Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

İLETİŞİM VE ÇATIŞMA. ÇATIŞMA HER ZAMAN HAYATIMIZDADIR Çocukken hangi oyunu oynayacağımız en büyük sorunumuzdu arkadaşlarımızla… Ailemizle süt içmemek.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "İLETİŞİM VE ÇATIŞMA. ÇATIŞMA HER ZAMAN HAYATIMIZDADIR Çocukken hangi oyunu oynayacağımız en büyük sorunumuzdu arkadaşlarımızla… Ailemizle süt içmemek."— Sunum transkripti:

1 İLETİŞİM VE ÇATIŞMA

2 ÇATIŞMA HER ZAMAN HAYATIMIZDADIR Çocukken hangi oyunu oynayacağımız en büyük sorunumuzdu arkadaşlarımızla… Ailemizle süt içmemek ya da sebze yememek için tartışırdık.

3 Gençken… Ders çalışma, eve gidiş-geliş saatleri sorun oldu ailelerimizle. Öğretmenlerle anlaşamadık Arkadaşlarımızla hangi filmi izleyeceğimiz sorun oldu.

4 Çalışmaya başladık Ortak kararlar almakta zorlandık. Anlaşmalar tartışmalar artınca istifa ettik.

5 Ama hiçbiri Evde yaşanan tartışmalar kadar canımızı sıkmadı…

6 Aslında tüm çatışmaların temelinde, Karşısındaki anlamamak Herkesin farklı istek, tercih ve düşüncelerinin olduğunu fark etmemek yatar.

7 Zen felsefesinde çatışmanın en iyi ilacı kendini ve karşındakini tanımak olarak gösteriliyor. “Eğer kendinizi ve diğerlerini tanıyorsanız başarılı olacaksınız. Eğer diğerlerini biliyor ama kendinizi tanımıyorsanız, bir kazanıp bir kaybedeceksinizdir. Eğer kendinizi ve diğerlerini tanımıyorsanız, her savaşı kaybetmeye mahkumsunuzdur.” Sun Tzu

8 ÇATIŞMALARI NASIL ÇÖZEBİLİRİZ? Önemli olan çatışma, anlaşmazlık değil sorunlar karşısında nasıl tepki verildiğidir. Genellikle şu tür tepkiler verilir: - Eleştiri- “Sadece kendini düşünüyorsun”, “Sen hep böylesin” - Hakaret etme (Sözlü ve fiziksel) - Sürekli savunma yapma- “Benim suçum değil” - Duvar örme-karşındakini görmezden gelme, iletişim kurmamak

9 Çatışmaları çözebilmek için hangi yöntemleri kullanabiliriz?

10 Kaçınmak: Genelde insanlar en iyi çatışma çözme yönteminin çatışmadan uzak durmak ya da onu görmezden gelmek olduğunu düşünürler. Düşüncelerini gizlemek, konuyu değiştirmeye çalışmak, çatışma ortamından ayrılmak yöntemleriyle çatışmayı çözmeye çalışırlar. Genellikle kaçınma yöntemi çatışma sonucu ortaya çıkan sorunların yerinde durmasına ve daha da büyümesine neden olur. Kısaca aslında hiçbir şey çözümlenmez.

11 Ancak kaçınmanın kullanılabileceği bazı durumlar vardır: Tartışma/Çatışma konusu önemsiz olduğunda O anda iki kişi de çok sinirli olduğu zamanlarda çözüm üretilemeyeceği için Kaçınma bu iki durumda kullanıldığında daha büyük çatışma ve tartışmaları önler.

12 Uzlaştırmak: Çatışma konusunun kişilerin ortak amacı ile ilgili olduğu durumlarda kullanılmalıdır. Her iki kişide bazı isteklerinden ve tercihlerinden vazgeçmelidir. Mesela yeni bir ev ya da araba almak istediğinizde karşılıklı olarak bazı önceliklerden vazgeçip aile için en uygun seçeneğe yönelmek gerekir.

13 Uyum Sağlamak: Kişilerin karşılıklı olarak bazı isteklerinde vazgeçmeyi göze aldıklarında kullanılır. Özellikle acil durumlarda bu yöntem kullanılmalıdır. Çünkü herkesin isteklerine ulaşmalarına dayalı yöntemlerde çatışmaları çözmek zaman alır. Birbirine saygıyla yaklaşan ve kendi istekleri yerine ilişkinin korunmasına önem veren kişiler arasında bu yöntem kullanılmalıdır.

14 Yarışmak: Çatışmada taraf olan gruplardan birinin kazanmasına birinin kaybetmesine dayanır. Çatışmadaki güç savaşıdır. Ortaklık ve iş birliği duygusunu azalttığı için kişilerin daha sonra da karşılıklı sorunlar yaşamasına neden olabilir.

15 İş Birliği Yapmak Kazanan ya da kaybeden olmaz. Her iki kişinin de istekleri ve tercihleri göz önünde bulundurulur. Bu yöntem sonucunda kimse daha fazla güç kazanmaz. İş birliği yöntemi; Kişilerin birbirine güvendiği ve saygı duyduğu Kişilerin duygu ve isteklerini paylaşmak için zamanları olduğu Kişilerin sadece kendileri için değil tüm aile için etkin bir çözüm istediği Kişilerin yeni bilgiler ve yeni seçeneklerle karşılaştıklarında düşüncelerini değiştirme eğilimi olduğu durumlarda kullanılmalıdır.

16 Unutmayın… Önemli olan çatışmanın olması değil çatışmanın nasıl çözümlendiğidir. En çok hangi konularda anlaşmazlık yaşadığınızı belirlemeniz gerekir. Hayat güç savaşı değil birlikte yaşamaktır.

17 Sevmek mutluluğumuzun bir başkasının mutluluğu içine yerleştirmek demektir.

18 TEŞEKKÜRLER Hazırlayan ve Düzenleyen : Fatih ŞENTÜRK, ÖZEL İZMİR KOLEJİ ORTAOKULU PDR BİRİMİ.


"İLETİŞİM VE ÇATIŞMA. ÇATIŞMA HER ZAMAN HAYATIMIZDADIR Çocukken hangi oyunu oynayacağımız en büyük sorunumuzdu arkadaşlarımızla… Ailemizle süt içmemek." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları