Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Sunum yükleniyor. Lütfen bekleyiniz

Çok Etmenli Sistemlerde Yük Dengeleme ve Yük Paylaşımı

Benzer bir sunumlar


... konulu sunumlar: "Çok Etmenli Sistemlerde Yük Dengeleme ve Yük Paylaşımı"— Sunum transkripti:

1 Çok Etmenli Sistemlerde Yük Dengeleme ve Yük Paylaşımı
İlksen ÖZCAN Şebnem Bora

2 İçerik Dağıtık Sistem Etmen Çok Etmenli Sistem
Tanımı Yük Dağıtım Algoritmaları Etmen Çok Etmenli Sistem Yük Dengeleme ve Paylaşımı Varolan Yaklaşımların Problemleri Önerilen Sistem Sonuç

3 Dağıtık Sistem Tanımı Dağıtık sistemler , kullanıcılarına tek bir bilgisayar gibi görünen bağımsız bilgisayarların bileşimidir . Dağıtık Sistemde bir takım bilgisayarlar aşırı yüklenmişken diğerleri boş veya az yüklenmiş olabilir. Bu belirlenen isteklerin gerçekleştirilememesine ve performans kaybına yol açar.

4 Dağıtık Sistem Yük Dağıtım Algoritmaları
Çeşitleri Bileşenleri Yük Dengeleme Aktarım Politikası Yük Paylaşımı Seçim Politikası Yer Politikası Sınıflandırılması Bilgi Politikası Statik Dinamik Adaptif

5 Etmen Tanımı Kendisinden beklenenleri yerine getirmek için belli bir ortamda belli derecede özerklik çerçevesinde çalışan , algılayıcıları ile ortamdaki dinamik değişimleri algılayan ve elde ettiği algılara göre bilgisini amaçlarını yeniden değerlendiren , amaçları doğrultusunda planlama yaparak bu planlara ilişkin eylemleri yapan diğer etmenler ile etmenler arası iletişim dili aracılığı ile iletişimde bulunma yeteneği olan , bulunduğu ortamda süreklilik gösteren yazılım veya donanım tabanlı sistemlerdir.

6 Çok Etmenli Sistem Tanımı
Tek bir etmenin yalnız başına kendi bilgi ve bireysel yeteneklerini kullanarak çözemediği veya etkin bir biçimde çözemeyeceğini düşündüğü problemleri , birbiriyle işbirliği yaparak eşgüdümlü bir biçimde çözmek için bir araya gelen etmenlerin oluşturduğu ağ, çok-etmenli sistem (multi-agent system) olarak adlandırılmaktadır .

7 Çok Etmenli Sistem Yük Dengeleme ve Paylaşımı
Çok etmenli sistemler bir makinede birden fazla işlemci üzerinde çalışabileceği gibi birden fazla makine üzerinde de çalışabilirler. Makineler üzerindeki yük dağılımı yada etmenlere atanan roller her durumda eşit yada dengeli olmayabilir. Belirli bir süre sonra bu ,istenenlerin etmen tarafından gerçekleştirilememesine sebep olur.

8 Çok Etmenli Sistem Yük Dengeleme ve Paylaşımı
Bu durumların önüne geçebilmek bu zamana kadar çeşitli çözümler ileri sürülmüştür; Etmen Aktarımı Rol Atanması Görev Dağıtımı

9 Çok Etmenli Sistem Yük Dengeleme ve Paylaşımı
Etmen Aktarımı ; Çok etmenli sistemin üzerinde çalıştığı makinelerden bazıları aşırı yüklenmişken bazıları az yada hiç yüklenmemiş olabilir. Bu durumda etmen aktarımı yük dağıtımının dengeli yapılabilmesi için uygun yöntemlerden birisidir. Hareketliliği yüksek (başka makinedeki etmenler ile etkileşim ve iletişim içinde bulunan) etmen yada etmenler seçilip diğer makinelere aktarılabilir.

10 Çok Etmenli Sistem Yük Dengeleme ve Paylaşımı
Görev Dağıtımı Seviyesi Başka makinelere aktarılan etmenin kendisi değil üzerindeki rollerdir. Çünkü etmenleri yada üzerinde bulunduğu makineyi aşırı yüklü yapan etmenin kendisi değil üzerinde bulunan yüktür. Bu nedenle kimi durumlarda etmen aktarımı yapmak yerine görev dağıtımı yapmak daha uygundur.

11 Çok Etmenli Sistem Yük Dengeleme ve Paylaşımı
Rol Aktarımı Seviyesi Bir rolün atandığı etmenin üzerinde bulunduğu makine aşırı yüklü olduğunda bir başka makinedeki etmene atanması , rolün atandığı etmenin bulunduğu makineyi aşırı yüklü yapıyorsa rolün doğrudan atanması problemi çözmeyecektir. Rolü alt rollere bölmek ve bölünmüş alt rollerin bir kısmını atamak daha uygun bir yöntem olabilir.

12 Çok Etmenli Sistem Yük Dengeleme ve Paylaşımı
Etmen Aktarımı için Modeller; Krediye Dayalı Yük Dengeleme Modeli Geometrik Bölümlendirme Modeli Yük Dengeleme Koordinatörüne Dayalı Model

13 Çok Etmenli Sistem Yük Dengeleme ve Paylaşımı
Görev Dağıtımı için Modeller; Pazar Modeline Dayalı Görev Dağıtımı Sorumluluk Tabanlı Görev Dağıtımı

14 Çok Etmenli Sistem Yük Dengeleme ve Paylaşımı
Rol Aktarımı için Modeller; Rollerin Yeniden Devredilmesi Modeli

15 Varolan Yaklaşımların Problemleri
Gönderici düğüm ile alıcı düğüm arasındaki yük farkı büyük ise etmen aktarımı yöntemi yük dengelemek için doğru bir yöntem olabilecekken rol aktarımı yöntemi ile yük dengelenmesi garanti edilemez. Etmenin üzerinde bulunan görev aşırı yüklü ise etmenin aktarılması veya görevin doğrudan atanması çözüm olmayacakken alt görevlere bölmek çözümü garantileyecektir.

16 Varolan Yaklaşımların Problemleri
Bir sistemde etmenin aşırı yüklü olmasından ve etmenin üzerinde bulunduğu makinenin aşırı yüklü olmasından dolayı performans kaybı yada istenen işlerin gerçekleştirilememesi gerçekleşebilir. Bu durumda yükün dengelenebilmesi için bu yaklaşımlardan yalnızca birini kullanmak çözümü sağlayamayabilir.

17 Düşünülen Sistem Çözümün garanti edilebilmesi için üç seviyeli bir yaklaşım uygun olacaktır; Etmen Aktarımı Seviyesi (lbc ve kredili sistemi birleştiren bir etmen aktarımı yöntemi) Görev Dağıtımı Seviyesi Rollerin Yeniden Devredilmesi Yöntemi

18 Sonuç Çok Etmenli Sistemlerde dağıtık sistemlere benzer yük dengesizliği problemi olasıdır. Bu nedenle , performans kaybı ve istenen görevlerin yerine getirilememesi problemini ortadan kaldırmak için bu zamana kadar önerilen sistemlerin avantajları olmasıyla birlikte kesin çözümü sağlamayı garanti edememişlerdir. Bu nedenle bu yaklaşımları birleştiren bir öneri sunulmuştur.

19 TEŞEKKÜRLER


"Çok Etmenli Sistemlerde Yük Dengeleme ve Yük Paylaşımı" indir ppt

Benzer bir sunumlar


Google Reklamları