Hafta 8.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Microsoft Access Bu program Microsoft program paketinin içerisinde yer alan; çok büyük miktarlardaki verilerin depolanabileceği veritabanı oluşturmamıza.
Advertisements

Not Sosyal Bilgiler Öğretmenliği
SQL String Fonksiyonları
EXCEL ŞAHİN AKDAĞ 1.
Menü’den Evrak Projesine ulaşılır.
Yrd.Doç.Dr.Levent Malgaca,2010
SQL (Structured Query Language)
VERİ TABANI PROGRAMI MS ACCESS KOCAELİ ÜNİVERSİTESİ.
Konak.NET.
5 Sorgulama İşlemleri Veritabanı 1.
EXCEL FORMÜLLERİ Hazırlayan Kağan GÜL.
Veri Tabanı Yönetim Sistemleri
Tek Tablo İçinde Sorgulamalar
ÖĞRENME FAALİYETİ 3. PARAGRAF DÜZENLEME.
Fonksiyonlar Hafta 4.
Görsel Programlama II Ders 8 Öğr.Gör. Mustafa KARABULUT.
VERİ TABANI VE YÖNETİM SİSTEMLERİ  Birincil Anahtar Türleri  Access Veri Tabanında Bulunan İlişkiler  İlişkileri Tanımlama Bir – Çok İlişkisi Çok –
ALAN ÖZELLİKLERİ.
VIEW (BAKIŞ) OLUŞTURMA
KISITLAMALAR (Constraints)
Veri Tabanı Veri Tabanı Nedir? Veri tabanı yazılımı Veri tabanı yöneticiliği Veri tabanı yönetim sistem yazılımları Veri tabanı Nerelerde Kullanılmaktadır?
Formüller Mustafa AÇIKKAR.
Tüm TM fonksiyonlarında aşamalar geçilerek Vergi/Harç aşamasına gelindiğinde elde edilen harç makbuzları yenilenmiş olup bu makbuzlar üzerinde şekilde.
SQL’e Giriş ve SELECT Komutu
EXCEL DE VERİ TABANI (DATABASE) İŞLEMLERİ
MySQL Operatörleri ve Fonksiyonları
Microsoft EXCEL (2) Kapsam Kopyalama, Yapıştırma Açıklama Ekleme Satır ve Sütunların Boyutlandırılması Bitişik Hücrelere Dayanarak Otomatik Veri Girme.
Temel Bilgisayar Bilimleri Dersi
Microsoft Office Access
EXCEL’DE GRAFİK OLUŞTURMA
SQL Komutları (2) Uzm. Murat YAZICI.
CHARINDEX CHARINDEX fonksiyonu 2 parametre almaktadır. 1.parametredeki değerin 2.parametre olarak verilmiş değerde olup olmadığını belirtir. Varsa karakter.
HESAP TABLOSU PROGRAMLARI
YONT171 Bilgi Teknolojilerine Giriş I
DERS AÇMA İŞLEMLERİ Akademik birimlere; yıl, dönem ve eğitim türü seçilerek ders açma ve açılan dersleri düzenleme ekranıdır. Bu ekran içerinde 3 bölüm.
BİÇİMLENDİRME İŞLEMLERİ
Temel Bilgi Teknolojileri
Öğrencinin aldığı tüm derslerin dönem bazında görülebildiği ve dersler üzerinde tüm değişikliklerin yapılabildiği ekrandır. İlk yapılması gereken Hızlı.
ÖĞRENCİ İŞLERİ ÖĞRENCİ OTOMASYON SİSTEMİ BİLGİ SUNUMU
TEMEL NESNE VE TABLO İŞLEMLERİ
Microsoft EXCEL (1).
4. LİSTE OLUŞTURMA VE BİÇİMLENDİRME
Microsoft Office Access
TOPLAMA İŞLEMİ VE ALIŞTIRMALAR.
HAFTA 6-7.
BİLGİSAYAR MUHASEBE YAZILIMLARI
BİLGİSAYAR MUHASEBE YAZILIMLARI
Microsoft Office Access
SQL’ e Giriş Uzm. Murat YAZICI.
Microsoft EXCEL (1).
Emine TUNÇEL Kırklareli Üniversitesi, Pınarhisar Meslek Yüksekokulu
Raporlama Menüleri Emine TUNÇEL Kırklareli Üniversitesi, Pınarhisar Meslek Yüksekokulu.
LUCA Bilgisayarlı muhasebe programı
Yapısal Sorgulama Dili SQL Hafta 7. TEKRARLI SATIRLARI ÖNLEMEK  DISTINCT komutu ile sorgu sonucunda birden fazla kayıt aynı verileri içeriyorsa tekrarlı.
TAPU KADASTRO GENEL MÜDÜRLÜĞÜ DÖNER SERMAYE İŞLETMESİ MÜDÜRLÜĞÜ TAKBİS/ERP DE BANKA BİLGİSİ DEĞİŞTİRME DÖNER SERMAYE İŞLETMESİ MÜDÜRLÜĞÜ / PERSONEL SERVİSİ.
DOSYA MENÜSÜ.
WhoNet Dosyasının Sisteme Kopyalanması 1) WHONET.FLT dosyası C:\Pegasus\filters\Custom kalsörü altına kopyalanır (Epicenter programinin çalışır durumda.
İleri Excel 1 Fuat Tosun.
İdari ve Mali İşler Daire Başkanlığı
Access Eğitimi Eğitim İçerikleri Bilgegüç Bilişim Danışmanlık.
Veri Tabanı Yönetimi Dersi 1. Laboratuvarı
© Marmara Üniversitesi Uzaktan Eğitim Uygulama ve Araştırma Merkezi
© Marmara Üniversitesi Uzaktan Eğitim Uygulama ve Araştırma Merkezi
MICROSOFT ACCESS DERS NOTLARI
İleri Algoritma Analizi
DML ile veri ekleme, silme ve değiştirme
Veri Tabanı Yönetim Sistemleri I
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
Excel (Hesap Çizelgesi) Programı
1 EXCEL DE VERİ TABANI (DATABASE) İŞLEMLERİ Excel de bir veritabanı oluşturulabilir veya başka programlarda (Access gibi) oluşturulmuş olan Veri Tabanları.
Sunum transkripti:

