Alem: Plantae Bölüm: Magnoliophyta Sınıf: Magnoliopsida Takım: Fagales

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Ç. GÖVDE: Gövde bitkinin kök ye yaprakları arasında kalan dal ve sürgünlerden oluşan kısımdır. Gövdenin üzerinde yaprak, çiçek, meyve ve tomurcuk gibi.
Advertisements

QUERCUS FRAİNETTO (MACAR MEŞESİ)
Tsuga canadensis Kanada sugası.
Viburnum sp. Kartopu.
Bilimsel sınıflandırma Familya: Caprifoliaceae
Juglandaceae CEVİZGİLLER.
Leguminosae’nin Bilimsel Sınıflandırılması
MORACEAE(DUTGİLLER) Tür: Morus alba (Beyaz dut)
Vaccinium arctostaphylos (karamuk, avcı üzümü, ayı üzümü)
Bilimsel sınıflandırma
ABELİA GRANDİFLORA.
TÜRKİYE’DEKİ ABİES ÇEŞİTLERİ
Büyük yapraklı ıhlamur
GÜRGEN AĞACIN a)Genel Adı : GÜRGEN b) Bilimsel Adı : Carpinus
Sahil Sekoyası-Sahil Mamut Ağacı
Broussonetia papyrifera
PATATES Takım: Tubiflorales (Boru çiçekliler)
MEYVELER Ahududu, Ananas, Avokado, Ayva, Böğürtlen, Çilek, Elma, Erik, Greyfurt, Hindistan cevizi, İncir, Kavun, Karpuz, Kayısı, Kiraz, Kivi, Muz, Nar,
AK ÜÇGÜL (Trifolium repens L.)
BİTKİ VE AĞAÇLARI TANIYALIM 
KOLZA.
NYMPHAEA N.odorata N.odorata Güzel kokan nilüfer.
Quercus rubra m. boylarında düzgün gövdeli serbest büyüdüğünde geniş bir tepe oluşturan bir ağaçtır. Piramidal bir yapı oluşturur. En hızlı büyüyen.
Arbutus andrachne (sandal ağacı)
PINUS HALEPENSİS (HALEP ÇAMI).
Albizia julibrissin.
ALEM: Plantae BÖLÜM:Pinophyta SINIF:Pinopsida TAKIM:Pinales
Picea abies Avrupa ladini.
ULMACEAE Ulmus Celtis Zelkova.
Populus Nigra L. Terminal tomurcuklu ender olarak pseudoterminal tomurcukludurlar ve sürgünlere çok sıralı sarmal dizilmişlerdir. Tomurcuklar eşit büyüklükte.
Maclura pomifera Yalancı portakal ağacı.
İÇERİK ; ULMUS MİNOR’ ün botanik özellikleri: Sistematiği, Habitus’u,
Quercus petraea Sapsız Meşe
CISTACEAE (LADENGİLLER).
JUNİPERUS OXYCEDRUS L. SUBS OXYCEDRUS KATRAN ARDICI
GİNKGO BİLOBA GİNKO BİLOBA
(AKÇAAĞAÇ YAPRAKLI ÇINAR)
SINIF : Coniferae FAMİLYA : Cupressaceae CİNS : Juniperus
Quercus trojana P.B.Webb.: Makedonya Meşesi
Frexinus sp. BİLİMSEL SINIFLANDIRILMASI Alem:Plantae (Bitkiler)
Alnus orientalis’ in botanik ve ekolojik özellikleri
MAGNOLIA SOULANGEANA (SARAY MANOLYASI).
Salix alba L. (Ak söğüt) Türler içinde en çok boylanabilen(25-30m) aksöğüdün en belirgin özelliği genç yapraklar, tomurcuklar ve sürgünlerin üzeri ipek.
Alem: Plantae Bölüm: Pinophyta Sınıf: Pinopsida Takım: Pinales Familya: Pinaceae Cins: Tsuga Tür: Tsuga mertensiana.
TAXODİUM DİSTİCHUM (AMERİKAN BATAKLIK SERVİSİ)
CORYLUS COLURNA L. (AĞAÇ FINDIĞI)
 Meşeler; çoğunlukla ağaç, az olarak ta ağaçcık ve boylu çalı görünüşünde, kışın yaprağını döken ya da herdem yeşil, bir cinsli bir evcikli odunsu bitkiler.
CHAMAECYPARİS NOOTKATENSİS
Juniperus virginiana (Kurşun Kalem Ardıçı)
Bilimsel Sınıflandırma
RUMELİ VEYMUT ÇAMI MAKEDONYA-BALAKAN ÇAMI
Malus sylvestris (Yabani elma)
Quercus suber 6-10 (20) m ye kadar boylanabilen herdem yeşil ağaçlardır. Doğal yayılışı alanı Güney Avrupa ve Kuzey Afrika'dır.
Cryptomeria japonica Cryptomeria japonica Kadife Çamı.
Bilimsel Sınıflandırması
Berberis sp. (Kadın Tuzluğu)
Bilimsel Sınıflandırması
ABİES NEBRODENSİS(SİCİLYA GÖKNARI). Bilimsel Sınıflandırma Bilimsel Sınıflandırma Britanya:PlantaeSınıf:PinodopsideAile:PinacaceaCins:Abies Tür:Abies.
Picea Excelsa Picea Excelsa Avrupa Ladini.
Sambucus nigra (Kara mürver).
Fagaceae (kayıngiller) familyasından m boya ula ş abilen geni ş ve yaygın tepeli bir me ş e türü Genç sürgünler sarımtrak veya kırmızımtrak olup,
CALOCEDRUS DECURRENS KALİFORNİYA SU SEDİRİ
SINIF : Coniferae FAMİLYA : Pinaceae CİNS : Pinus TÜR : Pinus brutia
COTONEASTER FRANCHETTI TİBET DAĞ MUŞMULASI
Platanus orientalis doğu çınarı
PSEUDOLARİX.
CELTİS caucasica. BİLİMSEL SINIFLANDIRMA  Kingdom(Alem)-Plantae  Subkingdom-Tracheobionta  Suberdivision-Spermatophyta  Division(Bölüm)-Magnoliophyta.
AK ÜÇGÜL (Trifolium repens L.)
YER ELMASI.
Bereketli Ülkemizde Her Çeşidi Var: Ülkemizde Yetişen Ağaç Türleri.
Sunum transkripti:

Alem: Plantae Bölüm: Magnoliophyta Sınıf: Magnoliopsida Takım: Fagales SİSTEMATİKTEKİ YERİ Alem: Plantae Bölüm: Magnoliophyta Sınıf: Magnoliopsida Takım: Fagales Familya: Fagaceae Cins: Fagus Tür: F.orientalis

GENEL ÖZELLİKLERİ Doğu kayını (Fagus orientalis), kayıngiller (Fagaceae) familyasından 40 m'ye kadar boylanabilen 2 m’ye kadar çap yapabilen düzgün gövdeli kayın türü. Çok sayıda pullarla örtülmüş bulunan iğ biçimindeki sivri uçlu ve büyük tomurcuklar sürgünlere açı yapacak şekilde dizilmiştir. Sürgünler koyu kahverenginde veya kırmızımtrak kaverenginde olup oldukça ince, çıplak veya parlak, sürgün ucuna doğru hafif tüylü olup üzerinde bol sayıda küçük lentiseller bulunur. Yaprak sapının sürgün üzerinde bıraktığı iz yarım daire biçiminde olup üzerinde, yanlarda birbirine yakın ikişer, ortadakinde ise çok sayıda belirgin iki kulakçık izi vardır. Erkek çiçekler bir çoğu birarada uzun bir sapın ucunda toplanmıştır. Kupula 2 cm boyunda, kupulanın dibindeki pullar geniş şerit biçimindedir

Kuraklıktan ve durgun sudan zarar görür. Köklerinin oksijen gereksinimi yüksektir Yer: Tam güneş alan ya da hafif gölge yerler. Toprak: Organik maddelerce zengin, süzek toprakları dikilmesi önerilir Kullanım Alanları: Odunu başlıca mobilya, parke, kâğıt hamuru, fıçı ve alet sapı yapımında kullanılır. GENEL GÖRÜNÜM Kuzey yarıküreye yayılmış değerli orman ağaçlarından olan kayınların 10 kadar türü vardır. Hepsi kışın yapraklarını döken bu türler kayıngiller (Fagaceae) familyasının Fagus cinsini oluşturur. Doğu Kayını (Fagus orientalis) da bu kayın türlerinden biridir.

