MADDE BAĞIMLILIĞI.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Psikolojik Danışma ve Rehberlik Servisi
Advertisements

7-19 YAŞ ETKİLİ ANNE BABA EĞİTİMİ
GENÇLERDE ÖZGÜVEN GELİŞİMİ.
AİLE ve ERGENLİK Kişilik Oluşumunda Ailenin Etkisi
Yrd. Doç. Hatice DEMİRBAŞ G.Ü.Edebiyat Fakültesi Psikoloji Bölümü
ANA BABA VE ERGENLİK.
AİLE EĞİTİM SUNUSU 5.
KİMLİK GELİŞİMİ VE KENDİNİ KABUL
OKUL ÖNCESİ EĞİTİMİN ÖNEMİ
ERGENLİK DÖNEMİNİN ZİHİNSEL, RUHSAL VE SOSYAL ÖZELLİKLERİ
ADIYAMAN İL SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ RUH SAĞLIĞI VE SOSYAL HASTALIKLAR ŞUBESİ
Ergenlerde Madde Bağımlılığı
İlkokul Çocuklarının Özellikleri ve Ailelere Öneriler
Rehberlik Servisi Veli Bilgilendirme Konferansı
Çocuk Psikiyatrisinde acil durumlar
TAHSİN YENTUR İLKOKULU
Hazırlayan Psk.Dan.Nazan MUTLU Uzm.Psk.Dan. Sinem TARHAN
ÇALMA / HIRSIZLIK.
Hazırlayan Psk.Dan. Nazan MUTLU Uzm.Psk.Dan.Sinem TARHAN
DEZAVANTAJLI VE RİSK ALTINDAKİ ÇOCUKLAR KİMLERDİR?NASIL TESPİT EDİLİR?
ERGENLİK DÖNEMİNDE ARKADAŞ ETKİSİ
AİLENİN OKUL BAŞARISINA KATKISI
Tutum Kişinin herhangi bir olaya ve kişiye karşı olan tutumu onun kişiliği doğrultusunda gerçekleşir. Genellikle ev dışındaki ortamlarda yaşıtları tarafından.
Okul Rehberlik Servisi
7-19 YAŞ AİLE EĞİTİMİ.
Ailelerin Çocukları İle İlgili Dikkat Etmesi Gereken Noktalar
GELİŞİMSEL YAŞAM KRİZLERİNE MÜDAHALE SÜRECİ
ANNE BABA TUTUMLARI Karatay Rehberlik ve Araştırma Merkezi.
MUSTAFA AY Rehber Öğretmen Ergenle iletişim kurmak neden bu kadar zor?Acaba ergenlerin bize mesajlarını iletmekte zorlanması da aynı nedenlerden kaynaklanıyor.
Rehberlik Servisi Veli Bilgilendirme Semineri
ÇOCUK VE GENÇLERDE İNTERNET BAĞIMLILIĞI
Mustafa kemal Akbay İlköğretim Okulu Veli Toplantısına Hoş Geldiniz.
ÇOCUKLARDA TİKLER İLKNUR NURKAN PSİKOLOJİK DANIŞMAN VE REHBER ÖĞRETMEN
7-19 YAŞ AİLE EĞİTİMİ PROGRAMI
İLKÖĞRETİM ÇAĞI ÇOCUKLARINDA OKUL İÇİ ŞİDDETİN İRDELENMESİ: BİR ANKET ÇALIŞMASI Sözen S 1, Baysal SU 2, Ekizoğlu O 1, Tüzün B 1, Tüzün Ü 3 1 İstanbul Üniversitesi.
AİLE EĞİTİMİ PROGRAMI.
ERGENLİK DÖNEMİNDE RİSKLER ve SORUNLAR
MADDE BAĞIMLILIĞI İLE MÜCADELE
VERİMLİ DERS ÇALIŞMA.
Alkol ve Diğer Uyuşturucuların Kullanımını Önleme Biz Ne Yapabiliriz! Alkol ve Diğer Uyuşturucuların Kullanımını Önleme Biz Ne Yapabiliriz!
ERGENLİK ve PROBLEMLERİ
Gençliğin hali İ stanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi Psikiyatri Ana Bilim Dalı Ö ğ retim Üyelerinin; yaptı ğ ı bir ara ş tırmaya göre ya ş arası.
BÖLÜM 11 ORTA ÇOCUKLUK DÖNEMİNDE FİZİKSEL GELİŞİM.
BÖLÜM 8 AİLELER. BÖLÜM 8 AİLELER AİLELER Ergenlerin ve Beliren Yetişkinlerin Ebeveynleriyle İlişkileri Aile Süreçleri Ergenlerin ve Beliren Yetişkinlerin.
BÖLÜM 6 CİNSELLİK. BÖLÜM 6 CİNSELLİK CİNSELLİK Ergen Cinselliğini Keşfetmek Cinsel Tutum ve Davranışlar Ergen Gelişiminin Normal Bir Parçası Cinsellik.
ERGENLERDE MADDE KULLANIMI Sosyal Hizmet Uzmanı Ercan Mutlu
Kişisel Rehberlik.
MADDE ve ALKOL KULLANIM BOZUKLUKLARI
Okul Yaptırma ve Yaşatma Derneği İlkokulu
Öğrenciyi Tanıma Yrd. Doç. Dr. İhsan Sarı.
Çocuklar niçin spor yapmalı? Spor büyüyen çocuğun fiziksel gelişiminin yanında psikolojik, sosyal yönden gelişimine katkıda bulunur.
MADDE BAĞIMLILIĞI ŞEHİT RAMAZAN OKUR ORTAOKULU Rehberlik Servisi.
Eğitim Kademelerine Göre Rehberlik Hizmetleri
Yrd. Doç. DR. Tülay KUZLU AYYILDIZ ERGENLİK DÖNEMİ SAĞLIK SORUNLARI
OKUL BAŞARISINDA AİLENİN ROLÜ
Yrd. Doç. Dr. Tülay KUZLU AYYILDIZ
ANA BABA VE ERGENLİK.
GELİŞİMSEL YAŞAM KRİZLERİNE MÜDAHALE SÜRECİ
AKÇAĞLAYAN ORTAOKULU HOŞGELDİNİZ.
ORTAOKUL BEŞİNCİ SINIF OKULA UYUM PROGRAMI
ERGENLİK DÖNEMİ ANNE-BABA SORUMLULUKLARI
ERGENLİK DÖNEMİ VE DİN EĞİTİMİ. ERGENLİK Yetişkinliğe doğru büyüyen Bir geçiş dönemidir (biyolojik, psikolojik, toplumsal, ekonomik) Yaşam döngüsünün.
OKUL REHBERLİK SERVİSİ TANITIMI OKUL REHBER ÖĞRETMENİ ZEHRA KOCA
SAĞLIKLI BİR YAŞAM İÇİN ZİHİNSEL,DUYGUSAL VE SOSYAL SAĞLIĞIN ERGEN BİREYLER AÇISINDAN ÖNEMİ.
Ankara Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Sosyal Hizmet Bölümü
AİLEDE İLETİŞİM.
Sağlık Bilimleri Fakültesi
Teknoloji ve internet bağımlılığı nedir? Teknoloji bağımlığının belirtileri nelerdir? Nedenler ve Özellikler Bireysel yaklaşım Aileye yaklaşım.
Sunum transkripti:

MADDE BAĞIMLILIĞI

Bağımlılık, günümüzde çocukluk döneminden ergenlik dönemi ve yaşlılık dönemine kadar gözlenebilen ve bireyin yaşam kalitesini düşüren önemli bir halk sağlığı sorunudur.

Ülkemizde son yıllarda artan sosyal sorunların en başında ergenlerin madde bağımlılığı gelmektedir.

Ülkemizde gençler arasında yapılan çalışmalarda yarısından fazlasının sigara deneyiminin olduğu, ilköğretimde ise yaşam boyu en az bir kez tütün kullanma oranının % 16 olduğu görülmektedir. Yaşam boyu en az bir kez alkol kullanımı %35-45, esrar kullanımı %4, uçucu madde kullanımı % 4, ekstazi kullanımı için ise %2-2,5 oranları verilmektedir.

Tütünden sonra en sık kullanılan maddeler sırasıyla alkol, uçucu maddeler ve esrardır. Sigara ve alkol dışında tüm maddelerde kullanım sıklığında bir artış söz konusudur. Bu artış ekstazide daha da belirgindir.

Özellikle erken yaşlarda başlayan sigara kullanımı diğer maddelere geçiş açısından yüksek risk taşımaktadır.

Bir çocuğun madde kullandığı nasıl fark edilir?

Madde kullanımında olası belirtiler Anormal derecede uyku ve uyuşukluk hali Ani ruhsal değişiklikler Konsantrasyon eksikliği, hafıza kaybı, baygınlık, halisünasyonlar

Madde kullanımında olası belirtiler Okul, iş, eski arkadaşlara ve hobilere ilgi eksikliği Okul başarısında düşüş Geç saatlere kadar uyanık kalma Sürekli öksürme

Madde kullanımında olası belirtiler Faaliyetler ve nerede olduğu hakkında gizlilik Yalan söyleme ve hırsızlık Yeni ve tuhaf arkadaşlar Elbiselerde ya da vücutta alışılmadık kokular, lekeler ve işaretler

Madde kullanımında olası belirtiler Borç para alma da artış ya da sık sık harçlık isteme Arkadaşlarla sohbette şifreli ve gizli konuşmalarda artış Kilo kaybı gibi bedensel değişiklikler

Bu belirtilerin bir çoğu sadece madde kullanımı ile ilgili olmamakla birlikte ergenlik dönemi gibi olası diğer sebepleri dikkate almaksızın bu davranışların, doğrudan madde kullanımından kaynaklandığını düşünerek tepkisel tavır sergilemek anne baba çocuk ilişkisini zedeleyebilir.

Tepkisel davranmak anne-baba- çocuk ilişkini zedeleyebileceği, güven kaybına neden olabileceği akılda tutulmalı, bu belirtilerin altında yatan sebepler dikkatlice araştırılmalıdır.

Bir çocuk bu tür bir tuzağa düşmeden alınacak önlemler nelerdir?

Çocuk korunmaya, ilgiye ve sevgiye muhtaç bir varlıktır Çocuk korunmaya, ilgiye ve sevgiye muhtaç bir varlıktır. Ailenin uygun tutum ve davranışlarıyla çocuğun kişilik, ruhsal ve davranışsal gelişimine olumlu katkı sağlar.

Aile içi yaşanan çatışmalar, yeterli düzeyde ilgi ve sevgi gösterilmemesi çocuğun aileden uzaklaşmasına , sokağa yönelmesine sebep olmaktadır.

Çocuk ailede bulamadığı ilgiyi evden uzaklaşarak sokakta arkadaş grupları içerisinde sağlamaya çalışmaktadır. Arkadaş grupları içinde takdir ve onay gören çocuk sokakta yaşamayı alışkanlık haline getirerek kimlik ve güç kazandığını düşünmektedir.

Ebeveynlerin çocuklarına özellikle ergenlik döneminde sergileyecekleri tutum ve davranışlar gelecekte sağlıklı bir birey olmasında etkisi olduğu yadsınamaz bir gerçektir.

Çocuğun düşüncelerini önemsemek, duygularını anlamaya çalışmak, onu dinlemek, gereksinimlerini karşılamak, ihmal etmemek, yeterli ilgi ve sevgi göstermek ebeveynler için doğru tutum ve davranış olacaktır.

Çocuklar özellikle kimlik arayışının yoğun olduğu ergenliğe geçiş döneminde arkadaş edinme, gruba kabul edilme, kendini ispatlama gibi nedenlerle yanlış ortamlara girebilmekte ve bağımlılık yapıcı maddelerle tanışma, deneme gibi risklere yoğun olarak maruz kalabilmektedirler.

Aileler, ergenlik döneminin özellikle akran gruplarından etkilenmeye çok açık hassas bir dönem olduğunun bilincinde olarak, gençlerin kişisel gelişimlerini ve bireysel yeteneklerini güçlendirmelerini teşvik ederek, akranlarından gelecek olumsuz baskılara karşı dirençlerini arttırmalıdırlar.

Doğru Ebeveyn Yaklaşımları Ebeveynler çocuklarıyla açık, duygularını anlamaya dönük ve güvenli bir iletişim kurmalıdır. Ergenlik dönemi sürecinde çocuğun yaşadığı ruhsal değişimlerde destekleyici, yol gösterici yaklaşımlarda bulunmalı, ihmal ve şiddetten kaçınılmalıdır.

Doğru Ebeveyn Yaklaşımları Madde bağımlısı çocuklar, kendisini madde kullanımında teşvik eden akran grubuna karşı hayır diyebilme konusunda güçlük yaşamaktadır. Yanlışlıklar karşısında önce ebeveynlerin hayır diyerek örnek olmaları önemli rol oynamaktadır.

Doğru Ebeveyn Yaklaşımları Çocukluk ve ergenlik çağı potansiyel ve güçlü bir enerjiyi temsil eder. Çocukların sağlıklı bir şekilde enerjilerini harcayacak alanlar oluşturulmalıdır. Özellikle ilkokul çağından itibaren sanatsal ve sportif alanlarda etkin bir yer edinmeleri sağlanmalıdır.

Doğru Ebeveyn Yaklaşımları Çocukluk ve ergenlik çağı potansiyel ve güçlü bir enerjiyi temsil eder. Çocukların sağlıklı bir şekilde enerjilerini harcayacak alanlar oluşturulmalıdır. Özellikle ilkokul çağından itibaren sanatsal ve sportif alanlarda etkin bir yer edinmeleri sağlanmalıdır.

Doğru Ebeveyn Yaklaşımları Arkadaş etkisi, merak ya da başka bir nedenle gençlerin bir kez bağımlılık yapıcı madde kullanmayı denemiş olmaları, onların sürekli kullanıcı olacakları anlamına gelmez. Ebeveynler, böyle bir durumun farkına varırlarsa, suçlama yapmadan ve durumu tek seferlik önemsiz bir uçarılık gibi algılamadan sağduyulu bir yaklaşımla gerekli tedbirleri almalıdırlar.

Madde Bağımlılığı Tedavisi Türkiye’de bağımlılık tedavisi Sağlık Bakanlığı’na bağlı devlet hastanelerinde, üniversitelerin tıp fakültesi psikiyatri kliniklerinde, kamu üniversite ortaklığında ve bazı özel hastanelerin ilgili birimlerinde yapılmaktadır.

Madde Bağımlılığı Tedavisi Madde bağımlılığı tedavi sürecine anne ve babanın mutlaka katılması gerekir. Tedavi sürecine aileyi katmadan, ailenin tedavide etkin bir rol oynamasını sağlamadan kalıcı bir tedavi olması mümkün değildir.

Madde Bağımlılığı Tedavisi Bu süreçte hasta ve aile içi ilişkilerde meydana gelen çatışmalar, iletişim kalıpları, ebeveynlerin yaklaşımları terapistlerle birlikte değerlendirilmektedir.

Sonuç Olarak Çocuğunuza model olun Çocuğunuzun duygularını ve düşüncelerini önemseyin Yargılayıcı ve ceza verici olmayın Çocuğunuzu dinleyin

Sonuç Olarak Tüm aile üyelerinin yer aldığı etkinlikler düzenleyin Çocuğunuza daha çok vakit ayırın Çocuğunuzun arkadaş çevresini tanıyın İlgi ve sevginizi mutlaka gösterin

KATILIMINIZ İÇİN TEŞEKKÜRLER KARATAY REHBERLİK VE ARAŞTIRMA MERKEZİ