Ayhan TÖZERMüberra GÜNGÖR Genişbant İnternet Hizmetlerinin Yeni Ekonomideki Rolü ve Ülkemizdeki Durum Habtekus 2009, Yıldız Teknik Üniversitesi, İstanbul.

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
Faaliyetin Süresi: 24 ay ( )
Advertisements

AMERİKA BİRLEŞİK DEVLETLERİ’NDE E-DEVLET UYGULAMALARI
Fiber İnternet ve Düzenleyici Yaklaşımlar M. Bilal ÜNVER Bilişim Zirvesi – TELKODER Her Eve Herkese Çok Hızlı İnternet 13 Eylül 2012.
Milli Emlak Genel Müdürlüğü Performans Sözleşmesi
Ayhan TOZER Telekomünikasyon Uzmanı Telekomünikasyon Sektöründe Hizmet Seviyesi Taahhütleri; AB ve Türkiye Uygulamaları Habtekus 2008, Yıldız Teknik Üniversitesi,
PAZARLAMA YÖNETİMİ.
BİLGİ TOPLUMU STRATEJİSİ Halil İbrahim AKÇA DPT Müsteşar Yrd. 7 Eylül 2006.
Stratejik Analiz (SWOT Analizi)
ORTA ANADOLU KALKINMA AJANSI (ORAN) ABUDYK TOPLANTISI SUNUMU
METROPOL HABERLEŞME LTD ŞTİ
FİNANSAL AMAÇ VE FİNANS FONKSİYONU
Durgunluk ve Maliye Politikası
Ortak Öğrenme Nasıl Gerçekleşir? Türk Otomotiv Sektöründen Örnekler TÜSİAD – UİG Rekabet Öncesi İşbirlikleri Başarı Hikayeleri Semineri Dr. Umut EKMEKÇİ.
Telekomünikasyon Sektörü ve Vergi Düzenlemelerinin Etkileri Turkcell İletişim Hizmetleri A.Ş. 30 Ekim 2007 Gazi Üniversitesi İİBF Ankara.
YEREL HİZMETLERİN GÖRÜLMESİNDE KAMU-ÖZEL ORTAKLIĞI VI. YEREL YÖNETİMLERİN MALİ YÖNETİMİ FORUMU Yrd. Doç. Dr. Hilmi Çoban Aralık 2013.
Support to Local Administration Reform 1 Yerel Yönetimler için Ulusal Eğitim Stratejisi.
İSİG Politikası ve Güvenlik Kültürü
SİVAS TİCARET VE SANAYİ ODASI. SİVAS 1901 yılında kurulmuştur. Yaklaşık 4000 aktif üyesi bulunmaktadır. 24 meslek grubundan 62 meclis üyesi ve 20 personeli.
T.C Kültür ve Turizm Bakanlığı Türkiye Turizm Stratejisi &
Rekabet Politikasının Artan Önemi Güven Sak TEPAV Ekonomi Politikaları Araştırma Enstitüsü Ankara, 4 Mart 2005.
Üniversite Eğitimi ve Sürdürülebilir İktisadi Kalkınma Olgusu
1 Bilişim ve İletişim Sektörü Neden Stratejiktir ? Bilişim ve İletişim iş yapış şekillerini ve sosyal hayatı doğrudan etkileyen ana-yapıtaşı konumundadır.
Müberra GÜNGÖR Ayhan TÖZER Yunus Ş. KİBAR Gökhan EVREN Yalın DSL : İktisadi, Düzenleyici İncelemeler, Deneyimler ve Öneriler HABTEKUS 2009, Yıldız Teknik.
KÜRESEL EKONOMİK YENİDEN YAPILANMA SÜRECİNDE TÜRKİYE EKONOMİSİ Türkiye’nin Stratejik Sektörlerinde Temel Politikalar Paneli - Enerji Sektörü - Necmiddin.
Gençlik Sektöründe Yerelleşme ve Yeniden Yapılandırma
Küresel Piyasalardaki Gelişmeler Işığında Türkiye Ekonomisine ve Bankacılık Sistemine İlişkin Değerlendirmeler Hüseyin Aydın Yönetim Kurulu Başkanı 1 Şubat.
Ayhan TÖZER Bilişim Baş Uzmanı, BTK
T. C. ÇEVRE VE ORMAN BAKANLIĞI ÇED VE PLANLAMA GENEL MÜDÜRLÜĞÜ Y
Makro İktisat İktisadi Analiz
Düzenleyici Etki Analizinin Türk Hukuk Sistemine Tanıtılması “Eğitimcilerin Eğitimi” Kasım 2008 Oturum 5 Problemin Tanımlanması ve Mevcut Durumun.
Ayhan TOZER Telekomünikasyon Uzmanı
SGP İklim Değişikliği Odak Alanı Çerçevesi. Uygulama Programları OP 5. Enerji Tasarrufu ve Enerji Verimliliğinin Önündeki Engellerin Kaldırılması OP6.
Türkiye Bankalar Birliği 49. Genel Kurulu 1 Türkiye Ekonomisi ve Bankacılık Sistemindeki Gelişmeler Ersin Özince Türkiye Bankalar Birliği Yönetim Kurulu.
TİKA: Türkiye’nin Küresel Dış Politika Enstrümanı
SEZGİN ÖZTEK ŞEREF AYAN
BİT’İN SOSYAL KÜLTÜREL KATKILARI
TALEP KATILIMI VE TALEP TARAFI YÖNETİMİ Prof. Dr. Ramazan BAYINDIR
İnteraktif Medya Dünü Bugünü Yarını Uğur Şeker / Dijital Büro İstanbul Yıldız Teknik Üniversitesi Sürekli Eğitim Merkezi 'Mobile Marketing Conference'
2014 YILI SEKTÖR DÜZENLEMELERİNE YÖNELİK DEĞERLENDİRMELER TELKODER
Başlıca e-Devlet Uygulamaları ve e-Dönüşüm Türkiye Projesi
Türkiye de Bir İlk “OKULUM DESTEKLENİYOR HAYALİM GERÇEKLEŞİYOR” OKUL GELİŞİM PROGRAMI Nisan 2010 Uygulama Toplantısı Mustafa YÜRÜK OGP Koordinatörü.
Sosyal Pazarlamanın Yeni Aracı: Kitle Fonlaması
“Ideal” eÖğrenme Ortamı… Ulaşmak için Neler yapılabilir?
Hayat Boyu Öğrenme Genel Müdürlüğü Dr. İsmail DEMİR Eğitim Politikaları Daire Başkanı.
TÜRKİYE BİLİŞİM DERNEĞİ Kamu Bilişim Platformu - 17
Ders 8 Temel Analiz Hüseyin İlker Erçen
dijitalleşme ve Kütüphaneler
Yükseköğretim Sisteminin Uluslararasılaşması Çerçevesinde Türk Üniversitelerinin Uluslararası Öğrenciler İçin Çekim Merkezi Haline Getirilmesi Araştırma.
EĞİTİMDE FATİH PROJESİ BAŞLICA BİLEŞENLER
EĞİTİMİN EKONOMİK TEMELLERİ
EĞİTİMİN EKONOMİK TEMELLERİ
GİRİŞ Ülkenizde ya da coğrafi bölgenizde turizm ne kadar önemlidir? Şehrinizde ya da kasabanızdaki mevcut istihdamın ne kadarlık kısmı turizm ile.
YASAMA FAALİYETLERİNDE İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ ENERJİ SEKTÖRÜ
YILI MERKEZİ YÖNETİM BÜTÇE SUNUŞ KONUŞMASI (TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu) MEHMET ŞİMŞEK MALİYE BAKANI 26 Ekim 2010.
T.C. Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Verimlilik Genel Müdürlüğü Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Türkiye Cumhuriyeti VERİMLİLİK GENEL MÜDÜRLÜĞÜNÜN.
PROF.DR. FİLİZ GİRAY ULUDAĞ ÜNİVERSİTESİ YÜKSEKÖĞRETİMİN FİNANSMANI.
YATIRIMLARDA DEVLET YARDIMLARI
Temel Bilgi Teknolojileri
TÜRKİYE’DE KIRSAL KALKINMA POLİTİKALARI VE UYGULAMALAR
KONU BAŞLIKLARI BİLGİ EKONOMİSİ GELİŞİMİ BİLGİ EKONOMİSİ ÖZELLİKLERİ
SOSYAL MEDYA.
MAKRO EKONOMİYE GİRİŞ VE TEMEL KAVRAMLAR
Ankara Üniversitesi Sağlık Bilimleri Fakültesi Sosyal Hizmet Bölümü
Madde Bağımlılığı Politikası
Sekizinci Beş Yıllık Kalkınma Planı ( ):
ULUSLARARASI TURİZM PAZARLAMASI
Güncel Teşvik Bilgilendirme Sunumu
Ekonomi Biliminin Doğuş Gerekçesi ; Kıtlık Kanunu Kaynakların;
NİŞANTAŞI ÜNİVERSİTESİ
Tarım sektörünün önemi
Sunum transkripti:

Ayhan TÖZERMüberra GÜNGÖR Genişbant İnternet Hizmetlerinin Yeni Ekonomideki Rolü ve Ülkemizdeki Durum Habtekus 2009, Yıldız Teknik Üniversitesi, İstanbul

2 İçerik Giriş Faydaların Anlaşılması Fayda ve Problemler (Eğitim, Sağlık, Yönetişim, İktisadi Büyüme) Türkiye’de Genişbant Sonuç

3 Giriş Genişbant internet hizmetleri Kamu yönetiminde (yönetişim): Kamu hizmetlerinde etkinlik, Vatandaş odaklı dönüşüm. İşletme düzeyinde: Yeni iş yapma yöntem ve modelleri (B2B gibi), Artan hizmet kalitesi ve verimlilik.

4 Giriş Genişbant internet hizmetleri Hane halkı düzeyinde: Farklı eğitim olanaklarına, sosyal-kültürel hizmetlere ulaşım, Bilgi paylaşımının daha etkin sağlanması (peer networking gibi). ->Kalkınma ve Büyümeye katkı (yalnızca iktisadi anlamda değil).

5 Faydaların Anlaşılması Tüm bu potansiyel faydalar --  Genişbant internetin yaygınlaştırılması politikası “Yeni yüzyılda telekomünikasyon hizmetlerinin değiştirici gücü sayesinde farklı öğreneceğiz, farklı çalışacağız, farklı eğleneceğiz ve farklı bir şekilde yönetileceğiz. Genişbant ülkemizin eğitim ve ticari hayatı başta olmak üzere hemen tüm sektörlerde temel altyapı haline gelmiş ve ABD’nin gelecek dönemlerdeki performansında önemli bir rol oynayacaktır. Bu hizmetlere erişip kullanabilenler, diğerlerine göre avantajlı konuma gelecektir” (FCC Başkanı, 2002)

6 Faydaların Anlaşılması Dikkate Alınması Gereken Hususlar: Teknik özellikler (hız gibi) ve uygulamalar (voip gibi) Darbant- Genişbant kullanım yerleri (kısa vade) Problemler (yalnızlaşma, örtük bilgi aktarımında zorluk, oyun bağımlılığı gibi) Medyada tekelleşme Sosyal politikalar (Çok sesliliğin korunması gibi) Tekel, Hakim Konumdaki İşletmeciyi Düzenleme İhtiyacı: SLA

7 Fayda ve Problemler Genişbant ve Eğitim Kullanım amacı ve yeri Erişim hızı yanı sıra materyal kalitesi (içerik) Maliyet etkinliği (sınıf büyüklüğünü azaltma, eğitim zamanını artırma…) Okul başarı oranları (sinerji) Ancak yüz yüze eğitimin önemi devam ediyor. (Sınıf içi eğitimin desteklenmesi şeklinde kullanım)

8 Fayda ve Problemler Genişbant ve Sağlık İnternet üzerinden sağlık hizmetleri (tele-radyoloji gibi) Sağlık kurumları ve kullanıcılar genişbant erişime sahip olmalı Bilgi verici siteler: Eksik veya yanıltıcı bilgi verme riski Sağlık personeli (mesleki) eğitiminde kullanım İnternet kullanımından kaynaklanan sağlık sorunları (bağımlılık, obezite, soyutlanma) /Sosyal politika ihtiyacı-Kore Kiralık devrelerin tahsis süresi, onarım süresi, geri ödemelere ilişkin bilgiler, şikayet mekanizması, mücbir sebep tanımı.

9 Fayda ve Problemler Genişbant ve Yönetişim Şahıslar arası kullanım (sohbet, arkadaşlık gibi) Bilgi paylaşımı / Ancak telif hakları… Birey-devlet ilişkisi: İyi yönetişim Bilgi Toplumu Eylem Planı->Vatandaş Odaklı Hizmet Dönüşümü (Genişbantın önemi, arz ve talep yönlü politikalar)

10 Fayda ve Problemler Genişbant ve İktisadi Büyüme BİT sektöründe büyüme (Kore örneği) Yeni iş kollarının oluşması Diğer sektörlerde verimlilik artışı/ Kısa-Uzun vade  Kore: Arz ve talep yönlü politikalar (serbestleşme, toplu kamu alımları, BİT eğitimleri)

11 Fayda ve Problemler Genişbant ve İktisadi Büyüme Çalışmalar: -ABD->Ekonomik büyümenin itici gücü ( ) -Florida, Lake County->Bölgesel ticari faaliyet artışı (2005) -İşletmeci bazında maliyet kazanımları Farklı sonuçlar->Ancak bilgi toplumunun altyapısı olduğu konusunda görüş birliği Maliyet: spam, çalışan kontrolü, kişisel bilgilerin korunması vb.

12 Türkiye’de Genişbant Abone sayısı > >6 milyon Penetrasyon oranı: % 8.4 Hanehalkı kullanım yaygınlığı: % 37

13 Türkiye’de Genişbant Bilgi Toplumuna Dönüşüm Stratejisi Gündelik hayatın bir parçası Etkin kullanım Kullanım oranı % 50 (2010) Öncelikli kitle (öğrenci, çalışan, işsiz kesim) Erişimin artırılmasına yönelik eylemler Bilgisayar sahipliği Kamu internet erişim merkezleri

14 Türkiye’de Genişbant Evrensel Hizmet Kanunu Her okula internet projesi 2004-> okul 2008 (sonu)-> okul 12 milyon öğrencinin erişim imkanı Düzenlemeler Toptan genişbant düzenlemeleri (Yeniden satış, veri akış erişimi, paylaşımlı erişim, yerel ağın tam paylaşıma açılması) /Alternatif işletmeciler Özel iletişim vergisi (%15 den % 5 e)

15 Türkiye’de Genişbant Düzenlemeler

16 Sonuç Kullanım yaygınlığının artırılması Kamu politikalarının önemi (yatırım, eğitim gibi) Serbestleşme (alternatif işletmeciler, vergi indirimi) Türkçe içerikli sitelerin sayısının artırılması

İlginiz için Teşekkürler. Habtekus 2009, Yıldız Teknik Üniversitesi,İstanbul