KIRŞEHİR DULKADİRLİ İNLİMURAT YER ALTI ŞEHRİ PROJESİ R

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
TEKİRDAĞ & YALOVA SEMA ATİLA.
Advertisements

GEBZE ÇOBAN MUSTAFA PAŞA KÜLLİYESİ (1523)
Çinde Şanghi eyaletindeki Chian şehrinin 120 km
SLAYTI MUTLAKA SESLİ İZLEYİNİZ…
Santa Fe, New Mexico. 130 yıllık bir muamma yılda yaklaşık ziyaretçiyi hayretler içinde bırakıyor. Söz konusu mekan: Loretto kilisesi.
TURİZM DEĞERLERİMİZ.
YÖRESEL MİMARİ ÖZELLİKLERE UYGUN TİP KONUT PROJESİ EDİRNE EVLERİ
AVRUPA MİMARİSİ İL GESU KİLİSESİ AUGSBOURG BELEDİYE BİNASI
BALLICA MAĞARASI HAZIRLAYAN: OZAN DORUK YAVUZ.
ÜLKEMİZİN KÜLTÜREL ZENGİNLİKLERİ
TARİH ÖNCESİ DEVİRLER Hazırlayan BARIŞ KIRCALI ÖZEL MERVE KOLEJİ.
Balkanlar Balkanlar güneyde Akdeniz,kuzeyinde Tuna, Sava ve Kupa nehirleri, doğusunda Karadeniz, güneydoğusunda Ege ve Marmara Denizi ve güneybatısında.
İnsuyu Mağarası İnsuyu Mağarası. İnsuyu Mağarası İnsuyu mağarası. Burdur il merkezine göre güneydoğuda 10 km uzaklıkta bulunmaktadır. Mandıra Köyü sınırları.
Medeniyetlerin kesişim noktası
ROMANESK ÇAĞ MİMARLIĞI (ROMANESQUE)
KAPADOKYA.
Kapadokya
Algürppsx En büyük Bizans kilisesidir. Eski kaynaklara göre, burada bulunan Roma döneminden kalma Artemis, Afrodit ve Apollon mabetlerinin kalıntılarından.
Ders 3 10 Ekim 2006 Doç. Dr. Billur Tekkök GSF F102
Yambol.
Tempietto Kilisesi, Roma
SLAYTI MUTLAKA SESLİ İZLEYİNİZ… İYİ SEYİRLER…
NEVŞEHİR COĞRAFYASI HAZIRLAYANLAR BAHAR KİRŞAN
YERYÜZÜNDE YAŞAM.
Diyarbakır Kalesine öğrencilerimi götüremediğim için öğrencilerime Diyarbakır Kalesini sınıfta slayt şeklinde anlatırım. Öncelikle Diyarbakır Kalesi hakkında.
Çinde Şanghi eyaletindeki Chian şehrinin 120 km. doğusunda bulunan yaya yolu dünyanın en tehlikeli yoludur.. Huaşan beş kutsal dağdan biri ve en sevilen.
OSMANİYE.
5.SINIF SOSYAL BİLGİLER BÖLGEMİZİ TANIYALIM “AKDENİZ BÖLGESİ”
GEÇ GOTİK MİMARLIK ( ) İSPANYA/PORTEKİZ.
Osmanlı Devleti’nin Balkanlardaki Mimari Eserleri.
ALACAHÖYÜK.
HATTUŞA.
“KORDİNATLAR DÜNYASI”
GOTİK DÖNEMDE MEKAN M.S. 5. yy da Roma İmparatorluğu artık zayıflamış ve yönetim gücünü kaybetmeye başlamıştı. İmparatorluğun çöküş yıllarında iç bölünmeler.
HİTİTLER.
GÜZEL TÜRKİYE’M KONU:BOLU.
BİZANS MİMARLIĞI.
ÜLKEMİZİN TARİHİ ESERLERİ
Ülkemizin Güzel Yerleri
TOKAT Tokat,uygarlıkların merkezi olan Anadolu' da, zengin doğal kaynakları, jeostratejik konumu nedeni ile, beyliklerin, devletlerin ve imparatorlukların.
Turizm Nedir ? Başka yerleri görmek, tanımak, eğlenmek, dinlenmek ve alıveriş yapmak için yapılan gezilerdir. Bu gezilere katılanlara turist denir. Turizm;
ÇORUM Çorum, doğudan Amasya, batıdan Çankırı, güneyden Yozgat, güneybatıdan Kırıkkale, kuzeyden Sinop, kuzeydoğudan Samsun, kuzeybatıdan Kastamonu illeri.
TRE311 Ders 2 Anadolu Bronz Çağı ve Sonrası Kültürleri ve Mitler Doç. Dr. Billur Tekkök.
Ülkemizdeki Doğal ve Tarihi Güzellikler
ATATÜRK EĞİTİM FAKÜLTESİ SOSYAL BİLGİLER ÖĞRETMENLİĞİ
SLAYTI MUTLAKA SESLİ İZLEYİNİZ… İYİ SEYİRLER…
ADIM ADIM TÜRKİYE GÜZEL TÜRKİYE’M-2.
BÜYÜKHAN TARİHİ(KURULUŞU).
5 ülke.
Dünyanın En Zengin 15 Ülkesi
MERSİN.
Uygurlar.
Süleymaniye Camii.
TARİH ÖNCESİ DEVİRLER TA®İH NOTLA®I.
MARDİN COĞRAFYASI BÖLGESİ: G.DOĞU ANADOLU NÜFUSU : YÜZ ÖLÇÜMÜ: 8891 KM KARE İLÇE SAYISI : 9 İLÇE İLÇELERİ : KIZILTEPE,NUSAYBİN,DERİK,MAZIDAĞI,MİDYAT,S.
Anadolu ve Mezopotamya
ESK İ MISIR SANATI KONU: KRALLAR VAD İ S İ (VALLEY OF THE K İ NGS)
LOGO Öğrenciler: Beyzanur Akdağ Songül Pulat Nazlı Doğan ADIYAMAN Danışman Öğretmen Haşim Taş.
Sosyal Bilgiler Dersi 2. Ünite ADIM ADIM TÜRKİYE
TARİH ÖNCESİ DEVİRLER Hazırlayan BARIŞ KIRCALI ÖZEL MERVE KOLEJİ.
KLASİK YUNAN MİMARLIĞI
Öğr. Gör. Şebnem Kurtuluş Kıvanç
Batı Karadeniz-3.
KONYA SIRÇALI MEDRESE Konya Sırçalı Medrese ismini çini süslemelerinden almaktadır. Medrese II. Alaeddin Keykubad tarafından 1242 yılında inşa ettirilmiştir.
TALATPAŞA ORTAOKULU ONARIM ÇALIŞMALARI
Efes. İlk çağlarda,Batı Anadoolu’nun en önemli şehirlerinden birisidir. Efesos, Ege Bölgesi kıyılarının hemen orta kısmında, Küçük Menderes (Kaystros)
MAĞARADAN BÜYÜK ŞEHRE İNSANIN SERÜVENİ. TARİH’İN TANIMI:Toplumların geçmişteki yaşayışlarını, oluşturdukları kültür ve uygarlığı, yer ve zaman göstererek,
ARDAHAN ili ve özellikleri Zeliha IŞIK
-Çocuklar içinizde beni tanıyan var mı? -Ben Neşet ERTAŞ bu gün öğrenecek olduğunuz güzel şehirlerimizden KIRŞEHİR’de doğdum büyüdüm. -Şimdi hep birlikte.
BU SUNUMDA EMEĞİ GEÇEN ARKADAŞLARA TEŞEKKÜR EDERİZ.
Sunum transkripti:

KIRŞEHİR DULKADİRLİ İNLİMURAT YER ALTI ŞEHRİ PROJESİ R KIRŞEHİR DULKADİRLİ İNLİMURAT YER ALTI ŞEHRİ PROJESİ R. Seyfi YURDAKUL Proje Sahibi

DULKADİRLİ İNLİMURAT YERALTI ŞEHRİ           Yazılı tarih öncesi Tunç çağının en görkemli ölümsüz eserlerinden biri de Dulkadirli Yeraltı Şehridir. 1931’de Lous Delaperte’nin Kırşehir Dulkadirli Hashöyük’te 1943’te Halit Çamlıbel’in  Kırşehir’in değişik yörelerinde yaptıkları çalışmalar ile Helmut D. Bossev’in yaptığı kazılar sonucu elde edilen tarihi eserler bu bölgenin M.Ö. 332 M.S. 18 yıllarında yaşayan Kapadokya (Güzel Atlar Ülkesi) Krallığı ile M.Ö. 1650 – 1200 yıllarında yaşamış Hitit İmparatorluğu uygarlık alanında kaldığı anlaşılmıştır.           Dulkadirli Yeraltı Şehri, basit sıradan bir mağara olmayıp, iç ve dış mimarisi insan emeği ile özene bezene yapılmış, planlı ve geometrik çizimlerle gerçekleştirilmiş eşine rastlanmayan şaheser, tarihi bir kültür merkezidir.           Dulkadirli Yer altı Şehrinin, Hitit İmparatorluğu ile Kapadokya Krallığının Eyalet Başkentliği yaptığı, Hıristiyanlığın yasaklı döneminde sığınma, savunma, barınma, korunma yeri olarak kullanıldığı Arkeologlarca tespit edilmiştir.           Dulkadirli yer altı Şehri Kırşehir merkeze 47 km, Avanos’a 120 km, Ürgüp’e 140 km, Ankara’ya 167 km, uzaklıkta bulunmaktadır.           Kapadokya Bölgesindeki Yer altı Şehirlerinin en önemlisine sahip bulunmaktadır. Buradaki yeraltı şehri, bir yeraltı şehirleri sitesi halinde geniş bir bölgeye yayılmıştır. Bu yeraltı kentinin henüz 2 katına temizlik çalışmaları nedeniyle ulaşılmıştır.           Kasabamız, 3 km doğusunda Dulkadirli Yarımkale yerüstü Şehri, 6 km güneyinde ilk resmi kilisesi olan üçayak kilisesi, 5 km kuzeydoğusunda Kilise Fakılısı’nın tarihi Roma şehir kalıntıları ile aynı bölgede bulunmaktadır.           Batıdan 24 m. uzunluğunda bir koridor kapısı ile 45x32x26 m. ebadındaki dikdörtgen prizması şeklinde, üstü açık kaya oyma bir avluya girilir. Avlunun batısında 4, kuzeyinde 10, doğusunda 4 üst ana pencere ile kuzeyde 4 alt kat pencere vardır. Bu pencerelerden içeriye girildiğinde bir koridorla buluşulur. Bu ana koridora açılan özel bölmeli odalar mevcuttur. Odaların dizaynı geometrik şekillerle bugünkü mimar ve mühendislerin akıllarına durgunluk verecek güzelliktedir.         Yine ana koridorun kuzeyindeki alt kata inilen merdivenden sonra ortaya çıkan büyük salonun mevcut 4 kapısından üçünün iç avluya açıldığı, bir kapının da doğuya 130 m. uzaklıktaki diğer yeraltı şehirlerine uzandığı, böylece burasının yeraltı şehirleri sitesi olduğu tahmin edilmektedir.

YER ALTI ŞEHRİNİN TEMİZLENMESİ ESNASINDA ELE GEÇEN BULUNTULAR