Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

HOŞGELDİNİZ. ONA HAYIR DİYEMİYORUM! Çocuğunuza Hayır Diyememenin Altında Hangi Faktörler Olabilir? 1) Suçluluk duygusu ki bu daha çok çalışan anne babaların.

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "HOŞGELDİNİZ. ONA HAYIR DİYEMİYORUM! Çocuğunuza Hayır Diyememenin Altında Hangi Faktörler Olabilir? 1) Suçluluk duygusu ki bu daha çok çalışan anne babaların."— Sunum transkripti:

1 HOŞGELDİNİZ

2 ONA HAYIR DİYEMİYORUM!

3 Çocuğunuza Hayır Diyememenin Altında Hangi Faktörler Olabilir? 1) Suçluluk duygusu ki bu daha çok çalışan anne babaların ortak duygusudur.

4 2) Yorgunluk ve bıkkınlık duygusu da anne ve babaların çocuklarına kolay teslim olmasına neden olan bir faktördür. 3) Acele etme duygusu da anne ve babayı ve özellikle sınırlı zaman diliminde çocuklarının yapabileceği şeyleri kendileri üstlenerek çocuğu üzerinde kurması gereken otoriteyi görmezden gelebiliyor.

5 Hayır Diyebilmek Niçin Gereklidir? 1) Bu çocuğunuzun kişiliğinin şekillenmesine ve gelecekte sorumluluk sahibi bir insan olmasında fayda sağlar. Çocuğunuzun her istediğini yapmayarak onu geri çevirmek onu genel bir kanı olan küçük düşürmek anlamında değildir.

6 2) Eğer çocuğunuz sizi yetişkin bir insandan ziyade arkadaş statüsünde görüyorsa bu çocuğunuzun psikolojik gelişme evreleri konusunda bilinçli olmadığınız anlamına gelmektedir.

7 3) “Yasaklamak yasaktır” kuralı çocuğunuzu ileriki yaşamında karşısında çıkacak olan yasaklara anlam veremez ve hatta dayanamaz hale getirebilir. Böylece çocuğunuzun istediği her şeyi vermek onun her şeyi yapabileceği sandığı gerçek olmayan bir dünyada büyümesine neden olur. 4) Çocuğunuzun istekleri karşısında sürekli boyun eğmek ve adeta köle haline gelmek varlığınızı zorlaştırır.

8 Hayır Demeyi Nasıl Öğretebilirsiniz? 1) Aile kurallarında ancak uzun vadede uygulayabileceğiniz kuralları seçin ve bu konuda ona bir tavır koyunuz. Fakat bunu çocuğunuzun yaşı ve kişiliğini düşünerek uygulayınız. 2) Çocuklar bakışlardan etkilenir bu nedenle ona bir kuralı ya da yasağı uygulatmak istediğinizde onunla göz teması kurun ve konuşurken bakışlarınızı ondan ayırmayınız.

9 3) Ayrıca çocuğa “hayır” kelimesi net ve kararlı bir şekilde söylenmelidir. Açıklandıktan sonra verilen kararlardan dönülmemelidir. Konuyla ilgili gereksiz bir tartışmaya girilmemelidir. Anne babanın ses tonu kızgın yada yalvarır şekilde olmamalıdır.

10 Çocuğunuzun Yasaklara Karşı Olan Kızgınlığı Sizi Etkiliyorsa Ne Yapmalısınız? 1)Her şeyden önce anne ve babalar kendilerine güvenmelidirler. 2)Yaklaşık 1,5 ve 3 yaşları arası çocuğunuzun hayır deme dönemidir. Bu dönem her anne ve baba için zorlayıcı ve cesaret kırıcı gibi görünse de bu çocuğun karşı çıkarak kişiliğini oluşturduğu bir dönemdir.

11 3) Çocuğunuz size isyankar davrandığında ve öfkelendiğinde ona şu anahtar sözcükleri söyleyebilirsiniz. “Benimle aynı fikirde olduğunu biliyorum ama az önce yaptığın gerçekten kabul edilemez.” 4) Öfkesi ve krizi hala geçmediyse ona kendi çocukluğunuzdan örnekler verin. “Ben de çocukken hatırlıyorum da benim annem babam da….”gibi. Bu şekilde çocuğunuz sizin de bir zamanlar çocuk olduğunuz ve bazı düş kırıklıkları yaşadığınızı anlayacak ve bu onun yumuşamasını sağlayabilecektir.

12 5) Eğer çocuğunuzun öfkesi ve krizi hala devam ediyorsa “senin yüzünden …’’ gibi onu çok suçlayıcı kavramları kullanmadan ‘‘Ama biliyorsun ki sen benim çocuğumsun ve ben seni seviyorum” gibi konuşmalar da ortadaki kini ortadan kaldırmaya ve ana baba ilişkisini korumanıza yardım eder. 6) Onun bitmez tükenmez isteklerine geçit vermeyerek ve bunun sorumluluğunu üzerinize alarak ana baba rolünüzü yerine getirdiğinizi hatırlayarak suçluluk duygusuna asla kapılmayınız.

13 KATILDIĞINIZ İÇİN TEŞEKKÜR EDERİZ ATATÜRK ANASINIFI REHBERLİK BİRİMİ


"HOŞGELDİNİZ. ONA HAYIR DİYEMİYORUM! Çocuğunuza Hayır Diyememenin Altında Hangi Faktörler Olabilir? 1) Suçluluk duygusu ki bu daha çok çalışan anne babaların." indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları