NİMETULLAH NAHÇİVANİ (?-1514?)

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
KAVGA sk - per KONTROL İZLEYİCİDE.
Advertisements

Değerler eğitimi Adalet sunusu HAZIRLAYAN: Hanne Beyza ÇAVLI.
“İnsanoğlu hakkında en çok ney şaşırtır sizi?…”
? 1, 1, 2, 3, 5, 8, 13, 21, 34, 55, … ? ? ?.
KAZANIMLAR 11. Laiklik ilkesinin devlet yönetimi, hukuk ve eğitim sistemi ile sosyal alanda meydana getirdiği değişimlerden yola çıkarak bu ilkenin.
STRESE GİRENİN İMANINDAN ŞÜPHE EDERİM!
İngilizceden çeviri : Orkideler İngilizceden çeviri : Müzik: Autumn Rose.
TIKANDI BABA Seval KEMERTAŞ tarafından düzenlenmiştir.
İBADET - TEMİZLİK İLİŞKİSİ
ADALET.
Dİnİ tasavvuFİ Türk şİİRİ İslamiyet‘in temel ilkelerine dayanarak nefsi arıtıp, ahlâkı güzelleştirerek dini yaşama ve bu yolla allah'a ulaşma düşüncesine.
Rahman ve Rahim Olan Allah’ın Adıyla
ÜÇ İHTİYAR MİSAFİR ÖYKÜSÜ
ÇOCUKLARIMIZA DİNİMİZİ NASIL ANLATALIM
1)Aşağıdakilerden hangisinde bir ad, ayrılma durumundadır? A)Uğurcan eve girdi. B)Onur ekmeğini de getirdi. C)Bana doğruları kim öğretecek. D)Elif kitabı.
ÇAĞDAŞ UYGARLIĞA DOĞRU
MATEMATİK YARIŞMASINA
AHMET YESEVİ ve DİVAN-I HİKMET
NERMİN KAMACI.  Orta Karadeniz'de, Yeşilırmak vadisi Harşena Dağı eteklerine kurulmuştur.  7 bin yılın üzerindeki eski tarihi boyunca krallık başkentliği.
Geceydi seni bana taşıyan. sen geceye yakındın, bende sana..
BAŞKALARININ İNANÇLARINA HOŞGÖRÜLÜ OLMAK
2. Ünite: İslam’da İman Esasları
ATOMUN YAPISI.
EŞ SESLİ KELİMELER Yazılışları aynı fakat anlamları farklı kelimeler eş sesli kelimelerdir.
Sevgili Peygamberimiz
Bir bilgeye sormuşlar:
Vefa öyle bir şeydir ki, bin kusur bile olsa örter.
DEĞERLER EĞİTİMİ KENDİNİ TANIMA. Cisim olarak insan şu yaşadığımız gezegen üzerinde yok denecek kadar küçüktür. Cisim olarak insan şu yaşadığımız gezegen.
Hac İbadeti Hac Nedir? Hac Niçin Yapılır? Hac Kimlere Farzdır?
HAC İBADETİ HAC İBADETİ.
MEVLANA'NIN HAYATI.
Ünlü Türk Matematikçilerden Bazıları
Anadolu’da “Beylikler Dönemi’nde (13. yy.) yaşamıştır. Kesin olmamakla birlikte ailesiyle Belh şehrinden Akşehir’e gelmişlerdir. Babası Şeyh Hasan Paşa’dır.
SEYYİD MAHMUT HAYRANÎ (?-1268)
AFYON KOCATEPE ÜNİVERSİTESİ
Mevlana Celaleddin-i Rumi
Hac ve Umre İle İlgili Mekânlar
Sorumluluk Bilinci.
Ramazan Orucu.
Hz. Muhammed (s.a.v.) Sabırlı ve Cesaretliydi
Mevlevîlik.
Şeytanın kötülüğünden korunma konusunda Kur'an'ın öğütleri
GÖZÜNÜ TOPRAK DOYURSUN.
4. İyiliğe Karşılık Beklememek
4. Kendimize Karşı Sorumluluklarımız :
Vefa ve samimiyet ilk prensipleriniz olmalıdır. (Konfüçyus)
MART AYI DEĞERLERİMİZ * CÖMERTLİK * TASARRUF
İnsan İradesi ve Kader İnsanı diğer varlıklardan ayıran en temel özellikler, -akıl -irade AKIL, iyiyi kötüden, güzeli çirkinden, doğruyu yanlıştan ayırt.
AİT Ders - Çalışma Soruları
Kâdirîlik:  Abdülkadir Geylani'nin (öl. 1169) görüş ve düşüncelerine dayanan tasavvuf ekolüdür. Abdülkadir Geylani Peygamberimizin soyundan gelmekte.
Sosyal alan sorular.
MEVLÂNÂ CElÂLEDDÎN-İ RÛMÎ
إِنَّنِي أَنَا اللَّهُ لَا إِلَهَ إِلَّا أَنَا فَاعْبُدْنِي وَأَقِمِ الصَّلَاةَ لِذِكْرِي İnnenî enallâhu lâ ilâhe illâ ene fa’budnî ve ekımis.
Hacda 7 kez tavafın anlamı nedir  Kâbe etrafında tavaf, tevhid fikrini temsil etmektedir. Bu hareketin ictimaî hayata ait olan mânâsı, birlikten.
İslam Düşüncesinde Yorumlar
Ait Ders çalışma soruları.
GJHBGHJJ
Milyon Ne Kadar Büyük?. Işık bir saniyede yaklaşık olarak (üç yüz bin) kilometre yol alır.
Kutlu Doğum Haftası Programı. Her kim benden sonra unutulan sünnetimi yaşatır ise beni sevmiş olur.Kim de beni severse benimle beraber olur. Hz. Muhammed(s.a.v)
Zararlı Alışkanlıklardan Kaçınmak. Zararlı alışkanlıklarla kastedilen, insan bedenine zarar veren ve tiryakilik oluşturması sebebiyle insanı kendine esir.
On dördüncü yüzyılda yaşamıştır. Osmanlı padişahı Kanuni Sultan Süleyman Han zamanında Isparta valisi Hızır Beyin dâveti ile Horasan’dan Anadolu’ya.
İSLAM DÜŞÜNCESİNDE YORUMLAR 7. SINIF 4. ÜNİTE
Ahi Evran.
MANEVİ TEMİZLİK KALP TEMİZLİĞİ
PEYGAMBERİMİZİN SÜNNETİNE UYMANIN ÖNEMİ
HZ.ASİYE HZ.ASİYE’YE KIRGINIM SEMA TURSUN SEMA TURSUN.
KÜLTÜRÜMÜZDE H.Z MUHHAMMED SEVGİSİ. Kültürümüzde Hz. Muhammed Sevgisi: Bir çocuğa bir ad, çocuğun o adin manasını yasaması veya o ada sahip bir şahsin.
HAZIRLAYAN: LEYLA ARICI
YAHUDİLİK Yahudilik, MÖ. XIII. yüzyılda Hz. Musa’ya gelen vahiyle başlayıp gelişen bir dindir. Kur’an-ı Kerim’de bu dinin mensubu olan Yahudilerden çokça.
TASAVVUF I VI. YARIYIL bahar DÖNEMİ
Sunum transkripti:

NİMETULLAH NAHÇİVANİ (?-1514?)

Doğum tarihi belli değildir Doğum tarihi belli değildir. Asıl adı: Nimetullah Bin Mahmut Şeyh Alvan’dır.Baba adı, Nimetullah Mahmut’tur. Azerbaycan’ın Nahçivan şehrinde doğmuştur. Halk arasında:”Şeyh Alvan, Baba Nimetullah, Nimetullah Sultan…gibi” adlarla da bilinir.Nakşibendi velilerindendir. Küçük yaşlarda Nahçivan’da bulunan âlimlerden dersler almıştır. Dinî ilimlerde ve fen ilimlerinde kendini yetiştirmiştir. İlim öğrenmek için pek çok yer gezmiştir.

15.yüzyılda ilim adamlarına büyük değer verilen Osmanlı ülkesine gelmiştir. H.904/M.1498’de Tebriz’den ayrılan Nimetullah, H.905/M.1499’da Akşehir’e gelmiştir. Akşehirlileri ve Akşehir’i kendisine çok yakın bulduğu için buraya yerleşmiştir. Akşehir’de bir zaviye(küçük tekke) kurmuş, burada pek çok öğrenci yetiştirmiştir. Günümüzde bu zaviyeden hiçbir kalıntı yoktur. Kuvvetli bir ilim adamı ve araştırmacı bir karakteri olan Nimetullah, H.920/M 1514’te Akşehir’de vefat etmiştir. Türbesi Baş Tekke yolu üzerindedir.

Nimetullah Nahçivani’nin Sözlerinden “Dilini Allah’ın ismini anmaktan alıkoyan başka işlerle uğraşmaktan, başka şeyler konuşmaktan koru. Nefsini hesaba çek. Hak ve hukuka riayet et.” “Günahlara bir kez taatlere ( Allah’ın beğendiği şeyler) bin kez tövbe etmek gerekir; çünkü kişi yaptığı ibadet ve taatlere bakıp kendini beğenirse o ibadeti hiç yapmamak günahından bin kat daha fazla günaha girmiştir.” “Bir kimsenin Allah’a imanının göstergesi: kişide, deniz misali cömertlik, güneş misali şefkât, toprak misali tevazu(alçakgönüllülük) gibi üç özelliğin olmasıdır.” “Arifin âlâmeti nedir?” sorusuna :”Allah’ı anmakta gevşeklik göstermemektir.” cevabını verir.