Hafta 8

Tablolar arası sorgulama Sorguya 3 tablo dahil edilmiştir. Tablolar arası ilişkiyi kurunuz. Yukarıdaki alanlar ekrana gelmektedir. Bölüm kodu BÖTE olanlar listelenecektir.

Sorgu sonucu Aşağıdaki sorgulamaları uygulayınız. Bölüm kodu İNÖ olan öğrencilerin aldıkları dersler, Ders Kodu ÖTÖ ile başlayan dersleri alan öğrenciler, 20011111 numaralı öğrencinin aldığı dersler.

Parametrik sorgular Önceki örnekte Bölüm Kodu BÖTE olanların sorgusu yapılmıştı. Diğer bölümler de düşünülürse bu şekilde sorgulama pratik olmayabilir. Bunun için en uygun sorgulama türü Parametrik sorgulardır. Parametrik sorgularda sorgulama yapılacak alan ya da alanların açıklamaları köşeli parantez içerinde yazılır. Sorgu sırasında kriter yazılır.

Kullanıcıyı yönlendirecek parametre açıklaması yazılır. Not: Between [Başlangıç tarihi] and [Bitiş tarihi] kriterini tartışınız.

Uygulama Öğrenci numarası ve adına göre derslerini veren sorgu oluşturunuz. Girilen ders koduna göre sınıf listesini veren sorgu oluşturunuz.

Sorgularda sayısal içeriği tasnif etmek, toplamak Görünüm menüsünden Toplamlar seçilir. Liste kutusu açılarak istenilen işlemler yapılabilir. Öğrenciye ait derslerin kredisini toplar

Çapraz Sorgulama Yeni bir sorgu sayfası açalım. Sorgular/ Çapraz sorguyu seçelim Yandaki şekilde satır ve sütün başlıklarını, değeri belirleyelim Sonuç: Bölümlere göre görülen numaradaki öğrencilerin toplam kredileri

Tablo oluşturma sorguları Accessde sorgulardan yararlanarak yeni tablolar hazırlama imkanı bulunmaktadır. Yeni sorgu oluşturalım. Tablo ekleyelim. Alanları ve kriteri belirledikten sonra Sorgu türü/Tablo Yapma sorgusu seçelim. Tablo adı verelim. Sorgu /Çalıştır seçimi ile tablo görüntüsü ekrana gelmektedir.

Ayrıca Sorgu ekranında bulunan Sorgu/Silme Sorgusu: Belirtilen koşula göre birden fazla kayıtı siler. Sorgu/Ekleme Sorgusu: Yapıları aynı olan bir tablodan başka bir tabloya kayıt yapılır.

Sorgularda kullanılacak ölçütlere örnekler Etki >234 234'ten büyük olan bütün sayıları getirir. 234'ten daha küçük olan sayıları bulmak için < 234 kullanın. >="Göktuğ" Göktuğ'dan alfabenin sonuna kadar olan bütün kayıtları getirir. Between #2/2/2007# And #12/1/2007# 2-Şub-07 ile 1-Ara-07 (ANSI-89) arasında olan tarihleri getirir. Veritabanınız ANSI-92 joker karakterlerini kullanıyorsa, pound işaretleri # yerine tek tırnak işareti ' kullanın. Örnek: Between '2/2/2007' And '12/1/2007' Not "Almanya" Alanın tam içeriğinin "Almanya" ile tam eşit olmadığı tüm kayıtları bulur. Ölçüt, "Almanya"nın yanı sıra, "Almanya (avro)" veya "Avrupa (Almanya)" gibi karakterler içeren kayıtları döndürür. Not "T*" T harfiyle başlayanlar dışında tüm kayıtları bulur. Veritabanınız ANSI-92 joker karakter kümesini kullanıyorsa, yıldız * yerine yüzde işareti % kullanın. Not "*t" T ile bitmeyen bütün kayıtları bulur. Veritabanınız ANSI-92 joker karakterler takımını kullanıyorsa, yıldız (*) işareti yerine yüzde (%) işareti kullanın. In(Kanada,İngiltere) Bir listede Kanada veya İngiltere içeren bütün kayıtları bulur. Like "[A-D]*" Metin alanında, A - D arası harflerle başlayan tüm kayıtları bulur. Veritabanınız ANSI-92 joker karakter kümesini kullanıyorsa, yıldız (*) yerine yüzde işareti (%) kullanın. Like "*ar*" "ar" harf dizisini içeren tüm kayıtları bulur. Veritabanınız ANSI-92 joker karakter kümesini kullanıyorsa, yıldız (*) yerine yüzde işareti (%) kullanın. Like "Ahmet Özgü?" Ahmet ile başlayan, 5 harflik ikinci dizesinin ilk dört harfi "Özgü" olan ve son harfi bilinmeyen bütün kayıtları bulur. Veritabanınız ANSI-92 joker karakterler takımını kullanıyorsa, soru işareti ? yerine alt çizgi _ kullanın. #2/2/2007# 02.02.07'de girilen bütün kayıtları bulur. Veritabanınız ANSI-92 joker karakter takımını kullanıyorsa, tarihin iki tarafına pound işareti (#) yerine tek tırnak (') işareti koyun, örneğin ('2/2/2007'). < Date() - 30 30 günden daha eski olan tarihleri getirmek için Tarih işlevini kullanır. Date() Bugünün tarihini içeren tüm kayıtları getirmek için Tarih işlevini kullanır. Between Date() And DateAdd("M", 3, Date()) Bugünün tarihi ve üç ay öncesinin arasındaki tüm kayıtları getirmek için Tarih ve TarihEkle işlevlerini kullanır. Is Null Boş (boş veya tanımlanmamış) değer içeren bütün kayıtları getirir. Is Not Null Değer içeren bütün kayıtları getirir. "" Sıfır uzunluklu dize içeren bütün kayıtları getirir. Bir alana değer eklemeniz gerekmesine karşın değerin ne olduğunu henüz bilmediğinizde sıfır uzunluklu dize kullanılır. Örneğin bir alan için faks numarası gerekmesine karşın bazı müşterilerin faks numarası olmayabilir. Bu durumda numara yerine bir çift, boşluksuz çift tırnak "" girilir.

Sorgularda kullanılacak ölçütlere örnekler İfade Sonuç "Satış Görevlisi" Metin alanında, metin değerini Satış görevlisi diye değiştirir. #8/10/07# Tarih/Zaman alanında, tarih değerini 10-Ağu-07 diye değiştirir. Evet Evet/Hayır alanında, Hayır değerini Evet ile değiştirir. "PN" & [ParçaNumarası] Belirtilen her parça numarasının başına "PN" ekler [UnitPrice] * [Quantity] BirimFiyat ve Miktar alanlarında değerleri çarpar. [Freight] * 1.5 Nakliye alanında değerleri yüzde 50 artırır. DSum("[Quantity] * [UnitPrice]", "Order Details", "[ProductID]=" &  [ProductID]) Sipariş Ayrıntıları tablosundaki ÜrünKimliği değerleri, geçerli tablodaki ÜrünKimliği değerleri ile eşleşir; bu ifade Miktar alanındaki değerleri BirimFiyat alanındaki değerlerle çarparak satış toplamlarını güncelleştirir. İfade DSum işlevini kullanır çünkü birden fazla tablo veya tablo alanına karşı çalışabilir. Right([ShipPostalCode], 5) Metnin veya sayısal dizenin en solundaki karakteri kesip en sağdaki 5 karakteri bırakır (kaldırır). IIf(IsNull([UnitPrice]), 0, [UnitPrice]) UnitPrice adlı alanda null (boş veya tanımlanmamış) değeri sıfır (0) değeriyle değiştirir.

Uygulama örnekleri