Sosyal Bilgiler BEYLİKLER DÖNEMİ

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Türkiye Selçuklu Devleti, Ne zaman ve Nasıl Kuruldu?
Advertisements

RAMAZAN AYHAN
Bunun sebepleri nelerdir?
1.
ANADOLU İLK TÜRK BEYLİKLERİ Türkiye Tarihi: Türkiye Tarihi: 1071 yılındaki Malazgirt savaşı veya Büyük Selçuklu Devletinin Anadolu’ya giriş tarihinden.
1. KAZANIM: Türkiye Selçukları döneminde Türklerin siyasal mücadeleleri ve kültürel faaliyetlerinin, Anadolu’nun Türkleşme sürecine katkılarını değerlendirir.
YY’DA ANADOLU’DA MEYDANA GELEN SOSYAL VE SİYASİ OLAYLAR
ANADOLU SELÇUKLULARI VE HAÇLILAR
ANADOLU SELÇUKLU DEVLETİ. İçindekiler Kuruluş Devri Kuruluş Devri Kuruluş Devri Kuruluş Devri Süleyman Şah Dönemi Süleyman Şah Dönemi Süleyman Şah Dönemi.
Sosyal Bilgiler TÜRKİYE SELÇUKLU DEVLETİ
ANADOLU BEYLİKLERİ.
HAZIRLAYANLAR ERTUGRUL TAŞDEMİR HAKAN PARLAK MEHMET ERGİN
İLK MÜSLÜMAN TÜRK DEVLETLERİ
TÜRK TARİHİNDE YOLCULUK 1.KONU ANADOLU’NUN TÜRK YURDU OLMASI
Abbasiler Dönemi.
HAZIRLAYANLAR: “ MAKBULE SÖYÜNMEZ ” 9-B 201 BÜşRA YILDIZ 9-B 227 GÜLDANE DÜZENLi 9-C 371 ESMA NUR ÇELiK 9-C 151.
TÜRK TARİHİNE YOLCULUK
EŞREFOĞLU CAMİİ 1299 yılından günümüze... Yer Beyşehir merkezi ve gölün kenarı...
Sosyal Bilgiler TÜRKLERİN YENİ YURDU ANADOLU
ANADOLU TÜRK BEYLİKLERİ H.N.Y.
Hazal Simge Engez 7-A 1413 ÖĞRETMAEN:Aygün BIYIKSIZ
OSMANLI DEVLETİ KURULUŞ
Nurdan Gül Kökten MALAZGİRT SAVAŞI’NDAN SONRA ANADOLU DA
Sosyal Bilgiler ANADOLU’DA İLK TÜRK DEVLETİ ve BEYLİKLERİ
OSMANLI DEVLETİ KURULUŞ DÖNEMİ.
ZÜHRE NUR PEHLİVAN SABİRE DALKILIÇ YURDANUR TURELİ
İSTANBUL’UN FETHİ Recep BOZKURT SLAYTIMIZ SESLİDİR.
HAÇLI SEFERLERİ.
,.
BÜYÜK SELÇUKLU DEVLETİ
ANADOLU’DA KURULAN İLK TÜRK BEYLİKLERİ
Eşrefoğlu Süleyman Bey Camii Anadolu’da ağaç çatı ve direkli düz tavanlı ulu camilerin en güzel örneklerden birisidir. Taçkapısı, mihrap ve minberi, üstün.
Anadolu’da Kurulan İlk Türk Beylikleri Ve Yaptıklari Eserler
Sosyal Bilgiler BEYLİKTEN DEVLETE
İSTANBUL’ UN FETHİ.
YAVUZ SULTAN SELİM DÖNEMİ
BÜYÜK SELÇUKLU DEVLETİ( )
KURTULUŞ SAVAŞI.
13 VE 14.YÜZYILDA ANADOLU’DA GELİŞEN TÜRK EDEBİYATI
ANADOLU’NUN TÜRK YURDU OLMASI
ANADOLUNUN TÜRK YURDU OLMASI
ANADOLU (TÜRKİYE) SELÇUKLU DEVLETİ.
İLK MÜSLÜMAN TÜRK DEVLETLERİ İLE İLGİLİ BİLGİLER
ÜNİTE: TÜRK TARİHİNDE YOLCULUK KONU: OSMANLIDA BİR MERKEZ
Eser İncelemesi Edirne Selimiye Camii
Türklerin Yeni Yurdu Anadolu
5.HAFTA ANADOLU’NUN TÜRK YURDU OLMASI 1. 2 Doğu ile Batrı arasında doğal bir köprü görünümünde olan Anadolu, coğrafi konumu, iklimi ve doğal güzellikleriyle.
SOSYAL BILGILER 3.ÜNİTE.  Anadolu daki ilk akınlar 4.yy hunlar ve 6.yy sibirler tarafından yapılmıştır. Ancak bu 2 türk boyunun amacı Anadolu ya yerleşmek.
Türkiye Selçuklu Devleti, Ne zaman ve Nasıl Kuruldu?
Kazanım 4. Osmanlı Devleti'nin fetih ve mücadelelerini Osmanlıda ticaretin ve denizlerin önemi açısından değerlendirir.
TÜRK TARİHİNDE YOLCULUK / Anadolu’nun Türk Yurdu Oluşu
OSMANLI DEVLETİ’NİN KURULUŞU
TÜRK TARİHİNDE YOLCULUK / OSMANLI DEVLETİ’NİN KURULUŞU
OSMANLI TARİHİ KURULUŞ DEVRİ
KAZANIM DEĞERLENDİRME TESTİ
TÜRK TARİHİNDE YOLCULUK / ANADOLU’NUN TÜRK YURDU OLUŞU / Anadolu Beylikleri Dönemi
OSMANLI DEVLETİ’NİN KURULUŞU
YGS PRATİK TARİH DERS NOTLARI -1-.
Bir soru Bir cevap BİLGİ YARIŞMASI
MALAZGİRT SAVAŞI’NDAN SONRA ANADOLU DA
( ) Şehzadeler padişah olabilmek için kardeşlerini öldürebilirlerdi.
TÜRK TARİHİNDE YOLCULUK / OSMANLI DEVLETİ’NİN KURULUŞU / Osmanlı Devleti’nin Hızlı Yükselme Sebepleri.
Anadolu’da kurulan ilk beylikler hangileridir?
YARARLANILAN KAYNAK SOSYAL BİLGİLER DEV PAYLAŞIM ORTAMI
SELÇUKLU DEVLETİ SİYASÎ TARİH
Büyük Selçuklu Devleti. Büyük Selçuklu Devleti 1037 yılında Devlet haline gelerek bağımsızlığını ilan etmiş, Bağdat kentini başkent yaparak önce Mezopotamya,
BÜYÜK SELÇUKLU DEVLETİ( ) SEDAT ALTAŞ. Oğuz Türkleri ve Oğuz Adının Anlamı Oğuz: Ok+u+z “Oklar; boylar” anlamına gelir. Oğuz Kağan Destanı'na.
Türkiye(Anadolu) Selçuklu Devleti
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
OSMANLI KURULUŞ.  Osmanlı Devleti’nin Doğuşu  Malazgirt Savaşı’ndan sonra birçok Türk boyu ile beraber Anadolu’ya gelen Kayılar, Türkiye  Selçuklu.
Sunum transkripti:

Sosyal Bilgiler BEYLİKLER DÖNEMİ

Sosyal Bilgiler BEYLİKLER DÖNEMİ ! Kösedağ Savaşı’ndan sonra Anadolu’nun büyük bölümü Moğol hâkimiyetine girdi. Türkler, Türkiye Selçuklu Devleti’nin zayıflaması ve yıkılması sürecinde beylikler kurarak bağımsızlıklarını korumaya çalıştılar.

Bizans İmparatorluğu sınırında kuruldu. Sosyal Bilgiler BEYLİKLER DÖNEMİ Böylece Anadolu’da siyasi birlik parçalandı; yeniden beylikler dönemi başladı. Bu beylikler, özellikle Anadolu’nun batısında Moğol baskısından uzak Bizans İmparatorluğu sınırında kuruldu.

KÖSEDAĞ SAVAŞI SONRASINDA ANADOLU’ DA KURULAN BEYLİKLER Sosyal Bilgiler BEYLİKLER DÖNEMİ KÖSEDAĞ SAVAŞI SONRASINDA ANADOLU’ DA KURULAN BEYLİKLER

BEYLİKLER DÖNEMİ KÜLTÜR VE MEDENİYET Sosyal Bilgiler BEYLİKLER DÖNEMİ BEYLİKLER DÖNEMİ KÜLTÜR VE MEDENİYET Aydınoğlu Ömer Bey; cömert, dindar, gaza ve fetih yapan bir kahramandır. Gaza için hazırladığı donanma ile Bizans’ın başkenti İstanbul’a kadar akınlar yapar, elde ettiği ganimeti Müslümanlara dağıtırdı.

Karamanoğlu Mehmet Bey Sosyal Bilgiler BEYLİKLER DÖNEMİ KARAMANOĞULLARI «Bundan sonra hiç kimse, divanda (devlet dairesi), dergâhta (saray), bargâhta (resmi toplantı), mecliste (eğlence yeri) ve meydanda (çarşı, pazar) Türkçe’den başka dil konuşmayacak”. Karamanoğlu Mehmet Bey

Sosyal Bilgiler BEYLİKLER DÖNEMİ EŞREFOĞULLARI Konya Beyşehir’deki Eşrefoğlu Camii, Anadolu’daki ahşap direkli camilerin en büyüğüdür. Çini mozaik ile kaplı mihrabı ve ceviz ağacından minberi ustalık eseridir.

Sosyal Bilgiler BEYLİKLER DÖNEMİ CANDAROĞULLARI Kastamonu’da, Anadolu’da gördüğüm ziyaretlerin en büyüklerinden birinde rastladım. Burada büyük bir misafirhane ve bir hamam yapılarak bu güzergahtan gelip geçen yolcuların hiçbir ücret ödemeden ihtiyaçlarını karşılaması sağlanmış. Uzak ülkelerden gelenlere elbise ve para, yiyecek et, pirinç, yağ ve helva verilirmiş. İBNİ BATTUTA, Büyük Dünya Seyahatnamesi, s. 234.

Sosyal Bilgiler BEYLİKLER DÖNEMİ OSMANOĞULLARI Anadolu beylikleri arasında Osmanlı Beyliği zaman içinde bu beylikleri hâkimiyeti altına alarak 600 yıldan fazla devam eden büyük bir devlet kurmayı başaracaktır.

TÜRKİYE SELÇUKLU DEVLETİ’NİN Sosyal Bilgiler BEYLİKLER DÖNEMİ TÜRKLER ANADOLU’DA 1071 MALAZGİRT ZAFERİ 1075 TÜRKİYE SELÇUKLU DEVLETİ’NİN KURULUŞU 1176 MİYOKEFALON ZAFERİ 1243 KÖSEDAĞ SAVAŞI 1308 TÜRKİYE SELÇUKLU DEVLETİ’NİN YIKILIŞI

Anadolu’ ya yerleşen Türk boyları devlet ve beylikler kurdular. Sosyal Bilgiler BEYLİKLER DÖNEMİ ! NELER ÖĞRENDİK Türkler yaşamak için elverişli bir yer olan Anadolu’ya XI. yüzyıldan itibaren yerleşmeye başladılar. Malazgirt ve Miryokefalon Zaferleri ile Anadolu kalıcı yurt hâline geldi. Anadolu’ ya yerleşen Türk boyları devlet ve beylikler kurdular. Anadolu’ da kurulan devlet ve beylikler Anadolu’yu Haçlı Seferleri gibi saldırılardan korudular. İmar faaliyetleri ile de birçok eser yaptılar.