ULUSAL VE ULUSLARARASI RADYASYON KORUMASI KURULUŞLARI Cumhur YÜCEL – 112105031 RADYASYON GÜVENLİĞİ VE KORUNMA.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Kişisel Verilerin Korunması Hakkında Kanun Tasarısı Çalıştayı
Advertisements

Avrupa Birliği.
RADYASYONDAN KORUNMA HAVVA YILDIRIM
Nükleer Teknoloji ile ilgili yetkili kurumlar
NÜKLEER SANTRALLERİN LİSANSLANMASI İÇİN YASAL VE DÜZENLEYİCİ ÇERÇEVE
SATIN ALMA EĞİTİMİ “YAPIM İŞLERİ” MAYIS 2006 PROCUREMENT TRAINING WORKS MAY 2006.
Temel Radyasyon Güvenliği Standartları
İŞ KANUNUNDA ÜÇLÜ DANIŞMA KURULU VE EKONOMİK SOSYAL KONSEY AYŞE KÜÇÜK ZİYA AK MEHMET ÜSTBAŞ
AB HUKUKU DOÇ. DR. MUSTAFA ÇEKER.
“Radyasyondan Korunma Uzmanı”
RADYASYONDAN KORUNMA İBRAHİM EMRE ÇAKMAK.
T.C. ORMAN GENEL MÜDÜRLÜ Ğ Ü E Ğİ T İ M DA İ RES İ BAŞKANLI Ğ I “ULUSLARARASI VE BÖLGESEL KURULUŞLARLA İ L İ ŞK İ LER Eylül-Ekim 2010” Gülşen DURSUN Bilgisayar.
TÜRKİYE’NİN DEVLET YARDIMLARI ALANINDA AB MÜKTESEBATINA UYUMU İktisadi Kalkınma Vakfı 11 Aralık 2009 Avrupa Birliği Genel Sekreterliği.
© OECD A joint initiative of the OECD and the European Union, principally financed by the EU Mevcut İhtilaf Direktifleri: Tarih ve Başlıca Hükümler Peter.
ULUSLARARASI SAĞLIK KURULUŞLARI
AVRUPA BİRLİĞİ HUKUKUNUN KAYNAKLARI
İleri Muhasebe ve Denetim Düzenleme Programı
PPP ÜLKE RAPORU DANİMARKA
Kararsız çekirdekler enerji vererek kararlı hale geçerler. Parçacık veya elektromanyetik dalga olarak yayınlanan bu enerjiye RADYASYON denir. Kararsız.
Birleşmiş Milletler Birleşmiş Milletler 1945 yılında kurulmuştur.
Karayolu Güvenliği İçin Eğitim ve Diğer Bileşenlere Bakış Mayıs 2011 Prof. Dr. Mustafa Ilıcalı Bu yayın Avrupa Birliği’nin yardımıyla üretilmiştir. Bu.
T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük AVRUPA BİRLİĞİ VE TÜRKİYE
KİTLE İMHA SİLAHLARININ GELİŞİMİ & GELECEĞİN GÜVENLİK TEHDİTLERİ
T.C. İnkılap Tarihi ve Atatürkçülük II. DÜNYA SAVAŞI SONRASI DÜNYA
SATINALMA EĞİTİMİ MAL ALIMI MAYIS 2006 PROCUREMENT TRAINING SUPPLIES MAY 2006.
ULUSLARARASI SİVİL HAVACILIK KURULUŞLARI
RADYASYONDAN KORUNMA FIRAT BOZ.
Bilgi Güvenliği Hukuksal Süreçler
RADYASYONDAN KORUNMANIN AMACI VE TARİHÇESİ
Avrupa İş Etiği Ağı Türkiye Temsilciliği European Business Ethics Network Turkey (EBEN-TR)
ULUSLARARASI SAĞLIK KURULUŞLARI
Türkiye’de Hayat Boyu Öğrenmenin Geliştirilmesi Projesi Paul Weide Ekip Lideri.
AB Hukuku I.Hafta Tarihsel Süreç.
ULUSAL VE ULUSLARARASI RADYASYON KORUMASI KURULUŞLARI
ENTOG ve DEĞİŞİM PROGRAMLARI
Monitoring the deprivation of liberty procedure and conditions in Turkey: Prof. Dr. Şebnem Korur Fincancı İ.Ü. İstanbul Tıp Fakültesi Adli Tıp Anabilim.
 Zırhlanma  Mesafe  Zaman  Haklı neden gösterme; › Işımaya maruz kalan kişinin yararının zararına denkleştirilmesi  Optimize etmek; › Işıma alanı.
Kongre ve Fuar Organizasyonu (4.Hafta)
MİLLETLER CEMİYETİ (CEMİYET-İ AKVAM).
RADYASYONDAN KORUNMA VE UYGULAMA İLE İLGİLİ ULUSLARARASI KURULUŞLAR
Bilişim Suçlarıyla İlgili Mevzuat 3- BM Kararları.
Türkiye ve Nükleer Enerji
Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Türkiye Cumhuriyeti Verimlilik Genel Müdürlüğü Verimliliğin Felsefesi; Verimliliğin Dönüşüm Boyutu Dr. Mustafa Kemal.
(International Labour Organization) (Uluslararası Çalışma Örgütü) (World Health Organization) (Dünya Sağlık Örgütü) (United Nations Environment Programme)
Standardizasyon.
Coğrafya Performans Ödevi
Çocuk Hakları Konusunda Türkiye'de Yapılan Çalışmalar.
Tarıma verilen destek 90'lı yıllara kadar o zamanki Avrupa Ekonomik Topluluğu'nun yıllık bütçesinin %60'ı kadardır. Tarım desteği bugünkü Avrupa Birliği'nin.
1.Kanun, Tüzük ve Yönetmelikler 2. Lisans Yükümlülüğü 3. Lisans İşlemleri 4. Kullanma Ve Bulundurma Lisans İşlemleri 5. Başvuru Değerlendirilmesi 6. Radyasyondan.
1 Türkiye’de Yatırım Ortamının İyileştirilmesi Reform Programı.
RADYASYONDAN KORUNMA SİSTEMİ
ULUSLARARASI ÖRGÜTLER
Radyasyondan Korunmada Uluslararası Kriterlerin Oluşturulmasında Yetkin Kuruluşlar
IOSCO (International Organization of Securities Commissions)
GIDA GÜVENLİĞİ PROJESİ KOBİ EĞİTİM SEMİNERİ
IATA VE ICAO.
ULUSAL ve AB HİBE PROGRAMLARI AB KOORDİNASYON MERKEZİ
Prof. Dr. Hüner Şencan İstanbul Ticaret Üniversitesi
İlk hastanesi 1991 yılında kurulan Acıbadem Sağlık Grubu, bünyesinde bulunan 21 hastane ve 16 tıp merkezinde doktor, hemşire olmak üzere.
BİRLEŞMİŞ MİLLETLER
KALİTE GÜVENCE VE STANDARTLAR
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
1) Radyoaktif atık nedir 2) Radyoaktif atıkların sınıflandırılması 3) Radyoaktif atıkların toplanması ve depolanması 4) Radyoaktif atıkların yarılanma.
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
Nükleer Güvenlik ve Mevzuat
Sunum transkripti:

ULUSAL VE ULUSLARARASI RADYASYON KORUMASI KURULUŞLARI Cumhur YÜCEL – RADYASYON GÜVENLİĞİ VE KORUNMA

 Atom Enerjisi Komisyonu Genel Sekreterliği 1956 yılında Başbakanlık'a bağlı olarak Ankara'da kurulmuştur yılında Başbakan'a bağlı olarak Türkiye Atom Enerjisi Kurumu adı ile yeniden yapılanmıştır.  1956 yılında devlet bütçesine bir araştırma reaktörünün kurulması ve ilk masraflarını karşılamak amacı ile TL tahsisat konmuş ve İstanbul'da Küçükçekmece Gölü kenarında şimdiki arazi istimlak edilmiştir. TR-1 Reaktörü yılları arasında bu merkezde inşa edilmiş, ilk kez 6 Ocak 1962'de kritik olmuş ve 27 Mayıs 1962'de işletmeye açılmıştır.  1973 yılı itibarı ile 3550 radyasyon görevlisine kişisel dozimetre hizmeti verilmiştir. TAEK – Türkiye Atom Enerji Kurumu

TÜRKİYE ATOM ENERJİ KURUMUNA GÖRE; Radyoloji teknikerinin alacağı radyasyon miktarları; Aylık: 5 mSv Yıllık:50 mSv Ardışık 5 Yılın Ortalaması: 20 mSv El, Ayak veya Deri İçin Yıllık: 500 mSv Göz Merceği İçin Yıllık: 150 mSv’dir. Halkımızın alacağı radyasyon miktarı; Yıllık: 5 mSv Ardışık Beş Yılın Ortalaması: 1 mSv El, Ayak veya Deri İçin Yıllık: 50 mSv Göz Merceği İçin Yıllık: 15 mSv’ dir.

Uluslararası Radyolojik Korunma Komitesi ICRP (International Committee on Radiological Protection) 1928 yılında 2. Uluslararası Radyoloji Kongresinin ardından kurulmuştur. Radyasyon korunması ile ilgili temel kriterleri oluşturan bu kuruluş, resmi bir kuruluş olmayıp FAO,WHO, ILO,ICRU, OECD/NEA gibi bir çok uluslararası ve büyük ulusal kuruluşla işbirliği içinde bilimsel çalışmalarını sürdürmektedir. Bugün tüm dünyada uygulanan radyasyon korunması kriterleri ICRP tavsiyelerine dayanmaktadır. En Son Raporu: 1990 Recommendations of the International Commision on Radiological Protection, ICRP Publication 60. Bu raporun gözden geçirilmiş şekli 2005 yılı içinde yayınlanmak üzere son halini almıştır.

UNSCEAR (The United Nation Scientific Committeon the Effects of Atomic Radiation - Birleşmiş Milletler Atomik Radyasyonun Etkileri Bilimsel Komitesi) BM teşkilatının bir Komitesi olarak 1955 yılında kurulmuştur. Radyasyonun sağlık etkileri ile ilgili bilimsel ç alışmalar yapan uluslararası resmi bir kuruluş olup, molek ü ler biyoloji, radyoepidemiyoloji ve radyobiyoloji ü zerindeki araştırmaların uluslararası g ö r ü ş birliği ile değerlendirilmesi şeklinde ç alışır. En Son Raporları: UNSCEAR 2000 Report on Sources and Effects of Ionising Radiation to the General Assembly (Two Volumes, Viyana 2000). UNSCEAR 2001 Report on Hereditary Effects of Radiation to the General Assembly, UN, Viyana 2001 UNSCEAR - Birleşmiş Milletler Atomik Radyasyonun Etkileri Bilimsel Komitesi

IAEA (International Atomic Energy Agency) Birleşmiş Milletler b ü nyesinde faaliyet g ö steren bağımsız, uluslar arası bilim ve teknoloji temelli bir organizasyon olup 1957 yılında kurulmuştur. N ü kleer Bilim ve Teknolojinin barışçıl ama ç larla kullanılması ve planlanmasında ü ye ü lkelere destek sağlamaktadır. N ü kleer G ü venlik Standartlarını hazırlamaktadır. B ü nyesindeki denetim mekanizması ile ü lkelerin taahh ü tlerini yerine getirmesini kontrol etmektedir. N ü kleer G ü venlik Standartlarını ( Fundamentals, Requirements, Guides) hazırlamaktadır. En Son Dok ü manı: International Basic Safety Standard for Protection Against Ionising Radiation and for the Safety of Radiation source, Safety Series No: 115 Viyana, IAEA - Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı

EURATOM (European Atomic Energy Comminty): 1958 Roma Antlaşması ile Avrupa Topluluğu ç er ç evesinde n ü kleer g ü venlik ve radyasyondan korunma ile ilgili yasal zemini oluşturmak ü zere kurulmuştur. İş yerlerinde ve halkın radyasyondan korunması (Bölüm III), gelişen nükleer güç sektöründe nükleer fisil maddelerin temini (Bölüm VI), nükleer fisil maddelerin yetkilendirilmemiş askeri amaçlarla kullanımının engellenmesi için korunması (Bölüm VII), araştırma ve bilginin paylaşımı gibi genel unsurları içerir. EURATOM antlaşmasıyla kurulan AAET, radyasyondan korunma, nükleer fisil maddelerin temini ve nükleer korunma olmak üzere üç alanda bir uluslarlarüstü düzenleyici otorite niteliğindedir. Böylece, nükleer güç tesisi, radyoaktif atık işleme tesisi veya deposu gibi nükleer güç sektörünün dışında kalan hastaneler ve araştırma merkezleri gibi radyoaktif maddelerle çalışılan tüm alanlarda radyasyonla ışınlanmayı sınırlayıcı yaptırımlar getirmiştir. Avrupa Birliği genelinde bütün bu tesislerde radyasyona maruz kalmayı sınırlayıcı bu kurallara uyulması zorunlu kılınmıştır. Bu doğrultuda yayınlanan kararlar, tüzükler, direktifler ve tavsiyeler üye ülkeler tarafından ayrıntılandırılır ve uygulanır. EURATOM: Avrupa Atom Enerjisi Topluluğu

D İ NLED İĞİ N İ Z İ Ç İ N TE Ş EKKÜRLER Cumhur YÜCEL