BEDEN EĞİTİMİ ÖDEVİ DOPİNG.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
DOPİNG Dr. Sadun TEMOÇİN ADÜTF Fizyoloji AD Dr. Mustafa ALTINIŞIK
Advertisements

İSTANBUL TIP FAKÜLTESİ BEL OKULU
TFPL Sistemi TURKCELL FAIR PLAY LİGİ SİSTEMİ. TFPL Sistemi 2008/2009 sezonunu en az puan ile tamamlayan takım “Turkcell Fair Play Ligi” şampiyonluğunu.
FUTBOL VE BESLENME BESLENME
KAYAKLI KOŞU (Antrenman Bilimi) Ebru ÇETİN Erzurum 2011.
PSİKOLOJİK TEMELLER Dr. Fatih DERVENT.
KADIN VE AİLE SAĞLIĞI HİZMETLERİ İSTANBUL BÜYÜKŞEHİR BELEDİYESİ SAĞLIK VE SOSYAL HİZMETLER DAİRE BAŞKANLIĞI SAĞLIK VE HIFZISSIHHA MÜDÜRLÜĞÜ.
MÜSABAKA ANALİZİ VE DEĞERLENDİRME
Mustafa Kemal Atatürk. Mustafa Kemal Atatürk Futsal Nedir ? Futbol Salona Girdi “Futsal” Oldu.
Sporcu Muayeneleri ve Sağlık Raporları Dr. Ali Demircan 14. Pratisyen Hekimlik Kongresi Ekim 2009.
KADIN VE AİLE SAĞLIĞI HİZMETLERİ
SPORDA BECERİ ÖĞRENİMİ
Fair Play – Hakem Antrenör İlişkileri
DERS:Fen ve Teknoloji KONU:Denetleyici ve Düzenleyici Sistem
HİPERTANSİYON VE DİKKAT EDİLMESİ GEREKENLER
OBEZİTE İLE MÜCADELE.
KANIN VÜCUTDA DOLAŞIMI KALBİN GÖREVLERİ
Vücudun iskelet kasları tarafından oluşturulan her türlü hareketi sonucu enerji harcamasıdır. FİZİKSEL AKTİVİTE.
Vücudumuz Bilmecesini Çözelim
E N D O K R İ N S İ S T E M İ ( HORMONLAR ) A.Ç.
Barbell. A ğ ırlık kaldırma esasına dayanan bir spor dalı. Demir veya tahta bir sapla birleştirilen yuvarlak veya yassı iki kütlenin meydana getirdi ğ.
Dr. Sema Yıldız Türk Diabet e Obezite Vakfı Özel Diabet Hastanesi
Türkiye’de sporun başlangıcı ve gelişimi
Teknik Kurulun Görevleri
DOPİNG.
TRİATLON SPORCULARININ DOPİNGİN KULLANIM NEDENLERİ İLE İLGİLİ GÖRÜŞLERİNİN FARKLI DEĞİŞKENLER IŞIĞINDA DEĞERLENDİRİLMESİ Cemal GÜNDOĞDU* Evrim ÇELEBİ**
ENERJİ.
BADMINTON FEDERASYONUNA ve FAALİYETLERİNE NEDEN SPONSOR OLMALISINIZ?
HAZIRLAYAN : OMID HATAMI
T.C MALATYA VALİLİĞİ GENÇLİK HİZMETLERİ VE SPOR İL MÜDÜRLÜĞÜ
1922 SALİHLİ GENÇLİK ve SPOR KULÜBÜ
HENTBOL.
BESYO.
DİNLENME VE TOPARLANMA
ANTRENMAN BİLGİSİ “Sürat ve Sürat Antrenmanı” Doç.Dr. Ertuğrul GELEN
DAVRANIŞ VE DAVRANIŞIN BİYOLOJİK TEMELLERİ
OLİMPİYATLAR.
Çocuk ve Spor Bahadır Özdilek.
TÜRK HALK OYUNLARINDA ANTRENMAN
Şişmanlık (Obezite) HALİL KARADERE.
BESİN KİRLİLİĞİ Sağlığınız için sağlıklı ve dengeli beslenmeniz gereklidir. Sağlıklı beslenmek için vücuda alınan besinlerin güvenilir olması gerekir.
FİZİKSEL ÇALIŞMA ORTAMI Programı Hazırlayan ve Sunan; Cansu SÖZTANACI
SAKARYA ÜNİVERSİTESİ SPOR BİLİMLERİ FAKÜLTESİ AD-SOYAD: GİZEM YENİLMEZ ÖDEV KONUSU: DOPİNG ve TÜRKİYE’DEKİ DOPİNG OLAYLARI.
SPOR YARALANMALARINDAN KORUNMA
BİYOGRAFİ NEDİR? Hikmet SIRMA.
TÜRKİYEDE VETERAN MASA TENİSİNİN GELİŞİMİ
Her sistemin kendine özgü görevleri olmasına karşın bu görevleri diğer sistemlerden bağımsız olarak gerçekleştiremez. Egzersizle yukarıdaki açıklamanın.
L-KARNİTİN ELİF KELOĞLU
SPORCU BESLENMESİ.
BÖLÜM-6: YAŞAM BOYU SPORDA AEROBİK EGZERSİZLER YAŞAM BOYU/HERKES İÇİN
SPORDA MARKALAŞMA
BİSİKLET SPORU NEDİR ? İki tekerlekli bisikletin gelişmesiyle oluşmuş bir spor dalıdır. Ülkemizde son yıllarda yaygınlaşmıştır. Her yaştan insan bu sporu.
Besin Destekleri 1996 yılında Amerika’ da genel nüfusun % 50’sinin, kolej sporcularının % 76’sının, vücut geliştirme sporu yapanların % 100’ünün besin.
Spor; birey yada grupların sağlık, eğlence veya gösteri amacı ile yaptıkları fiziksel ve / veya beyinsel aktivite gerektiren, bazı kurallar içinde uygulanan.
VÜCUT KOMPOZİSYONU NEDİR?
A.Ç. Vücudumuzun kontrol ve bütünlüğünü sağlayan yani,canlı vücudundaki yapılar arasında koordinasyonu sağlayan sistemler vardır. BU SİSTEMLER; 1. SİNİR.
YAŞAM BOYU SPOR – BEDEN EĞİTİMİ VE SPOR EĞİTİMİ.
BASKETBOL BASKETBOL TARİHİ BASKETBOL SAHASI ÖLÇÜLERİ
Sigara sağlığa zararları
ENERJİ. ENERJİ: Bir cismin iş yapabilme yeteneğine enerji denir. -Farklı enerji türleri vardır. - Nükleer enerji Rüzgar enerjisi Isı ve ışık enerjisi.
Triatlon Nedir? 1. Triatlon Atletizm spor dalları arasında gösterilen bir spor dalı olup üç yarışın birlikte yapıldığı spor anlamına gelmektedir. Triatlon.
Doping Dr. Yusuf Solmaz BALO.
Spor Faaliyetleri Dolayısıyla İşlenen Suçlar
SPOR AMAÇLI KURULMUŞ DERNEKLER
Basketbol Eyüp Yurtbay rekreasyon
Futbolda en çok karşımıza çıkan kurallar
ATLETİZM.
Sunum transkripti:

BEDEN EĞİTİMİ ÖDEVİ DOPİNG

DOPİNG NEDİR? Besinsel olmayan bir maddenin veya maddeler grubunun sporcunun fiziksel ve ruhsal verimini yapay olarak yükseltmek amacıyla bilerek ve isteyerek alınmasıdır. Ayrıca, sporcunun fiziksel ve ruhsal kondisyonunu doğru olmayan yoldan arttırmak gayesiyle, vücudundaki doğal maddelerin tıbbî uyarlanması da doping olarak kabul edilmektedir.

Doping sözcüğüne ilk defa 1889’da İngilizce sözlükte rastlanmıştır Doping sözcüğüne ilk defa 1889’da İngilizce sözlükte rastlanmıştır. Yarışmalarda ise sporcuların ilaç kullanmaları ile ilgili ilk yazılar 1865 yılında Amsterdam’da kanal yüzücülerinin doping yaptıkları suçlamasıyla başlamıştır.1886 yılında bir bisiklet yarışçısının yarışmada ölmesi ile tüm dünyanın dikkatini doping konusu üzerine çekmiştir.  DOPİNGİN TARİHÇESİ

Antrenmansız kişi kullanabileceği kapasitenin % 70’ini tüketir Antrenmansız kişi kullanabileceği kapasitenin % 70’ini tüketir. Bir atlet ise kapasitesinin % 90’ını kullanabilir. İşte normal şartlar altında kullanılamayan bu % 10 potansiyel enerjiye, organizmanın Otonom enerji birikimi denir. Bu da genelde bir ilaç alarak tamamlanma şeklinde uygulama bulmaktadır. 

Bu yolla, kaslara kazandırılan kuvvet ve bu kuvvetin yardımıyla yapılan çalışmalar, vücuda, sanki 5 tonluk kamyona 20 ton yük yüklenmiş gibi, kapasitesinin çok üstünde bir çalışma ve yüklenme getirir ki, bu durum çok tehlikelidir. Kısaca doping, yarışmayı kazanma uğruna, vücudu ve onun sağlığını, ilerde telafisi mümkün olmayan bir şekilde tahribata uğratma felaketidir. 

DOPİNGİN ZARARLARI İyi veya kötü huylu tümör oluşumu kalp krizi İyi veya kötü huylu tümör oluşumu Karaciğerde fonksiyon bozukluğu Kısırlık Hormonal denge altüst olur Çocuklarda büyümenin durmasına yol açar Aknelerde artış görülür Saç dökülmesi görülür Ses kalınlaşmasI görülür

DOPİNG KONTROLÜ NEDİR? Doping kontrolü, dürüst bir yarışma için sporcuların haklarını korumak ve ilaçsız amatör ve profesyonel sporun yaygınlığını sağlamaya yardımcı olmak için yapılmaktadır. Doping kontrolü; sporcuların seçimi, idrar numunelerinin toplanması, analizi ve sonuçların yorumlanması işlemlerini içermektedir.

KULLANIMI YASAK OLAN BAZI MADDELER UYARICI KAFEİN DİÜRETİK KAN DOPİNGİ

Uyarıcı Ne Demektir? Aktiviteyi arttıran ve yorgunluk hissini azaltan maddelere uyarıcı denir. Uyarıcılar Neden Yasaktır? Bu tip maddeler, sporcunun performansının artmasına neden olan psikolojik ve fiziksel uyarı sağlar. .

Uyarıcı kullanmanın zararlı yan etkileri neler olabilir Uyarıcı kullanmanın zararlı yan etkileri neler olabilir? Uyarıcıların,sinirlilik, kalp atışını hızlandırması, kan basıncını yükseltmesi, su kaybı ve dolaşım bozukluklarına neden olması gibi bazı yan etkileri bulunmaktadır.

DİÜRETİK NEDİR? Diüretikler, böbrek üzerinde etkili olan ve fazla miktarlarda suyun vücuttan atılmasına neden olan bir ilaç grubudur. Bunlar genellikle sporcular tarafından, belirli ağırlık sınıflarına girebilmek için (örneğin güreş,boks v.b) geçici ağırlık kaybı ile ilaçların vücuttan atılmalarını sağlayarak doping testlerinden kaçmak amacıyla kullanılmaktadır. Diüretikler vücuda nasıl zararlı olabilir? Diüretiklerin kullanımı, kas zayıflamasına, kramplara, kan basıncının düşmesine ve elektrolit dengesizliğiyle oluşan kalp düzensizliklerine neden olabilir. Diüretikler, sporcuların sıcaklığı tolere etme yeteneklerini etkileyebilirler.

Grafik, ülkelerin bizzat kendi doping organizasyonları tarafından toplanan numuneler esas alınarak en çok numune toplayan ilk 20 ülkeyi ve Türkiye'yi gösteriyor. 2012 yılında Türkiye'de toplam 520 numune alındı; bunlardan 24 tanesi, yani yüzde 4,6'sı pozitif çıktı.

Doping Kontrol Merkezi, 2004 yılında, Dünya Anti-Doping Ajansı'nın (WADA) istediği 1500 analiz sınırını aşarak, 12 aylık periyotta toplam 1598 sporcuyu kontrole aldı. 34 branşta yapılan kontrollerde, toplam 28 sporcunun doping yaptığı tespit edildi. 34 branşın sadece 9'unda dopingli sporcu çıktı. Türkiye'de doping kullanım oranı geçen yıllarda yüzde 2 ile 4 arasında seyrederken, Uluslararası Doping Kontrol Merkezi'nin hizmete girmesiyle 2004 yılında bu oran 1.98'e kadar geriledi.

Dopingli sporcu sayısında, vücut geliştirme branşı ilk sıralarda yer aldı. Yıl içinde 50 vücutçuyu kontrole alan merkez, bu sporculardan 10'unda yasaklı madde buldu. Futbolda 421, basketbolda ise 78 analiz yapılırken, her iki branşta da 4'er sporcunun doping kullandığı tespit edildi. Atletizm ve triatlonda 3'er sporcunun analizleri pozitif çıkarken, doping olaylarıyla spor gündeminde sürekli yer alan halterde, 170 analizden sadece 1'i pozitif çıktı.

SÜREYYA AYHAN 2009 yılında Uluslararası Atletizm Federasyonları Birliği tarafından doping kullandığı gerekçesi ile 4 yıl men cezası alan Ayhan, cezanın düşürülmesi için Uluslararası Spor Tahkim Mahkemesi'ne (CAS) başvurdu. Ancak CAS, Ayhan'ın cezasını 'ömür boyu men' olarak değiştirdi.

KEREM GÖNLÜM Milli basketbolcu Kerem Gönlüm, Efes Pilsen forması altında 2008-2009 sezonunda Fenerbahçe Ülker ile oynanan maçta doping yaptığı gerekçesiyle 1 yıl men cezası almıştı.

HASAN ŞAŞ Şu günlerde Galatasaray'da yardımcı antrenörlük yapan Hasan Şaş, 1999 yılında, sarı- kırmızılı formayı giyerken doping kullandığı gerekçesi ile 6 ay müsabakalardan men cezası almıştı. Dönemin kulüp doktoru Serhan Kurtulmuş'a da 1 hak hak mahrumiyeti cezası verilmişti

KAYNAKÇA www.Wikipedia.com www.frmtr.com www.dopinginzararları.com

MERYEM SÖYÜ 11/B 567