir kez el ve ayak tırnakları kısa ve yuvarlak şekilde kesilmelidir. Tırnak uçlarının altında bir çok mikrop kolayca yerleşip üreyebilir. Bu nedenle, tırnak diplerinin temizliği çok önemlidir.

16 TIRNAK BAKIMI ve HİJYENİ
Ayrıca, tırnak kesim ve bakımında kullanılan aletlerin kişiye özel olması bazı bulaşıcı hastalıkların (Örneğin AIDS) önlenmesinde önemli rol oynar.

17 TIRNAK BAKIMI ve HİJYENİ
Tırnak cilaları, ojeler ve oje çıkarıcılar mümkün olduğunca kullanılmamalıdır. Çünkü, bu maddeler tırnaklarda kuruluğa ve tırnağın kat kat ayrılmasına, kırılmasına neden olurlar. Eller ve tırnaklar, iyi bir el losyonu ile yağlanarak, kuruması önlenmelidir.

18 DERİ HİJYENİ DERİYİ TEMİZLEMEK, ARTIKLARI ATMAK, DOLAŞIMI UYARMAK,
KİŞİYİ RAHATLATMAK AMACIYLA DERİNİN YIKANMASIDIR.

19 DERİ HİJYENİ Sabun ve derece suyla yapılan banyo kir ve salgıların temizlenmesini sağlar. Olabilirse her gün, değilse haftada 3, en az haftada 1 kez banyo yapılmalıdır.

20 AĞIZ HİJYENİ

21 AĞIZ HİJYENİ Diş ve diş etlerinin temizlenmesi, ağzın bol su ile çalkalanması, diş etlerinin uyarılması ağız bakımı ile sağlanır. Ağız bakımına dikkat edilmediği takdirde ağız kokusu, diş eti rahatsızlıkları, çiğneme güçlüğü ve hazımsızlık görülür,

22 AĞIZ HİJYENİ Ağız bakımında amaç, ağzın tüm organizmalardan temizlenmesi değil, daha çok birikmiş yiyecek artıklarının temizlenmesidir.

23 AĞIZ HİJYENİ Dişler günde en az iki kez 3 dakika süre ile florlu diş macunu ile tüm diş yüzeyini kapsayacak şekilde fırçalanmalıdır. Fırçalama işlemi yemekten sonra ilk yirmi dakika içinde yapılmalıdır.

24 AĞIZ HİJYENİ Dişlerin arasındaki artıkları ve plakları temizlemek için diş ipi kullanılmalıdır.

25 AĞIZ HİJYENİ Diş temizliğinde kullanılacak fırçaların sapı elde rahat tutulabilecek biçimde olmalı, fırça ağız içinde bütün alanlara rahatça ulaşabilmeli, fırçanın kıllarının naylondan yapılmış ve yumuşak olması da önemlidir. Kılların sert olması diş etinde travmalara ve diş eti enfeksiyonlarına neden olabilir.

26 AĞIZ HİJYENİ Şekerli ve karbonhidratlı besinlerin yenmesinden sonra ağzın su ile çalkalanması ya da biraz su içilmesi de diş çürüklerinin oluşumunu azaltabilir.

27 AĞIZ HİJYENİ Dişlerde çürük olmasa bile 6 ayda bir diş muayenesi yaptırılmalıdır.

28 AYAK HİJYENİ Ayak sağlığı için hem temizlik kurallarının uygulanması, hem de uygun bir ayakkabı seçimi önem taşır.

29 AYAK HİJYENİ Ayakların her gün yıkanması ve yıkandıktan sonra, özellikle parmak aralarının iyice kurulanması gerekir. Aksi halde nemli ortam mantar enfeksiyonlarının gelişmesine neden olur.

30 AYAK HİJYENİ Ayak tırnakları da düzenli aralıklarla kesilmelidir, ancak tırnak batmasını önlemek için düz kesilmesi önerilmelidir.

31 AYAK HİJYENİ Uygun ve rahat bir ayakkabı ayak sağlığı için önemlidir.
Ayağa tam uyan bir ayakkabı; parmakları sıkmamalı, topuğu sıkıca tutmalı ve ayak kemerini iyice desteklemelidir. Ayakkabının ökçesi geniş olmalı ve çok yüksek olmamalıdır.

32 AYAK HİJYENİ Eğer ayakkabı uygun değilse ayakta nasır, ayak tabanında kalınlaşmalar, baş parmakta eğrilik ve tırnak hipertrofisi (büyüme-kabalaşma) oluşabilir.

33 SAÇ HİJYENİ Saçların temizliği sağlığı etkiler. Çünkü bazı enfeksiyon etkenleri ve parazitler, kirli saçlara ve o bölgedeki deriye daha kolay yerleşir. Saçların her gün, olası değilse günaşırı, en az haftada 2 kez yıkanması gerekir.

