CUSHİNG SENDROMU yaşlarda fazla görülür.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
OSTEOPOROZ (KEMİK ERİMESİ)
Advertisements

POSTGASTREKTOMİ SENDROMLARI
Diabetik Nefropati Son dönem böbrek yetmezliğinin 1/3 nedenidir ve görülme sıklığı hızla artmaktadır. Tip 1 DM otoimmün mekanizma; insülin ve C-peptit.
ÇOCUKTA HİPERTANSİYON
TİMUS.
LENFORETİKÜLER SİSTEM HİSTOLOJİSİ
DİYABET (Şeker Hastalığı) ve BESLENME
BÜYÜME: Vucüdun uzunluk ve ağırlık yönünden artışı anlamına gelen bir terimdir. GELİŞME: Büyüyen organizmanın dokularının yapısındaki olgunlaşmayı.
SİGARA VE ALT SOLUNUM YOLU HASTALIKLARI
VASKÜLİT BENZERİ DURUMLAR
İNTERSTİSYEL AKCİĞER HASTALIKLARINDA TEDAVİ YAKLAŞIMLARI
KADIN VE AİLE SAĞLIĞI HİZMETLERİ
Peritonitler ve Karıniçi Apseler
Osteoporoz Tanı ve Tedavi Prensipleri
Dr. Lütfi Kırdar Kartal Eğitim ve Araştırma Hastanesi
VENÖZ BASINCIN VENÖZ HASTALIĞIN GELİŞİMİNDEKİ ROLÜ
TANIYA ULAŞIM-2 Prof.Dr.Bülent Erbay.
Multipl Myelom.
Doku Tamiri & Yara İyileşmesi
Trombositler Prof. Dr. Asuman Gölgeli.
KORTİKOSTEROİDLERİN YAN ETKİLERİ
HİPERTROİDİ klinik bulguları
TİROİD NODÜLLERİNE YAKLAŞIM YRD.DOÇ.DR.AHMET DAĞ
ÇOCUKLARDA HİPERNATREMİYE YAKLAŞIM
Vücudumuzda salgı yapan üç tip bez bulunmaktadır.
ÜRO-ONKOLOJİYE GİRİŞ Doç. Dr. Enver ÖZDEMİR
İç Hastalıkları Anabilim Dalı Prof.Dr.Adnan Levent YALDIRAN
PRO-OPİOMELANOKORTİN (POMC)
Sodyum Dengesi Yetişkinlerde 55 mmol/kg olan toplam sodyum miktarının %30 u kemik yapısında sıkı bağlı bulunmaktadır. Bu nedenle 40 mEq/kg olan değişebilir.
GUATR.
KARACİĞER FONKSİYON TESTLERİ
  YARA İYİLEŞMESİ.
ADRENOKORTİKAL YETMEZLİK
KALSİYUM METABOLİZMASI
Dolaşım Sistemi Hastalıkları Patolojisi
VASKÜLİTİK SENDROMLAR
HİPERTİROİDİZM Tirotoksikoz;
PLAZMA PROTEİNLERİNİN KLİNİK TANIDA ÖNEMİ II
E N D O K R İ N S İ S T E M İ ( HORMONLAR ) A.Ç.
Namık Kemal Üniversitesi Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum AD.
ADRENAL GLAND VE HASTALIKLARI
Puberte Sorunları.
ÇOCUKLARDA ENFLAMASYON ANEMİSİ
Radyasyonun Biyolojik Etkileri
Miadından Önce ve Sonra Doğan Bebekler
Amiloidoz Prof. Dr. Gamze Mocan.
KIRIKLAR.
Serum sT4 düzeyleri obez kadınlarda kilo verme tedavisinin etkinliği ile ilişkilidir Dr. Ceyhun YURTSEVER KTÜ Aile Hekimliği ABD Aralık 2015.
KTÜ AİLE HEKİMLİĞİ ABD Dr. H. Nejat KÜÇÜKDAĞ
SEKONDER DİYABET KTÜ AİLE HEKİMLİĞİ ABD Dr. Salih Zekeriya KARSLIOĞLU
YARA Doku bütünlüğünün bozulmasıdır. Cerrahi ya da travmatik olabilir.
MEME KANSERİ CANAN ZENGİN
Acil Serviste Geriatrik Hastaya Yaklaşım
ADRENAL HASTALIKLAR Prof.Dr.M.Sait Gönen
KLİNİK NÜKLEER TIP UYGULAMALARI
DERİ ve DERİ EKLERİ.
RADYASYONUN BİYOLOJİK SİSTEMLER ÜZERİNE ETKİLERİ
ÜRİNER SİSTEM SORUNU OLAN ÇOCUK VE AİLE HEMŞİRELİK BAKIMI
Tiroid Kanseri Tüm endokrin organ kanserleri arasında en sık görülen kanser türü Tiroid Kanseri: Diferansiye tiroid kanseri %90 Papiller tiroid kanseri.
GEBELİĞE KALP HASTALIĞININ ETKİSİ
KURU GÖZ NEDENLERİ Şükrücan Kocabaş.
KIRIK İYİLEŞMESİ.
A.Ç. Vücudumuzun kontrol ve bütünlüğünü sağlayan yani,canlı vücudundaki yapılar arasında koordinasyonu sağlayan sistemler vardır. BU SİSTEMLER; 1. SİNİR.
POLİSİTEMİ VERA Prof. Dr. H. İsmail Sarı
MÜSKÜLER DİSTROFİ (KAS DİSTROFİSİ) Zeliha IŞIK
İÜ Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Endokrinoloji Bilim Dalı
SDÜ Tıp Fakültesi Fizyoloji ABD,
SDÜ Tıp Fakültesi Fizyoloji ABD,
Kortikosteroitler ve Antagonistleri
Öğr. Gör. Dr. Ayşegül Öztürk Birge
Sunum transkripti:

CUSHİNG SENDROMU 30-50 yaşlarda fazla görülür. En sık nedeni hipofiz mikroadenomudur. Hipofiz mikroadenomunda, Kadın / Erkek = 4/1. Adrenokortikal tümörler: - Kadın / Erkek = 3/2. - %75’ i adenom, %25’ i karsinomdur - Adenomda; Hiperpigmentasyon, hirsutismus yoktur, Semptomlar yavaş gelişir. - Karsinomda; hiperandrojenemi bulguları vardır, Semptomlar hızlı gelişir Adrenal tümör genellikle tek taraflıdır; - Karşı tarafta otonom GK salgısıyla atrofi gelişir. Nadiren hipotalamik veya ektopik CRH fazlalığı ile; - Hipofizer hiperplazi oluşur.

Ektopik ACTH artışı nedenleri Small cell CA (% 50) Diğer AC CA (% 10) Timoma (% 10) AC karsinoid tümör Tiroid Medüller CA Feokromositoma

CUSHİNG SENDROMU NEDENLERİ

CUSHİNG SENDROMUNDA BELİRTİ VE BULGULAR

OBEZİTE: Obezite sentripedal olup ekstremiteler incedir. Buffalo hump, aydede yüz vardır. %50’inde akne, %75’ inde hirsutismus vardır. Retrobulber yağ dokusu artışı ile eksoftalmi görülür. KARDİOVASKÜLER SİSTEM: %77’inde hipertansiyon vardır; - GK damar duvarının katekolamine duyarlılığını artırır - PVR ve kardiak verimin artması nedeniyle. Hipertansiyon + lipit anormalliği + varsa DM; - Koroner arter hastalığına yol açar. Tromboembolik olaylar sıktır; - Pıhtılaşma faktörleri artışı ile. MK artışı ve kapiller direncin azalması; - Periferik ödem yapabilir.

DERİ: Kuru ve incedir. Erguvani-mor renkli strialar; - Meme, alt karın, uyluk, omuzda görülür, - Bağ dokusunda atrofi ile, - Kapillerlerin görülür hale gelmesi sonucu oluşur. - Gebe ve hızlı kilo alanda mor stria olabilir - Bunlarda 3-6 ayda sedef rengi alır. Spontan ekimoz, yara iyileşmesinde gecikme olabilir; - Hücre bölünmesi, DNA, fibroblast, kollajen sentezi, - Glukokortikoidler tarafından inhibe edilir. Tinea verzikolor, kandidiazis, aktinomikozis sıktır. Hiperpigmentasyon olur (Ektopik ACTH’ da daha belirgin) Hiperinsülinizm olanda akantozis nigrikans görülebilir.

KAS- İSKELET SİSTEMİ: Proksimal ekstemitede kas atrofisi nedeniyle; - Yattığı yerden doğrulma, çömelip kalkmada güçlük olur. Sekonder hiperparatiroidi oluşur. GK; - D Vit absorbsiyonunu, KC’de hidroksilasyonunu engeller. - Barsaktan Ca emilimi bozulur. - Ca’un reabsorbsiyonu ve osteoblast oluşumu azalır. Kemik dansitesi %50-60’ ında azalır, kırık riski artmıştır. - Kırıklar vertebra, ayak kemikleri ve kostada sıktır. Kemiğin aseptik nekrozu görülebilir. GİS: Peptik ülser, akut pankreatit sıklığında artış vardır GÖZ: Katarakt, Glokom, Eksoftalmi olabilir.

HEMATOLOJİK VE İMMÜNOLOJİK DEĞİŞİKLİKLER Timus, dalak, lenf nodundaki yapı; - Apopitozis indüksiyonu ile harabiyete uğrar Nötrofil ve makrofajların fagositoz kapasitesi azalmıştır Makrofaj differansiasyonu baskılanmıştır IFN g’ ya bağlı Clas II MHC ekspresyonu baskılanmıştır Myelopoez azalmış, - IL-1, IL-6, TNF salınımı, - Prostoglandin ve lökotrienlerin oluşumu engellenmiştir Bütün bunların sonucu inflamatuvar cevap yetersizdir. Mantar hastalıkları, yara iyileşmesi gecikmesi görülür. Lökositoz, nötrofili, lenfopeni, eozinopeni sık görülür.

SİNİR SİSTEMİ: Yorgunluk, irritabilite, anksiyete, libido azalması, uykusuzluk, iştah sapmaları Hafıza ve konsantrasyon yeteneğinde azalma, öfori, mani, halusinasyonlar DİĞER DEĞİŞİKLİKLER: Glukoneogenez ve hepatik glikojenoliz artar. %10 unda DM gelişir. Kadınlarda; - Hirsutismus,oligo -amenore, virilizasyon (karsinomda) Erkeklerde; - Libido kaybı, impotans, oligospermi, düşük testosteron VLDL, LDL, HDL ve TG sentezi GK tarafından uyarılır.

Mikronodüler bilateral hiperplazi: Saf kortizol artışı ile; - Ağır osteoporoz ve patolojik kırıklar görülür. Pigment artışı da vardır. ACTH bağımsız olup nodül dışındaki doku atrofiktir. Bazen atrial mikzoma ile beraber bulunur: - Carney komplexi. ACTH baskılıdır.

CUSHİNG SENDROMUNDA TANI Kortizol düzeyi yüksektir - En az 2-3 kez ölçüm yapılmalı. Tanıda en değerli testolan 24 saatlik idrarda, - Serbest kortizol ve 17-OHKS artmıştır. Diürnal ritm bozulmuştur. - Gece 23-24 arası alınan kanda; - Kortizol >7.5mg/dl ise CS düşünülür. (Normali<5mg/dl). Siklik veya epizodik kortizol salınımı olanlarda; - Tükrük kortizol ölçümü, - Plazma kortizolünden daha kıymetlidir.

ETYOLOJİK TANI Hipofiz adenomu: Yüksek doz deksametazon testinde; - ³ %50 supresyon vardır. ACTH normal veya orta derecede yüksektir. Ektopik ACTH salgılanması: Yüksek doz deksametazon testinde supresyon yoktur ACTH çok yüksektir. Adrenal adenom, karsinom, makronodüler hiperplazi: Yüksek doz deksametazon testinde supresyon yoktur. ACTH çok düşüktür.

Hipofizer patoloji ispat edilemeyenlerde; İnferior petrozal sinüs kan örneklemesi: Hipofizer patoloji ispat edilemeyenlerde; Her iki petrozal sinüsten ve femoral venden kan alınır. Her iki bölge kan örneğinde ACTH açısından; - Belirgin fark bulunursa, - Hipofizer köken ağırlık kazanır.

RADYOLOJİK DEĞERLENDİRME ACTH artışına bağlı CS’ da; - Adrenal bez nodüllü veya nodülsüz hiperplaziktir. - CT ile tespit edilir, bazen hiperplazi görülmez. Adrenal adenom ve karsinom; - USG-CT ile görüntülenir. - Karşı bez atrofiktir. ACTH’ ya bağlı nodüler hiperplazi bazen asimetriktir; - Karşı bez hiperplaziktir. Cella grafisi, CT ve MR hipofiz adenomu için gerekir. Ektopik ACTH veya CRH salgılayan tümör; - Kliniğine uygun bölgede taranır.