YAPRAK YAPRAK Yaprakları ters yumurtamsı-eliptik ve tam kenarlıdır. Yaprakların üst yüzleri çıplak, alt yüzleri damarlar boyunca beyaz ipeksi tüylüdür. Yaprağın ucu sivri, dip bölümü yuvarlaktır. Yaprak boyu 6-12 cm’dir. Yapraktaki damar sayısı 8-13 çifttir. Yaprak sapı 5-15 mm boyundadır.

GÖVDE Gövde kabuğu açık kül renkli, düzgün ve pürüzsüzdür; hiç çatlamadan ve dökülmeden uzun yıllar gövde üzerinde kalır. Diri odunu soluk pembe-beyaz, öz odunu ise kırmızımtırak-açık kahverengidir.

Makroskobik yapı – Diri ve öz odun renk farkı yok Makroskobik yapı – Diri ve öz odun renk farkı yok.Odunu kırmızımsı beyaz,olgun odun özelliklerine sahip.80’den yaşlı ağaçta kırmızı yürek oluşumu adı verilen bir öz odun bulunur.Yıllık halka sınırları belirgin..Geniş öz ışınları çıplak gözle görülebilmekte,Odunu sert,ağır.

Mikroskobik yapı - Dağınık traheli Mikroskobik yapı - Dağınık traheli.Trahe çapı 60-80 µm,perforasyon tablası basit,yaz odununda küçük çaplı trahelerde 20 bölmeye kadar merdivenimsi.Öz odununda içleri yabancı maddelerle dolu traheler ve tüller oluşumu var.Geçitler horizontal sıralı,bazen merdivenimsi  

TOHUM/MEYVE/KOZALAK Çiçek açma zamanı Nisan-Mayıs aylarıdır. Erkek çiçeklerin bir çoğu bir sap ucunda toplanmış aşağıya sarkan, topaç biçiminde kurullar oluşturur. Meyve kadehi (meyve örtüsü) Eylül-Ekim aylarında olgunlaşınca dört parçaya ayrılır. Kadehin dış yüzü pürüzlü olup, üstünde ipliksi pullar bulunur. Kadehin içinde üç köşeli, kızıl kestane renkli, sert kabuklu 2 meyve bulunur. Bu meyvenin tohumu yağlıdır. Birinci Dünya Savaşı’nda ülkemize bolca gönderilen meyveleri, Alman Fıstığı olarak tüketilmiştir.

SÜRGÜN Uzun tomurcuk uçları sivridir ve sürgünlere bir açı teşkil eder. Gürgenlerden kayınları ayırmanın önemli işaretlerinden biri sayılan tomurcuklar, kayınların aksine, gürgenlerde sürgünlere yatık ve paraleldir. Bu özellik kışın çok açık biçimde gözlenir. Uç tomurcuk yan tomurcuklara oranla daha büyük ve sivri uçludur.

Kullanıma Yönelik Genel Değerlendirme İşlenme özeliği iyi Kurutulabilme özeliği Güç Dayanıklılık Az Emprenye edilebilme Orta Kullanım yeri - Direk, travers, kaplama-kontplak, amabalaj malzemesi, yapı malzemesi, mobilya, ev ve süs eşyaları, alet sapları, lif ve yonga levha, odun kömürü

yüzlerinde sık ve karışık ormanlar kurar. Genel Dağılımı: Bulgaristan, Türkiye, Kafkasya ve İran’da doğal yayılım gösterir. Türkiye Dağılımı: Özellikle Karadeniz kıyılarında yaygın olarak yetişir. Karadeniz kıyılarına paralel olarak uzanan dağların orta ve yüksek bölümlerinde, kuzeye bakan yüzlerinde sık ve karışık ormanlar kurar.