PANEL KONUSU: TÜRKİYE’DE AÇIK VE UZAKTAN EĞİTİM TEMEL POLİTİKASI Modelleri – Kurumları – Mevzuatı KATILIMCILAR Prof. Dr. Üstün ÖZEN-Atatürk Üniversitesi.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
ORTAK ÇALIŞMA GRUBU Başkan, Galip Akhan, İzmir Katip Çelebi Üniversitesi Rektörü İlyas Çapoğlu, Erzincan Üniversitesi Rektörü Osman Genç, Dumlupınar Üniversitesi.
Advertisements

BİTLİS EREN ÜNİVERSİTESİ
UZAKTAN EĞİTİM.
Konu Başlıkları Mevcut Duruma Bakış Karmaşaya Bir Çözüm?
SAKARYA ÜNİVERSİTESİ’NDE
1/8 Bologna Sürecinde Yönetişim Kırklareli Üniversitesi 3 Ekim 2012 Yrd.Doç.Dr. Mustafa Turan
Stratejik Yönetim süreçlerinin Üniversitelerin hizmet kalitesine olan katkıları Stratejik Yönetim süreçlerinin Üniversitelerin hizmet kalitesine olan katkıları.
Açık ve Uzaktan Öğretim Modelleri
Dünyada Açık ve Uzaktan Eğitimin Durumu
Yüz Yüze Eğitimin Dezavantajlarına Açık ve Uzaktan Eğitimin Katkısı
Örgün Eğitimde Verimliliğin Uzaktan Eğitim İle Artırılması
Mustafa Kemal Üniversitesi
(OFMAE) Fizik Eğitimi Anabilim Dalı
Mersin Üniversitesi Mimarlık Fakültesi Endüstri Ürünleri Tasarımı Bölümü Stratejik Planı.
Dış İlişkiler ve AB Koordinasyon Birimi Kırıkkale Üniversitesi.
A.Ekrem ÖZKUL Kürşat ÇAĞILTAY
NÜKLEER TIP TRAKYA BÖLGE TOPLANTILARI-6
Öğrenme Kazanımları ve İlişki Haritaları Öğrenme Kazanımları ve İlişki Haritaları Mustafa Turan 13 Mayıs 2014 Abant İzzet Baysal Üniversitesi.
MUĞLA SITKI KOÇMAN ÜNİVERSİTESİ
SABİS 2014 YILI DEĞERLENDİRMESİ 2015 YILI HEDEFLERİ
Yükseköğretimde Çevrim-içi Öğrenme: Sistemde Yaşanan Sorunlar ve Bu Sorunları Çözmeye Yönelik Öneriler Fatma Kübra ÇELEN Aygül ÇELİK Doç. Dr. Süleyman.
İstanbul Tıp Fakültesi Tıp Eğitimi Araştırma ve Uygulama Merkezi Etkinlikleri   Darendeliler.
e-Sertifika Programları
HACETTEPE ÜNİVERSİTESİ İLKÖĞRETİM BÖLÜMÜ TOPLULUĞU
Akademik Personel Sayıları 2. Akademik Personel Durumu 2.STRATEJİK PLANLAMA SÜRECİ 2.1. Durum Analizi eğitim-öğretim yılında açılan Bilgisayar.
ENGELSİZ ODTÜ BİRİMİ (EOB) EOB’nin Kuruluşu 2006 yılında onaylanan ve 2010 yılında revize edilen “Yüksek Öğretim Kurumları Özürlüler Danışma.
İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ AÇIK VE UZAKTAN EĞİTİM FAKÜLTESİ KPI ANALİZİ – ŞUBAT 2015 KALITE GELIŞTIRME AR-GE ŞUBESI.
2. GRUP Prof. Dr. Selma ÇİVİ Prof. Dr. Dilek GÜLDAL Doç. Dr. Yeşim UNCU Yrd. Doç. Dr. Nazlı ŞENSOY Yrd. Doç. Dr. Muharrem.
Süleyman Demirel Üniversitesi 5. MYO Müdürleri Toplantısı Prof.Dr. Metin Lütfi BAYDAR Rektör.
Koordinatörler Toplantısı - 14 Mayıs 2009 Hayatboyu Öğrenme Programı-Erasmus Desteklenen Faaliyetler: Yoğun Programlar (IP) ve Diğer Proje Faaliyetleri.
MDK ALT YAPI KIYASLAMA ÇALIŞMA GRUBU
Mevcut Eğitim Sisteminden Geleceğin Eğitimine. Grup Katılımcıları Prof.Dr. Mahmut Ak İstanbul Üniversitesi Prof.Dr. Alper Cihan İstanbul Üniversitesi.
BİLGİLENDİRME TOPLANTISI DEU-ADEK Yürütme Kurulu Üyesi
Doç. Dr. F. Kemal Sönmez Dr. Halit Apaydın Dr. Orgun Deveci
Türkiye’de Açık ve Uzaktan Öğretim Temel Politikası (Çalıştay Raporu) Prof. Dr. Üstün Özen Atatürk Üniversitesi, Açıköğretim Fakültesi Dekanı.
Uzaktan Eğitim Çalışmaları ve Başlanan e-Eğitim Projesinin İçeriği
Hacettepe Üniversitesi Engelliler Araştırma ve Uygulama Merkezi
Sakarya Üniversitesi Eğitim Bilgi Sistemi Toplantısı, 29 Nisan 2011, SAU Kültür ve Kongre Merkezi Öğretim ve Ölçme Değerlendirme Yöntemi Neden Belirlenmeli.
SUNUM İÇERİĞİ Giriş Süreç Ölçeğinde Analiz Şube Ölçeğinde Analiz .
KIRGIZİSTAN-TÜRKİYE MANAS ÜNİVERSİTESİ PROF. DR. SEBAHATTİN BALCI KIRGIZİSTAN-TÜRKİYE MANAS ÜNİVERSİTESİ REKTÖRÜ (28 – 29 Mart 2013, İstanbul, Türkiye)
Hacettepe Üniversitesi Eğitim Fakültesi Şubat, 2012
Çukurova Üniversitesi Uzaktan Eğitim Sistemi
SUNUM İÇERİĞİ Giriş Süreç Ölçeğinde Analiz Şube Ölçeğinde Analiz .
ÜNİVERSİTE REFORMLARI
Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Adli Tıp Anabilim Dalı Stratejik Plan Formatı
KOBİ’LERE YÖNELİK TEMEL İŞ SAĞLIĞI VE GÜVENLİĞİ EĞİTİMİ İÇİN
İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ AÇIK VE UZAKTAN EĞİTİM FAKÜLTESİ KPI ANALİZİ – HAZIRAN 2014 KALITE GELIŞTIRME.
ADEK Bişkek TEMEL GÖREVLER  Kalite Yönetim Sistemi standartlarına göre kalite sistemini kurmak, uygulamak ve devamını sağlamak için tüm faaliyetleri.
İstanbul Tıp Fakültesi Tıp Eğitimi Anabilim Dalı 16 Mart 2006 “İstanbul Tıp Fakültesi’nde Eğitim Merkezi’nden Anabilim Dalına”
İSTANBUL ÜNİVERSİTESİ AÇIK VE UZAKTAN EĞİTİM FAKÜLTESİ KPI ANALİZİ – TEMMUZ 2015 KALITE GELIŞTIRME SÜRECİ.
Atatürk Üniversitesi Uzaktan Eğitim Araştırma ve Uygulama Merkezi Atatürk Üniversitesi Uzaktan Eğitim Araştırma ve Uygulama Merkezi.
İÜ AUZEF VİZYON VE STRATEJİ ÇALIŞTAYI Melih Arat ve Hakan Turgut
Çevre ve Doğa Bilimleri Uygulama Araştırma Merkezi Bülteni Ekim-Kasım-Aralık 2015.
ADIYAMAN ÜNİVERSİTESİ
05 Kasım 2010, Muş BOLOGNA SÜRECİ ve MUŞ ALPARSLAN ÜNİVERSİTESİ DENEYİMİ.
Gazi Üniversitesi Gazi Üniversitesi Teknoloji Fakültesi Endüstriyel Tasarım Mühendisliği Bölümü Tanışma ve Tanıtım Toplantısı
Kitlesel Açık Çevrimiçi Dersler SİNAN BERTAŞ
Acil Yardım ve Afet Yöneticileri Derneği
TRAKYA ÜNİVERSİTESİ STRATEJİK PLANI (3. PLAN DÖNEMİ)
MİMARLIK FAKÜLTESİNE HOŞGELDİNİZ
MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİNE HOŞGELDİNİZ
MİMARLIK FAKÜLTESİNE HOŞGELDİNİZ
MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİNE HOŞGELDİNİZ
Sosyal Bilimler Enstitüsü Eylül- 2017
Yükseköğretim Kurulu Kalite Çalışmaları
Tıp Eğitimi İstanbul Tıp Fakültesi’ndeki 7 yıllık gözlem
İSTANBUL GEDİK ÜNİVERSİTESİ KALİTE ÇALIŞMA SÜREÇLERİ
İSTANBUL GEDİK ÜNİVERSİTESİ KALİTE ÇALIŞMA SÜREÇLERİ
Üst Düzey Zihinsel Beceriler
İŞLETME FAKÜLTESİ İŞLETME BÖLÜMÜ TANITIMI
Sunum transkripti:

PANEL KONUSU: TÜRKİYE’DE AÇIK VE UZAKTAN EĞİTİM TEMEL POLİTİKASI Modelleri – Kurumları – Mevzuatı KATILIMCILAR Prof. Dr. Üstün ÖZEN-Atatürk Üniversitesi Prof. Dr. Halis Yunus ERSÖZ -İstanbul Üniversitesi Prof. Dr. Seyhun DOĞAN-İstanbul Üniversitesi Doç. Dr. Fatih GÜRSUL-İstanbul Üniversitesi Doç. Dr. Kasım KURT-Mersin Üniversitesi Doç. Dr. Temel GÜRDAL- Sakarya Üniversitesi Yrd. Doç. Dr. Ekrem DEMİR-İstanbul Üniversitesi Yrd. Doç. Dr. Ersin ASLAN- Celal BAYAR Üniversitesi Yrd. Doç. Dr. M. Fatih BARIŞ –Namık Kemal Üniversitesi Yrd. Doç. Dr. Mehmet Nasih TAĞ-Mersin Üniversitesi Yrd. Doç. Dr. Metin ERTÜRKLER –İnönü Üniversitesi Yrd. Doç. Dr. Polat ŞENDURUR- 19 Mayıs Üniversitesi Okt. İsmail GÜLCÜ-İstanbul Üniversitesi Okt. Melih AKDENİZ-Celal Bayar Üniversitesi DPB Daire Başkanı Ekrem KURU Fak. Sek. Harun ALTUNTAŞ-İstanbul Üniversitesi Gen. Sek. Yrd. Mithat KARAASLAN-Kahramanmaraş S.İ. Üniversitesi Uzman Özlem Köse- Maliye Bakanlığı

Açık ve Uzaktan Öğretim Modelleri www.atauni.edu.tr

Sunum 1 2 3 4 Açık ve Uzaktan Öğretim İhtiyacı Model Seçmede Etkili Olan Faktörler 2 Temel Açık ve Uzaktan Öğretim Modelleri 3 Sonuç 4

Açık ve Uzaktan Öğretim İhtiyacı Eğitimi daha yaygın hale getirme- Zaman ve mekan sınırlarının kaldırılması Öğrenim maliyetlerinin azaltılması Büyük ölçekli üniversitelerde derslerin bir kısmının uzaktan eğitimle verilmesi Açık ve Uzaktan Öğretimin İhtiyacı Neden Ortaya Çıkmıştır? Herkese öğrenci olma fırsatı sunma Uzmanların bilgisinden yararlanma olanağı Engellilere eğitim imkanı Yaşam boyu öğrenim imkanı 1/10

Model seçmede etkili olan faktörler Eğitim modeli ne olursa olsun, süreç içinde mutlaka yer almak zorunda olan 3 temel parametre vardır: a) Bilginin hedef kitleye (öğrencilere) öğretim elemanı tarafından ulaştırılması (dersin sunumu), b) Hedef kitle içindeki bireylerin olası sorularının öğretim elemanı tarafından bir şekilde cevaplandırılması (interaktif eğitim - sorgulama), c) Öğrencilerin ne kadar öğrendiklerinin ölçülmesi (ölçme ve değerlendirme). 2/10

Sonuç İhtiyaçlara göre model çeşitliliği sağlanmalıdır. Kurum özellikleri, Öğrenci sayısı, Öğrenci özellikleri, Dersin yapısı Kurumsal modeller ülke koşulları ve ihtiyaçları doğrultusunda kendiliğinden oluşmuştur. Kurumsal modellerde yapılacak düzenlemelerde mevcut yapının göz önünde bulundurulması Uzaktan öğretim ve Açık öğretim farklı kurumsal modeller üzerinden işleyebilir.

Açık ve Uzaktan Öğretim Kurumları www.auzef.İstanbul.edu.tr

Açık ve Uzaktan Eğitimin kurumları… 1. Açık ve Uzaktan eğitim üniversitelerde nasıl veriliyor? 2. Açık ve uzaktan eğitim sürecinin nasıl bir akademik yapılanması vardır?

Hizmetin verilme yöntemi Uzaktan Eğitim Merkezi MYO Fakülte Bilgi İşlem Daire Başkanlığı

Mevcut durumun sonuçları? Kurumsallaşamama Uzaktan eğitimin faaliyet alanlarının diğer eğitim-öğretim süreçlerine katkısının az olması Hukuki sorunlar Akademik ve uzman personel yetersizliği

Problem nasıl çözülmeli? Uzaktan eğitim faaliyetleri yürütülen üniversitelerde merkez kurma zorunlu hale getirilmeli Kurumsallaşma standartları oluşturulmalı ?

2. Açık ve uzaktan eğitimin nasıl bir akademik yapılanması vardır?

Yüzlerce akademik faaliyet FAKÜLTE On binlerce öğrenci Binlerce akademisyen Yüzlerce akademik faaliyet

AÇIK ve UZAKTAN EĞİTİM FAKÜLTESİ AÇIK ÖĞRETİM BÖLÜMÜ UZAKTAN EĞİTİM BÖÜMÜ AÇIK ve UZAKTAN ÖĞRENME HİZMETLERİ BÖLÜMÜ Eğitim Öğretim Yönetimi Ana Bilim Dalı Müfredat Geliştirme ve Yönetim Ana Bilim Dalı Ölçme ve Değerlendirme Ana Bilim Dalı İçerik Tasarım ve Geliştirme Ana Bilim Dalı Eğitimde Ses ve Görüntü Hizmetleri Ana Bilim Dalı Eğitim Bilişimi Hizmetleri Ana Bilim Dalı Eğitimde Kalite Akreditasyon Ana Bilim Dalı

NEDEN AÇIK VE UZAKTAN ÖĞRENME BÖLÜMÜ/ANABİLİM DALLARI OLMALI? Bu hizmet, klasik yüz yüze programların örgütsel yapısı ile sürdürülememektedir. Bu amaçla akademik kürsülerde bilim alanı uzmanlarının yaptıkları araştırma ve geliştirdikleri eğitim kabiliyetlerinin açık-uzaktan öğrenme standartlarında öğretici hizmetlere çevrilmesi için yeniden organize edilmesi gerekmektedir.

Sonuç Açık ve Uzaktan Eğitim faaliyetleri kurumlarının belirlenmesi Bu kurumların standartlarının oluşturulması Açık ve Uzaktan Eğitim akademik yapısının belirlenip tanımlanması

Açık ve Uzaktan Öğretim Mevzuatı www.auzef.İstanbul.edu.tr

6111’deki 2547 için değişiklik yapan maddeler Uzaktan eğitim usul ve esasları Açık öğretim ile ilgili hazırlanan yönetmelik taslağı

Mevcut açık ve uzaktan eğitim yönerge, usul-esas ve kanunları karşılaştırıldı. Özellikle açık öğretim ve uzaktan eğitimle ilgili mali konuları belirleyen kanun ve yönetmelikler incelenerek çelişki, uygulama zorlukları ve eksiklikler tartışıldı.

Teşekkürler…