EĞİTİM ÖĞRETİM YILI BAKIRKÖY İLKOKULU

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
ÇOCUK NASIL ÖĞRENİR?.
Advertisements

Şeyh Edebali’nin Osman Gaziye Nasihatı ~ Tarihte Yolculuk ~
ÜÇ FİLTRE SOKRATES. ÜÇ FİLTRE SOKRATES SOKRATES (M.Ö ) “Kendi kendini tanı" özdeyişinin felsefesinin temel kuralı olduğuna inanmış, “Hiç bir.
Iletişimde üç filtre
ÖFKE DUYGUSUNUN TANINMASI VE KONTROL EDİLMESİ
ANNE-BABA ÇOCUK İLİŞKİLERİ.
Gürültü ve patırtının ortasında sükunetle dolaş
A TEMASI OKUL HEYECANIM
GÜZEL VE ÇİRKİN HUYLAR MADDE 67: İSMET
Çok samimi iki dost ve arkadaşlardı
Akran baskısı denince ne anlıyorsunuz?
BİR ÖYKÜMÜZ VAR.
KRAL ve EŞLERİ Bir zamanlar, büyük ve güçlü bir ülkeyi yöneten kralın 4 eşi varmış. Kral en çok dördüncü eşini severmiş, bir dediğini iki etmez, her.
Duygularımızı Nasıl Kontrol Edebiliriz?
 Başarı denilince genellikle servet, şöhret, makam gibi konularda herkesin varmak istediği hedefler gösterilir. Ve bunlara sahip olunca mutlu olacağımız,
Paris ve sen Yağmur yağıyor Bu sonbahar Eskiden olduğu gibi
“BİR İNSAN BAŞARISIZLIKLARI İÇİN BAŞKALARINI SUÇLUYORSA,BAŞARILARININ ŞEREFİNİ DE BAŞKALARINA VERMESİ İYİ BİR FİKİRDİR.” HOWARD W. NEWTON.
Biraz moral bulalım.
Yalnız Olanlara; Müşfik KENTER‘ den...
Lider dediğin; Hedefleri gibi Zafer zafer benimdir diyebilenin, muvaffakiyet, muvaffak olacağım diye başlayanın ve muvaffak oldum diyebilenindir.
STRESE GİRENİN İMANINDAN ŞÜPHE EDERİM!
Zor insanla başa çıkma yolları
İngilizceden çeviri : Orkideler İngilizceden çeviri : Müzik: Autumn Rose.
SUNUM. BAŞKANLIK ZOR ZANAAT Esnaf ve sanatkârlar meslek kuruluşlarının organ seçimleri ile yönetim kurulu başkanlarının seçimi 5362 sayılı kanunun 49.
İlköğretim DKAB Dersi 4. Sınıf 5. Ünite Sunusu
Hiç kimse geri dönemez ve parlak geçmişini geri getiremez. Ancak şu andan itibaren herkes yeni bir başlangıç yapabilir ve parlak bir sona ulaşabilir.
4. SINIF II. ÜNİTE: TEMİZ OLALIM
İLETİŞİM VE ÇATIŞMA. ÇATIŞMA HER ZAMAN HAYATIMIZDADIR Çocukken hangi oyunu oynayacağımız en büyük sorunumuzdu arkadaşlarımızla… Ailemizle süt içmemek.
DEĞERLER KULÜBÜ İSTİKRARLI OMAK
KİM KİMİ YENECEK? Kazanım: *Öfke ile baş etmede yapıcı yollar kullanır. 9. Sınıf 33 nolu kazanım etkinliği *Bu etkinlik özel bilgi ve deneyim gerektirdiği.
Aşağıdakilerden hangisinde mecaz anlamlı sözcük kullanılmamıştır?
KADIN Bir kadın çocuktur aslında..   Çocuk gibi davranmayı sever.   Erkeğin kendisine bir çocuğa gösterdiği şefkati göstermesini ister. Bir çocuğu.
Hayatta,birşeyin eksikliğini hissettiğimiz
Kim olduğunu Başına gelen Değil, Senin hareket Tarzın belirler, .
HOŞGELDİNİZ.
ÇOCUKTA İSTENMEYEN DAVRANIŞLARIN DEĞİŞTİRİLMESİ
ARALIK AYI DEĞERİ YUNUS EMRE İLKOKULU DEĞERLER EĞİTİMİ
ŞİDDETİN ÖNLENMESİNDE ÖĞRENCİLERİMİZE BAZI ÖNERİLER
ARKADAŞLIK İyi dostu olanın aynaya gereksinimi yoktur. Mevlana.
HOŞGÖRÜLÜ OLMAK NELERİ GEREKTİRİR
ANNE-BABA ÇOCUK İLİŞKİLERİ.
TOPLUMSAL DAYANIŞMA İBADETİ OLARAK SADAKA
ÖFKE KONTROL EDİLEBİLİR BİR DUYGUDUR
MUSTAFA AY Rehber Öğretmen Ergenle iletişim kurmak neden bu kadar zor?Acaba ergenlerin bize mesajlarını iletmekte zorlanması da aynı nedenlerden kaynaklanıyor.
OKULDA ŞİDDET VE AKRAN ZORBALIĞI İlk-Ortaokul Öğrenci Semineri
Aileye Karşı SEVGİ VE SAYGI
DEĞERLER EĞİTİMİ SEVGİ VE SAYGI.
TOPLUMSAL BARIŞ.
KARTAL ATATÜRK İLKOKULU DEĞERLER EĞİTİMİ
Kur'an Doğru Bilgiye Önem Verir
İslam’da Bilginin Kaynakları
ERGENLİK DÖNEMİ VE GENÇLERLE İLİŞKİLER
Dünyanın en iyi LİDERİNİ tanımaya hazır mısınız?
1 CANSAN İLKÖĞRETİM OKULU. 2 “Dünyanın en güzel insanlarına” Sevgili anneme ve babama mektup.
*Bu insanlar, yaşamın her yönünü severler, şikâyet etmekle ya da olayların daha değişik olmasını istemekle vakit kaybetmezler. *Bağımsızlıklarına çok.
İnsan İradesi ve Kader İnsanı diğer varlıklardan ayıran en temel özellikler, -akıl -irade AKIL, iyiyi kötüden, güzeli çirkinden, doğruyu yanlıştan ayırt.
AİLE OLMAK DEĞERLER EĞİTİMİ.
Anne Aslan ve Yavruları
ŞİDDET eğilimi olan ve SUÇA itilen çocuk ve gençler
HOŞGELDİNİZ. ONA HAYIR DİYEMİYORUM! Çocuğunuza Hayır Diyememenin Altında Hangi Faktörler Olabilir? 1) Suçluluk duygusu ki bu daha çok çalışan anne babaların.
SAYGI.
Zararlı Alışkanlıklardan Kaçınmak. Zararlı alışkanlıklarla kastedilen, insan bedenine zarar veren ve tiryakilik oluşturması sebebiyle insanı kendine esir.
OKULDA ŞİDDET VE AKRAN ZORBALIĞI Ortaokul Öğrenci Semineri
bir kadın çocuktur aslında...
Duygularımızı Nasıl Kontrol Edebiliriz (Öfkeyle Başetme)
OKULDA ŞİDDET VE AKRAN ZORBALIĞI İlk-Ortaokul Öğrenci Semineri.
OKULDA ŞİDDET VE AKRAN ZORBALIĞI Öğrenci Semineri
Sunum transkripti:

2014-2015 EĞİTİM ÖĞRETİM YILI BAKIRKÖY İLKOKULU DEĞERLER EĞİTİMİ NİSAN AYI KONUSU “ŞİDDETTEN UZAK DURMAK”

Öfke Konusunda Güzel Bir Hikaye Hintli bir bilge öğrencileri ile gezinirken nehir kenarında birbirlerine öfke içinde bağıran bir aile görmüş. Öğrencilerine dönüp “İnsanlar neden birbirlerine öfke ile bağırırlar?” diye sormuş. Öğrencilerden biri çünkü sükûnetimizi kaybederiz deyince ermiş “Ama öfkelendiğimiz insan yanı başımızdayken neden bağırırız, o kişiye söylemek istediklerimizi daha alçak bir ses tonu ile de aktarabilecekken niye bağırırız?” diye tekrar sormuş. Öğrencilerden ses çıkmayınca anlatmaya başlamış: “İki insan birbirine öfkelendiği zaman, kalpleri birbirinden uzaklaşır. Bu uzak mesafeden birbirlerinin kalplerine seslerini duyurabilmek için bağırmak zorunda kalırlar. Ne kadar çok öfkelenirlerse, arada açılan mesafeyi kapatabilmek için o kadar çok bağırmaları gerekir.”

“Peki, iki insan birbirini sevdiğinde ne olur “Peki, iki insan birbirini sevdiğinde ne olur? Birbirlerine bağırmak yerine sakince konuşurlar, çünkü kalpleri birbirine yakındır, arada mesafe ya yoktur ya da çok azdır. Peki, iki insan birbirini daha da fazla severse ne olur? Artık konuşmazlar, sadece fısıldaşırlar çünkü kalpleri birbirlerine daha da yakınlaşmıştır. Artık bir süre sonra konuşmalarına bile gerek kalmaz, sadece birbirlerine bakmaları yeterli olur. İşte birbirini gerçek anlamda seven iki insanın yakınlığı böyle bir şeydir.” Daha sonra bilge, öğrencilerine bakarak şöyle devam etmiş: “Bu nedenle tartıştığınız zaman kalplerinizin arasına mesafe girmesine izin vermeyin.Aranıza mesafe koyacak sözcüklerden uzak durun. Aksi takdirde mesafenin arttığı öyle bir gün gelir ki, geriye dönüp birbirinize yakınlaşacak yolu bulamayabilirsiniz.”

ÖFKE İLE İLGİLİ BİR HADİS-İ ŞERİF İbnu Mes'ud radıyallahu anh anlatıyor. "Resûlullah aleyhissalâtu vesselâm bir gün: "Siz aranızda kimi pehlivan addedersiniz?" diye sordu. Ashab radıyallahu anhüm: "Erkeklerin yenmeye muvaffak olamadığı kimseyi!" dediler. Resûlullah aleyhissalâtu vesselâm: "Hayır, dedi, gerçek pehlivan öfkelendiği zaman nefsine hakim olabilen kimsedir.”

ÖFKE İLE İLGİLİ ÖZLÜ SÖZLER Öfkeliyken konuş, göreceksin ki pişman olacağın en güzel konuşmayı yapacaksın. Öfke, aklın alevini söndüren büyük bir rüzgardır. Sevinçli anında kimseye vaatte bulunma, öfkeli anında kimseye cevap verme. Kızgınken karar veren, fırtınalı havada yelken açan bir insan gibidir. Öfkeyle geçen bir dakikanız, mutluluğunuzdan çalınmış altmış saniyedir. Öfke ateşi önce sahibini yakar, sonra kıvılcımı düşmana ya varır ya varmaz. Öfken ve nefsin bir olup aklını yener. Daima sabırlı, sebatlı ve iradene sahip olasın. Tartışmalarda öfkelendiğimiz an gerçek için değil, kendi hesabımıza çalışmaya başlarız. Öfkenin başlangıcı çılgınlık, sonu pişmanlıktır. Öfkeli bir adamı susturmak istiyorsanız, önce siz susunuz.

ŞİDDETTEN KAÇINMA Biz genellikle, şiddetten kaçınmayı yaşayan varlıklara zarar vermemek anlamına geldiğini düşünürüz. Şiddet yalnızca bu değildir. Kötü görme veya kötü işitme veya kötü konuşma bile şiddettir. Şiddetten Kaçınmanın anlamı, düşüncede, sözde ve eylemde, hiç kimseye acı vermemektir. Bir sözle, bir bakışla veya bir hareketle bile incitmemek demektir. Hoşgörü, sebat, ılımlılık şiddete karşı kararlı olmamıza yardımcı olurlar. Şiddetten kaçınma, kişinin kendisiyle ve başkalarıyla uyum içinde yaşamasıdır. Birçok insan, kendilerine diğerlerinin yapabileceğinden çok daha fazla kötülük yapar. Kötü alışkanlıklar ve uygunsuz yaşam tarzlarıyla kendilerine zarar verirler.İlk adım, iç huzur ve kendini anlama olmalıdır. Eğer kendimizle barışık yaşamayı bilemezsek, başkalarıyla da barış içinde yaşamamız mümkün olmaz.

Şiddetten kaçınma, başka insanların her türlü isteğine, alçakgönüllü bir itaatkarlık göstermek demek değildir. Yüksek hakikat değerlerine sahip olmayı, çok büyük bir cesareti ve kendine kontrolü gerektirir. Başkalarını bilinçli olarak incitmekten kaçınmalıyız. Başkalarına yardım edemesek bile, en azından onlara kasten kötülük etmemeliyiz. İletişim sayesinde, dünya küçüldükçe hepimiz, birbirimize ne kadar bağlı olduğumuzu daha iyi anlıyoruz. Bir ülkede meydana gelen bir felaket, diğer ülkelerdeki insanları etkilemektedir.Bedenin tüm organları birbirlerine nasıl olumlu yardım ve katkılarda bulunuyorlarsa, tüm insanlar ve uluslar da ortak bir kaderi paylaşmak zorundadır.

HAZIRLAYANLAR Aysel ÖRDEKÇİ 3/A Sınıf Öğretmeni Cihan ARIKAN 1/A Sınıf Öğretmeni Aylin DEMİR Rehberlik Öğretmeni Serkan BAYIR Müdür Yardımcısı Malik ACARTÜRK Okul Müdürü