34 SAÇ HİJYENİ Saçlı deri yağlı ise, daha sık yıkanmalıdır.
Saçların sağlıklı görünümü beslenme ile ilgilidir. Saçlar kökleri ile beslenir. Taramak, fırçalamak, parmak uçları ile masaj yapmak kan basıncını hızlandırır ve saçları beslemiş olur.

35 SAÇ HİJYENİ Kepeklenme; Kirli ve yağlı ölü saç hücreleridir. iyi saç bakımı ile önlenmezse hekime danışmak gerekir.

36 SAÇ HİJYENİ Saç dökülmesi; yaş, hormon ve irsiyet ile ilgilidir. baştaki damarların uyarılması ve temiz tutulması gerekir.

37 SAÇ HİJYENİ Bitlenme, Bitin insan vücudunun saçlı ve saçsız derisine yerleşmesine denir. Saç temizliğine ve bakımına dikkat etmeyen kişilerde bit oluşabilir. Çevredeki kişilere de bit bulaşabilir. Tedavi edici şampuan ve losyonlar kullanılmalıdır.

38 SAÇ HİJYENİ Saçların boyanması ya da saça kimyasal maddelerin uygulanması saçın ve saçlı derinin sağlığını bozabileceği için bu tip uygulamalardan kaçınmalıdır.

39 PERİNE HİJYENİ Perine, dış ortamla teması olmayan kapalı bir alan olduğundan vücudun en sıcak, en nemli ve en kirli bölgelerindendir. Çünkü, çeşitli vücut atıkları (ter, idrar) deri katları ve kıvrımları arasında birikir. Böylece, perine bölgesi mikropların yerleşip çoğalması için elverişli bir ortam oluşturur.

40 PERİNE HİJYENİ Perine hijyeni neden önemlidir?
Kadınlarda idrar kanalının kısa olması Vajina ve anüsün birbirine yakın olması genital ve üriner sistem enfeksiyonlarının sık görülmesi Adet dönemleri

41 PERİNE HİJYENİ Perine nin;
önden arkaya doğru temizlenmesi gerekir. Bu son derece önemli bir kuraldır.

42 PERİNE HİJYENİ İç çamaşırlarının her gün değiştirilmesi,
Çamaşırların beyaz, pamuklu ve kişiye özel olması,

43 PERİNE HİJYENİ Adet dönemlerinde; beyaz ve parfümsüz hijyenik bağların kullanılması Bağların sık sık değiştirilmesi gerekir. Ayrıca atıklar poşete konup çöp kutularına atılmalıdır.

44 PERİNE HİJYENİ Yine bu dönemde sık sık duş biçiminde banyo yapılması perine hijyeninin sağlanmasında son derece önemlidir

45 PERİNE HİJYENİ Vücuttaki istenmeyen tüylerin (koltuk altı ve kasık bölgesi) temizliğine dikkat edilmeli ve kısa aralıklarla alınmalıdır. Çünkü tüylü bölgelerde nem oranı fazla olduğu için terleme sonucu nahoş kokular oluşmaktadır. Bunu önlemenin en iyi yolu perine ve koltuk altı tüylerinin alınmasıdır.

46 KİŞİSEL TEMİZLİK KURALLARI
Temizlik denilince sadece vücut temizliği veya konut temizliği anlaşılmamalıdır. Yaşadığımız ve çalıştığımız, eğlendiğimiz her yerde sağlığımız açısından temizlik üzerinde ciddiyetle durulmalıdır.

47 KİŞİSEL TEMİZLİK KURALLARI
Kirletilmiş çevreyi temizlemek zordur. Ama kirletmemek ve korumak daha kolaydır.

48 KİŞİSEL TEMİZLİK KURALLARI
En az haftada bir defa banyo yapma, çamaşır ve giyecekleri sık değiştirme. Haftada bir defa el ve ayak tırnaklarını kesme. Yemeklerden önce ve sonra elleri su ve sabun ile yıkayıp kurulama. Tuvaletten sonra elleri bol su ve sabun ile yıkayıp kurulamak.

49 KİŞİSEL TEMİZLİK KURALLARI
Kadınlarda perine temizliği önden arkaya doğru yapılmalı ve kuru tutulmalıdır. Akşamları yatmadan önce ayakların yıkanması, elbiselerin çıkarılıp pijama veya gecelik giyilmesi. İşten veya okuldan eve gelindiğinde el, yüz ve ayakları yıkamak.

50 KİŞİSEL TEMİZLİK KURALLARI
Günde en az iki defa diş fırçalamak. Her gün saçları taramak. Sık sık uygun şampuanla yıkamak. Yere düşen bir yiyeceği yememek. Çiğ meyve ve sebzeleri yıkamadan yememek. Açıkta satılan yiyeceklerin tüketilmemesi.

51 KİŞİSEL TEMİZLİK KURALLARI
Kişi yanında sürekli kağıt mendil bulundurmalı. Tuvaletleri temiz kullanmalı. Çöpleri çöp kutusuna atmalı.

52 BESİNLERDE HJYEN NASIL OLMALI?

53 BESİNLERİN SAĞLIK VE TEMİZLİK KURALLARINA UYGUN İŞLEM GÖRMESİ
( BESİN SANİTASYONU) * Sağlam, zedelenmemiş, bozuk olmayan besinler seçilmeli ve satın alınmalıdır. * Sebze ve meyveler iyi yıkanmalıdır. * Hastalık yapabilecek şüpheli besinler,özellikle küflenmiş olanlar yenilmemelidir.

54 Ortam hijyeni sağlamak için ;
* Hazırlama, saklama ve servis sırasında ellerimizle birlikte, kullanılan araç- gereçlerde de mikroorganizmaların çoğalması önlenmelidir. * Mutfak ve yemek yenen yerlerin temizliğine özen gösterilmelidir.

55 * Çiğ yenecek sebze ve meyveler, pişirilecek taze sebze ve kuru meyveler, temizlenmiş ve pişmeye hazır tavuk, balık, parça etler ve yumurta iyice yıkanmalıdır. * Sebze ve meyveler toz ve topraklarından ve ilaç kalıntılarından temizlenmek için bir müddet su dolu kapta bekletildikten sonra, bol su ile birkaç kez yıkanmalıdır.

56 * Herhangi bir haşere ve mikroorganizma bulaşmasından
kuşkulanılırsa, taze sebzeler 20 dk. tuzlu veya klorlu suda bekletilmelidir. * Temizlik maddeleri, haşere ilaçları besinlerden uzak yerlerde saklanmalıdır.

57 Besinlerin hazırlanma, saklanma ve servis edilmeleri
sırasında hastalık etmeni mikroorganizmalar ile kirlenmesini önlemek için neler yapılmalıdır?

58 Kaçınılması gereken hatalı davranışlar:
-Hastayken maskesiz olarak besin hazırlama, pişirme, servis etme Kirli ellerle çalışma Kirli üniforma ile çalışma Kep veya bone giymeme Yiyecekler üzerine hapşırma, öksürme, yüksek sesle konuşma

59 Yemek hazırlama, pişirme, servisi sırasında sigara içme, sakız çiğneme
Kırık, çatlak tabak ve bardak kullanma Çatal, kaşık, bardak, tabak taşırken ağızla temas edecek yerlerden tutma

60 Bulaşıkları iyi yıkamama
Yıkanmış kapları bez ile kurulama Mutfakta sinek, böcek, kedi bulundurma Çöpleri açıkta bırakma

61 Besinlerin Uygun Şekilde Hazırlanması ve Saklanması
Saklama kapları ve depolama alanları temiz, serin ve kuru olmalıdır. Önceden kimyasal maddelerin bulunduğu kaplarda besin saklanmamalıdır. Saklarken besinlerin üzeri kapatılmalı, insektisit (böcek öldürücü) ve temizlik malzemeleri gibi kimyasallardan uzak tutulmalıdır. Sebze ve meyveler pişirme için hazırlanmadan önce temiz ve bol suda yıkanmalıdır.

62 Tencere, tava ve bıçak çatal kaşık gibi araç ve gereçler yıkanırken sabun veya deterjanla birlikte sıcak su kullanılmalı ve temiz suyla durulanmalıdır. Besinler temiz bir çevrede bulunsa bile uzun bir süre sonra bozulacaktır. Besinlerin üzerinde daima bir miktar bakteri vardır ve bunlar zaman içinde çoğalarak bozulmaya ve hatta hastalıklara neden olurlar. Besinlerden et, tavuk, balık, süt, yumurta ve bunlardan hazırlanmış yemekler C arasındaki en tehlikeli bölge veya 5-16 ile C arasındaki tehlikeli bölgede, asla bırakılmamalıdır. Çok tehlikeli sıcaklık dereceleri arasında çabuk bozulabilen besinler 2 saatten, tehlikeli bölgede ise 4 saatten fazla bekletilmemelidir.

63 Besinler oda sıcaklığında bütün gece bırakılmamalıdır.
Ilık tutulan yemekler tehlikeli olabilirler, bu noktaya dikkat edilmelidir. Sıcak tutma ve ısıtma derecesi C arasındadır. Soğuk tutma derecesi ise 50C nin altındadır. Bu nokta unutulmamalıdır. Dondurulmuş besinler, özellikle etler buzu çözüldükten sonra yeniden dondurulmamalıdır. Çözdürülmüş besinler bekletilmeden pişirilmelidir.

64

65 KASTAMONU İL SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ
TEŞEKKÜRLER KASTAMONU İL SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ


"T.C. SAĞLIK BAKANLIĞI KASTAMONU İL SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları