BTP206 – Görsel Programlama II

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Not Sosyal Bilgiler Öğretmenliği
Advertisements

İstatistik ve Bilgi İşlem
Sık Kullanılan Kontroller
Menü’den Evrak Projesine ulaşılır.
KURTKÖY TİCARET MESLEK LİSESİ EĞİTİM ÖĞRETİM YILI
Kodlama bilgisi gerekmez!
İSİM UZAYLARI.
KONTROL ÖZELLİKLERİ.
Template ve Macro Yaratma
SAĞLIK BAKANLIĞI STRATEJİ GELİŞTİRME DAİRE BAŞKANLIĞI
Görsel Programlama II Ders 6 Öğr.Gör. Mustafa KARABULUT.
İndeksler Sibel SOMYÜREK.
Görsel Okur-Yazarlık *
Excel’de VBA programlama (Visual Basic Application) Ders 7
Veri Tabanı Yönetim Sistemleri
ÖĞRENME FAALİYETİ 3. PARAGRAF DÜZENLEME.
Tetikleyici. Nedir? Bir tablo üzerinde Ekleme silme ve güncellemeye bağlı olarak tetiklenip çalışan SQL kodlarıdır. Genel amacı veri bütünlüğünü korumaktır.
SQL (STRUCTURED QUERY LANGUAGE)
Management Studio Kullanımı
İşlemleri Otomatikleştirmek
KISITLAMALAR (Constraints)
SQL Dili ve MySQL Komutları
PROGRAMLAMA DİLLERİNE GİRİŞ Ders 8: Windows Formları
Temel Bilgi Teknolojileri 2
Temel Bilgisayar Bilimleri Dersi (Microsoft Powerpoint)
SOSYAL BİLGİLER ÖĞRETMENLİĞİ BİLGİSAYAR 2 NOT 2
Görsel Programlama II Ders 9 Öğr.Gör. Mustafa KARABULUT.
Chapter 12: Using Controls. IDE’nin Otomatik Olarak Oluşturduğu Kodun İncelenmesi FormWithALabelAndAButton adı verilen yeni bir Windows Form Projesi başladı.
© Copyright by Deitel & Associates, Inc. and Pearson Education Inc. All Rights Reserved. 1 Gelişmiş Envanter Uygulaması.
ADVANCED ACTİONS AND VARİABLES Adobe Captivate Advanced Action komut dosyası Nesne-Olay-Eylem modeline dayanmaktadır. Advanced Actions kullanarak e-öğrenmeyi.
Görsel Programlama II Ders 4 Öğr.Gör. Mustafa KARABULUT.
Ünite 3 İşlemleri Otomatikleştirmek. Aynı metni tekrar tekrar yazmak bazen çok fazla zaman alabilir mesela sürekli olarak adres bilgilerinizi ya da kimlik.
Görsel Programlama II Ders 5 Öğr.Gör. Mustafa KARABULUT.
Microsoft Office Access
Görsel Programlama II Ders 3 Öğr.Gör. Mustafa KARABULUT.
SQL Komutları (2) Uzm. Murat YAZICI.
Oluşturulan layout dosyasında 2 tane Editview ve 2 tane buton bulunmaktadır. Editviewlardan alınan değerler ilk butona tıklandığında veritabanına yazılır.
Hasta Takip Programı.
HESAP TABLOSU PROGRAMLARI
Öğrencinin aldığı tüm derslerin dönem bazında görülebildiği ve dersler üzerinde tüm değişikliklerin yapılabildiği ekrandır. İlk yapılması gereken Hızlı.
5.1. Tablo Ekleme Kelime işlemci programında tablo eklemek için Ekle sekmesindeki Tablolar grubundan Tablo düğmesine tıklanır. A:Tablo; Bu kısmın üzerine.
Değişken Türleri.
BTP206 – Görsel Programlama II
BTP206– Görsel Programlama II
Hafta 9. 2 Form Hazırlamak Veritabanın da bulunan tablolara veri girilmesini kolaylaştırmak ve görünümünü güzelleştirmek için form özelliğini kullanabilirsiniz.
BİLGİSAYAR MUHASEBE YAZILIMLARI
VERİ ERİŞİM ARABİRİMİ PROGRAMLAMA DİLLERİ KENDİ OLANAKLARIYLAVERİTABANI ERİŞİMİNİ TAM ANLAMIYLA GERÇEKLEŞTİREMEZLER. BU NEDENLE VERİ ERİŞİM ARABİRİMİ (DATA.
SCRATCH SUNU -2.
COMPREHENSIVE Access Dersi Hafta13 Görevleri Makrolarla Otomatikleştirmek.
Uzaktan Öğretim Tezsiz Yüksek Lisans Programı
Modül 1: Giriş. Genel Bakış Temel.NET kavramları Geliştirme ortamında gezinti Bir C# projesi oluştur Use Visual Studio.NET Veriye eriş Hata ayıkla ve.
Uzaktan Öğretim Tezsiz Yüksek Lisans Programı Birliğimiz ile KTÜ arasında yapılan protokolle Kamu Yönetimi ve İşletme dallarında yapılan “Uzaktan Öğretim.
Modül 2: Formlar ve Kontroller ile Çalışmak. Programlama Kavramları Formlar ile Çalışmak Kontroller ile Çalışmak Kodu Biçemlemek Genel Bakış Visual Studio.NET.
ELEKTRONİK TABLOLAMA PROGRAMI: EXCEL
EBYS KULLANIMI.
DERS: MESLEKİ BİLGİSAYAR MODÜL -3: İŞLETİM SİSTEMİNİN KULLANILMASI.
WEB KULLANICI KONTROLLERİ ve ANASAYFA KULLANMA(Master Page)
PROGRAMLAMA DİLLERİNE GİRİŞ Ders 9: Genel Kontroller (1)
TWINCAT 3.
Veri Tabanı Yönetimi Dersi 1. Laboratuvarı
VIEW lerle çalışmak 11.BÖLÜM.
BİLGİ ve İletİŞİM TeknolojİSİ
Basit Sorgulamalar Yapmak
VERİ TABANI SQL (STRUCTURED QUERY LANGUAGE) SAVAŞ TUNÇER.
VERİ TABANI VE VISUAL STUDIO SQL LOCAL DB(YEREL VERİ TABANINI SAYFAYA BAĞLAMA Savaş TUNÇER.
Ürün Nasıl Eklenir? Ürün Ekleme Ürün Düzenleme Ürün Gruplama.
Program Kurulum Seti Hazırlamak
Excel (Hesap Çizelgesi) Programı
Asp.Net Veritabanı İşlemleri
form nedir ? öğrenmenin en kolay yolu bu slaytta... M İ CROSOFT OFF İ CE ACCES FORM nedir ve nas ı l kullan ı l ı r…
Sunum transkripti:

BTP206 – Görsel Programlama II VeriTabanı İşlemleri II

İçerik Veritabanına yeni bir kayıt ekleme Var olan bir kaydı değiştirme Bir kaydı silme Çoklu tablolardan veri görüntüleme

3. Programı yazalım Projemize yeni bir veritabanı dosyası ekleme Öğrencileri görüntüleme Yeni öğrenci ekleme Öğrenci bilgilerini değiştirme Bir öğrenciyi silme Bir öğrencinin aldığı bütün dersleri görüntüleme

c) Yeni öğrenci ekleme

“frmNewStudent” adında yeni bir form tbFirstName tbLastName calBirthDay numAge btnOK with DialogResult = OK btnCancel with DialogResult = Cancel

StudentsTableAdapter nesnesini sürükle-bırak yöntemiyle forma ekleme

Ok butonuna çift tıklanır ve aşağıdaki kod bloğu yazılır studentsTableAdapter1.Insert( tbFirstName.Text, tbLastName.Text, calBirthDay.Value, (short)numAge.Value);

Ana forma yeni bir buton ekleme

Butona çift tıklanır ve aşağıdaki kod bloğu yazılır: frmNewStudent frm = new frmNewStudent(); DialogResult result = frm.ShowDialog(); if (result == DialogResult.OK) { studentsTableAdapter.Fill( schoolDataSet.Students); }

Programın çalışması

“New Student” butonuna çift tıklanır, veriler girilir, ve OK butonuna basılır

Bazı notlar Eğer programı kapattıktan sonra, programınızda bazı değişiklikler yapıp daha sonra tekrar derleyip çalıştırırsanız, son eklediğiniz kayıtların silinmiş olduğunu göreceksiniz! Bunun nedeni, programınızı her derlediğinizde, orijinal veritabanı dosyası Debug klasörüne kopyalanır ve yaptığınız her işlem bu kopya üzerinde gerçekleşmesidir.

Öğrenci bilgisi değiştirme

"frmNewStudent” benzer şekilde yeni bir “frmChangeStudent” formu oluşturun

Kontrollere veri bağlama Kontrolleri veri ile doldurmak için,kontrollerin içeriğini değiştirmek yerine data binding özelliği kullanılır. frmChangeStudent formu, seçilen öğrencinin bilgilerini görmek için StudentID bilgisine ihtiyacı vardır. Bu amaç için, frmChangeStudent formu içerisinde yeni bir property(özellik) oluşturulur. Bu özellik, student ID’yi ana formdan frmChangeStudent formuna transfer eder.

Sınıf tanımlama içinde , “prop” yaz

2 defa “Tab” tuşuna bas

Özelliğin tipi “int” ve ayarlı, bu yüzden “Tab” taşuna bas

Özelliğin ismini“StudentID” olarak belirle

Bütün boşluklar dolduruldu, “Enter”tuşuna bas. Özellik hazır!

Kontrolleri bağlama

“First Name” text box’ını seç “First Name” text box’ını seç. Özellikler penceresindeki “DataBindings” bölümüne bak

Textbox’ın text özelliği bağlanmak isteniyor, Bu yüzden “Text” kısmını seç

Sağdaki ok işaretini tıkla

“Other Data Sources”’un yanındaki + işaretine tıkla

“Project Data Sources”’ın yanındaki + işaretine tıkla

“SchoolDataSet”’ın yanındaki + işaretine tıkla

“Students”ın yanındaki + işaretine tıkla ve “FirstName” alanını seç

Text şu an bağlandı ve 3 kontrol gözüküyor

“Last Name” text box’ını bağla

Takvim nesnesinin “Value” ( “Text” değil) özelliğini bağla

numeric up/down nesnesinin “Value” özelliğini bağla

Formun “Load” olayına “Fill”kodu eklenir

“Fill” yerine“FillByStudentID” Sadece tek bir öğrencinin verisi görüntülenmek istenebilir. Bunun için , Fill metodu yerine FillByStudentID metoduna ihtiyaç vardır. Satırı silin ve alttaki kodu yazın: this.studentsTableAdapter.FillByStudentID( this.schoolDataSet.Students, this.StudentID);

Formun Load olayı

OK Butonu Form görüntülendiğinde, kontroller üzerinde öğrencinin verisi görünür. Kullanıcı bu bilgileri değiştirir ve OK butonuna basar. Bu yüzden, OK butonunun Click olayı içerisine güncelleme kodunu yazmak gerekir.

Veritabanını güncelleme Kullanıcı tarafından yapılan değişiklikler veri setine uygulanmak zorundadır. Bu işlem BindingSource nesnesinin EndEdit() metodu ile yapılır. Veri seti üzerindeki değişiklikler studentTableAdapter nesnesinin Update() metodu ile veritabanına uygulanır.

OK Butonu tıklama olayı Ok butonuna çift tıklanır ve aşağıdaki kod bloğu yazılır: this.studentsBindingSource.EndEdit(); this.studentsTableAdapter.Update( this.schoolDataSet.Students);

Bütün kodlar

Student ID tespiti StudentID özelliği ile belirlenen öğrencilerin bilgileri görüntülenip güncellendi. Ancak, form gözükmeden önce bu özelliği ayarlamamız gerekir. Bu işlem ana form üzerinden yapılmalıdır.

Seçili öğrencinin ID bilgisini tespit DataGridView nesnesi üzerinden seçili öğrencinin ID bilgisi 2 yolla tespit edilir: Seçili satırın ilk hücresi veya DataGridView üzerinden tespit edilir. binding source nesnesi üzerinden ID tespit edilir.

1. DataGridView üzerinden ID tespiti int studentID = (int)dataGridView1.SelectedRows[0].Cells[0].Value; Bu kodun başarılı bir şekilde çalışması için DataGridView nesnesinin MultiSelect özelliği False ve SelectionMode özelliği FullRowSelect olarak ayarlanır.

2. Binding source üzerinden ID tespiti DataGridView nesnesi içinde bir satır seçildiğinde, seçilen satır hakkında bilgi, binding source nesnesi içinde saklanır. StudentID tespiti aşağıdaki kod bloğu ile olur: DataRowView rowView = (DataRowView)studentsBindingSource.Current; SchoolDataSet.StudentsRow row = (SchoolDataSet.StudentsRow)rowView.Row; int studentID = row.StudentID;

frmChangeStudent dialog oluşturma ve student ID tespiti Ana form üzerine “Change Student Info” metinine sahip yeni bir buton ekleyin. Bu butonun Click olayı içerisine bir sonraki slaytta verilen kod bloğunu yazın.

DataRowView rowView = (DataRowView)studentsBindingSource DataRowView rowView = (DataRowView)studentsBindingSource.Current; SchoolDataSet.StudentsRow row = (SchoolDataSet.StudentsRow)rowView.Row; int studentID = row.StudentID; frmChangeStudent frm = new frmChangeStudent(); frm.StudentID = studentID; DialogResult result = frm.ShowDialog(); if (result == DialogResult.OK) { // Update the DataGridView: this.studentsTableAdapter.Fill(this.schoolDataSet.Students); }

Programı çalıştırın, bir öğrenci seçip, “Change Student” butonuna tıklayın

Öğrenci bilgisi görünür:

Değişkenleri değiştirip OK butonuna basın

Veri değişti!

e) Bir öğrenci silmek

Ana form üzerine “Delete Student” adında yeni bir buton ekleyin

Butona çift tıklayın ve aşağıdaki kod bloğunu yazın: // Seçili satırı belirleme: DataRowView rowView = (DataRowView)studentsBindingSource.Current; SchoolDataSet.StudentsRow row = (SchoolDataSet.StudentsRow)rowView.Row; // Öğrenciyi silme: this.studentsTableAdapter.Delete(row.StudentID, row.FirstName, row.LastName, row.BirthDay, row.Age); // DataGridView güncelleme: this.studentsTableAdapter.Fill(schoolDataSet.Students);

f) Bir öğrencinin aldığı bütün dersleri görüntüleme

Forma “Display Courses” adında yeni bir buton ekleyin

“frmStudentCourses” adında yeni bir form oluşturun

DataGridView nesnesinin veri kaynağını “Courses” olarak seçin

coursesTableAdapter nesnesinin içindeki “Add Query…” komutuna tıklayın

Query name kutusu içerisine “FillByStudentID” yazın ve “Query Builder” tıklayın

Boş bir alanda sağ tıklayın ve “Add Table…” komutunu seçin

Enrolment ve Students tablolarını seçip Add butonuna tıklayın

Tablolar Query Builder içinde gözüktü, Close butonuna basın

Tablolar otomatik olarak CourseID ve StudentID alanlarına bağlandı

Boş bir kolon “Column”(kolon) hücresini seçip “Students Boş bir kolon “Column”(kolon) hücresini seçip “Students.StudentID” olarak belirleyin

Kolonun “Filter” özelliğine gelin ve “=?” yazın

Kolonun “Output” özelliğine gelin ve check box kutusunu temizleyin

Eğer yazılan sorgu çalıştırılmak istenseydi, OK butonuna basılıp önceki sayfaya gidilmesi gerekirdi

OK butonuna basın ve programa geri dönün

toolstrip seçin ve silin

Kod görünümüne geçin ve StudentID adıdna yeni bir özellik ekleyin

Formun load olayına gelin ve kodu değiştirin

Ana forma geri dönün ve “Display Courses” butonuna çift tıklayın

Click olayı içerisine aşağıdaki kod bloğunu yazın

Programı çalıştırın, bir öğrenci seçin, ve “Display Courses” butonuna tıklayın

Öğrenciler tarafından alınan dersler görüntülendi ama öğrencilerin isim ve soy isimleri gözükmüyor

“First Name” labelini seçin ve bunun Text özelliğini aşağıdaki gibi “FirstName” alanına bağlayın

“Last Name” labelini seçin ve bunun Text özelliğini aşağıdaki gibi “LastName” alanına bağlayın

Load olayına gelin ve Fill metodunu FillByStudentID metoduyla değiştirin

Programı çalıştırın, bir öğrenci seçin, ve “Display Courses” butonuna tıklayın

Öğrencinin isim ve soy isim bilgisi görüntülendi!