Besinler Ve Dengeli Beslenme.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Uzmanı
Advertisements

Fen Teknoloji 5.
Besin nedir?.
FUTBOL VE BESLENME BESLENME
FEN VE TEKNOLOJİ Mızrap Ege Durakoğlu.
UZUNKÖPRÜ TOPLUM SAĞLIĞI MERKEZİ
SAĞLIKLI BESLENME VE BESİN GRUPLARI
saĞLIKLI BESLENME NASIL OLMALI?
İLKÖĞRETİM OKULLARINDA SAĞLIKLI BESLENME EĞİTİMİ PROGRAMI
BESİNLERİMİZ Herkes için Her şey.
HAZIRLAYANLAR HADİCE DEMİREL ZAFER DÜZGÜN DÜRDANE AYGÜL YUSUF YALÇIN
DENGELİ DÜZENLİ BESLENME
SAĞLIKLI BESLENME VE BİLİNEN YANLIŞLAR
YETERLİ VE DENGELİ BESLENME
5.Sınıf fen bilgisi dersi sunusu Besin nedir?
NEVŞEHİR REHBERLİK VE ARAŞTIRMA MERKEZİ
İLKOKUL ÇOCUKLARINDA BESLENME
YETERLİ VE DENGELİ BESLENME
FEN VE TEKNOLOJİ PROJE ÖDEVİ
VÜCUDUMUZ BİLMECESİNİ
Vücudumuz Bilmecesini Çözelim
İNSANIN SAĞLIKLI GELİŞİMİNDE ETKİLİ BESİNLER
DÜNYA BESLENME KILAVUZLARI
BESİNLER VE ÖZELLİKLERİ
Canlılarda madde ve enerji
BESİNLER İNORGANİK ORGANİK.
Canlılar Neden Beslenir?
DENGELİ VE DÜZENLİ BESLENME.
Vitaminler Konuşuyor V İ T A M İ N L E R A B C K E D.
ANTALYA HALK SAĞLIĞI MÜDÜRLÜĞÜ Bulaşıcı Olmayan Hastalıklar ve Programlar Şubesi OKUL ÇAĞI ÇOCUKLARINDA BESLENME.
DEREKARABAG ORTAOKULU SUNULARI
YETERLİ VE DENGELİ BESLENME BURSA SAĞLIK MÜDÜRLÜĞÜ
SAĞLIKLI BESLENME.
BESLENME REHBERİ 1.
YETERLİ VE DENGELİ BESLENME
FEN VE TEKNOLOJİ ÜNİTE:VÜCUDUMUZUN BİLMECESİNİ ÇÖZELİM
BESİNLER VE TÜKETİMİ.
5.SINIF 1.ÜNİTE VÜCUDUMUZUN BİLMECESİNİ ÇÖZELİM
İNSANIN SAĞLIKLI GELİŞİMİNDE ETKİLİ BESİNLER VE ÖZELLİKLERİ NELERDİR??
PROJESİ.
BESLENMEMİZE DİKKAT.
VİTAMİNLER.
DENGELİ BESLENME.
DENGELİ VE DÜZENLİ BESLENME.
HAZIRLAYAN:Zülal özek. Vücudumuzun yaşamını sürdürebilmesi ve Büyüyebilmesi için yediğimiz yiyecek ve İçeceklere besin denir.
Hücre Vücudumuz hücrelerden oluşmuştur.
Karaciğer, süt, havuç, domates, yumurta sarısı, sebzeler, balık ve ette çok miktarda bulunur. Karaciğer, süt, havuç, domates, yumurta sarısı, sebzeler,
BESLENME BESLENME YAŞAMIMIZ İÇİN GEREKLİDİR Besinler Canlıların enerji üretmek ve vücut yapılarını oluşturmak üzere dış ortamdan besin alması veya sentezlemesine.
Sağlıklı Beslenme / 32.
BESİNLER VE DENGELİ BESLENME.
NASIL BESLENMELİYİZ ? N için yemek yeriz? Y aşamak, büyümek ve gelişmek için değil mi?
SUDA ERİYEN VİTAMİNLER
YETERLİ VE DENGELİ BESLENME.
EMZİKLİLİK DÖNEMİNDE BESLENME Muhammet Özgür DEMİR.
BESLENME VE DİYETETİKTE TEMEL KAVRAMLAR
VİTAMİNLER.
İLKÖĞRETİM ÇAĞI ÇOCUKLARINDA BESLENME
BESLENMEDE SÜTÜN ÖNEMİ
OKULUMUZDA “BESLENME DOSTU OKUL PROJESİ” UYGULANMAKTADIR.
BESLENMEMİZE DİKKAT.
SAĞLIKLI BESLENME TUĞHAN YENİYOL 4 / A 391.
Vitaminler Suda eriyenler; B ve C vitamini Yağda eriyenler;
YETERLİ VE DENGELİ BESLENME
DENGELİ BESLENME SEDA DEMİRAĞ.
SAĞLIKLI YAŞAM ve SAĞLIKLI BESLENME…
YETERLİ VE DENGELİ BESLENME Vücudun büyümesi, yenilenmesi ve çalışması için gerekli olan enerji ve besin öğelerinin her birinin yeterli miktarda alınması.
YETERLİ VE DENGELİ BESLENME
BİL BAKALIM BEN NERDEYİM ?
İLKOKUL ÇOCUKLARINDA BESLENME
Konu: 2. Ünite: BESİNLERİMİZ Kaliteli Eğitim Ayrıcalık değil, Haktır.
Sunum transkripti:

Besinler Ve Dengeli Beslenme

Canlılar Neden Beslenir? Tüm canlılar büyüyebilmek ve yaşamsal faaliyetlerini devam ettirebilmek için beslenirler İnsanlar belli bir yaşa gelince büyümelerini tamamlarlar

Besinleri Nasıl Elde Ederiz? Besinlerimizi bitkilerden ve hayvanlardan elde ederiz. Hayvansal Besinler Et,süt,yumurta Bitkisel Besinler Meyve ve sebzeler (Elma,armut,üzüm,muz,nar vb.) Tahıllar (Buğday,arpa,yulaf,mısır,pirinç) Baklagiller (Kuru fasulye,nohut,mercimek.bezelye) Turunçgiller (Portakal,limon,mandalina,greyfurt)

Besin İçerikleri ve Görevleri Karbonhidratlar Proteinler Yağlar Vitaminler Su Mineraller

KARBONHİDRATLAR Temel besin maddelerimizdendir. Ekmek,makarna,pilav,süt,bal,patates, tahıllarda, birçok meyve ve sebzede bulunur. Meyve ve sebzelerde, kepekli ekmekte, yulafta bulunan lif sindirimi kolaylaştırır. Lif de bir karbonhidrattır. Vücudumuza enerji sağlarlar. Karbonhidrat içeren maddelere tentürdiyot damlatıldığında rengi mavi olur.

PROTEİNLER Et,süt yumurta,peynir,yoğurt,balık gibi hayvansal besinlerde bulunurlar. Bitkisel besinlerden tahıllar,baklagiller ve kuru yemişlerde bulunurlar. Vücudumuzda yapıcı ve onarıcı olarak görev yaparlar. Proteinler, zekamızın gelişmesi ve vücudun mikroplara karşı savaşması için de gereklidir. Protein içeren maddelere nitrik asit damlattığımızda rengi sarı olur .

YAĞLAR Yağlar bitki ve hayvanlardan elde edilir. Zeytin,ayçiçeği,mısır,yer fıstığı,susam ve soya bitkileri yağ bakımında çok zengindir.Yağ ihtiyacımızın çoğunu bu bitkilerden karşılarız Bunlardan başka ceviz,badem,kabak çekirdeği,fındık bol miktarda yağ içerir. Balık,süt,peynir,,tereyağı,kaymak, et ve et ürünleri yağ bakımından zengin hayvansal besinlerdir. Vücudumuzun ihtiyacı olan enerjiyi ilk önce karbonhidratlardan sağlarız. Fazla enerji gerektiren işler yaptığımızda gerekli enerjiyi yağlardan sağlarız.

VİTAMİNLER Gün içinde yediğimiz meyve ve sebzeler bol miktarda vitamin içerir. Vitaminler, vücudumuzda düzenleyici olarak görev yaparlar. Büyüme ve gelişmemizde diğer besinlerle birlikte rol oynarlar. Sağlıklı yaşamın bir parçası olan vitaminlerin pek çok çeşidi bulunur. A,B,C,D,E,K Vitaminleri

A VİTAMİNİ Havuç,yumurta,süt,karaciğer,böbrek, buğday mantar,baklagiller,taze fasulye, domates fıstık cevizde bulunur Eksikliğinde gece körlüğü,deride kuruma ve pullanma görülür. Kemik ve diş gelişimine de katkıda bulunur.

B VİTAMİNİ Süt ve süt ürünlerinde,kırmızı et, yumurta ve tahıllar ve tahıl ürünlerinde, sebzelerin çoğunda bulunur. B vitamini eksikliğinde kansızlık, yorgunluk,deride yaralar görülür.

C VİTAMİNİ Turunçgiller( portakal,limon,mandalina vb.) domates,çilek,maydanoz,lahana,patates, kuşburnu,yeşil yapraklı sebzelerde bulunur. Diş ve diş eti sağlığı için gereklidir. Vücudu mikroplara karşı korur.

D VİTAMİNİ Süt ,yumurta,balık ve balık yağı,peynir ve sebzelerde tereyağında bulunur. Güneş ışınları ile de D vitamini oluşur. Kemiklerin kuvvetlenmesi için gereklidir.

E VİTAMİNİ Tahıl ,tahıl ürünleri,süt ve süt ürünleri,kırmızı et ve sebzelerin çoğunda bulunur. Eksikliğinde kısırlık,karaciğer,damar ve kalp hastalıkları görülür

K VİTAMİNİ Kırmızı et,yeşil sebzeler,domates,karaciğer,mısır,muz,şeftali,çilek ve pirinçte bulunur Kanın pıhtılaşmasını sağlar. Eksikliğinde kan pıhtılaşmaz ve yaralanmalarda çok kan kaybederiz.

SU Canlılar susuz yaşayamaz.Yemek yemeden 2 hafta yaşayabiliriz ama susuz birkaç gün yaşayabiliriz. Vücudumuzun yaklaşık %70’i sudur. Meyve ve sebzeleri yiyerek,su içerek vücudun su ihtiyacını karşılarız. Yazın terleyerek su kaybettiğimiz için daha çok su içeriz. Su da vitaminler gibi vücudumuzda düzenleyici olarak görev yaparlar.

MİNERALLER Mineraller vücudumuza yediğimiz yiyecekler ve içeceklerle girer. Vücudumuzda düzenleyici olarak görev yaparlar.

Besinlerin Vücudumuzdaki Görevleri

Dengeli Ve Sağlıklı Beslenme Yaşamımızı sağlıklı bir şekilde sürdürebilmemiz için dengeli ve sağlıklı beslenmeliyiz Vücudumuzun ihtiyacı olan yapıcı-onarıcı, düzenleyici ve enerji verici besinlerden yeterli miktarda yemeye dengeli beslenme diyoruz. Dengeli beslenmeye diyet de denir.

Dengeli beslenen birinin günlük menüsü aşağıdaki gibi olabilir

Besin Ve Teknoloji Teknolojinin gelişmesi ile besinlerin çeşitliliği artış göstermiştir. Son yıllarda meyveli yoğurt,puding,hazır çorba, ketçap, mayonez gibi yiyeceklerle dondurulmuş gıdalar hayatımıza girmiştir. Teknoloji ilerledikçe gıda maddelerine koruyucu, renklendirici, tatlandırıcı gibi katkı maddeleri eklenmektedir.Bu katkı maddeleri gıdaların doğal halini bozabilir. Bu besinlerden fazla tüketen insanlarda sağlık sorunları yaşanabilir Teknolojinin gelişmesi ile besinlerin çeşitliliği artış göstermiştir.

Hazır Gıdaları Satın Alırken Nelere Dikkat Edelim? Paket üzerinde bulunan gıda içerikleri ile ilgili bölümü okumalıyız. Paketin üzerindeki son kullanma tarihine bakmalıyız. Ürün üzerinde Tarım Bakanlığının İzni olup olmadığına bakmalıyız Ürünün kalitesini gösteren Türk Standartları Enstitüsünün İşaretinin olup olmadığına bakmalıyız.