SABPO METODOLOJİSİ KULLANILARAK FIPA UYUMLU ÇOK-ETMENLİ BİR OTEL REZERVASYON SİSTEMİNİN TASARIMI VE GERÇEKLEŞTİRİLMESİ Ayşegül Alaybeyoğlu, Geylani Kardaş,

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
SGB.NET’İN TEKNİK ALTYAPISI
Advertisements

Yazılım Geliştirme ve Java
ETG Danışmanlık Yardım Masası
Teknik Metin Yazarlığı ve Çeviri
Bilgisayar Mühendisliği Bölümü
WEB SERVİCE İDRİS YÜRÜK MAHMUT KAYA.
Eğitsel Yazılımların Değerlendirilmesi
TUVDBS VİDEO VERİTABANI YÖNETİM SİSTEMİ
MESLEKİ EĞİTİM.
INTERNET TABANLI HASTA KAYDI PAYLAŞIMI VE TELEKONSÜLTASYON PLATFORMU
BELGELEME Ian Sommerville, “Software Documentation”,
Çevre ve Orman Bakanlığı Bilgi İşlem Dairesi Başkanlığı
ÖĞRENME NESNESİ Sibel SOMYÜREK.  Çeşitli öğrenme ortamlarında tekrar kullanılabilen küçük parçalara bölünmüş olan e-içeriklere öğrenme nesnesi denir.
Bora GÜRSEL CBÜ BAUM Proje Yöneticisi
Çok Etmenli Sistemlerde Yük Dengeleme ve Yük Paylaşımı
Nesneye Dayalı Programlama
Intelligent Network and Mobile Agents Agent kavramı 90’ların başında çıkmıştır. Agent kelimesinin kesin bir tanımı bulunmamaktadır. Bazı yerlerde uygulama.
Company name UZAKTAN E Ğİ T İ M. İ Ç İ NDEK İ LER Uzaktan Eğitimde Öğretmen Rolleri Uzaktan Eğitimin Kullanım Alanları? Uzaktan Eğitim Nasıl Yapılır?
Yazılım Gelişimi. Donanım gelişimine paralel olarak süren yazılım gelişimi, son on yılda kayda değer bir ivmelenme ile bilgisayarları, herhangi bir uzmanlık.
AĞ İŞLETİM SİSTEMLERİ Öğr. Gör. Mustafa SARIÖZ
Veri tabani nedir? Veritabanı basit olarak bilgi depolayan bir yazılımdır. Bir çok yazılım bilgi depolayabilir ama aradaki fark, veritabanın bu bilgiyi.
Hacettepe Üniversitesi Eğitim Fakültesi Bilgisayar ve Öğretim Teknolojileri Eğitimi 2007 – 2008 Bahar Dönemi Beytepe - ANKARA BTÖ302 - İNTERNET ORTAMINDA.
Telif Hakkı  2008 Intel Firması. Tüm hakları saklıdır. Intel, Intel logosu (the Intel Logo), Intel Eğitim Girişimi (Intel Education Initiative) ve Intel.
KOBİ – ŞİRKET PORTALI BİTİRME PROJESİ EMRE UYUMAZ & ANIL GÜR.
Chapter 1: Giriş.
WİNDOWS SÜRÜMLERİ ARASINDAKİ FARKLILIKLAR
BLM619 Bilgisayar Ağları ve Uygulamaları
AKILLI KART SAĞLIK SİSTEMİ
Quest Atlantis Dünya Üzerine Yayılmış Çok-Kullanıcılı Çevrim-İçi Eğitsel Bir Bilgisayar Oyununun Teknik Yapısı.
ERP Projelendirme Süreci
Arş. Gör. Tolga Çakmak Hacettepe Üniversitesi – Bilgi ve Belge Yönetimi Bölümü Sosyal Medya ile Değişen Pazarlama Anlayışları.
Grup üyeleri: Selen ERGÜ Galip Kaya Nazgül BARPİEVA
Veri Tabanı Tasarım Süreci
MOBİL ARAÇLARDA ETMEN TEKNOLOJİSİNİN KULLANIMI
BİLGİSAYAR DESTEKLİ EĞİTİM İÇİN ÖĞRETİM TASARIMI
İnsan Kaynakları Bilgi Sistemleri
Bölümün Amacı Bu bölüm, örgütlerin nasıl değiştiğini ve yöneticilerin yenilik ve değişim sürecini nasıl yönettiklerini keşfetmektedir.
SİSTEM VE YAZILIM Bilgisayar sistemleri donanım, yazılım ve bunları işletmek üzere gerekli işlemlerden oluşur. Yazılım, bilgisayar sistemlerinin bir bileşeni.
Bulanık Mantık Tabanlı Uçak Modeli Tespiti
Üniversiteler İçin Öğrenci Topluluk Yönetim Bilgi Sistemi
Sosyal Medyada Tanıtım ve Pazarlama
UBI 622 ÇOK-ETMENLİ SİSTEMLER ÇOK-ETMENLİ SİSTEM GELİŞTİRME METODOLOJİLERİ Doç. Dr. Geylani KARDAŞ
ÖTÖ 451 Okul Yönetiminde Bilgisayar Uygulamaları R. Orçun Madran.
NOT: Bu slayt üzerindeki resmi değiştirmek için resmi seçin ve silin. Ardından, kendi resminizi eklemek için yer tutucudaki Resimler simgesini tıklatın.
SOSYAL MEDYANIN ETKİSİ - KOZMETİK ÜRÜNLERİN SATIN ALINMASINDA BİR UYGULAMA Danışman Unvan İsim Öğrenci İsim, Numara.
ADDIE. ADDIE MODEL İ (JENER İ K MODELLEME) 2 Analiz (Analysis) Tasarım (Design) Geliştirme (Development) Uygulama (Implementation) De ğ erlendirme (Evaluation)
NOT: Bu slayt üzerindeki resmi değiştirmek için resmi seçin ve silin. Ardından, kendi resminizi eklemek için yer tutucudaki Resimler simgesini tıklatın.
Sistem Analizi ve Tasarımı
Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği
ANKARA ÜNİVERSİTESİ SAĞLIK BİLİMLERİ FAKÜLTESİ SOSYAL HİZMET BÖLÜMÜ
Girİşİmcİ Kİmdİr? ÖĞR.GÖR.TAYLAN VURGUN.
Active Directory.
ACTIVE DIRECTORY.
Bölüm 2 ÖRGÜTLERDE BİLGİ YÖNETİMİ, KARAR VERME VE BİLİŞİM SİSTEMLERİNDEKİ HİYERARŞİK YAPININ MİMARİSİ Kısım 2.
BİLGİSAYAR DESTEKLİ EĞİTİM İÇİN ÖĞRETİM TASARIMI
ERP Projesinin Aşamaları İzmir. ERP Projesinin Aşamaları SatışSatış - Başlangıç – Kurulum – Analiz – Plan – Uyarlama – Eğitim – Geliştirme.
İletişim teknolojilerinde ki hızlı gelişim küreselleşmeyi hızlandırmaktadır. Özelikle mobil iletişim sistemlerinin yaygınlaşması ile dolaşımda olan bireylerin.
MBLOCK ile Arduino ve Robotik Kodlama
I Ğ DIR ÜN İ VERS İ TES İ KÜTÜPHANE VE DOKÜMANTASYON DA İ RE BA Ş KANLI Ğ I Kütüphane kullan ı m ı ve elektron İ k kaynaklara er İŞİ m Kütüphanec İ : Ercan.
Ontoloji Tabanlı Bir Kitap Sorgulama Sistemi Gerçekleştirimi
Uzm. Rıdvan YAYLA – Bilecik Üniversitesi Müh. Fak. Bilg. Müh. Bölümü
Amazon Web Servisleri ve Javascript Dilinin Birlikte Kullanımı
Ege Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği
Yazılım Mühendisliği Temel Süreçler - Sistem Analizi
Eğitsel Yazılımların Değerlendirilmesi
WİNDOWS SÜRÜMLERİ ARASINDAKİ FARKLILIKLAR
Dünya Üzerine Yayılmış Çok-Kullanıcılı Çevrim-İçi Eğitsel
İOS PLATFORMUNDA MOBİL TRAFİK CEZA BİLDİRİM UYGULAMASI
JADE, JADEX, RETSINA, DECAF Etmen Geliştirim Platformlarının Karşılaştırılması Duygu SÖNMEZ ÇANAKKALE ONSEKİZ MART ÜNİVERSİTESİ BİLGİSAYAR MÜHENDİSLİĞİ.
FIRAT ÜNİVERSİTESİ MÜHENDİSLİK FAKÜLTESİ BİLGİSAYAR MÜHENDİSLİĞİ
Sunum transkripti:

SABPO METODOLOJİSİ KULLANILARAK FIPA UYUMLU ÇOK-ETMENLİ BİR OTEL REZERVASYON SİSTEMİNİN TASARIMI VE GERÇEKLEŞTİRİLMESİ Ayşegül Alaybeyoğlu, Geylani Kardaş, Rıza Cenk Erdur, Oğuz Dikenelli Ege Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği

İçindekiler Giriş Çok-Etmenli Otel Rezervasyon Sisteminin SABPO Adımları İle Tasarlanması Sistemde Yer Alan Etmenlerin Üstleneceği Rollerin Belirlenmesi Rollerin Etmenlere Eşlenmesi Çok-etmenli Etkileşimlerin Belirlenmesi Senaryolar İçin HTN’lerin Hazırlanması Sistemin Çalıştırılması ve Testi

1. Giriş Etmen: Kullanıcısının adına bir takım görevleri yerine getirmek üzere davranma yeteneği olan özerk ve amaç yönelimli bir yapıya sahip yazılım bileşenidir. Çok-etmenli Sistem : Tek bir etmenin yalnız başına çözemediği problemleri, etmenlerin birbiriyle işbirliği yaparak çözmek için bir araya gelmesiyle oluşan bir ağdır. SABPO (Standards Based and Pattern Oriented – Standart Temelli ve Desen Kaynaklı) Çok-etmenli Sistem Geliştirme Metodolojisi: Çok-etmenli sistemlerin geliştirilmesi için kullanılan bir yazılım geliştirme metodolojisidir. Belli standartlara ve yazılım desenlerine dayanmaktadır. FIPA (Foundation For Intelligent Physical Agents – Akıllı Fiziksel Etmenler Kuruluşu): Çok-etmenli sistemler arasındaki birlikte-çalışabilirliği en üst düzeye çıkartmak için evrensel standartlar ortaya koymak amacı ile kurulan bir topluluktur.

2. Çok-Etmenli Otel Rezervasyon Sisteminin SABPO Adımları İle Tasarlanması Sistemde Yer Alan Etmenlerin Üstleneceği Rollerin Belirlenmesi Rollerin Etmenlere Eşlenmesi Çok-etmenli Etkileşimlerin Belirlenmesi Senaryolar İçin HTN’lerin Hazırlanması

2.1 Sistemde Yer Alan Etmenlerin Üstleneceği Rollerin Belirlenmesi-1 Kullanıcı Rolü: Kullanıcının çok-etmenli sistemle etkileşimde bulunabilmesini sağlayacak bir ara yüzün sağlanmasını Kullanıcının istediği işlemleri gerçekleştirebilmesi için diğer etmenlerin sunduğu servislerin platformdaki yerlerinin belirlenmesini Gerektiğinde bu servislerin kullanımını içermektedir.

2.1 Sistemde Yer Alan Etmenlerin Üstleneceği Rollerin Belirlenmesi-2 Servis Belirleme Rolü: Etmenlerin sunduğu servislerin neler olduğu Hangi etmenler tarafından sunulduğu Servis ya da Bileşen Sunucu Rolü: Sunduğu servise veya bileşene ait üst verilerin tutulmasını Servislere, diğer etmenlerin güvenli erişiminin sağlanmasını içermektedir.

2.2 Rollerin Etmenlere Eşlenmesi Kullanıcı Rolü  Müşterileri temsil eden etmenler Servis Belirleme Rolü: FIPA uyumlu JADE çatısının sunduğu çok-etmenli platformda böyle bir rolü üstlenecek DFService adı verilen bir etmen bulunmaktadır Müşteri etmeni DFService etmeninden, aradığı servisi sağlayan otel etmenlerinin listesini elde etmekte ve bu etmenlerle iletişime geçmektedirler. Servis ya da Bileşen Sunucu Rolü  Otelleri temsil eden etmenler

Çok-Etmenli Otel Rezervasyon Sisteminin Sınıf Diyagramı

CustomerAgent Etmeninin FSM Yapısındaki Davranış Modeli

2.3 Çok Etmenli Etkileşimlerin Belirlenmesi

2.4 Senaryolar İçin HTN’lerin Hazırlanması Çok-etmenli otel rezervasyon sistemi tasarlanırken etmen görevlerinin planlama katmanları için gerekli HTN (Hierarchical Task Network – Hiyerarşik Görev Ağı) yapıları oluşturulmuştur.

3. Sistemin Çalıştırılması ve Testi

CustomerAgent’a Ait Dosya İçeriği

HotelAgent’ın, DummyAgent’ın Bilgi İsteği Mesajına Karşılık Gösterdiği FIPA ACL Mesajı

Sonuç JADE’in Java platformunda geliştirilmiş olması, FIPA uyumluluğu, dokümantasyon ve örnek zenginliğine sahip olması gibi nedenlerden dolayı çok-etmenli yazılım geliştirme için en sık kullanılan çatılardan biri olduğu ve yakın gelecekte de buna devam edeceği düşünülmektedir JADE çatısının nesne tabanlı olarak etmen tasarımı ve geliştirmeye olanak tanıması ve kullanışlı bir etmen davranış kütüphanesinin olması Gönderilen mesajlara ait zarfların (envelope) içeriğinin bir metin olarak alınmasında nedeni belirlenemeyen hataların oluştuğu gözlenmiştir.

Dinlediğiniz İçin Teşekkürler