ÇANAKKALE SAVAŞI(1915) HAMİDE ÜSTÜN 110210054.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
ÇANAKKALE SAVAŞI
Advertisements

Çanakkale zaferi Çanakkale Savaşı
Çanakkale Zaferi 1- 1-) yıllarında Osmanlı Devleti son Afrika toprakları olan Trablusgarp ve Bingazi’yi İtalya’ya bırakmış, Balkan.
Çanakkale zaferi.
ÇANAKKALE SAVAŞI.
HAZIRLAYANLAR: ÖZLEM AÇIKGÖZ, NEVİN BAYRAK
1915 Çanakkalesi’nin Ender Fotoğraflarından
ÇANAKKALE ZAFERİ SAVAŞIN NEDENLERİ.
ÇANAKKALE ZAFERİ 18 Mart Ocak 1916 (95 nci Yıldönümü)
ÇANAKKALE.
Çanakkale Savaşı ÇANAKKALE GEÇİLMEZ ÇANAKKALE GEÇİLMEZ.
MUDANYA ATEŞKES ANTLAŞMASI (3-11 EKİM 1922)
CANAKKALE Sezen Paksoy 636 9B.
ÇANAKKALE SAVAŞI OKAN KAZAKLAR 9-C 548.
Birinci Dünya Savaşı.
ÇANAKKALE SAVAŞI ( ).
Sosyal Bilgiler Öğretmeni
18.MART.1915.
1.DÜNYA SAVAŞI.
Hazırlayan Faruk KARADAĞ
ÇANAKKALE SAVAŞI
sandıklı imam hatip lisesi
ÇANAKKALE.
GİRİŞ HAREKAT ALANI TARAFLARIN PLANLARI
Çanakkale Cephesi 1915 yılına dek hiç bir
Çanakale zaferi 18 mart 1915.
1. Dünya savaşI.
ÇANAKKALE ZAFERİ (18 MART 1915)
1.DÜNYA SAVAŞI’NDA OSMANLI DEVLETİ HANGİ CEPHEDE?
Çanakkale Şehitleri.
ÇANAKKALE DESTANI bilgidagi.com.
1905 yılında Harp Akademisin-den Kurmay Yüzbaşı olarak mezun oldu.
ÇANAKKALE SAVAŞI.
I.Dünya Savaşı’nın ikinci yılında, müttefikler Çarlık Rusyası’na yardım etmek isteyen İngiltere ve Fransa, Çanakkale Boğazı’nı geçerek, Marmara’ya ve oradan.
Çanakkale Savaşı.
Sakarya savaşında ağır bir yenilgi alan yunanlılar en azından işgal ettikleri yerleri korumak için büyük bir savunma hattı oluşturdular. Türk ordusu ise.
KURTULUŞ SAVAŞI CEPHELERİ
Çanakkale zaferi.
Canakkale savaslari Yaprak yurdakul. Yirminci yüzyılın başlarında Avrupa sınırlarından taşıyordu. Ekonomik rekabet, sömürgecilik ve milliyetçilik akımları.
Hazırlayan:Baran Özpaksoy
ÇANAKKALE MERVE UYSAL 9-B 668.
ÇANAKKALE SAVA Ş I Çanakkale Cephesi I. Dünya Sava ş ı’nda İ tilaf Devletleri’nin saldırısı sonucu açılmı ş bir cephedir. Dünya tarihinin en kanlı sava.
18 MART ÇANAKKALE.
I.DÜNYA SAVAŞI
Çanakkale Zaferi Hazırlayanlar: Fatma Dinç Sevgi Hançerli.
Cepheden Cepheye Mustafa Kemal
İÇİNDEKİLER 1.DÜNYA SAVAŞI ÇANAKKALE SAVAŞLARI CEPHELER Çanakkale SavaşI’nIn Nedenlerİ DENİZ SAVAŞLARI KARA SAVAŞLARI Çanakkale SavaşI’nIn Önemİ ve SonuçlarI.
ÇANAKKALE ZAFERİ yılında I. Dünya Savaşı'nın başlamasıyla İtilaf devletleri bu isteklerini gerçekleştirme fırsatının doğduğuna inandılar. Bu inançla.
20 Maddede 1.Dünya Savaşı Berat Köse.
20 Maddede 1.Dünya Savaşı Berat Köse.
KURTULUŞ SAVAŞI.
MUDANYA ATEŞKES ANTLAŞMASI (3-11 EKİM 1922)
ATATÜRK’ÜN GÖREV ALDIĞI SAVAŞLAR
MİLLİ MÜCADELE.
ATATÜRK VE MİLLİ MÜCADELE CEPHELER
I.DÜNYA SAVAŞI ( 1914 – 1918 ).
UNUTULAN ZAFER KUTÜL AMARE ZAFERİ 100.YIL.
Hazırlayan:Barış ateş. Çanakkale Zaferi, Türk askerinin ruh kudretini gösteren şayanı hayret ve tebrik bir misaldir. Emin olmalısınız ki, Çanakkale Muharebeleri’ni.
1.DÜNYA SAVAŞI.
MİLLİ UYANIŞ: YURDUMUZUN İŞGALİNE TEPKİLER / Birinci Dünya Savaşı ve Osmanlı Devleti
1.DÜNYA SAVAŞI
Neden bu savaşa dünya savaşı ismi verilmiştir?
BAŞKOMUTANLIK MEYDAN SAVAŞI (30 AĞUSTOS 1922)
T.C. İNKILAP TARİHİ VE ATATÜRKÇÜLÜK KAZANIMLAR 1.DÜNYA SAVAŞ’INDA OSMANLI DEVLETİ’NİN DURUMUNU,TOPRAKLARININ PAYLAŞILMASI VE İŞGALİ AÇISINDAN DEĞERLENDİRİR.
ÇANAKKALE Çanakkale Savaşı, I. Dünya Savaşı sırasında yılları arasında Gelibolu Yarımadası'nda Osmanlı Devleti ile İtilaf Devletleri arasında.
ÇANAKKALE ZAFERİ 18 MART 1915.
II. DÜNYA SAVAŞINDA GÜNEY AFRİKA CEPHESİ.  10 Haziran 1940’ta savaşa giren İtalya’nın ilk amacı,güçlü bir donanmaya sahip İngiltere’nin Akdeniz’deki.
BÜYÜK TAARRUZ (20 Ağustos-18 Eylül 1922)
1. DÜNYA SAVAŞI. 1.DÜNYA SAVAŞI’NIN TARİHLERİ I. Dünya Savaşı, 28 Temmuz 1914'te başlayan ve 11 Kasım 1918'de sona eren Avrupa merkezli küresel savaş.
I.DÜNYA SAVAŞI Sebepleri: a-Almanya’nın siyasi birliğini tamamlayarak, sömürgecilikte İngiltere’ye rakip olması b -Fransa ve Almanya arasındaki Alsas-Loren.
Sunum transkripti:

ÇANAKKALE SAVAŞI(1915) HAMİDE ÜSTÜN 110210054

ÇANAKKALE SAVAŞI(1915) Osmanlı Devleti I.Dünya Savaşında ilk önce tarafsızken İtilaf devletlerinin tutumuyla adeta Almanya’nın yanına itilmiştir.Almanya Balkan Savaşları’ndan yorgun çıkan Osmanlı Devleti’nin gücüne aslında fazla güvenmemekteydi.I.Dünya savaşında İngiltere ve Almanya için önemli olan Avrupa cephesiydi.I.Dünya Savaşında sırasında Almanya ve Fransa arasında çetin mücadelenin yaşandığı yer Marne hattıdır Almanya burada sıkışınca Osmanlının savaşa girmesini isteyecektir. Böylece Osmanlı İttifak devletlerini Avrupa’daki yükünü hafifletecektir.

* Sonuçta ,Akdeniz’de İngiliz gemileriyle çarpışan Alman gemisi Goeben ve Breslau Türk Boğazlarına girmesiyle Osmanlı Devleti bu gemileri aldığını açılamış ve bu gemilerin Karadeniz kıyılarına çıkarak Rus kıyılarını bombalamaya başlamasıyla Osmanlı Devleti I.Dünya savaşının içine girmiş oldu.Osmanlı Devletinin savaşa girmesiiyle savaş alanı genişlemiştir.Birçok cephede savaşmak zorunda kalmıştır.Bunlardan biri ve savaşın kaderini değiştiren cephe Çanakkale cephesidir.*

Çanakkale cephesinin açılma nedenleri; İtilaf devletlerinden İngiltere ve Fransa,Çanakkale Boğazı’nı ele geçirmek,İstanbul’u ele geçirmek,Osmanlı Devletini savaş içinde çökertmek, müttefikleri Rusya’ya yardımda bulunmak,silah ve cephane sağlamak Rusya’dan da gıda maddesi temin etmek amaçlarını taşıyorlardı. İngiliz bahriye bakanı Winston Churcill Çankkale cephesinin açılmasının İtilaf devletlerine çok büyük fayda sağlayacağını düşünmüştür.

Çanakkale cephesinin açılma nedenleri; İtilaf devletlerinin yetkililerinin düşüncesine göre; Boğazların ele geçirilip ,Osmanlı Devleti’nin savaş dışı bırakılmasıyla Süveyş Kanalı ve Hint yolu üzerindeki Osmanlı baskısı kalkacak,Balkan devletlerinin İttifak devletleri yanında olması engellenecekti.Bu planları gerçekleştirmek isteyen İtilaf güçleri ,1915’te İngiliz ve Fransız donanmaları taaruza geçtiler.

Çanakkale Savaşı iki aşamada gerçekleşmiştir *Deniz Savaşları *Kara savaşları

Deniz savaşları İngiliz-Fransız ortak donanması 19 Şubat 1915’te Amiral Carden komutası altında Kumkale ve Tekeburnu tabyalarını bombalamaya başladı.Ancak boğazı sadece donanma vasıtasıyla geçmenin zannedildiği kadar kolay olmadığını gördüler.İtilaf kuvvetlerinin ortak donanması Nusret mayın gemisinin döktüğü mayınlar ve topçu ateşiyle yedi zırhlısını kaybetmiş 18 Mart akşamı bu yedi gemi suya gömülmüştür.Böylece Çanakkale savaşının tarihe deniz savaşı olarak geçen kısmı bu şekilde kapanmıştır.

Çanakkale Deniz Savaşları

Nusret mayın gemisi(Yüzbaşı Hakkı Bey komutasında)

Inflexible

Leon Gambetta

Kara Savaşları İtilaf devleteri,deniz savaşlarında başarılı olamayınca bu defa karaya asker çıkarmaya karar verdi.Boğazı kara askeri ile almayı düşündüler ve Jan Hamilton komutası altında İngiliz kuvvetleri 25 Nisan 1915’te Gelibolu kıyılarına çıkarıldı.Gelibolu’nun güney kısmına ve Kumkale kıyılarına asker çıkarmalarıyla Çanakkale savaşının kara savaşları kısmı başlamıştır.

Kara savaşları Bu çarpışmalarda öne çıkan genç Tümen Komutanı Mustafa Kemal’dir.Çok çetin bir savunma sergilenmiş, düşmana ilerleme fırsatı verilmemiştir.M.Kemal 100 bin kişilik Lord Kiçner ordusu karşısında Conkbayırı’nda ve Kireçtepe’de kazandığı zaferlerle düşman ordusunu yenilgiye uğratmıştır.Düşmanın bütünü Anafarta’larda uğradığı yenilgiyle geri çekilmeye mecbur kalmıştır.Gelibolu yarımadası 9 Ocak 1916’da tamamen boşatılmıştır.

Anzaklar

İngilizlerin savaş alanını terkederken bıraktıkları kuklalar

Çanakkale Savaşı’nın sonuçları İnsan kaybı olarak dünya tarihindeki en yüksek kayıpların olduğu savaşlardan biridir.Türkler 254bin şehit vermiştir.Yabancılardan ise 250 bin kişi hayatını kaybetmiştir. Çanakkale ‘de gösterilen mücadele I.Dünya savaşının uzamasına 3 yıl uzamasına neden olmuştur. İstanbul ve Boğazlar maruz kalacağı istiladan kurtulmuştur. Rusya’ya gereken yardım ulaşamamış sonucunda Bolşevikler başarıya ulaşmıştır.Böylece Kars ,Ardahan ve Batum Türklerin tekrar eline geçmiştir.

Çanakkale Savaşı’nın sonuçları Türk milletine en büyük kuvvetler karşısında bile savaş kazanma azmi aşılamıştır.Burda elde edilen başarı manevi olarak Milli Mücadele’nin kaynaklarından biri olmuştur. Mustafa Kemal’in Çanakkale’de gösterdiği başarı onun Türk Milli Mücadelesi’nin başkomutanı ve lideri olacağını ortaya koymuştur

Çalışmamın aşamaları

Beni dinlediğiniz için teşekkür ederim.