Arıcılığın Yeri ve Önemi

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
ARICILIK KAYIT SİSTEMİ
Advertisements

Bal Arılarında İletişim
Ziraat Yüksek Mühendisi Samsun Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü
Arıcılığın Tarihi Arıcılığa ait ilk bulgular yıl öncesine dayanır.
Dr. Ali KORKMAZ Ziraat Yüksek Mühendisi Samsun Tarım İl Müdürlüğü
Cahit ÖZTÜRK Ziraat Yüksek Mühendisi
Dr. Ali KORKMAZ Ziraat Yüksek Mühendisi Samsun Tarım İl Müdürlüğü
ARIOTU (Phacelia tanacetifolia Bentham) ve ARICILIKTAKİ ÖNEMİ
HAZIRLAYAN : BUSE DANIŞMAN 6-B
COĞRAFİ BÖLGELER.
Türkiye’nin Coğrafi Bölgeleri
TEMEL ARICILIK EĞİTİMİ EKİM 2014.
Portekiz.
Aşağıda bazı tarım ürünleri ile bunların en çok yetiştirildiği bölgeler eşleştirilmiştir. Bunların hangisi doğrudur? A-) Pamuk - Güneydoğu Anadolu Bölgesi.
Çam Pamuklu Koşnili (Marchalina hellenica)
Ülke Sohbet Toplantıları 5 Haziran 2009 İZMİR. GÜNEY VE KUZEY KORE ARASINDA VAKİ SAVAŞ NİHAYETLENMEMİŞ OLUP, HALEN BİR ATEŞKES ANLAŞMASI MEVCUTTUR. BU.
Bal Arılarının Yaşam Ortamı
Sonbahar Dönemi Çalışmaları
ARIOTU (Phacelia tanacetifolia Bentham) ve ARICILIKTAKİ ÖNEMİ
İlkel Kovandan Arı Aktarma
ÜLKEMİZDE NÜFUS Rasitgokhansucu.com.
Ana Arı Kalitesi ve Önemi
Türkiye’de Hayvancılığın Gelişmesi İçin:
ÜRETTİKLERİMİZ EKONOMİK FAALİYETLER TARIM HAYVANCILIK SANAYİ
Ziraat Yüksek Mühendisi Samsun Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü
EGE BÖLGESİ.
Türkiye’nin Küresel Çevre Fonu(GEF)’na Yaklaşımları ve Beklentileri
Ziraat Yüksek Mühendisi Samsun Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü
Arıcılığın Yeri ve Önemi
Arıcılığın Yeri ve Önemi
İnci Kutusu İle Ana Yetiştirme
Dr. Ali KORKMAZ Ziraat Yüksek Mühendisi Samsun Tarım İl Müdürlüğü
Coğrafi Bölgeler.
Sabit ve Gezginci Arıcılık
Afrika Bal Arıları / Katil Arılar
TÜRKİYE’DE HAYVANCILIK
Polinasyonda Bal Arılarının Önemi
No Konu Ürettiklerimiz
ÜLKEMİZDE NÜFUS ÖZGÜR GÜVERCİN 7.Sınıf SOSYAL BİLGİLER.
Ziraat Yüksek Mühendisi Samsun Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü
TÜRKİYE EKONOMİSİNİN SEKTÖREL DAĞILIMI
Bal Arılarında İletişim
Hülya Uçar İngilizce Öğretmenliği 1-B Normal Öğretim
Ege bölgesi.
Ziraat Yüksek Mühendisi Samsun Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü
2014/15 SEZONU ÖNCESİ KARADENİZ BÖLGESİ DURUM DEĞERLENDİRMESİ
Dünya’da ve Türkiye’de zeytinyağı gündemi
SON ON YILDA HAYVANSAL ÜRETİMİN GELİŞİMİ VE TARIMIN FİNANSMANI
Lüksemburg.
İTALYA.
Küçülen Dünya, Gelişen Yumurta Sektörü
5 ülke.
TÜRKİYE.
Oksijenin Yurdu Fındık, Kivi ve Bal Diyarı BRİFİNG
İlçe/KöyÜrün Kullanım şekli Üretim alanı (da) Ürün statüsü Eşme/ YeleğenCevizMuhtelif1876Geçiş 1 Eşme/ YeleğenHıyarTurşuluk23604Geçiş 1 Eşme/İstasyonBademMuhtelif12.56Geçiş.
FINDIKLI-RİZE-TÜRKİYE.  Fındıklı, Rize İlinin 60 Km doğusunda yer alan bir sahil ilçesidir. Yüzölçümü 409 Km2 olan ilçenin doğusunda Arhavi, batısında.
MARMARA BÖLGESİ.
Dr. Ali KORKMAZ Ziraat Yüksek Mühendisi Samsun Tarım İl Müdürlüğü
ERDEMLİ MESLEKİ VE TEKNİK ANADOLU LİSESİ TARIM ALANI.
Ege Bölgesi turizm potansiyeli olarak Türkiye'de Akdeniz Bölgesinden sonra gelmektedir. Birçok tarihi eser, yapıt, kalıntı.
Küresel Rekabetin Merkezindeki Afrika Ufuk TEPEBAŞ
TEB Tarım Bankacılığı.
Lif Bitkileri Lifleri için yetiştirilen veya toplanan bitkilerdir.
ÖZET GİRİŞ MATERYAL VE METOT BULGULAR TARTIŞMA VE SONUÇ KAYNAKLAR
Portekiz.
SIĞIR YETİŞTİRİCİLİĞİ
TÜRKİYE'DE ORGANİK ÜRÜN PAZARLARI
Dünya Kömür Rezervleri:
Bu Sunu En İyi Ofis 2010 Yüklü Bilgisayarlarda Görüntülenir
TEB Tarım Bankacılığı.
Sunum transkripti:

Arıcılığın Yeri ve Önemi Dr. Ali KORKMAZ Ziraat Yüksek Mühendisi Samsun Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü

Arıcılığın Tarihi Arıcılığa ait ilk bulgular MÖ 7.000 yılına dayanır. MÖ 3.000 yıllarında Mısır’da gezginci arıcılık yapılmaktaydı. 3.200 yıllık Firavun mezarında kurumuş bal bulunmuştur.

Arıcılığın Tarihi 3.000 yıl önce Sümerler balı ilaç olarak kullanmıştır. Tüm dini metinlerde bal ve arıya yer verilmiştir. Hititler ve Osmanlıda arıcılık için özel yasalar yapılmıştır. Kısacası arıcılık tarihi insanlık tarihi kadar eskidir.

Arıcılığın Gelişimi 1568'de ana arının yumurtadan oluştuğu saptanmıştır. 1609'da ana arının dişi olduğu anlaşılmıştır. 1638’de bal arıları Amerika kıtasına götürülmüştür. 1771’de ana arının havada çiftleştiği belirlenmiştir.

Arıcılığın Gelişimi 1788'de işçi arıların petekler üzerinde dans ettiği saptanmıştır. 1851’de Langstroth tipi kovan geliştirilmiştir. Bu kovanlar verim artışı yanında arıcılığın ticari bir iş kolu olmasına katkıda bulunmuştur.

Arıcılığın Tarihi

Arıcılığın Tarihi

Arıcılığın Tarihi

Arıcılığın Tarihi

Arıcılık

Arıcılığın Tarihi

İlkel Kovanda Arıcılık

İlkel Kovanda Arıcılık

İlkel Kovanda Arıcılık

Arıcılık Note photo on right from movie on the life of a revolutionary-era farmer in colonial America. Farmer and son are shown harvesting a gum hive. Different cultures keep bees the same way today.

Modern Kovanlarda Arıcılık

Ürün Çeşitliliği

Dünya Arıcılık Verileri (2011) Sıra Ülke Adı Koloni Sayısı (ad) 1 Hindistan 10.600.000 2 Çin 8.947.730 3 Türkiye 6.011.330 4 Etiyopya 5.130.320 5 İran 3.500.000 6 Rusya 3.049.320 7 Arjantin 2.970.000 8 Tanzanya 2.700.000 9 Kenya 2.510.000 10 ABD 2.491.000 Dünya Toplamı 78.202.046

Ülkelerin Bal Üretimi (2011) (1.000 ton) Sıra Ülke Adı Bal Üretimi (ton) 1 Çin 446.089 2 Türkiye 94.245 3 Ukrayna 70.300 4 ABD 67.000 5 Rusya 60.010 6 Hindistan 60.000 7 Arjantin 59.000 8 Meksika 57.783 9 Etiyopya 53.675 10 İran 47.000 Dünya Toplamı 1.636.399 19

Türkiye Arıcılığında Değişim Yıllar Koloni Sayısı (milyon adet) Bal (ton) Balmumu Verim (koloni/kg) 2000 4,267 61,091 4,527 14,31 2001 4,115 60,190 3,174 14,62 2002 4,160 74,554 3,448 17,92 2003 4,288 69,540 3,130 16,21 2004 4,399 73,929 3,471 16,80 2005 4,590 82,336 4,178 17,94 2006 4,851 83,842 3,484 17,29 2007 4,825 73,935 3,837 15,32 2008 4,888 81,364 4,539 16,65 2009 5,339 82,003 4,385 15,19 2010 5,602 81,115 4,148 14,48 2011 6,011 94,245 4,235 15,67 2012 6,348 89,162 4,222 14,04 20 20

Türkiye’nin Bal İhracat ve İthalat Miktarı (ton)    Yıl İhracat İthalat Miktar (ton) Tutar (1.000 $) Fiyat ($/kg) Miktar (ton) Tutar (1.000 $) 2000 3.515 5.889 1,68 1.176 646 0,55 2001 4.328 6.780 1,57 325 466 1,44 2002 16.349 32.835 2,01 397 690 1,74 2003 14.980 37.090 2,48 473 1.212 2,56 2004 5.686 16.329 2,87 180 639 3,55 2005 2.143 6.564 3,06 148 521 3,53 2006 1.916 5.499 44 126 2007 398 1.759 4,42 54 215 3,96 2008 2.286 5,75 1.247 4.002 3,21 2009 415 2.403 5,78 1 17 1,75 21

Arıcılığın Önemi Az sermayeli tarımsal ekonomik faaliyet Çiftçiye ana ve/veya ek gelir kaynağı sağlaması Polinasyona katkı sonucu çevresel sürdürülebilirlik Yüksek besin içerikli gıda üretimine katkı İşlenmeyen tarımsal alanların değerlendirilmesi Alternatif tıbbi uygulamalar

Türkiye’de Arıcılığın Avantajları Floral kaynakların ve koloni varlığının zengin olması Birbirinden farklı iklim ve bölgelerin bulunması Tarımsal amaçlı işlenmeyen alanların fazlalığı Tarımsal savaşım ilaçlarının kullanımının az olması Arı gen kaynaklarınca zengin olması Topraksız veya az topraklı köylü için uygun olması Gezginci ve sabit arıcılığa uygun olması

Türkiye’de Arıcılık Koloni başına bal verimi 16 kg/kolonidir. Koloni sayısı bakımından en zengin bölgeler sırasıyla Ege, Karadeniz ve Akdeniz Bölgeleridir. Koloni sayısı ve bal üretiminin en yoğun olduğu iller sırasıyla Muğla, Ordu, Adana ve İzmir’dir.

Türkiye’de Arıcılık Türkiye'de 40.000 aile arıcılıktan geçinmektedir. Arıcıların %80'i kolonilerini Ege ve Akdeniz sahil kuşağında kışlatmaktadır. Mayıs başında İç, Orta, Doğu ve Güney Anadolu Bölgelerine götürmektedirler. Haziran-Ağustos aylarında bir kısım arıcı pamuk balı için Urfa, Diyarbakır, Aydın, Denizli ve İzmir illerine; bir kısmı ayçiçeği balı için Trakya ve Ege Bölgelerine gitmektedirler.

Türkiye’de Arıcılık Arıcıların büyük bir kısmı da çam balı üretmek için Eylül-Kasım ayları arasında Bodrum, Muğla, Söke, Marmaris yörelerinde konaklamaktadır. Ülkemiz çam balı üretiminde Dünya'da tek üretici konumundadır. Yılda yaklaşık 15.000 ton üretim gerçekleşmektedir. Elde edilen çam balının %85'i AB ülkelerine ihraç edilmektedir.

Anzer Yaylası Aşağı Anzer Yukarı Anzer

Anzer Yaylası Rize'nin İkizdere ilçesinin 35 km güney batısında kalan bir yayladır. Rize merkeze 80 km mesafededir. Çok sayıda endemik türde çiçeğe de sahiptir. 1991 yılında Bakanlar Kurulu kararıyla turizm merkezi olarak ilan edilmiştir. 3000 metreyi aşan doruklara ve 2000 metreye kadar yükselen ormanlara sahiptir.

Anzer Yaylası

Anzer Yaylası

Macahel

Çam Balı Üretim Alanları

T e ş e k k ü r l e r . . . samsun1964@hotmail.com