I. ÜNİTE: VÜCUDUMUZDA SİSTEMLER A. SİNDİRİM SİSTEMİ

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
SiNDiRiM SiSTEMiMiZ Sindirim… Mekanik ve Kimyasal sindirim..
Advertisements

Besin nedir?.
SİNDİRİM SİSTEMLERİ: Büyük yapılı besinlerin daha küçük, hücre zarından geçebilecek yapılara dönüştürülmesi olayına SİNDİRİM denir. 1- Besinler hücre.
DERS: HAYAT BİLGİSİ KONU: ORGANLARIMIZ
DİYARE (İSHAL).
Hazırlayan  Ercan YÜRÜK Fen Ve Teknoloji Öğretmeni 
SİNDİRİM SİSTEMİ VE SİNDİRİM SİSTEMİ HASTALIKLARI
VÜCUDUMUZ BİLMECESİNİ ÇÖZELİM
SİNDİRİM SİSTEMİ VE SAĞLIĞI
5.SINIF SİNDİRİM SİSTEMİ
Sindirim Sistemi.
BESİNLERİN SİNDİRİMİ SİNDİRİM VE GÖREVLİ YAPILAR
SİNDİRİM SİSTEMİ.
Sindirim.
SAĞLIK Sağlık Okuryazarlığı - Sindirim Sistemi -.
SİNDİRİM SİSTEMİ.
Sindirim Sisteminin Görevleri ve Organları
5.Sınıf fen bilgisi dersi sunusu Besin nedir?
VÜCUDUMUZ BİLMECESİNİ
7. SINIF 1. ÜNİTE ÇALIŞMA KİTABI ETKİNLİKLERİ
*HAZIRLAYANLAR *ECE MISIRLI *KÜBRA EREL
Sindirim Sistemi Organlarını Resimlerini Bulup Eşleştirme
Vücudumuz Bilmecesini Çözelim
Hadi birlikte bir keşfe çıkalım…
Calmustical 5.SINIF VÜCUDUMUZUN BİLMECESİNİ ÇÖZELİM calmustical
Vücudumuzdaki Sistemler Canlılar ve Hayat
Çakırhöyük ilköğretim okulu
SİNDİRİM SİSTEMİ VE BESLENME
Sindirim sistemi Hadi birlikte bir keşfe çıkalım…
BESİNLERİN SİNDİRİMİ Kaan Can Genç Yağmur Demirci Alperen Tabaksoy
SİNDİRİM Ve GÖREVLİ YAPILAR. SİNDİRİM Ve GÖREVLİ YAPILAR.
KONU:SİNDİRİM SİSTEMİ ALİ DAĞDEVİREN
SİNDİRİM SİSTEMİ.
KONU:SİNDİRİM SİSTEMİ
SİNDİRİM SİSTEMİ VE BESLENME
SİNDİRİM SİSTEMİ VE SAĞLIĞI
ÜNİTE DEĞERLENDİRME -Çoktan Seçmeli Test.
Ünite- 1 Vücudumuz ve Sistemler
 Sindirim sisteminin sağlığı için dengeli beslenmeliyiz.Dengeli beslenmesek farklı farklı hastalıklar ortaya çıkabilir.  Alkolden ve sigaradan uzakdururlmalı.
HAZIRLAYAN: LEYLANUR DURNAGÖL
VÜCUDUMUZDAKİ SİSTEMLER
Öğretim Teknolojileri ve Materyal Tasarımı
İnsan Sindirim Sistemi
BESİNLER ve SİNDİRİM SİSTEMİ
( ) Sindirim ağızda başlar anüste biter
Hadi birlikte bir keşfe çıkalım…
Çakırhöyük ilköğretim okulu
BOŞALTIM SİSTEMİMİZ VUCUDUMUZDAN ATIKLARI UZAKLAŞTIRIR
İÇ ORGANLARIMIZ.
Sindirim Sistemi Kimya.
SİNDİRİM.
DENGELİ VE DÜZENLİ BESLENME.
Sindirim Sistemi Nedir ?
Hücre Vücudumuz hücrelerden oluşmuştur.
SİNDİRİM SİSTEMİ ETKİNLİKLER.
ORGANLARIM. Akciğer, hava soluyan omurgalılardaki temel solunum organıdır. Ana görevi atmosferdeki oksijeni kan dolaşımına nakletmek ve dolaşımdaki karbondioksiti.
SİNDİRİM SİSTEMİ.
FEN VE TEKNOLOJİ İYİ DERSLERRR .
Sindirim sistemi.
SİNDİRİM sistemi
Sindirim Sistemi.
SİNDİRİM SİSTEMİ.
BESLENME VE BESİN ÖĞELERİ
fen bilimler
Karaciğerin görevleri nelerdir, pankreasın görevleri nelerdir, karaciğerin sindirimdeki görevleri nelerdir, pankreasın sindirimdeki görevleri nelerdir.
1. Aşağıdakilerden hangisi midede gerçekleşen bir olay değildir?
SAĞLIKLI BESLENME TUĞHAN YENİYOL 4 / A 391.
KONU:SİNDİRİM SİSTEMİ
1/9. 2/10 Mekanik Sindirim Ağızda, dişler yardımı ile başlar. Dil de yardımcı rol oynar. 2/9.
Konu: 2. Ünite: BESİNLERİMİZ Kaliteli Eğitim Ayrıcalık değil, Haktır.
Sunum transkripti:

I. ÜNİTE: VÜCUDUMUZDA SİSTEMLER A. SİNDİRİM SİSTEMİ fsinemb

ÜNİTEMİZE GÖZ ATALIM

YAZALIM! DEFTERLERİMİZE «EN GÜZEL» YAZIMIZLA ÜNİTEMİZİN İSMİNİ YAZALIM! ÜNİTEYİ ANLATACAK 6 FOTOĞRAF/RESİM BULUP SAYFAYA EKLEYELİM! 4 DAKİKANIZ VAR 

HAYDİ BİRAZ SORU CEVAPLAYALIM 

HAZIR MISINIZ?

CANLILAR BESLENMEYE NEDEN İHTİYAÇ DUYARLAR?

BESİN İÇERİKLERİ NELERDİR?

BESİN İÇERİKLERİNİN VÜCUDUMUZDA ASIL GÖREVİ NEDİR?

KARBONHİDRAT, PROTEİN, VİTAMİN, SU VE MİNERALLER HANGİ BESİNLERDE BULUNUR?

BESİNLERİN VÜCUDUMUZA ENERJİ SAĞLAMASI İÇİN NEDEN KÜÇÜK PARÇALARA AYRILMASI GEREKİR?

SİNDİRİMDE GÖREVLİ YAPI VE ORGANLARDAN HANGİLERİNİ HATIRLIYORSUNUZ?

SİNDİRİM SİSTEMİ Büyük moleküllü besin içeriklerinin hücrelerimizin kullanabileceği kadar küçük moleküllere dönüştürülmesi olayına sindirim denir.

SİNDİRİM SADECE ÇİĞNEMEYLE Mİ GERÇEKLEŞİR?

FİZİKSEL (MEKANİK) SİNDİRİM SİNDİRİM OLAYI FİZİKSEL (MEKANİK) SİNDİRİM KİMYASAL SİNDİRİM

FİZİKSEL ( MEKANİK ) SİNDİRİM Besin maddelerinin çiğneme ve kas hareketleriyle küçük parçalara ayrılması fiziksel (mekanik) sindirimdir.

FİZİKSEL ( MEKANİK ) SİNDİRİM Fiziksel sindirimde vücuda alınan besinlerin fiziksel olarak şekli değişir. Ağız yardımıyla vücuda alınan ekmeğin parçalanarak yutulması veya bu ekmeğin midede mide kaslarının yardımıyla bulamaç haline dönüştürülmesi buna örnektir.

KİMYASAL SİNDİRİM Besin maddelerinin enzim adı verilen salgılar yardımıyla yapısal değişime uğrayarak daha küçük parçalara ayrılmasına kimyasal sindirim denir.

KİMYASAL SİNDİRİM Kimyasal sindirimde vücuda alınan besinler yapı taşlarına kadar parçalanır. Ağız yardımıyla vücuda alınan ekmeğin tükürük enzimleriyle yapı taşı olan karbonhidratlara parçalanması ve devamında da bu karbonhidratların, karbonhidratların yapı taşı olan glikoz, laktoz, nişasta gibi yapı taşlarına parçalanması buna örnektir.

ŞİMDİ SİNDİRİMDE GÖREVLİ YAPI VE ORGANLARI TANIYALIM

KİMYASAL SİNDİRİMİN BAŞLADIĞI YER KİMYASAL SİNDİRİMİN TAMAMLANDIĞI YER ÖZETLERSEK BESİNLER KİMYASAL SİNDİRİMİN BAŞLADIĞI YER KİMYASAL SİNDİRİMİN TAMAMLANDIĞI YER Karbonhidratlar Ağız İnce bağırsak Proteinler Mide Yağlar

SİNDİRİME YARDIMCI ORGANLAR KARACİĞER PANKREAS

KARACİĞER Karaciğerin sindirim sistemindeki görevi yağların sindirimi için gerekli olan safra (öd) salgısını üretmektir. Safra salgısı karaciğerin alt kısmında bulunan safra kesesinde toplanır ve buradan bir kanal yardımıyla ince bağırsağın ilk bölümü olan onikiparmak bağırsağına geçer.

KARACİĞER Safra salgısı, onikiparmak bağırsağında bulunan yağların küçük parçalara ayrılmasına yani mekanik sindirimine yardımcı olur. Safra salgısı ile onikiparmak bağırsağında fiziksel sindirime uğrayan yağların ince bağırsakta gerçekleşen kimyasal sindirimi daha kısas ürede tamamlanır.

PANKREAS Pankreas , sindirimde görev yapan bazı enzimleri salgılar. Bu enzimler pankreas öz suyu denilen maddeyi oluşturur.

PANKREAS Pankreas öz suyu, bir kanal yardımıyla onikiparmak bağırsağına aktarılır. Pankreas öz suyundaki enzimler sayesinde karbonhidrat, protein ve yağların kimyasal sindirimi gerçekleşir.

SİNDİRİLEN BESİNLERİN KANA GEÇİŞİ Besinlerin kimyasal sindiriminin tamamlanması ile parçalanmış besin içerikleri kana karışabilecek duruma gelir. Besin içerikleri ince bağırsağın iç yüzeyinde yer alan ve villus (tümür) adı verilen çok sayıda ince kabarcık şeklinde çıkıntılar yardımıyla emilerek kana karışır.

İnce bağırsakta villuslar tarafından emilerek kana karışan sindirilmiş besin, su, mineral ve vitaminler damarlar yardımıyla karaciğere taşınır. Karaciğer, karmaşık yapıdaki molekülleri parçalayarak kullanılabilir veya depolanabilir molekül haline getirir. Kullanılabilir moleküller kan yoluyla hücrelere gönderilir. Zararlı moleküller ise bazı işlemlerden sonra vücuttan atılmak üzere böbreklere gönderilir. İnce bağırsakta sindirilemeyen besin atıkları, su, mineral ve vitaminler kalın bağırsağa geçer. Su, mineral ve vitaminlerin bir kısmının emilimi kalın bağırsakta gerçekleşir. Besin maddelerinin vücudumuz tarafından kullanılmayan bölümü ise anüs yoluyla dışkı olarak vücuttan atılır.

SİNDİRİM SİSTEMİMİZİN SAĞLIĞI Yemeklerden sonra dişlerimizi fırçalamalıyız!

SİNDİRİM SİSTEMİMİZİN SAĞLIĞI Dengeli beslenme, sindirim sisteminin sağlığını olumlu etkiler.

SİNDİRİM SİSTEMİMİZİN SAĞLIĞI Sindirim organlarının düzenli çalışması için meyve, sebze ve baklagiller gibi lifli besinleri yeterince tüketmeliyiz.

SİNDİRİM SİSTEMİMİZİN SAĞLIĞI Pişirilmeden yenilen sebze ve meyveleri iyice yıkamalıyız.

SİNDİRİM SİSTEMİMİZİN SAĞLIĞINI OLUMSUZ ETKİLEYEN ETMENLER DENGESİZ VE YETERSİZ BESLENME SİGARA AŞIRI ÜZÜNTÜ ALKOL STRES

SİNDİRİM SİSTEMİ HASTALIKLARI DİZANTERİ: Su veya besinlerle bulaşan salgın bir hastalıktır. Hastada ishal görülür. Karın ağrısı ve ateş de vardır. GASTRİT: Midenin iç yüzünde bulunan mukoza tabakasının iltihaplanmasıdır.

SİNDİRİM SİSTEMİ HASTALIKLARI İSHAL: Dışkının sık olarak sulu veya yumuşak çıkması durumudur. Küçük çocuklarda ölüme sebep olabilir. KABIZLIK: Bağırsak hareketlerinin normale göre azalarak dışkılama sayısının da azalması durumudur. HAZIMSIZLIK: Tüketilen besinlerin midede sindirilememesi sonucunda oluşan mide rahatsızlığıdır.

SİNDİRİM SİSTEMİ HASTALIKLARI KOLON KANSERİ: Kolon olarak tabir edilen kalın bağırsakta görülen kanser çeşididir. Kesin sebebi bilinmemekle birlikte oluşumunda beslenme şekli ve çevresel ve genetik faktörler etkendir. KOLERA: Bakterilerin sebep olduğu ve şiddetli ishalin görüldüğü salgın hastalıktır.

SİNDİRİM SİSTEMİ HASTALIKLARI ÜLSER: Mide iç yüzeyinde midenin korunması için mukus salgılayan bir tabaka bulunur. BU tabaka zarar gördüğünde mide dokusunda aşınma olur. Bunun sonunda oluşan yaraya mide ülseri denir. TİFO: Kirli içme suları ve yiyeceklerle bulaşan mikrobik bir hastalıktır. REFLÜ: Mide içeriğinin yemek borusuna geri kaçmasıdır.

TEKRAR ETMEYİ UNUTMAYIN KONUMUZ BİTTİ TEKRAR ETMEYİ UNUTMAYIN