SAĞLIK VE HALK SAĞLIĞINA GİRİŞ

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Proje Döngüsü ve Proje Yönetimi
Advertisements

Faaliyetin Süresi: 24 ay ( )
Eylem Planı Sonraki Adımlar
T. C. ANKARA VALİLİĞİ İL SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ Eğitim Şube Müdürlüğü www
ŞUBEMİZİN GÖREV VE SORUMLULUKLARI
SWOT Nedir ? Nasıl yapılır ?
Hayatboyu Öğrenme Programı Leonardo da Vinci Mesleki Eğitim Programı Leonardo da Vinci Genel Tanıtım.
E Y L E M 5. 1 Gençlerin ve Gençlik Politikalarından Sorumlu Olanların Toplantıları PROGRAMI.
TAYYAR KUZ Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürlüğü
6331 Sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu
ÜNİVERSİTELERDE İŞ MÜKEMMELLİĞİ MODELİ 2 MART 2003.
HAYAT BOYU ÖĞRENME (LLP) Leonardo da Vinci Mesleki Eğitim Programı
Kurum misyon ve vizyonunu, net bir biçimde paydaşlara odaklanmış bir strateji ve bunu destekleyen uygun politikalar, planlar, amaçlar, hedefler ve süreçler.
1 ÇEVRE ANALİZİ Ocak-2007 T.C. İÇİŞLERİ BAKANLIĞI STRATEJİ GELİŞTİRME BAŞKANLIĞI.
OHSAS YÖNETİM SİSTEMİ TANIMLAR
Toplum Sağlığını Geliştirme
2. Sağlık hizmetleri.
SAĞLIK.
GIDA MÜHENDİSLİĞİ NEDİR? GIDA MÜHENDİSLİĞİ, gıdaların üretiminden tüketimine (tarladan sofraya) kadar ki bütün süreçlerde mesleki bilgi ve deneyimleri.
BİLİMSEL POLİTİKALARA DESTEK (8. Öncelik). Amaçlar  AB politikalarının tanımı ve uygulanması  Aşağıdaki özelliklere sahip projelere bilimsel destek.
OTURUM 6 ARAŞTIRMA İZLEME VE DEĞERLENDİRME. AMAÇ VE ÖĞRENİM HEDEFLERİ Amaç: Katılımcıların TSM’ lerin sağlığın geliştirilmesi kapsamındaki müdahaleleri.
Çevre ve Temiz Üretim Enstitüsü
ELEKTRONİK ORTAMDA DENETİME GENEL BAKIŞ Prof. Dr
1. Sağlık ve Sağlık Düzeyini Etkileyen Faktörler
AMELİYATHANEDE RİSK YÖNETİMİ
HAVZA ÖLÇEĞİNDE STRATEJİK PLANLAMA VE KALKINMA ‘Kelkit Havzası Örneği’
Gençlik Sektöründe Yerelleşme ve Yeniden Yapılandırma
HALK SAĞLIĞINA GİRİŞ Dr. Ferit Koçoğlu.
Prof.Dr.Yavuz ÖZTÜRKLER.  Karadaki hayvanlarla ilgili kod…  Sudaki hayvanlarla  Veteriner hekim :Bulunduğu ülkede veteriner bilimi veya hekimliği pratiği.
Yaşlı Bakım ve Rehabilitasyonda Disiplinler Arası Yaklaşım
T. C. ÇEVRE VE ORMAN BAKANLIĞI ÇED VE PLANLAMA GENEL MÜDÜRLÜĞÜ Y
Hedef A.1. : Deprem Bilgi Altyapısının Geliştirilmesi; Deprem bilgi altyapısının geliştirilmesi, güçlendirilmesi, sürdürülebilirliğinin sağlanması bu altyapıyı.
Yedinci Bölüm İşletme YÖNETİMİNİN FONKSİYONLARI.
Çocuklara ve Gençlere Yönelik Sosyal Politikalar
TOPLUM SAĞLIĞINI GELİŞTİRME ÇALIŞMA GRUBU
Erken Eğitim Şeyda Altuntaş
EĞİTİM ORTAMLARINDA ŞİDDETİN ÖNLENMESİ VE AZALTILMASI
TTB-UDEK “İnsangücü Planlaması” Çalışma Grubu Raporu XII. Tıpta Uzmanlık Eğitimi Kurultayı 1-3 Aralık 2006 / İzmir.
ÖZEL EĞİTİM VE REHBERLİK HİZMETLERİ GENEL MÜDÜRLÜĞÜ
OKUL SAĞLIĞI Dr. Hikmet PEKCAN Sağlık Slaytları
İŞ GÜVENLİĞİ UYGULAMALARINDA YÖNETİM SİSTEMLERİNİN ENTEGRASYONU
PSİKOLOJİK DANIŞMA VE REHBERLİK BÖLÜMÜ
Türkiye de Bir İlk “OKULUM DESTEKLENİYOR HAYALİM GERÇEKLEŞİYOR” OKUL GELİŞİM PROGRAMI Nisan 2010 Uygulama Toplantısı Mustafa YÜRÜK OGP Koordinatörü.
ISO ÇEVRE YÖNETİM SİSTEMİ TEMEL EĞİTİMİ
YAŞAM BOYU SAĞLIK.
ISO 9001:2015 KALİTE YÖNETİM SİSTEMİ ŞARTLAR
ÇEVRE YÖNETİMİ GENEL GENEL MÜDÜRLÜĞÜ EKİM TAMAMLANAN PROJELER NoProjenin AdıBütçesiSüresiAçıklama 1 Türkiye’de Hayvansal Atıkların Biyogaz Yolu.
T. C. DENİZLİ İL MİLLİ EĞİTİM MÜDÜRLÜĞÜ İşyeri Sağlığı ve Güvenliği İlçe Milli Eğitim Müdürleri Bilgilendirme/Değerlendirme Toplantısı 20/10/2015 DENİZLİ.
Yrd. Doç. Dr. Özdem Nurluöz
Yakın Doğu Üniversitesi Tıp Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı
Halk Sağlığı (Erken Ölüm ve Hastalıkları Önleme) Prof. Dr. Zeynep ŞİMŞEK (Harran Üniversitesi Tıp. Fakültesi Halk Sağlığı Anabilim Dalı Başkanı Tarımda.
AFETLER ve AFET YÖNETİMİ (SAU-026) Ulusal Deprem Stratejisi Eylem Planı (UDSEP ) Prof. Dr. Levent Gülen Ofis: M-1 No:1303.
1. Uyuşturucuyla mücadele kapsamında eğitim
Toplam Kalite Yönetimi
GENEL ÖNERİLER. ŞİDDETİN ÖNLENMESİNDE NE TÜR PROGRAMLAR/ MÜDAHALELER ETKİLİ? BİREYSEL DÜZEYDE MÜDAHALELER: Bu kategorideki programlardan/müdahalelerden.
Özürlü Öğrenci Birimleri Engelsiz Üniversite Birimleri 17.MAYIS.2010 Prof. Dr. Bülbin Sucuoğlu
 Bir projeyi yönetmek üzere görevlendirilen ve projeyi, mümkün olan en yüksek üretkenlik, en düşük belirsizlik ve risk ile yürütmekten sorumlu kişidir.
Bekir Sami NALBANTOĞLU
TOPLUMSAL CİNSİYET EŞİTLİĞİ Hazırlayan = Büşra Kocaman
Türkiye’de Afet Yönetim Sistemi
Afetlerde Sağlık Hizmetleri ve Yönetimi Açısından Sendai Çerçeve Eylem Planının ( ) Getirdikleri Arş. Gör. Hüseyin KOÇAK ÇOMÜ Sağlık Yüksekokulu.
Beslenme Durumunun Saptanması GİRİŞ
YETERSİZLİĞİ OLAN BİREYLERE İLİŞKİN ULUSLARARASI YASAL DÜZENLEMELER
HALK SAĞLIĞI VE SAĞLIĞIN GELİŞTİRİLMESİ
İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ EĞİTİMİ EnSaTurk Mühendislik.
AİLE HEKİMLİĞİNİN TANIMI VE TEMEL ÖZELLİKLERİ. AMAÇ Bu oturum sonunda katılımcıların; Aile Hekimi ve Aile Hekimliğinin tanımını yaparak bugünkü durumunu.
İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ
ISO
İş Sağlığı ve Güvenliğinin Temel Prensipleri
TEHLİKE ve RİSK LABORATUVAR ÇALIŞANLARI İÇİN BİYOLOJİK TEHLİKELERE KARŞI TEMEL BİYOGÜVENLİK KURALLARI Keep Lab Safety Keep You Healthy ( TR01-KA )
Sunum transkripti:

SAĞLIK VE HALK SAĞLIĞINA GİRİŞ Prof. Dr. Necla TUGAY AYTEKİN

İYİ HEKİM OLMA YOLUNDAKİ MACERANIZIN ZEVKLİ VE BAŞARILI GEÇMESİ DİLEĞİYLE …

SAĞLIĞIN TANIMI Sağlık yalnızca hastalık ve sakatlıkların olmayışı değil, aynı zamanda bedensel, ruhsal ve sosyal olarak tam bir iyilik halidir.

Sizce sağlık hizmeti nedir?

SAĞLIK HİZMETİ Sağlık hizmeti hiçbir ön koşul olmadan - Herkesi kapsamalıdır - Her yerde bulunabilmelidir - Her zaman ulaşılabilmelidir.

SAĞLIĞA ETKİ YAPAN NEDENLER Biyolojik, fiziksel ve sosyoekonomik çevre nedenleri Kalıtsal nedenler Yaşam biçimi

SAĞLIKTA KISIR DÖNGÜ Üretim düşüklüğü Gelir azlığı Yoksulluk Beslenme bozukluğu, eğitim – öğretim yetersizliği, olumsuz çevre Hastalıkların sıklaşması Çalışma gücünün azalması

HALK SAĞLIĞI NEDİR? Halk sağlığının görevi; toplumun ve insanların sağlıklı olabilmesi için gerekli koşulları sağlamaktır.

HALK SAĞLIĞI Halk sağlığı bu görevini, hastalık ve sakatlanma riski altındaki toplumların ve insanların ( halkların ) fiziksel, mental ve çevresel sorunlarına yönelen organize, disiplinler arası çabalarla gerçekleştirir.

HALK SAĞLIĞI Bu görev sağlığı geliştirme ve hastalıkları önleme teknolojileri ve yaşam kalitesini gerçekleştirmek ve arttırmak için yapılandırılmış girişimlerle sağlanır.

SAĞLIĞI GELİŞTİRME VE HASTALIKLARI ÖNLEME TEKNOLOJİLERİ Sağlık sorunu ve önceliklerinin belirlenmesi için, risk altındaki toplum ve insanların sağlığının saptanma ve izlenmesi Saptanmış yerel ve ulusal sağlık sorunları ve önceliklerinin çözülmesine yönelik, yerel ve hükümet liderleriyle birlikte, toplum politikalarının oluşturulması Toplumların sağlığının geliştirilmesi ve hastalıkların önlenmesi hizmetlerini de içeren uygun ve maliyet – etkin bakıma ulaşmasının sağlanması ve hizmetin etkinliğinin değerlendirilmesi.

10 ANA HALK SAĞLIĞI HİZMETİ Toplum sağlık sorunlarını tanımak için sağlık durumunun izlenmesi Toplumdaki sağlık sorunları ve tehlikelerinin tanınması ve araştırılması İnsanların sağlık konularında bilgilendirilmesi, eğitilmesi ve güçlendirilmesi Sağlık sorunlarının tanınması ve çözülmesi için toplum işbirliğinin harekete geçirilmesi Kişi ve toplumun sağlık çabalarını desteklemek için politika ve planların geliştirilmesi

10 ANA HALK SAĞLIĞI HİZMETİ Sağlığı koruyan ve güvenliği sağlayan yasaların uygulanması Gereksinimi olan kişilerin sağlık hizmetine yönlendirilmesi ve sağlık hizmeti alamayanlar için ( yoksa ) bu hizmetin sağlanması Uzman halk sağlığı ve kişisel sağlık bakımı işgücü sağlanması Kişi ve toplum temelli sağlık hizmetlerinin etkinlik, ulaşılabilirlik ve kalitesinin değerlendirilmesi Sağlık sorunlarına yeni çözümler ve öngörüler getirmek için araştırma yapılması