Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

T.C. SAĞLIK BAKANLIĞI ANTALYA HALK SAĞLIĞI MÜDÜRLÜĞÜ

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "T.C. SAĞLIK BAKANLIĞI ANTALYA HALK SAĞLIĞI MÜDÜRLÜĞÜ"— Sunum transkripti:

1 T.C. SAĞLIK BAKANLIĞI ANTALYA HALK SAĞLIĞI MÜDÜRLÜĞÜ

2 HİJYEN

3 Sağlığımızı Korumak İçin Nelere Dikkat Etmeliyiz?

4 Sağlığımızı Korumak İçin Nelere Dikkat Etmeliyiz?
Temiz olmalıyız. Sağlıklı beslenmeliyiz. Aşı yaptırmalıyız. Zararlı alışkanlıklardan uzak durmalıyız.

5 Sağlığımızı Korumak İçin Nelere Dikkat Etmeliyiz?
Düzenli yaşamak ve spor yapmak. Düzenli uyumak. Kazalardan korunmak.

6 TEMİZLİK NEDİR? Ellerimizin, yüzümüzün, vücudumuzun, giysilerimizin, yiyeceklerimizin ve yaşadığımız yerlerin temiz olmasıdır.

7 HİJYEN Sağlığımıza zarar verecek ortamlardan korunmak için yapılacak uygulamalar ve alınan temizlik önlemlerinin hepsine hijyen denir.

8 KİŞİSEL HİJYEN Sağlığın korunması için;
düzenli bir şekilde saç, vücut, ağız ve dişlerimizin temizlenmesi, el ve yüz temizliği, tırnak bakımı ve giyeceklerimizin temizliğinin sık yapılmasıdır.

9 HİJYENDE AMAÇ Bireyin genel görünümünü olumlu hale getirmek, kendine olan güvenini arttırmak.

10 HİJYENDE AMAÇ Kişinin sağlığı açısından uyması gereken kurallardır.
Kişilerin kendi sağlığını korudukları ve devam ettirdikleri özbakım uygulamalarıdır.

11 VÜCUT BAKIMI

12 Vücudumuzun temizliği için hangi malzemeleri kullanırız?

13 Vücut Temizliğimiz İçin Kullandığımız Malzemeler
Su Sabun Diş fırçası ve diş macunu Banyo lifi veya süngerleri Tırnak makası Tarak Havlu Bunların tümü başkalarıyla paylaşılmaması gereken, kişisel temizlik araçlarındandır. 

14 AMACIYLA DERİNİN YIKANMASIDIR.
CİLT HİJYENİ DERİYİ TEMİZLEMEK, DERİ ÜZERİNDE OLUŞAN KİRLERDEN ARINDIRMAK, DOLAŞIMI UYARMAK, KİŞİYİ RAHATLATMAK AMACIYLA DERİNİN YIKANMASIDIR.

15 BANYO

16 BANYO Vücut temizliğinin su ve sabunla yapılmasıdır.
Su ve sabunla cildimizi temizleyerek pek çok hastalığın önüne geçebiliriz.

17 BANYO YAPARKEN NELERE DİKKAT ETMELİYİZ?
37-38 derece suyla yapılan banyo kir ve salgıların temizlenmesini sağlar. Banyo suyu kontrol edilmeli, Banyoda temizliğe yardımcı maddeler kullanılmalı, Banyo sonrası temiz su ve temiz bir havlu ile kurulanmalıdır.

18 BANYO YAPARKEN Olabilirse her gün, değilse haftada 3,
en az haftada 1 kez banyo yapılmalıdır. İç çamaşırlar sık değiştirilmelidir.

19 YÜZ- GÖZ - KULAK-DİŞ- EL –AYAK TEMİZLİĞİ

20 YÜZ TEMİZLİĞİ Yüzümüzü her sabah suyla yıkamalıyız.
Gece uyumadan önce, yüzümüzün sabunla yıkanması yüz derisi üzerindeki günün kirini arındırır. Cildimize allerji yapmayan sabunları yüz temizliği için tercih etmeliyiz. 

21 KULAK TEMİZLİĞİ Kulağın iç ve dış kısmı özenle temizlenmelidir.
Kulak temizliği yapılırken; Kulak arkasının temizliği unutulmamalıdır. Kulak içine herhangi bir cisim sokulmamalıdır. Kulağa küpe takarken bunun kulakta allerji yapabileceği bilinmelidir.

22 Ağız ve Diş Bakımı Dişler; yemekten sonra, sabah ve akşam florlu diş macunları ile fırçalanmalıdır. Şekerli ve karbonhidratlı besinlerin yenmesinden sonra ağzın su ile çalkalanması gerekir. Dişlerde çürük olmasa bile 6 ayda bir doktor kontrolünden geçilmelidir.

23 GÖZ TEMİZLİĞİ Görme organımız olan gözlerimizin temizliği ve bakımı çok önemlidir. Göz hijyeninde amaç; enfeksiyona bağlı görme fonksiyonlarımızı yitirmemektir. Gözlerimizde yanma, kaşıntı, kızarıklık ve çapaklanma olduğunda mutlaka göz hekimine gitmemiz gerekir. Göz enfeksiyonlarında kişinin kullandığı havlu mutlaka kendine özel olmalıdır.

24 Mesafelere Dikkat Televizyon İzlerken;
Gözlerin yorulmaması için ideal kabul edilen ölçü televizyon ekran boyutunun çapraz olarak ölçülen 2 ila 5 katı uzaklığında olmalıdır. Kitap Okurken; Okuma sırasında dik oturmalı, Mesafe yaklaşık 20–30 cm olmalıdır.

25 Gözün Korunması Gözlerimizi güneş ve yoğun ışıktan,
Yabancı cisimlerden, Kirli ellerimizden, korumalıyız.

26 Gözler Korunmaz ve Bakımı Yapılmazsa
Göz hastalıkları ve Görme kaybı oluşur.

27 EL HİJYENİ

28 EL HİJYENİ Hastalık yapan mikroorganizmalar kişiden kişiye en çok eller yolu ile bulaşmaktadır. Hijyenik el yıkamanın amacı, eller üzerinde bulunan geçici bakterilerin tamamını, kalıcı bakterilerin ise bir kısmını ellerden uzaklaştırmaktır.

29 Eller Ne Zaman Yıkanır ? Yemeklerden önce ve sonra,
Tuvaleti kullandıktan sonra, Paraya dokunduğumuzda, Dışarıdan eve geldiğimizde, Oyundan sonra, Saçımıza ve burnumuza dokunduğumuzda,

30 Eller Ne Zaman Yıkanır ? Öksürdükten sonra, Burnumuzu sildiğimizde,
Çöplere dokunduktan sonra, Çiğ gıdayı dokunduğumuzda, Kıyafet değiştirdikten sonra,

31 Eller Ne Zaman Yıkanır ? Pis ve pis olması muhtemel eşyaya dokunduktan sonra, .

32 Eller ne zaman yıkanır ? Uykudan önce ve kalktıktan sonra mutlaka su ve sabunla iyice yıkanmalı, durulanmalı ve çok iyi kurulanmalıdır.

33 ELLERİMİZİ SIK SIK BOL SU VE SABUNLA YIKAYALIM.

34 EL HİJYENİ El yıkama süresi, saatin tik taklarına uyarak en az 10 a kadar sayarak belirlenir.

35 EL HİJYENİ En iyi el yıkama işlemi bol suda ve sabunla, bilekleri de içine alacak şekilde avuç içi, parmak araları, parmak uçları ve özellikle tırnak dipleri iyice temizlenecek şekilde olmalıdır. Yıkama ve durulama sonrasında nemli kalmaması için temiz bir havlu ile kurulanmalıdır.

36 akan su altında iyice ovalayın
Etkili El Yıkama Eller sıcak akan suyla ıslatılır Ellere 3-5ml sıvı sabun alınır Ellerin her tarafını akan su altında iyice ovalayın Parmakların arasını ve bilekleri temizleyin

37 Etkili El Yıkama Köpüğü durulayın
Elleri kağıt havlu kullanarak iyice kurutun Kağıt havlu kullanarak musluğu kapatın Kullanılmış havluyu çöp kutusuna atın

38 ELLERİNİ YIKA! MİKROPLARI MUTLU ETME!

39 Dışkılama Sonrası Temizlik Yapılırken
mutlaka önden arkaya doğru yapılmalıdır. Tuvalet kağıdı kullanmalıdır. Tuvalet sonrası eller çok iyi yıkanmalıdır.

40 Dışkılama Sonrası Temizlik Yapılırken
Eller mutlaka etkili bir biçimde yıkanmalıdır. Özellikle ellerde istenmeyen bir bulaşma söz konusu ise musluk, sifon, kapı kolu ve benzeri bir yüzeye dokunmak gerekiyorsa; bu yerlere doğrudan temas yerine tuvalet kağıdı kullanılarak dokunulmalıdır.

41 Dışkılama Sonrası Temizlik Yapılırken
Tuvalet kağıdının ruloda kalan bölümünü kirletmemek gerekir. Bir sonraki kullanımda kendimizi ve birlikte ortamı paylaştığımız diğer insanları, dışkı ile bulaştırmamak açısından önemlidir.

