Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

TASAVVUF I VI. YARIYIL bahar DÖNEMİ

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "TASAVVUF I VI. YARIYIL bahar DÖNEMİ"— Sunum transkripti:

1 TASAVVUF I VI. YARIYIL bahar DÖNEMİ
PROF. DR. AHMET CAHİD HAKSEVER

2 Tasavvuf ı bahar Dönemi ders planı
Hafta 1. Tanışma 2. Ders planı 3. Zaman yönetimi

3 BİRİNCİ BÖLÜM TASAVVUF VE TARİKATIN MAHİYETİNE DAİR SORULAR
2. HAFTA TASAVVUF Tasavvuf nedir? Tasavvuf, ayrı bir din midir? Kur’an’da ve hadislerde” tasavvuf” kavramı yer almakta mıdır?

4 BİRİNCİ BÖLÜM TASAVVUF VE TARİKATIN MAHİYETİNE DAİR SORULAR
3. HAFTA 1. Sûfî müelliflerin eserlerinde hadisleri kullanış şekli hakkında neler söylenebilir? 2. Hicri ilk iki asırda insanların zühde ve tasavvufa yönelmelerinin sebepleri nelerdir?

5 BİRİNCİ BÖLÜM TASAVVUF VE TARİKATIN MAHİYETİNE DAİR SORULAR
4. HAFTA 1. Ruhbanlık ve tasavvuf aynı şeyler midir? 2. Tasavvufta akıl ve kalp ilişkisi hakkında neler söylenebilir? 3. Tasavvufun diğer ilimlere göre geç teşekkül etmesinin sebepleri nelerdir?

6 BİRİNCİ BÖLÜM TASAVVUF VE TARİKATIN MAHİYETİNE DAİR SORULAR
5. HAFTA B. TARİKAT 1. Tasavvuf ve tarikat arasındaki farklar nelerdir? 2. Tarikat-şeriat ilişkisi konusunda neler söylenebilir? 3. Tekke ve zâviyeler hangi ihtiyaçtan doğmuştur? 4. Tarikat çeşitliliği neden kaynaklanmaktadır? Tarikatların benzeşen ve ayrılan yönleri nelerdir?

7 BİRİNCİ BÖLÜM TASAVVUF VE TARİKATIN MAHİYETİNE DAİR SORULAR
6. HAFTA B. TARİKAT 1. Tasavvuf ve tarikat arasındaki farklar nelerdir? 2. Tarikat-şeriat ilişkisi konusunda neler söylenebilir? 3. Tekke ve zâviyeler hangi ihtiyaçtan doğmuştur? 4. Tarikat çeşitliliği neden kaynaklanmaktadır? Tarikatların benzeşen ve ayrılan yönleri nelerdir?

8 İKİNCİ BÖLÜM MANEVÎ EĞİTİME DAİR SORULAR
7. HAFTA 1. Tarikat ile cemaat aynı şeyler midir? 2. Tarikatların eğitim yöntemleri nelerdir? 3. Tarikata intisap, herkes için gerekli midir? 4. Tarikata giren âhirette kurtuluşu garantilemiş midir?

9 İKİNCİ BÖLÜM MANEVÎ EĞİTİME DAİR SORULAR
8. HAFTA 1. Tarikata girmek isteyene ne tür tavsiyelerde bulunulabilir? 2. Zikir çeşitleri nelerdir? Bu çeşitlilik neden kaynaklanmaktadır? 3. Tarikatlar cehrî ve hafî zikir yöntemlerini Allah Rasûlü (s.)’nün hangi uygulamalarına dayandırırlar? 4. Tarikatlarda sâlike verilen vird sayısı neye göre belirlenmektedir?

10 VİZE SINAVLARI 9. HAFTA

11 ÜÇÜNCÜ BÖLÜM MÜRŞİT VE MÜRİTLE İLGİLİ SORULAR
10. HAFTA 1. Kâmil ve mükemmil bir mürşidin ne tür özelliklere sahip olması beklenir? 2. Ricâlu’l-gayb ne demekdir? 3. Kişi, herhangi bir tarikatın seyr ü sülûk yöntemini kendi başına ya da kitaplardan okumak suretiyle uygulayabilir mi? 4. Şeyhe teslimiyetteki ölçü nedir?

12 ÜÇÜNCÜ BÖLÜM MÜRŞİT VE MÜRİTLE İLGİLİ SORULAR
11. HAFTA 1. Birden fazla mürşide bağlanılabilir mi? 2. Müridin, manevî eğitimi süresince mürşidinin yanında bulunması gerekir mi? 3. Râbıta nedir?

13 ÜÇÜNCÜ BÖLÜM MÜRŞİT VE MÜRİTLE İLGİLİ SORULAR
12. HAFTA 1. Tevessül şirk midir?

14 ÜÇÜNCÜ BÖLÜM MÜRŞİT VE MÜRİTLE İLGİLİ SORULAR
13. HAFTA 9. Şeyh, müridin her halinden haberdar mıdır? 10. Mürşidin himmet ve tasarrufta bulunması ne demektir? 11. Peygamberlerin ve sâlih zâtların kullandığı eşya ile teberrük etme konusunda neler söylenebilir?

15 ÜÇÜNCÜ BÖLÜM MÜRŞİT VE MÜRİTLE İLGİLİ SORULAR
14. HAFTA 12. Türbe ziyaretlerinde ölçü nedir? 13. Tasavvufta kadının yeri nedir?

16 Değerlendirme ve sonuç
14. HAFTA Değerlendirme ve sonuç


"TASAVVUF I VI. YARIYIL bahar DÖNEMİ" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları