KÖMÜR 1.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
SU HALDEN HALE GİRER LALE GÜNDOĞDU.
Advertisements

1. HAFTADAN 7. HAFTAYA TÜM KONULARI İÇEREN TEST UYGULAMASI
Topografya ve Kayaçlar
MADDENİN HALLERİ.
MADDENİN TANECİKLİ YAPISI
3. Fiziksel ve Kimyasal DeĞiŞim
5. Sınıf Fen Ve Teknoloji Dersi
YERKABUĞUNUN MALZEMESİ TAŞLAR
MADDELER DOĞADA KARIŞIK HALDE BULUNURLAR
Madde Ve Enerji.
ADI: ÜLKEMİZİ GELİŞTİRELİM
MADDELER DOĞADA KARIŞIK HALDE BULUNURLAR
SICAKLIK VE ISI.
MADDENİN HALLERİ.
Maddenin Halleri.
YENİLEBİLİR VE YENİLENEMEZ ENERJİ KAYMAKLARI
SAF MADDELER Kömür, pirinç, tuz, toprak ve cam kavanoz gibi maddeleri katı madde olarak sınıflandırmıştık. Süt, zeytinyağı, gaz yağı, meyve suyu gibi maddeleri.
ÜLKEMİZİN KAYNAKLARI.
ISI MADDELERİ ETKİLER.
ISI VE SICAKLIK.
ISI VE SICAKLIK.
F. MADDELER DOĞADA KARŞIK HALDE BULUNUR
MADDELER DOĞADA KARIŞIK HALDE BULUNUR
Isı ve Sıcaklık Farklıdır
MADDENİN HALLERİ Maddeler ısı etkisi ile hal değiştirebilirler. Su yeterince soğuduğunda donar, buz halini alır. Buz suyun katı halidir. Çeşmeden akan.
Türkiye’nin Dış Ticareti
MADENLER VE TEKNOLOJİ Yeni programa göre hazırlanmıştır.
4. Sınıf Fen Ve Teknoloji Dersi
Sıcaklığı ölçmek için termometre adı verilen alet kullanılır
2. Maddenin Halleri.
MADDE YAPISI VE ÖZELLİKLERİ
KÖMÜR VE OLUŞUMU.
ISI VE SICAKLIK.
MADDENİN DEĞİŞİMİ VE TANINMASI
KÖMÜR.
KÖMÜR.
MADDELER DOĞADA KARIŞIK HALDE BULUNUR
FOSİL YAKITLAR KÖMÜRLER
Enerji Kaynağı Güneş.
Yakıtlar nelerdir ve nasıl oluşur?
ISI VE SICAKLIK.
YAKITLAR Bulunduğumuz ortamların ısınmasını sağlamak için soba, kalorifer gibi araçlar kullanırız. Bu araçlar yakıtların yanmasıyla ısı verir. Yakıtların.
2. Maddenin Halleri Maddenin Sıvı Hali
MADDELERİ TANIYALIM.
Kömürler Nasıl Sınıflandırılır?
Metalurji ve Malzeme Mühendisliğine Giriş
NASIL SINIFLANDIRILIR?
KAYAÇ DÖNGÜSÜ NEDİR?.
ELEMENTLER VE BİLEŞİKLER
Doğalgaz Petrol ve Kömür
CAM NASIL ÜRETİLİR? ÜRETİLİRKEN HANGİ AŞAMALARDAN GEÇER?
Plazma Plazma: gaz halindeki bir maddenin yüksek sıcaklıkta ısıtılmasıyla atomlarına ayrılması ve bu atomların dış yörüngede elektronlarının kopması ile.
MADENLER VE TEKNOLOJİ Salih Zeki GÖKÇE
KÖMÜR ENERJİSİ COŞKUN ELMAS
Madde Ve Enerji
Isı ve Sıcaklık Farklıdır
GENÇLERDE UYUM.
ISI VE SICAKLIK.
Maddeler Doğada Karışık Halde Bulunur
Doğada maddeler katı, sıvı ve gaz olmak üzere 3 halde bulunurlar.
ELEMENT ve BİLEŞİKLER.
Aynı cins atomlardan meydana gelen saf maddelere element denir.
KÖMÜR. Kömür nedir? Kömür yanabilen sedimanter organik bir kayadır. Kömür başlıca karbon, hidrojen ve oksijen gibi elementlerin bileşiminden oluşmuş olup,
SODYUM KARBONAT Na 2 CO 3. Sodyum karbonat halk arasında çamaşır sodası olarak da bilinen kimyasal bir üründür. Formülü Na 2 CO 3 olan bu kimyasal bir.
HİDROJEN ENERJİSİ: Hidrojen 1500'lü yıllarda keşfedilmiş, 1700'lü yıllarda yanabilme özelliğinin farkına varılmış, evrenin en basit ve en çok bulunan elementidir.
FEN BİLİMLERİ-6 ÜNİTE–6 MADDE VE ISI HALİM GÜNEŞ.
ISI VE SICAKLIK.
TÜRKİYE'DE FOSİL YAKITLAR
ISITMA SİSTEMLERİNİN GELİŞİMİ
YENİLENEMEZ ENERJİ KAYNAKLARI
Sunum transkripti:

KÖMÜR 1

KÖMÜR:Yanabilen sedimanter organik bir kayadır başlıca karbon hidrojen ve oksijen gibi elementlerin bileşiminden oluşmuş olup diğer kaya tabakalarının arasında damar halinde uzunca bir süre ısı basınç ve mikrobiyolojik etkilerin sonucunda meydana gelmiştir .

KÖMÜR ÇEŞİTLERİ >ANTRASİT >TAŞ KÖMÜRÜ >LİNYİT >TURBA >GRAFİT >KOK

ANTRASİT EN ESKİ VE KARBON YÖNÜNDEN EN ZENGİN KÖMÜR ÇEŞİTİDİR .MEYDANA GELİŞ TARİHİ 300 MİLYON YIL GERİYE DAYANAN ANTRASİTTEKİ KARBON YÜZDESİ 90-95’İ BULUR.EN SERT KÖMÜR TÜRÜ OLUP YANDIĞINDA DİĞERLERİNDEN DAHA FAZLA ISI VERİR .

TAŞ KÖMÜRÜ ANTRASİT KADAR ESKİ OLMAMAKLA BERABER 200-250 MİLYON YILLIK BİR GEÇMİŞE SAHİP OLDUĞU TAHMİN EDİLMEKTEDİR KARBON YÜZDESİ 80-90 ‘I BULUR

LİNYİT DAHA OLUŞUMU TAMAMLANMAMIŞ KÖMÜRLERDENDİR .TAHMİNEN 60 MİLYON YIL ÖNCE MEYDANA GELMEYE BAŞLAYAN LİNYİTTE SU VE BİRÇOK YABANCI MADDE DE BULUNMAKTADIR KARBON YÜZDESİ 65-70 KADARDIR .

TURBA Bu kömüre daha çok bataklık yerlerde rastlanmaktadır .İçindeki su miktarı fazladır . Karbon yüzdesi ise 60 ı geçmez Turba henüz karbonlaşma safhasını tamamlamamış genç kömürdür

GRAFİT Karbon denilen kimyevi maddenin tabiatta bulunan saf halidir . Elmasta saf bir karbon olduğu halde aralarındaki fark grafitin kristalsiz bir yapıya sahip oluşudur Grafit ark lambası kömürlerin yapımında ve yağlama maddelerinde kullanılır . Kil ile belirli bir miktar karıştırıldığında kalem ucu yapımına yarayan bir madde elde edilir .

Kok Gerçek anlamda bir kömür değildir . Tabiatta serbest olarak bulunmaz fabrikalarda taş kömürünün içindeki gazların çıkartılmasından sonra elde edilen kömürdür . Gerek ev sobalarında gerekse yüksek fırınlarda ısıtma gayesinde kullanılır .

BOYUTLARINA GÖRE KÖMÜR ÇEŞİTLERİ TOZ KÖMÜR PİRİNÇ KÖMÜR FINDIK KÖMÜR ERİK KÖMÜR CEVİZ KÖMÜR LİMON KÖMÜR PORTAKAL KÖMÜR AYVA KÖMÜR KARPUZ KÖMÜR

TOZ KÖMÜR 0,5 mm -10 mm arasında boyutlara sahip kömür çeşididir .Çimento fabrikaları şeker fabrikaları kireç fabrikaları ve stokerli sistemli ısınma amaçlarına veya sanayi amaçlı olarak kullanılır yakıldığında açığa çıkan kalori değeri 4000-6500 kcal civarındadır .

PİRİNÇ KÖMÜR 5 mm -10 mm arasında boyutlara sahip olup sanayi ve ısınma amaçlı olarak kullanılabilen bir kömür çeşididir yakıldığında açığa çıkan kalori değeri 4000-7200 kcal civarındadır

FINDIK KÖMÜR 10 mm 18 mm arasında boyutlara sahip olup çay fabrikalarında nemli çayları kurutmada tekstil fabrikalarında buhar elde etmek için blue jeans olarak bilinen kot kumaşını yıkamada kat kaloriferi olan konutlarda kullanılan bir kömür çeşididir yakıldığında açığa çıkan kalori değeri 4000-7300kcal civarındadır .

ERİK KÖMÜR 20 mm – 28 mm arasında boyutlara sahip olup sanayi ve ısınma amaçlı olarak kullanılabilen bir kömür çeşididir.yakıldığında açığa çıkan kalori değeri 6700-7300 kcal civarındadır .

CEVİZ KÖMÜR 22 mm – 65 mm arasında boyutlara sahip olup boya fabrikalarında kat kaloriferlerinde ısınma amaçlı olarak kullanılır .yakıldığında açığa çıkan kalori değeri 4000-7300 kcal civarındadır

LİMON KÖMÜR 65 – 85 MM ARASINDA BOYUTLARA SAHİP OLAN VE ISINMA AMAÇLI KULLANILABİLEN BİR KÖMÜR TÜRÜDÜR YAKILDIĞINDA 7200-8000KCAL CİVARINDADIR .

PORTAKAL KÖMÜR 85 mm -100 mm arasında boyutlara sahip olup merkezi ısıtma sistemleri olan konut projelerinde kullanılır yakıldığında açığa çıkan kalori değeri 4000-7500 kcal civarındadır .

AYVA KÖMÜR 85 mm -120 mm arasında boyutlara sahip olan ve ısınma amaçlı kullanılabilen kömür çeşididir Yakıldığında açığa çıkan ortalama 7500 kcal dir

KARPUZ KÖMÜR 100 mm – 200 mm arasında boyutlara sahip olup merkezi ısıtma sistemleri olan konut projelerinde kullanılır yakıldığında açığa çıkan kalori değeri 7200-8000 civarındadır.

Her türlü kömür mevcuttur