42 Tuvalet Sonrası Ellerimizi Yıkamazsak;
Paraziter hastalıklar; Kıl Kurdu, Tenya, Solucan Hepatit (sarılık) İdrar Yolu Enfeksiyonları

43 Genital Temizlik Genital bölgenin her zaman temiz ve kuru olması gerekir. * Kadınlar genital temizliğinde PH değeri nötr temizleyicileri kullanmaları gerekir. * Kadınlar petlerini sık sık değiştirmeli, bez kullanıyorsa; yıkadıktan sonra güneşte kurutmalı, ütülemelidir. * Sentetik iç çamaşırı yerine sağlığa uygun iç çamaşırı giymelidir

44 TIRNAK BAKIMI ve HİJYENİ
Haftada bir kez el ve ayak tırnakları kısa bir şekilde kesilmelidir. Tırnak uçlarının altında bir çok mikrop kolayca yerleşip üreyebilir. Bu nedenle, tırnak diplerinin temizliği çok önemlidir. Uzun ve bakımsız tırnakların içine mikroplar yerleşir ve hastalık yaparlar.

45 TIRNAK BAKIMI ve HİJYENİ
Ayrıca, tırnak kesim ve bakımında kullanılan malzemelerin kişiye özel olması bazı bulaşıcı hastalıkların önlenmesi açısından önemlidir.

46 TIRNAK BAKIMI ve HİJYENİ
Tırnak cilaları, ojeler ve oje çıkarıcılar mümkün olduğunca kullanılmamalıdır. Çünkü, bu maddeler tırnaklarda kuruluğa ve tırnağın kat kat ayrılmasına, kırılmasına neden olurlar. Eller ve tırnaklar, iyi bir el losyonu ile yağlanarak, kuruması önlenmelidir.

47 TIRNAKLAR NASIL KESİLMELİDİR?
Ayak tırnaklarımızı düz kesmeliyiz. El tırnaklarını yuvarlak kesmeliyiz.

48 AYAK SAĞLIĞI

49 AYAK SAĞLIĞI Uygun Ayakkabı ve Çorap Doğru Tırnak Kesimi
Temizlik Kurallarının Alışkanlık Haline Gelmesi

50 AYAK SAĞLIĞI Ayakların her gün yıkanması ve yıkandıktan sonra, özellikle parmak aralarının iyice kurulanması gerekmektedir. Aksi halde nemli ortam mantar enfeksiyonlarının gelişmesine neden olur.

51 AYAK SAĞLIĞI Ayak tırnakları da düzenli aralıklarla kesilmelidir, ancak tırnak batmasını önlemek için düz kesilmelidir.

52 AYAK SAĞLIĞI Uygun ve rahat bir ayakkabı ayak sağlığı için çok önemlidir. Ayağa tam uyan bir ayakkabı; parmakları sıkmamalı, topuğu sıkıca tutmalı ve ayak kemerini iyice desteklemelidir. Ayakkabının ökçesi geniş olmalı ve çok yüksek olmamalıdır.

53 AYAK SAĞLIĞI Eğer ayakkabı uygun değilse ayakta nasır, ayak tabanında kalınlaşmalar, baş parmakta eğrilik ve tırnak hipertrofisi (büyüme-kabalaşma) oluşabilir.

54 Ayaklar Korunmaz ve Bakımı Yapılmazsa
Mantar vb. Hastalıklar Tırnak Batması Yürüyüş Bozuklukları

55 Çevremizde istenmeyen-kabul edilmeyen kişi olabiliriz.

56 SAÇ HİJYENİ Saçların sağlıklı görünümü beslenme ile ilgilidir.
Saçlar köklerinden beslenir. Saçları taramak, parmak uçları ile masaj yapmak kan dolaşımını hızlandırır ve saçları beslemiş olur.

57 SAÇ HİJYENİ Saçların temizliği sağlığı etkiler. Çünkü bazı enfeksiyon etkenleri ve parazitler, kirli saçlara ve o bölgedeki deriye daha kolay yerleşir. Saçların her gün, olası değilse günaşırı, en az haftada 2 kez yıkanması gerekir. Saçlı deri yağlı ise, daha sık yıkanmalıdır.

58 SAÇ HİJYENİ Kepeklenme;
Kirli ve yağlı ölü saç hücreleridir. İyi saç bakımı ile önlenmezse hekime danışmak gerekir.

59 SAÇ HİJYENİ Bit; insan vücudunun saçlı ve saçsız derisine yerleşip burada çoğalabilme yeteneğine sahip hareketli, kan emici canlılardır.(Parazit) Saç temizliğine ve bakımına dikkat etmeyen kişilerde bit oluşabilir ve çevresindeki kişilere de bulaştırabilir.

60 SAÇ HİJYENİ Eğer bit bulaşmış ise; MUTLAKA!!!
Tedavi edici şampuan ve losyonlar kullanılmalıdır. Saç temizliği kişisel bakımda çok önemlidir. Havlu, tarak, toka gibi kişisel eşyalarımızı diğer kişilerle kullanmayınız.

61 SAÇLARIMIZIN VE TIRNAKLARIMIZIN BAKIMINI YAPALIM.

62 ÇEVRE HİJYENİ

63 ÇEVRE TEMİZLİĞİ Temizlik denilince sadece vücut temizliği veya konut temizliği anlaşılmamalıdır. Yaşadığımız, çalıştığımız, eğlendiğimiz her yerde sağlığımız açısından temizlik üzerinde ciddiyetle durulmalıdır.

64 ÇEVRE TEMİZLİĞİ ATIKLAR
Çöpler ve diğer insan atıkları her zaman mikrop ve parazit yumurtası barındırır. Bu nedenle el yıkama ile birlikte su ve besin temizliğinin yanı sıra çöplerin ve insan atıklarının uygun şekilde yok edilmesi de bulaşıcı pek çok hastalığa yakalanmamak için gereklidir.

65 ÇEVRE TEMİZLİĞİ Kirletilmiş çevreyi temizlemek zordur. Ama kirletmemek ve korumak daha kolaydır.

66 ÇEVRE TEMİZLİĞİ Kişi yanında sürekli kağıt mendil bulundurmalı.
Yerlere, sokaklara kesinlikle tükürmemeliyiz. Tuvaletleri temiz kullanmalı. Çöpleri çöp kutusuna atmalı.

67 HAREKETLİ YAŞAM   Düzenli bir şekilde egzersiz yapan bireylerin yaşam enerjileri artar, kendilerini daha iyi hisseder ve daha iyi görünürler.

68 HAREKETLİ YAŞAM Yaşam boyu egzersiz yapmak, kalp ve damar hastalıkları, tansiyon yüksekliği ve ileri yaşlarda kemik yoğunluğunun azalması gibi sorunları azaltır.

69 Koşmak, yüzmek, tenis oynamak, bisiklete binmek, basketbol, voleybol, futbol, handbol gibi sporlar bedensel çalışmanın yoğun olduğu sporlardandır.

70 HAREKETLİ YAŞAM Başka türlü spor yapma olanağı olmasa bile her gün, hiç değilse gün aşırı en az 30 dakika hızlı tempoda yürüyüş yapmak da iyi bir egzersizdir.

71 SAĞLIKLI GİYİNME

72 SAĞLIKLI GİYİNME   Sağlığın korunabilmesi için dış ortam koşullarına (hava ve mevsim sıcaklıklarına) göre giyinilmesi gerekmektedir.

73 SAĞLIKLI GİYİNME Giyeceklerin cildi tahriş etmeyecek, allerji yapmayacak, teri emebilecek özellikteki maddelerden yapılması gerekmektedir.

74 SAĞLIKLI GİYİNME Kıyafetler seçilirken, rahatlığın amaçlanması en doğru yaklaşımdır. Dar kıyafetler rahat hareket etmeyi engellediği ve dolaşımı olumsuz etkilediği için önerilmemektedir.  

75 BESLENME -Acı, ekşi, turşu, baharatlı, yağlı yiyeceklerin sürekli yenmesi bir çok hastalığın ortaya çıkmasına neden olmaktadır. -Gıdaları hızlı çiğneme ve yutma alışkanlığı sindirim sistemi hastalıklarına neden olur.

76 Besinleri sağlıksız şartlarda saklama, yeterince yıkamama alışkanlıkları da bir çok enfeksiyonlara ve zehirlenmelere yol açmaktadır. -Gelişme döneminde besleyici değeri olmayan abur-cubur şeylerin fazla tüketilmesi gelişmeyi engellemektedir.

77 Her kişi besin sağlığı ve temizliğine dikkat etmelidir.
BESİNLER Besinleri ÜRETEN, TAŞIYAN, SATAN, TÜKETEN Her kişi besin sağlığı ve temizliğine dikkat etmelidir.

78 DÜZENLİ YAŞAM VE UYKU Sağlık ve zindelik için düzenli yaşam ve uyku da vazgeçilmez şartlardandır. Günlük 8-10 saat uyumalıyız.

79


"T.C. SAĞLIK BAKANLIĞI ANTALYA HALK SAĞLIĞI MÜDÜRLÜĞÜ" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları