Öğretimde teknoloji kullanma (laboratuvar-atelye)

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Yrd. Doç. Dr. Mehmet OKUTAN
Advertisements

SINIF ORTAMININ FİZİKSEL ÖZELLİKLERİ Fiziksel ortamın önemi nedir?
MATERYAL VE ETKİNLİK HAZIRLAMA
YAŞAYAN İNGİLİZCE.
ÖZEL ÖĞRETİM YÖNTEMLERİ
Temel Kavramlar: Öğrenme İlkeleri
ÖZGÜN MATERYAL GELİŞTİRME VE ÖRNEK UYGULAMALAR
Eğitimde Bilişim Teknolojisi Kullanımı ve Temel Kavramlar
Bilim ve Teknoloji haftası
Hangi meslekten olursak olalım,meslek edinmede aldığımız bilgiler,hayatımız boyunca ihtiyaçlarımıza cevap verebilecek yeter- likte değildir.Gün geçtikçe.
Eğitim Öğretimde Planlama
HAZIRLAYAN EMEL DOKUR MERMERDAŞ
Öğretim Araç Gereç ve Materyalleri
İlköğretim Fen Bilimleri Dersi Öğretim Programı
Genel Öğretim Yöntemleri [Öğretim Sistemleri]
ALGILAMA YÖNETİMİ BÖLÜM 7.
Öğretim Teknolojileri ve Materyal Tasarımı 2
Bilgi aktarma. NEYİ öğrenecekler? NASIL öğrenecekler? NEREDE öğrenecekler? UYGULAMA Öğretmen Öğrenciler Rehber Lider Temel kavramları anlarlar, Yorumlar.
Teknolojideki hızlı gelişmeler öğretme ve öğrenme ortamlarında hızlı değişime ve çeşitliliğe yol açmaktadır. Bireysel öğrenme ortamındaki çeşitliliğin.
EĞİTİM TEKNOLOJİLERİNDE TEMEL KAVRAMLAR
Oguzhanhoca.com /oguzhanhocam /oguzhan_hoca.
Öğretim Teknolojileri ve Materyal Tasarımı Öğretimde Görsel-İşitsel Araçlar Görsel Materyallerin Katkıları Dr. Süleyman Sadi SEFEROĞLU Hacettepe Üniversitesi,
Yapılandırmacı yaklaşımın dayandığı ilkeler
Öğrenme Öğretim sürecinde kullanılan stratejiler genel olarak üç grupta toplanabilir: Pasif öğretim (öğretmen merkezli) Etkileşimli öğretim Aktif öğrenme.
EĞİTİMDE MATERYALİN YERİ VE ÖNEMİ
ARAÇ GEREÇLERİN EĞİTİMDEKİ YERİ VE ÖNEMİ
Çoklu Ortam Kuramları Embiya ÇELİK
ÖĞRETİM TEKNOLOJİLERİ VE MATERYAL TASARIMI
Öğretimde Teknoloji Kullanımı
Hazırlayanlar : Elmas SOFU Müjde BALBAROS
ÖĞRETİM TEKNOLOJİLERİ VE MATERYAL GELİŞTİRME
Edgar Dale’in Yaşantı Konisi
GÖZ KULAK BURUN DİL DERİ
Melek YILMAZ.   Bilgi ve teknoloji çağını yaşadığımız günümüzde öğrencilerin bilgiye ulaşma ve problem çözme becerilerini kazanmaları önemlidir.  Bunun.
ÖĞRETİMDE STRATEJİ Ali ÇELiK (Biyoloji).
Genel Öğretim Yöntemleri [Öğretim Stratejileri]
Öğrenme Öğretme Süreci
ÖĞRETİMİN MATERYALLERLE DESTEKLENMESİ
Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Eğitim Alanında Teknolojik Gelişmeler
SINIF DIŞI ÖĞRETİM TEKNİKLERİ
4. SINIF ÖĞRETİM PROGRAMI VE DERS KİTAPLARININ İNCELENMESİ VE DEĞERLENDİRİLMESİ Atakan BAYLAM.
ÖĞRETİM TEKNOLOJİSİ VE İLETİŞİM
Öğretim Teknolojileri ve Materyal Tasarımı
GİRİŞ Hayat bilgisi dersinde eğitim-öğretim sürecinin başarılı bir biçimde gerçekleşmesi ve kazanımların öğrencilere kazandırılması için önemli.
YAKIN DOĞU ÜNİVERSİTESİ ATATÜRK EĞİTİM FAKÜLTESİ
EĞİTİM TEKNOLOJİSİ.
Öğretimde Materyal Kullanımı
, Eğitici Drama Nedir? Önceden belirlenmiş açık ve net eğitim amaçları olan, tüm çocukların kendi öğretmenleri ile birlikte, daha çok büyük motor hareketlerle.
EĞİTİMDE İLETİŞİM SÜRECİ
BÖLÜM 5 ARAÇ-GEREÇLERİN ÖĞRETİMDEKİ YERİ VE ÖNEMİ.
Bilişim Teknolojileri Öğretim Yöntemleri. Öğretim Yöntemi Nedir?  Hedefe ulaşmak için izlenecek önceden belirlenmiş yol.(Oğuzkan,1981)  Bir sorunu çözmek,
Özel Gereksinimli Öğrenciler ve Fen Öğretimi
1 BİLGİSAYAR-2 Eğitim Teknolojisi Dr. Hüseyin Arak.
ÖĞRETİM TEKNOLOJİLERİ
12. Ders Bilişsel becerilere hazırlık öğretimi
Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Eğitim Alanında Teknolojik Gelişmeler
Teknoloji Nedir?.
BİLGİSAYAR DESTEKLİ ÖĞRETİM
YABANCI DİL ÖĞRETİMİNDE POWER POINT SUNUMLARININ ETKİSİ
ARAÇ GEREÇLERİN EĞİTİMDEKİ YERİ VE ÖNEMİ
Eğitimde Teknoloji Kullanımı
ÖĞRETİM MATERYALLERİ.
ÖĞRETİM tEKNOLOJİLERİ ve Materyal TasarIMI
ARAÇ GEREÇLERİN EĞİTİMDEKİ YERİ VE ÖNEMİ
ÖĞRENME VE ÖĞRETMENİN KURAMSAL TEMELLERİ
ÖĞRENME VE ÖĞRETMENİN KURAMSAL TEMELLERİ
YÖNTEM SEÇİMİNİ ETKİLEYEN FAKTÖRLER.
Sağlık Bilimleri Fakültesi
GÖRSEL-İŞİTSEL ARAÇLAR.
Eğitim ve Öğretim Teknolojisi İletişim Süreci
Sunum transkripti:

Öğretimde teknoloji kullanma (laboratuvar-atelye) Hazırlayanlar: Asuman ÖZGÖZ Uğur ÜÇÜNCÜ Danışman: Prof. Dr. Mustafa ERGÜN

ÖĞRETİM TEKNOLOJİSİ ve ÖZELLİKLERİ Öğretimle ilgili kuramların olumlu uygulamalara dönüştürülmesi için personel, araç, gereç, süreç ve yöntemlerden oluşturulmuş bir sistemler bütünüdür.

ÖĞRETİM TEKNOLOJİSİ ve ÖZELLİKLERİ Uygulamalı Bir Bilimdir. Eğitim Sorunlarının Çözülmesi, Kalitenin Yükseltilmesi ve Verimliliğin Arttırılmasını Amaçlar. Bir Sistemler Bütünüdür. Değişik Öğelerden Oluşur. Öğretimde Öğretim için İnsan Gücünün Geliştirilmesini de Amaçlar.

ÖĞRETİM TEKNOLOJİSİ ve ÖZELLİKLERİ Öğrenci Merkezli Esnek bir Öğretimi Esas Alır Odaklandığı Asıl Nokta Yöntemlerdir. Önemli Bir Boyutu da Araç- Gereçtir. “Ortam” Amaçlarının Gerçekleştirilmesinde Önemli Bir Boyuttur.

Öğretim Teknolojisi Teknolojinin hızlı gelişmesi okullardaki öğretim alternatiflerini artırmakta ve buna paralel olarak öğretim programlarında zorunlu değişimlerin yapılmasını gündeme getirmektedir. Çoğu araştırmacı öğretim teknolojilerinin etkin kullanımının eğitim sistemleri üzerinde olumlu etkiye sahip olacağı görüşündedirler.

Öğretim Teknolojisi Öğretmenler; Etkili öğrenme ve öğretme ortamlarını oluşturabilmek için eğitim teknolojilerini kullanmalıdırlar. Bu teknolojileri seçerken hedef ve davranışları göz önünde bulundurmalıdırlar. Kullanılacak teknolojinin öğretmen ve öğrencinin öğrenme-öğretme yeteneklerine uygunluğuna dikkat etmelidirler Seçilen eğitim teknolojisinin eğitim ortamında var olup olmadığına veya temin edilip edilemeyeceğine dikkat etmelidirler (İşman ve Eskicumalı, 2000).

Öğretim Teknolojisi Eğitim Teknolojilerinin uygulamaları üzerinde çalışan Doğdu-Arslan, sınıflarda eğitim teknolojisi uygulamalarının etkin şekilde gerçekleşmesi için üç temel şartın varlığına ihtiyaç olduğunu belirtmektedir. Eğitim teknolojisinin kuram, ilke, metot ve tekniğini bilen, iyi yetişmiş, yeterli sayıda öğretmen, Sınıftaki öğrenci yoğunluğunun eğitim araçlarını uygulamaya engel olmayacak sayıda olması, Eğitim araçlarının öğrenme ve öğretme niteliğini taşıması.

Öğretim Teknolojisinin Eğitimin Amaçları Doğrultusunda Kullanımları Öğretimin Özel Hedeflerinin (Davranışlarının) Dikkate Alınması Öğrenme Yapısına Göre Öğretim Teknolojilerinin Kullanılması Öğrencilerin Özelliklerinin Göz Önünde Tutulması Öğretim Teknolojilerinin Okul ve Sınıfta Bulundurulması

Öğretim Teknolojisi Küçükahmet derste kullanılacak araç-gereçlerden gerekli yararın sağlanmasının, uygun aracın, uygun zamanda, uygun yerde ve uygun bir biçimde kullanılmasına bağlı olduğunu vurgulamıştır. Öğretim amacıyla kullanılacak malzemelerin seçimine özen göstermek gerekir. Shlesinger, malzemeleri seçerken dayanıklılık, uygunluk ve maliyet gibi faktörlere dikkat edilmesi gerektiğini ve yeni geliştirilen materyallerden haberdar olmak gerektiğini belirtmiştir.

Öğretimde Araç Kullanımı Daunt, öğrencilerin öğrenmesinde en fazla kullanılan araçların sözcüklerin olduğunu ama, sözcüklerin öğrencilerin zihinlerinde somut olarak canlanamadığını ifade etmiştir. Öğretmen, ne kadar fazla duyu organına hitap ederse öğrenme de o oranda artacaktır. Eğitimde araç-gereç kullanımı soyut bilgilerden somut bilgilere ulaşmayı sağlar. Medawar, zihinsel ve fiziksel sağlığı yerinde olan herkesin bilimsel araştırma yapabileceğini ve ne olacağına ilişkin merakını deneyler yaparak giderebileceğini söylemektedir.

Beş Duyunun Öğrenmedeki Yeri GÖRME % 83’ü İŞİTME % 11’i DOKUNMA % 3.5’u KOKLAMA % 3.5’u TATMA % 1’i

İnsanlar; Okuduklarının % 10’unu İşittiklerinin % 20’sini Gördüklerinin % 30’unu Hem görüp hem işittiklerinin % 50’sini Söylediklerinin % 70’ini Yapıp söylediklerinin % 90’ını hatırlarlar.

Duyarsam Unuturum Görürsem Hatırlarım Yaparsam Öğrenirim Konfüçyüs

Öğretim Teknolojisinin Yararları “Bir Resim Bin Kelimeye Eşittir” Ülkemizde Öğretim genellikle düz anlatım yöntemiyle yürütülmektedir. Tebeşir ve söz yöntemi yalnız başına Öğretimde gereken sonuçları elde etmek için başarısız kalmaktadır. Çünkü bilgi patlaması çağında yaşamaktayız ve öğretmen ne kadar iyi ve güzel konuşma yeteneğine sahip olursa da sözlü anlatım öğrencilere bilgi aktarımında yetersiz kalmaktadır. Öğretim araçları birçok görevi sözlerden daha iyi bir şekilde yerine getirmektedir.

Öğretim Teknolojisinin Yararları Zamandan ve sözden ekonomi sağlar Belli bir fikrin gözönünde canlandırılmasına yarar Karmaşık fikirleri basite indirgeyerek açıklar, öğrenmeyi kolaylaştırır. Öğretimi canlı ve açık hale getirir, öğretmenin rolünü geliştirir. Öğrencilerin ilgi ve dikkatini arttırır, dikkati sürekli hale getirir Öğrenme arzusu meydana getirir Öğretimi zenginleştirir, öğrenmeyi ve verimliliği artırırlar.

Öğretim Teknolojisinin Yararları Fırsat eşitliğini gerçekleştirir. Motivasyonu artırır. Eğitimi bireyselleştirir. Birinci kaynaktan bilgi sağlar. Aktif öğrenmeyi sağlar. Somut öğrenmeyi gerçekleştirir. Aşamalı öğrenmenin temelini kurar.

Öğretimde Özellikle Araç-Gereçlerle ilgili Karşılaşılabilecek Bazı Sorunlar Araçların Rasgele Satın Alınmış Olması Araçların Sadece Övünmek İçin Alınması Araçları Kullanmasını Bilmeyen Kişilere Teslim Edilmesi Araçların Hatalı Kullanılması Öğretmenlerin Araç Kullanılmaya Zorlanması Eğitim Sistemine Uymayan Araç ve Gereçlerin Kullanılması

Öğretimde Teknoloji Kullanımında Laboratuvarlar Özellikle Fen bilimleri, sağlık bilimleri deney ve uygulamaya yönelik olduğundan, bu alan derslerinde laboratuvarın yeri ve önemi diğer derslere göre çok daha fazladır. Bu dersler, sadece teorik olarak işlendiklerinde, öğrencilerin ezbere yönelmelerine ve bilgilerinin kısa süreli olmasına neden olur. Harré, deneylerin birçok büyüleyici yanı olduğunu ve birer sanat gibi duran deney araçlarının, başlı başına bir çekiciliğe sahip olduğunu vurgulamıştır.

Laboratuvar Uygulamalarının Faydaları Konuların çeşitli yönlerden açıklanmasını ve canlandırılmasını sağlar. Konuların gerçeği gibi incelenmesini ve öğrenilmesine yardım eder. Görme, işitme, dokunma vb. gibi bir çok duyu yardımıyla öğrencilere çeşitli yaşantılar kazandırır.

Laboratuvar Uygulamalarının Faydaları Doğru ve tam öğrenmeyi sağlar. Her yaş, cinsiyet ve derecedeki öğrenciler için uygun araç-gereç vardır. Araç-gereçler, temel bilimsel kavram, prensip, teori ve kanunların anlaşılmasının geliştirilmesinde fırsatlar sunar. Öğrencilerin öğrenme süreci içinde etkileşime girmelerinde fırsatlar sunar.

ÖĞRETİMDE TEKNOLOJİ KULLANIMINA ATELYE ÖRNEKLERİ Örnek Olarak; Teknik Eğitim Fakültesinde atölye olmazsa olmazdır. Bazı dersler vardır ki atölyeden başka yerde öğrenciye öğretilemez. Bunlar; kaynak dersleri, soğuk işlem ve sıcak işlem dersleri gibi.. Atölyede gerekli bütün teknolojik aletlerin olması gerekir. Mesela kaynakla ilgili bir konu varsa, orada bütün araç-gereçlerin olması gerekir. Öğrenciye, kaynak çeşidinin miktarını, nasıl çalıştığı gibi teorik bilgiler verildiğinde belli bir zaman sonra öğrenci verilen bu bilgileri unutur. Ders öğrenciye atölyede her türlü kaynak makinesiyle uygulamalı olarak verildiğinde öğrenci bütün kaynak yöntemlerini kullanmayı kolaylıkla öğrenir.