Kullanıcı Seçeneklerini Güncelleme Kullanıcı güncelleme işlemi konsol ve grafik ortamdan yapılabilir. Komut Satırı ile Kullanıcı Seçeneklerini Güncelleme.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Kabuk ve Kısayollar-I.
Advertisements

Kullanıcı ve Grup Yönetimi
NurNet.Org 3. Siteye Nasıl Yazı Eklenir
Neler Öğreneceksiniz ? Windows ve temel bileşenleri,
1.Adım: Birime havale edilen evraklar seçeneği seçilir.
İşletim Sistemleri Öğr. Grv. Ömer KAÇMAZ.
Temel Bilgisayar Bilimleri Dersi
OGM SİTESİNDEN GİRİLEREK E-POSTA HESAP ŞİFRESİ DEĞİŞTİRME
Kelime İşlemci Programı
KÜTÜPHANE ve DOKÜMANTASYON DAİRE BAŞKANLIĞI ESER İSTEK KILAVUZU.
Grup ilkesinin yerel düzenleyicisi Microsoft Windows XP' de, kullanıcı ve bilgisayar grupları için kullanıcı ve bilgisayar yapılandırmaları tanımlamak.
Windows7 Kullanıcı Hesapları Yönetimine Ulaşabilmek İçin Birkaç Adımı Takip Etmemiz Gerekecek.Öncelikle Windows Masa Üstünün Sol Al Köşesinde Bulunan BAŞLAT’ı.
Temel Bilgi Teknolojileri
LİNUX’TA KULLANICI VE DOSYA-DİZİN İŞLEMLERİ
Kullanıcı ve Grup İşlemleri
KÜTÜPHANE ve DOKÜMANTASYON DAİRE BAŞKANLIĞI
WİNDOWS XP GRUP İLKESİ.
Kullanıcı Tanımlama İşlemi yapılırken: 1- Eğer tanımlayacağımız kullanıcı birlik personeli ise birlik ekranında iken, hastane kullanıcısı ise hastane ekranına.
Kullanıcı Tanımlama İşlemi yapılırken: 1- Eğer tanımlayacağımız kullanıcı birlik personeli ise birlik ekranında iken, hastane kullanıcısı ise hastane ekranına.
Kabuk ve Kısayollar BİLGİSAYAR PROGRAMCILIĞI BÖLÜMÜ
Dosya İşlemleri BİLGİSAYAR PROGRAMCILIĞI BÖLÜMÜ
Microsoft Office Access
Kullanıcı Hesapları Aslı Ergün.
SINAV NOTLARI HAZIRLIYORUM
1.Adım: Kayıt geri almak için önce araç çubuğundan kayıt ara sekmesine basarak, geri alınacak evrak kaydı belirlenir.
 AppLocker teknik olarak merkezi uygulama yönetim sistemi olarak tanımlanabilir. Windows 2008 R2 sürümü ile bir merkez üzerinden çeşitli grup politikaları.
Kullanıcı ve Grup İşlemleri Öğr. Gör. Mustafa SARIÖZ BİLGİSAYAR TEKNOLOJİLERİ VE PROGRAMLAMA BÖLÜMÜ BİLG 223 AĞ İŞLETİM SİSTEMLERİ DERSİ.
HÜCRELERİ HİZALAMA VE BİRLEŞTİRME
WİNDOWS DİZİN YAPISI.
XP içinWindows 7 için ADIM-1. XP içinWindows 7 için ADIM-2.
MICROSOFT WORD ŞEYMA ŞAFAK
Kullanıcı Hesapları Aslı Ergün.
4. LİSTE OLUŞTURMA VE BİÇİMLENDİRME
DENETİM MASASI.
Hafta Rapor Hazırlamak Form aracılığı ile tablolara veri girişi yapıldıktan sonra, ekran çıktısı veya yazıcı çıktısı almak amacı ile rapor hazırlanmaktadır.
Dyned eba şifre güncelleme işlemleri için
Meb.k12 uzantılı E-posta Hesabı Kurulumu
TEMEL LİNUX KOMUTLARI.
Ağa bağlı olan bir bilgisayarda, kullanıcının dosyaları ve dizinleri ağa bağlı olan başka bir kullanıcı tarafından kullanılabilir. Kullanıcı dosyalarını.
KABUK İŞLEMLERİ.
PROGRAM KURMA VE GÜNCELLEME
AÇIK KAYNAK İŞLETİM SİSTEMİ
ZAMANLANMIŞ GÖREVLER. Linux sistemde bazı işlerin istediğiniz zamanlarda ya da zaman aralıklarında otomatik olarak yapılmasını sağlayabilirsiniz. Yani.
WORD WORD UYGULAMA.
Meb.k12 uzantılı E-posta Hesabı Kurulumu
Windows Kurulumu Resimli
Bilgisayar Entegre Ofis Programları-I Öğr.Gör. Türkan ÖZBAY.
YOUNİS İ.M.ALJARADAT  KURULUM  DİL SEÇME  KOŞUL KABULÜ  SÜRÜCÜ ÖZELLİKLERİ  DOSYALAR  KURULUM  KULLANICI  ETKİNLEŞTİRME  AYARLAR.
WİNDOWS SERVER 2003’te KULLANICI VE GRUP HESAPLARI.
LUCA Bilgisayarlı muhasebe programı
Linux İşletim Sistemi Metin Editörleri
GÜVENL İ K. Sunucu Seviyesinde Güvenlik Master Veritabanı (Kullanıcının gerekli yetkileri var mı?) Authentication Mod ◦ Windows Authentication Mod  Varsayılan.
Yazılım Kululum ve Yönetimi
Görsellerde bilgi güvenliği kapsamında öğrenci bilgileri silinmiştir.
 Linux’te temel dosya sistemi güvenliği kullanıcıların dosya ve dizinler üzerindeki erişim izinlerinin belirlenmesiyle sağlanır. Bir dosya veya dizinlere.
DOSYA MENÜSÜ.
Ünite II: Bilgisayarı Kullanma ve Yönetme Basit Düzenlemeler Yapma Dosyaları Düzenleme Yazdırma.
SUNUCU İŞLETİM SİSTEMLERİ
İleri Excel 1 Fuat Tosun.
ESER İSTEK KILAVUZU İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi
Kullanıcı Kılavuzu Genel Bakış support.ebsco.com.
::: Soru Numarası Seçin :::
SEMBOLLER.
EBSCOhost ile Dergi Hatırlatmaları Oluşturma
Neler Öğreneceksiniz ? Windows ve temel bileşenleri,
Dosya Yönetimi.
AĞ Bilgisayar Adını ve Çalışma Grubunu Öğrenme Ağ Kurulumu
BİLGİSAYAR AYAR VE BAKIM İŞLEMLERİ SAVAŞ TUNÇER
Bu sunum Balıkesir İl Milli Eğitim Müdürlüğü’nün 08/09/2014 tarihli /480.99/ sayılı , “Dyned Destek Hizmeti” konulu yazısına istinaden.
Dosya/Dizin İzinleri - Dosya sahibinin izinleri (Dosyanın sahibi : u)
Sunum transkripti:

Kullanıcı Seçeneklerini Güncelleme Kullanıcı güncelleme işlemi konsol ve grafik ortamdan yapılabilir. Komut Satırı ile Kullanıcı Seçeneklerini Güncelleme usermod komutu ile kullanıcı hesabı düzenlenir. Komuta ait parametreler useradd komutundaki gibidir

O Burada -s parametresi ile kabuk, -G parametresi ile dâhil olduğu gruplarda güncelleme yapılmıştır

Grafik Ortamda Kullanıcı Seçeneklerini Güncelleme Pardus ‘ ta grafik ortamda kullanıcı seçeneklerini güncellemek için şu adımları izleyebiliriz  Ana menüden sistem ayarları altında kullanıcı yöneticisini çalıştırınız  Güncelleme yapılacak kullanıcının sağında bulunan düzenle anahtarını tıklayınız.  Açılan pencerede kullanıcı adı, parola, kabuk, üye olunan gruplar için güncelleme yaparak değişiklikleri etkinleştirmek için uygula ve tamam denir

Kullanıcı Oturumu O Sistemde işlem yapmak için tanımlı olan kullanıcının kullanıcı adı ve parolası ile sistemde oturum açmış olması gerekir. Kullanıcı oturum açtığında hesabına tanımlı olan yetki ve haklar dâhilinde işlemler yapabilir.

 Pardus'ta root hesabı ile grafik ortamda oturum açılamaz, sistem yöneticisi haklarına ihtiyaç olduğunda parola istenir. Bu sistem güvenliği için alınmış bir önlemdir.  Sistemde çalışılırken sadece bir kullanıcı etkin olabilirken bir den çok kullanıcı bilgisayarda oturum açmış olabilir. Bu işlem için Pardus ana menüden kullanıcı değiştir seçeneği altından yapabilirsiniz

 Bilgisayar başından geçici olarak ayrılacaksanız oturum güvenliği için "Kilitle" seçeneğini kullanabilirsiniz.  Sistemdeki oturumunuzu tamamen sonlandırmak için "Çık" seçeneğini kullanabilirsiniz.

Grup Oluşturma Sistem üzerinde her kullanıcıya ayrı ayrı hak verilebileceği gibi grup oluşturularak gruba hak verilerek kullanıcı yetkileri kolaylıkla belirlenebilir.  Konsolda grup oluşturabilmek için groupadd komutu kullanılabilir.

-g parametresi ile grup numarasına 1100 verilmiştir, parametre kullanılmaz ise otomatik olara sıradaki numara verilir arası numaralar sistem hesapları için kullanılır.  Grafik ortamda grup oluşturmak için sistem ayarları altında kullanıcı yöneticisi açılır. Yeni gelen pencerede yeni ekle altında “Grup ekle” seçeneği ile bilgiler girilerek grup oluşturulur.

Grup Silme Sistem üzerinde oluşturulan gruplar için silme işlemi konsol ya da grafik ortamdan yapılabilir.  Konsoldan groupdel komutu ile sistem üzerindeki gruba ait tüm girdileri siler.

 Grafik ortamdan grup silme işlemi için sistem ayarları altında, kullanıcı yöneticisi açılır. Gruplar sekmesi altında sistemdeki gruplar listelidir. Silmek istediğiniz grubun sağında bulunan çarpı simgesine tıklayarak silebilirsiniz.

Grup Yapılandırma Sistem üzerindeki gruplar üzerinde değişiklik yapmak için konsolda groupmod komutu kullanılabilir.

Kullanıcı ve Grup Hakları Linux'ta dosyalar için sahiplik belirlenir ve okuma, yazma, çalıştırma izinleri; dosya sahibi, grup ve tüm kullanıcılar için ayarlanabilir. Pardus üzerinde varsayılan grupların kullanıcıya sağladığı çeşitli haklar vardır. Kullanıcı tanımı yapılırken aşağıda sıralanmış grup haklarına dikkat edilerek kullanıcının üye olacağı gruplar belirlenebilir.

Clementine müzik çalma aracı özelliklerinden programın yürütme izinleri üzerinde değişiklikler yapalım. Bir dosya üzerinde izin ve haklarda değişiklik yapmak için root olarak yetkilenmiş olunması gerekir.