YAŞLIDA BESLENME Prof. Dr. Deniz SUNA ERDİNÇLER İ.Ü. Cerrahpaşa Tıp Fakültesi İç Hastalıkları ABD, Geriatri Bilim Dalı
Yaşlanan dünya ve Türkiye TÜRKİYE > 65 YAŞ 1985 %4,2 1995 %4,7 2000 %5,6 2005 %6,3 2010 %7,1
Yaşlıda sık rastlanılan hastalıklar KAH DM Kanser Osteoporoz BESLENME Konstipasyon Divertküloz
Beslenme Sağlık Yaşam kalitesi Fiziksel Kognitif fonksiyon fonksiyon uzunluğu
Beslenmeyi etkileyen faktörler Beslenme alışkanlıkları Sosyo-kültürel faktörler Ekonomik faktörler Psikolojik faktörler Yaşlanmayla meydana gelen değişiklikler -Vücut kompozisyonunda meydana gelen değişiklikler -İştahı etkileyen GİS değişiklikleri Hastalıklar Kullanılan ilaçlar
Yaşlıda temel besin öğeleri ve özellikleri Enerji Protein Yağ Karbonhidrat Lifli besinler Vitamin ve mineraller Su ve tuz
Beslenme durumunun değerlendirilmesi Klinik değerlendirme Antropometrik değerlendirme Labaratuvar değerlendirme Tarama testleri
Yaşlıda kilo kaybının nedenleri Yaşa bağlı değişiklikler . Hastalıklar Ekstrensek faktörler İlaçlar
Kilo kaybının tedavisi Davranışsal girişimler Mamalar İştahı uyaran ve kilo artışı yapan ilaçlar
Enteral Beslenme Enteral Beslenme Tedavisinin Amaçları Enteral Beslenme Tedavisinin Avantajları Enteral Beslenme Uygulama Yöntemleri Enteral Beslenmede Dikkat Edilmesi Gereken Noktalar
TEŞEKKÜRLER