YAŞLIDA BESLENME Prof. Dr. Deniz SUNA ERDİNÇLER

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
BESLENME TEDAVİSİ.
Advertisements

FUTBOL VE BESLENME BESLENME
Kanser Erken Teşhis, Tarama ve Eğitim Merkezi (KETEM)
OKUL ÖNCESİ ÇOCUKLARDA BESLENME
OBEZİTENİN ÖNLENMESİ.
DİYABET (Şeker Hastalığı) ve BESLENME
Kasım 2007 GASTROÖZOFAGİAL REFLÜ HASTALIĞININ TEŞHİS VE TEDAVİSİNDE KARŞILAŞILAN SORUNLAR Prof.Dr. Ahmet Dobrucalı İÜ.Cerrahpaşa.
OKUL ÇAĞI ÇOCUKLARININ BESLENMESİNDE
OBEZİTENİN KLİNİK YÖNETİMİNDE GÜNCEL YAKLAŞIMLAR
KADIN VE AİLE SAĞLIĞI HİZMETLERİ
ÇOK YÖNLÜ GERİATRİK DEĞERLENDİRME
Kliniklere & Diyetisyenlere Özel Beslenme ve Diyet Programı
Kanser tedavisi uygulanan hastaların beslenme durumunun değerlendirilmesi ve takibi- Terminal dönemde beslenme desteği yapılmalı mıdır? Artıları ve eksileri.
GIDALARIN SAĞLIK ÜZERİNE ETKİSİ
MENOPOZ VE BESLENME.
Yrd. Doç. Dr. Yasemİn ÇAYIR
SAĞLIK Sağlık; insanın fiziksel, zihinsel ve sosyal yönden tam bir iyilik halinde olmasıdır.
Yeterlİ ve dengelİ beslenme NedİR?
NEVŞEHİR REHBERLİK VE ARAŞTIRMA MERKEZİ
Çağın Hastalığı Obezite ve Sağlıklı Beslenme
OBEZİTE (ŞİŞMANLIK) ve HAREKETLİ YAŞAM
KANSERDE BESLENME TEDAVİSİ
İç Hastalıkları Anabilim Dalı Prof.Dr.Adnan Levent YALDIRAN
DENGELİ VE DÜZENLİ BESLENME.
ÇAĞIMIZIN SORUNU OBEZİTE
OBEZİTE İLE MÜCADELE.
DERS İÇERİĞİ 1.hafta = Beslenme, yeterli ve dengeli beslenme, spor ve beslenme 2.hafta = Egzersizde enerji sistemleri, enerjinin hesaplanması, enerji dengesi.
ENDOKRİN HİPERTANSİYON
Kalbe ferahlık verir, kuluncu ve sindirim organı sancılarını giderir.
SAĞLIKLI BESLENMEDE SÜTÜN ÖNEMİ
MALNÜTRİSYON Dr. Tülay Erkan.
YAŞLILARDA LABORATUVAR TESTLERİNİN YORUMLANMASI
DENGELİ BESLENMENİN ÖNEMİ VE SAĞLIĞA ETKİSİ
Vücudumuz Bilmecesini Çözelim
Prof. Dr. Tanju BESLER Hacettepe Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik Bölümü.
BALIK ETİNİN İNSAN SAĞLIĞI AÇISINDAN ÖNEMİ
5.SINIF 1.ÜNİTE VÜCUDUMUZUN BİLMECESİNİ ÇÖZELİM
ANTROPOMETRİK ÖLÇÜMLER
Beslenme İnsanın büyüme, gelişme, sağlıklı ve üretken olarak uzun süre yaşaması için gerekli ögeleri alıp vücudunda kullanmasıdır. Ayşe BAYSAL, Beslenme,
DENGELİ BESLENME.
Serum sT4 düzeyleri obez kadınlarda kilo verme tedavisinin etkinliği ile ilişkilidir Dr. Ceyhun YURTSEVER KTÜ Aile Hekimliği ABD Aralık 2015.
KRİTİK HASTA ÇOCUĞUN BESLENMESİ
DENGELİ VE DÜZENLİ BESLENME.
Sindirim Sistemi Nedir ?
Sağlıklı Beslenme / 32.
YETERLİ VE DENGELİ BESLENME.
EMZİKLİLİK DÖNEMİNDE BESLENME Muhammet Özgür DEMİR.
Haydarpaşa Sultan Abdülhamid Eğitim ve Araştırma Hastanesi
SPORCU BESLENMESİ.
BESLENMEDE SÜTÜN ÖNEMİ
Beslenme Durumunun Saptanması GİRİŞ
Balneoterapi uygulama
SAĞLIKLI BESLENME TUĞHAN YENİYOL 4 / A 391.
YETERLİ VE DENGELİ BESLENME
HAZIRLAYANIN; ADI:Ayşe Nur SOYADI:KAYMAZ SINIFI:4/A NUMARASI:694
ANNE KARNINDA BEBEĞİ ETKİLEYEN FAKTÖRLER. BESLENME PROGRAMI TOKSİNLER ALKOL VE SİGARA STRES AŞIRI KİLOLAR VE HASTALIKLAR KAFEİN MİKTARI İLAÇ KULLANIMI.
DENGELİ BESLENME SEDA DEMİRAĞ.
OBEZİTE, SAĞLIKLI BESLENME VE FİZİKSEL AKTİVİTE
YETERLİ VE DENGELİ BESLENME Vücudun büyümesi, yenilenmesi ve çalışması için gerekli olan enerji ve besin öğelerinin her birinin yeterli miktarda alınması.
Dünyada ve Türkiye’de Su Ürünleri Üretimi
Süt nedir? Memeli canlıların doğumdan hemen sonra meme bezlerinden salgılanan, kendisine has tadı, kokusu ve kıvamı bulunan beyazımsı bir sıvıdır.
YETERLİ VE DENGELİ BESLENME
Yaşlılarda Beslenme Problemleri ve Sarkopeni
ANT 311 Beslenme İlkeleri ve Beslenme Antropolojisi
GIDALARIN SAĞLIK ÜZERİNE ETKİSİ
Karaciğer Hastalıkları
Konu: 2. Ünite: BESİNLERİMİZ Kaliteli Eğitim Ayrıcalık değil, Haktır.
Beslenme İlkeleri - 4.
TEST.
Sunum transkripti:

YAŞLIDA BESLENME Prof. Dr. Deniz SUNA ERDİNÇLER İ.Ü. Cerrahpaşa Tıp Fakültesi İç Hastalıkları ABD, Geriatri Bilim Dalı

Yaşlanan dünya ve Türkiye TÜRKİYE > 65 YAŞ 1985  %4,2 1995  %4,7 2000  %5,6 2005  %6,3 2010  %7,1

Yaşlıda sık rastlanılan hastalıklar KAH DM Kanser Osteoporoz BESLENME Konstipasyon Divertküloz

Beslenme Sağlık Yaşam kalitesi Fiziksel Kognitif fonksiyon fonksiyon uzunluğu

Beslenmeyi etkileyen faktörler Beslenme alışkanlıkları Sosyo-kültürel faktörler Ekonomik faktörler Psikolojik faktörler Yaşlanmayla meydana gelen değişiklikler -Vücut kompozisyonunda meydana gelen değişiklikler -İştahı etkileyen GİS değişiklikleri Hastalıklar Kullanılan ilaçlar

Yaşlıda temel besin öğeleri ve özellikleri Enerji Protein Yağ Karbonhidrat Lifli besinler Vitamin ve mineraller Su ve tuz

Beslenme durumunun değerlendirilmesi Klinik değerlendirme Antropometrik değerlendirme Labaratuvar değerlendirme Tarama testleri

Yaşlıda kilo kaybının nedenleri Yaşa bağlı değişiklikler . Hastalıklar Ekstrensek faktörler İlaçlar

Kilo kaybının tedavisi Davranışsal girişimler Mamalar İştahı uyaran ve kilo artışı yapan ilaçlar

Enteral Beslenme Enteral Beslenme Tedavisinin Amaçları Enteral Beslenme Tedavisinin Avantajları Enteral Beslenme Uygulama Yöntemleri Enteral Beslenmede Dikkat Edilmesi Gereken Noktalar

TEŞEKKÜRLER