Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Hazırlayan Psk.Dan. Nazan MUTLU Uzm.Psk.Dan.Sinem TARHAN

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Hazırlayan Psk.Dan. Nazan MUTLU Uzm.Psk.Dan.Sinem TARHAN"— Sunum transkripti:

1 Hazırlayan Psk.Dan. Nazan MUTLU Uzm.Psk.Dan.Sinem TARHAN
TIRNAK YEME Hazırlayan Psk.Dan. Nazan MUTLU Uzm.Psk.Dan.Sinem TARHAN

2 TIRNAK YEME Tırnağı dişlerle koparma, bazen koparılan parçayı yutma, tırnak kenarlarındaki etleri koparma gibi çeşitli biçimlerde görülebilir. Tırnak yeme bir güvensizlik belirtisi olarak kabul edilebilir. Çocuk iç sıkıntısını, öfkesini, gerginliğini ve güvensizliğini tırnak yiyerek gidermeye çalışır.

3 Tırnak yeme bir alışkanlıktır.
Tırnak yeme alışkanlığına çoğunlukla 3-4 yaşlarından sonra başlar. Çocukların %33 de tırnak yeme davranışı görülür. Bu oran erken ergenlik çağına kadar sürer. Ergenlik çağında tırnak yiyen çocukların sayısı %40-45’e yükselir.

4 Tırnak yiyen çocukların ailelerinin çoğunda benzer davranışlara rastlanmaktadır. Bu nedenle tırnak yemenin öğrenilmiş bir davranış olduğu söylenebilir. Ergenlik çağında sosyal onay görenlerin çoğu bu alışkanlığı terk etmektedir. Tırnak yeme, çocuğun yaşamında hangi dönemde ortaya çıkmış olursa olsun kesinlikle bir uyum ve davranış bozukluğu olarak kabul edilmeli ve mutlaka altında yatan sebepler tespit edilerek ortadan kaldırılmalıdır.

5 NEDENLERİ 1-Çocuğa yetersiz ilgi ve sevgi gösterilmesi,
2-Aşırı baskılı ve otoriter bir disiplinin varlığı, 3-Kardeş kıskançlığı, sevilen birinin kaybı vb. stres öğeleri, 4-Aile içinde tırnak yiyen bir modelin varlığı, 5-Saldırganlığın bu şekilde dışa vurulması, 6-Güvensizlik, gerginlik ve öfkeyi giderme çabası, 7-Sıkıntı veren bir durumla karşı karşıya kalınması, 8-Aile içinde yoğun problemler yaşanması, 9-Anne-babanın aşırı kaygılı ve kollayıcı olması.

6 Aile içi iletişim önemli bir etkendir
Aile içi iletişim önemli bir etkendir. Anne baba geçimsizlikleri, ailedeki sorunlar çocuklarda tırnak yeme gibi davranışlara neden olur. Bunun yanı sıra anne babanın aşırı kaygılı olması çocuğu aşırı derecede koruyup kollaması, çocuklar arasında ayrım yapması kıskançlığa bu da dolaylı olarak tırnak yemeye yol açar. 

7 ÖNERİLER En etkili yöntem 3-4 yaşlarına kadar bu alışkanlığın anne baba tarafından görmezlikten gelinmesidir.

8 Daha sonra bu alışkanlık devam ederse;
Çocuğun gerginlik ve uyumsuzluk nedenleri iyice araştırılmalı ve bunlar saptanarak çözüm getirilmeli, Çocuğun duygu ve düşüncelerini rahatça ifade edebileceği bir ortam yaratılmalı, Aile üyeleri bu davranıştan rahatsız olduklarını hissettirmemeli, eleştirmemeli, Çocuklar korku, kaygı yaratacak durumlardan uzak tutulmalı, Çocuğa yeterince ilgi ve sevgi gösterilmeli,

9 Ev ortamındaki çatışma ve gerginlikler en aza indirilmeye çalışılmalı,
Çocuğa karşı sakin ve sabırlı olunmalı, güven duygusunun gelişmesini sağlamalı Çocuğa zaman verilmeli fazla zorlanmamalı  Çocuğun ilgisi başka yöne çekilmeli. TV. İzlerken, oyun oynarken vb. durumlarda ağzını çiğneyecek bir şeyle meşgul edilmeli, Koleksiyon yapması, , kültürel ve sportif faaliyetlere katılması sağlanmalı, Acı biber sürme, eldiven takma vb. davranışlar içinde olmamak,

10 ALIŞKANLIĞI TERSİNE ÇEVİRME ADIMLARI
1- Problemin gözden geçirilmesi, 2- Problemin ortaya çıktığı durumları saptama, 3- Alternatif tepki, 4- Düzeltici ve önleyici tepki, 5- Gevşeme çalışması, 6- Toplumsal destek, 7- Deneme, 8- Kayıt.


"Hazırlayan Psk.Dan. Nazan MUTLU Uzm.Psk.Dan.Sinem TARHAN" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları