Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

GEBELİĞE KALP HASTALIĞININ ETKİSİ

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "GEBELİĞE KALP HASTALIĞININ ETKİSİ"— Sunum transkripti:

1 GEBELİĞE KALP HASTALIĞININ ETKİSİ

2 Kalb kanın iki taraflı pompalanması için özelleşmiş bir kan damarı yapısındadır.
Vücutdan sağ kalbe dönen kan buradan akciğerlere pompalanır. Akciğerlerden sol kalbe dönen oksijenize kan buradan vücudun tüm organ ve dokularına pompalanır. Kalp ve akciğerler arasında irtibatı sağlayan damarlar akciğer dolaşımı’nı (pulmoner dolaşım), kalp ve diğer vücut bölgeleri arasındaki damarlar ise sistemik dolaşım’ı (periferik dolaşım) oluşturur.

3

4 Fizyolojik değişiklikler
Artmış kan volümü Gebeliğin fizyolojik anemisi Artmış kardiak output Artmış kalp hızı Kan basıncı değişiklikleri

5 Gebede kardiovasküler değerlendirme
Semptomatoloji Fizik muayene bulguları EKG Telegrafi Ekokardiokrafi Stres testi

6 GEBELİĞE KALP HASTALIĞININ ETKİSİ
Gebelik kalbin çalışma gücünü artırır. Gebelikte plazma hacmi %30-50 artar. Gebeliğin 10. haftasında artış başlar Gebeliğin 32. haftasında pik Gebeliğin 36. haftasından itibaren düşmeye başlar

7 GEBELİĞE KALP HASTALIĞININ ETKİSİ
Plazma Hacmi 10. hafta artış başlar 32. hafta pik 36. Haftadan sonra düşmeye başlar Kalp atım hacmi aynı oranda artar

8 Normal olgularda kalp bu durumu kompanse eder.
Hasta bir kalp kendine gelen fazla kanı ileriye pompalayacak yedek gücü olmadığından kan sağ kalp gerisinde ve akciğerlerde akciğerlerde birikir. Gebeliğin aylarında sonra bu olgularda kalp yetmezliği gelişebilir. Doğurgan yaştaki kalp hastası kadınların %80’inde kronik romatizmal kalp hastalığına, %15’inde konjenital kalp defektlerine rastlanmaktadır.

9 GEBELİĞE KALP HASTALIĞININ ETKİSİ
PLESANTAL KAN AKIMI YETERLİ OLMALI FETAL İYİLİK KALP H. YETMEZLİK GELİŞİRSE UTERİN KAN AKIMI AZALIR FETAL HAYAT TEHDİTİ

10 I. SINIF KALP HASTALIĞI:
Normal aktivitede yetmezlik belirtisi GÖRÜLMEZ. Normal aktivite sınırlandırılmaz. Genelde gebelik sorun yaratmaz II. SINIF KALP YETMEZLİĞİ: Normal aktivite sırasında geçici yetmezlik GÖRÜLÜR. Aktiviteleri kısmen sınıflandırılır. Genellikle gebelik sorun yaratmaz

11 III. SINIF KALP HASTALIĞI:
İstirahat sırasında rahattır. Aktivite sırasında yetmezlik belirtisi görülür. Yorgunluk, çarpıntı, dispne, Gebelik önerilmez. Gebelik var ise hastane de yatak istirahati yapılır. III. SINIF KALP HASTALIĞI: İstirahat Sırasında bile yetmezlik görülür. Aktivite sırasında rahatsızlık oluşur. Maternal mortalite yüksektir. Gebelik önerilmez. Doğum sonrası dönem çok tehlikelidir.

12 SINIF 1 ve SINIF 2 kalp hastalığı olanların gebe kalmasına müsaade edilebilir.
SINIF 3 kalp hastaları gerektiğinde erken dönemde hastaneye yatırılarak yakın takibe alınmalıdır. SINIF 4 hastaların gebe kalmalarına müsaade edilmemelidir.

13 YÜKSEK RİSKLİ HASTALAR
Azalmış kalp pompa fonksiyonu olanlar. Belirtileri olan kapak darlıkları(mitral kapak darlığı, aort darlığı, pulmoner kapak darlığı) Siyanotik kalp hastalığı olanlar (kandaki oksijen seviyelerinin düşük olmasına bağlı olarak cilt renkleri mavimsi olan hastalar Yüksek pulmoner arter kan basıncı olan kadınlar gebe kaldıklarında %50 mortalite riskleri vardır.  Marfan sendromulu ve dilate aortu olan kadınlarda gebelik boyunca arter duvarları zayıfladığı için yırtılma riski artar. Yapay kalp kapağı olanlar için ayrı bir risk söz konusudur.Gebelik boyunca kanda pıhtı oluşma riski yüksektir.Bu pıhtı yapay kapaklar üzerinde oluşarak tıkanıklıklara veya inmeye neden olabilir.Kumadin kullanılması bebek gelişimini etkileyebileceği için cilt altına veya ıntravenöz heparin kullanımına gebelik saptanır saptanmaz başlanabilir.

14 KALP HASTALIĞI Maternal riskleri Fetal Riskler Pulmoner ödem
Sağ kalp yetmezliği Emboli Aorta koartasyonu marfan sendromunda görülen anevrizma yırtılması anne ölümlerinin %50’si ilişlidir. IUGG Plesantal yetmezlik Spontan abortus Preterm doğum Prematurite Hipoksi, Fetal distress, Mental retardasyon Konjenital kardiyak defekt (ebeveylerde varsa)

15 Doğum Öncesi Dönemde İzlem
Amaç; Gebeliğin kalbe getirdiği fizyolojik yükü azaltmak, Kalbin yükünü artıran faktörleri önlemek.

16 Doğum öncesi dönemde izlem
İstirahat, vital takip Kilo ve ödem kontrolü sağlanmalı, Anemi kontrolü sağlanmalı,(demir , folik asit ,protein Potasyum desteği, Na+ kısıtlaması, Enfeksiyon; kalbin yükünü artıracağından, önlenmeli/tedavi Anksiyete; destek sağlanmalı Çevre ve ısı kontrolü; serin ve kuru olmalı Tromboembolizm önleyici tedbirler alınmalı

17 Doğum eyleminde izlem AMAÇ; Korku ve ağrının en aza indirildiği
Miadında spontan doğum Uygun pozisyon; semifowler, yan pozisyon verilmeli Yetmezlik belirtileri (dispne,siyanoz) ve nabız, solunum takip Ağrı ve anksiyete kontrolü

18 Doğum eyleminde izlem Gerektiğinde dijital ve sedatifler istemlenebilir. İdiksiyon yoksa oksitosin kullanılmamalı, riski artırır. Doğumun ikinci evresinde ıkınma engellenmeli bu amaçla forseps yada vakum uygulanır.

19 Doğum sonu dönemde izlem
2 gün kardiak output hızla artar. Ödem maisi dolaşıma döner Ölüm riski bu dönemde yüksektir!!!!! İlk 48 saat yetmezlik belirtilerinin sık takibi, günlerde diürezin artışı ile yetmezlik riski kalkar. Annenin ambulasyonu daha yavaş olmalı Daha uzun süre hastanede kalmalı Laktasyon sınırlanmalıdır.


"GEBELİĞE KALP HASTALIĞININ ETKİSİ" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları