İSLAMDA BAŞLICA İBADETLER

Slides:



Advertisements
Benzer bir sunumlar
DİN KÜLTÜRÜ VE AHLAK BİLGİSİ ÖĞRETMENLİĞİ EMRİYE KÜÇÜK
Advertisements

Beyin Fırtınası Bir Öğretim Materyali Olarak Film Tartışma Yöntemi
RAMAZAN AYI VE ORUÇ İslam dininde ramazan ayına niçin önem verilmektedir? İmsak, İftar, Sahur, Mukabele, Teravih namazı ve Fitre kavramlarının anlamlarını.
KURBAN DİN KÜLTÜRÜ VE AHLAK BİLGİSİ ÖĞRETİMİ HÜLYA SARIÇİÇEK.
Ey iman edenler!Allah’a karşı gelmekten sakınmanız için oruç,sizden öncekilere farz kılındığı gibi ,sizede farz kılındı. 2/Bakara Suresi,183.ayet.
Oruç İbadeti Gülcan YILDIRIM Gülcan Yıldırım
PAYLAŞMA VE YARDIMLAŞMA İBADETİ OLARAK ZEKAT
Hazırlayan: Bekir Salih KORKMAZ
PAYLAŞMA VE YARDIMLAŞMA İBADETİ OLARAK ZEKAT VE SADAKA
Kurban Edilecek Hayvanlar Kurban Çeşitleri
KURBAN.
İSLAM ESASLARI (İSLAMIN ŞARTLARI)
İSLAMİ TERİMLERİN AÇIKLAMALARI
NAFİLE NAMAZLAR NELERDİR?
8.SINIF II. ÜNİTE ZEKAT ,HAC VE KURBAN
Zekat, Hac ve Kurban ibadeti
10. SINIF 2. ÜNİTE İSLAMDA İBADETLER pedagojiformasyon.com.
HAC İBADETİ.
İlköğretim DKAB Dersi 7. Sınıf 2. Ünite Sunusu
İLKÖĞRETİM DKAB DERSİ 7.SINIF 2.ÜNİTE SUNUSU
İLAHİ GÖREVLER.
ZEKAT.
Sadakanın Miktarı, Zamanı ve Şartları Fıtır Sadakası (Fitre)
HAC.
DİN KÜLTÜRÜ VE AHLAK BİLGİSİ
RAMAZAN VE ORUÇ İBADETİ
HAC İBADETİ.
NAMAZ NEDİR? GÜNDE BEŞ VAKİT YERİNE GETİRİLMESİ ALLAH TARAFINDAN EMREDİLEN BİR İBADETTİR. NAMAZ KUR’AN-I KERİM’DE NAMAZ YERİNE “SALAT” KELİMESİ KULLANILIR.
Sadakanın Miktarı-Zamanı ve Şartları Fıtır Sadakası (Fitre)
Malların Zekât Miktarları Kimlere Zekât Verilmez?
Hac İbadeti Hac Nedir? Hac Niçin Yapılır? Hac Kimlere Farzdır?
İBADET KONUSUNDA BİLGİLENELİM
HAC İBADETİ HAC İBADETİ.
ORUÇ İBADETİNİN KİŞİYE VE TOPLUMA KAZANDIRDIKLARI
Ramazan Ayı ve Oruç İle İlgili Kavramlar
Ramazan Orucu.
ORUÇ İBADETİ.
Namaz Nedir ve Niçin Kılınır?
HAC VE UMRE.
Paylaşma ve Yardımlaşma
KURBAN.
KURBAN NEDİR & NİÇİN KESİLİR. KURBAN NEDİR & NİÇİN KESİLİR.
İBADET: ORUÇ İBADETİ.
ÜNİTENİN İÇERİĞİ 1. Dua ve namaz 2. Oruç 3. Hac 4. Sadaka 5. Kurban
MEHMET AKİF ERSOY İMAM HATİP ORTAOKULU AHMET ARSLAN KURBAN İBADETİ.
KİMLER KURBAN KESMEKLE YÜKÜMLÜDÜR?
HOŞ GELDİNİZ … YAZ KUR’AN KURSU NEDİR ? YAZ KUR’AN KURSLARI, OKULLARIN TATİL OLDUĞU AYLADA, İLKÖĞRETİMİN 5. SINIFINI TAMAMLAYAN ÖĞRENCİLER İÇİN KANUNÎ.
HAC.
ZEKAT FITIR SADAKASI SADAKA HÜKMÜ FARZ ŞARTI VACİP SÜNNET NİSAP MİKTARI MALA SAHİP OLMAK VE ÜZERİNDEN BİR YIL GEÇMİŞ OLMASILAZIM NİSAP MİKTARI MALA.
ZEKAT. Paylaşma ve Yardımlaşma İbadeti Olarak Zekat Zekatın terim anlamı: Zengin Müslümanların yılda bir kez malının veya parasının belli bir miktarını.
DİN KÜLTÜRÜ ve AHLAK BİLGİSİ : HAC NEDİR? VE NİÇİN YAPILIR? HAC NEDİR? Hac, yılın belirli günlerinde dinimizce önemli sayılan Kâbe, Arafat ve çevresindeki.
8.SINIF II. ÜNİTE ZEKAT ,HAC VE KURBAN
Bugün neler öğreneceğiz?
Değerlendirme Soruları Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi Öğretmeni
RAMAZAN VE ORUÇ İBADETİ
Ramazan Ayı Ve Oruçla İlgili Kavramlar
NAMAZ ÇEŞİTLERİ FARZ,VACİP,NAFİLE.
RAMAZAN VE ORUÇ İBADETİ
RAMAZAN-I ŞERİF VE ORUCUN HİKMETLERİ
ORUÇ İBADETİ 7. SINIF 2. ÜNİTE RAMAZAN AYI VE ÖNEMİ RAMAZAN AYI VE ÖNEMİ.
ÜNİTE KONULARI 2. BAŞLICA İBADETLER 1. İNANÇ-İBADET İLİŞKİSİ
İSLAM ESASLARI (İSLAMIN ŞARTLARI) SEYMEN OKUR 10/A 307.
ZEKÂT; Kelime anlamı: ‘Artma, çoğalma, arınma ve bereket’
Ramazan Orucu. Oruç: Tan yerinin ağarmasından (imsak vaktinin başlamasından) başlayarak akşam güneş batıncaya kadar Allah rızası için yeme-içme başta.
Oruç ; 1.Ergenlik çağına gelmiş 2.Akıllı 3.Sağlıklı 4.Müslümanlara farzdır.
8. SINIF 2. ÜNİTE ZEKÂT VE SADAKA.
2. ÜNİTE ZEKAT ve SADAKA Zekat ve Sadaka ibadetini ayet ve hadislerle açıklar.
HAC İBADETİ.
2.ÜNİTE: ZEKAT,HAC,KURBAN
 Orucun başlama vakti anlamına gelmektedir.  Tan yerinin ağarmasıyla orucun bazı yasaklarının başladığı vakte denir.
Sunum transkripti:

İSLAMDA BAŞLICA İBADETLER pedagojiformasyon.com

İSLAMDA İBADETLER 1. NAMAZ 2. ORUÇ 3. ZEKÂT 4. HAC 5. KURBAN ÜNİTE KONULARI İSLAMDA İBADETLER 1. NAMAZ 2. ORUÇ 3. ZEKÂT 4. HAC 5. KURBAN

KAZANIMLAR: 1-İnanç ibadet ilişkisini kavrar. 2-Başlıca ibadetleri öğrenir. 3-Namaz, oruç, hac, zekat, kurban kavramlarını açıklar. 4-İbadetlerin toplumsal faydalarını öğretir. 5-İbadetlerle ilgili temel ilkeleri açıklar.

İBADETLER KAÇA AYRILIR? İbadetler beden, mal, hem beden hem de mal ile yapılan ibadetler olmak üzere üç şekilde sınıflandırılır.

İBADETİN KAPSAMI BEDEN İLE YAPILAN İBADETLER MAL İLE YAPILAN İBADETLER HEM BEDEN HEM MAL İLE YAPILAN İBADETLER NAMAZ KILMAK ORUÇ TUTMAK VB. ZEKAT VERMEK VB. HAC VB.

1. NAMAZ Müslüman bir kişinin yerine getirmekle yükümlü olduğu ibadetlerin başında namaz ibadeti gelir. Kişinin Allah'a karşı olan sevgi, saygı ve bağlılığının bir ifadesi olan namaz, insanın Allah ile iletişiminde önemli rol oynar.

Her insan namaz esnasında Allah'a yakınlaşma arzusu içinde olur. "Namaz dinin direğidir." diyerek namazın önemine işaret eden Peygamberimiz, bir hadisinde şöyle buyurmaktadır;

GÜNLÜK NAMAZLARIN REKATLERİ NAMAZIN VAKTİ SÜNNET FARZDAN ÖNCE FARZ SÜNNET FARZDAN SONRA VİTİR TOPLAM SABAH 2 - 4 ÖĞLE 10 İKİNDİ 8 AKŞAM 3 5 YATSI 13 14 17 6 40

CİSMİN BOYU = X GÖLGE = X / 2 GÖLGE = 2X NAMAZ VAKİTLERİ 5. İKİNDİ NAMAZI VAKTİ 7. AKŞAM NAMAZI VAKTİ 1. SABAH NAMAZI VAKTİ 8. YATSI NAMAZI VAKTİ 4. ÖĞLE NAMAZI VAKTİ 3. GÜNEŞ TAM TEPEDEYKEN NAMAZ KILMAK MEKRUH 2. GÜNEŞ DOĞARKEN NAMAZ KILMAK MEKRUH 6. GÜNEŞ BATARKEN NAMAZ KILMAK MEKRUH BİR MIZRAK , CİSMİN BOYU = X DOĞU BATI GÖLGE = X / 2 GÖLGE = 2X

2. ORUÇ Oruç, niyet ederek tan yerinin ağarmasından itibaren güneş batıncaya kadar yememek, içmemek ve cinsi ilişkide bulunmamak suretiyle yerine getirilen bir ibadettir.

Ramazan ayında oruç tutmak İslam'ın beş şartından biridir. Peygamberimiz oruç tutanlar için şu müjdeyi vermiştir;

HADİS “Kim inanarak ve mükafatını Allah'tan bekleyerek Ramazan orucunu tutarsa geçmiş günahları bağışlanır.”

2. ORUÇ Oruç, aynı zamanda müslümanı günah işlemekten ve cehennem ateşinden koruyan bir kalkandır. Acıma duygusunu geliştirir, sağlığımızın korunmasına yardımcıdır, nimetlerin değerini bildirir, olaylar karşısında sabırlı olmayı öğretir.

Oruç,ancak Allah'ın hoşnutluğunu kazanmak için tutulur. Oruç, iyi bir irade terbiyesidir. İnsanlara iyi huylar ve ahlak güzelliği sağlar, insanı olgunlaştırır.

Yüce Allah bir hadisi kutside şöyle buyurur; 2. ORUÇ Yüce Allah bir hadisi kutside şöyle buyurur;

o'nun mükafatını da ben veririm.” HADİS “Oruç benim içindir, o'nun mükafatını da ben veririm.”

Zekâtın kelime anlamı "artma, çoğalma, temizlik, bereket" demektir. Dini terim olarak zekât; dini ölçülere göre zengin sayılan kişilerin mallarından belli bir kısmını yılda bir kez Allah için Kuran'da belirtilen kimselere vermeleridir.

Toplumda zengin ve fakirlerin bulunması kaçınılmazdır. 3. ZEKÂT Toplumda zengin ve fakirlerin bulunması kaçınılmazdır. Zekât, Allah'ın bize vermiş olduğu nimetlere karşılık bir şükür ifadesidir. Malın şükrü ancak zekât ve sadaka vermekle yerine getirilir.

ZEKATIN VEREN AÇISINDAN YARARLARI ŞUNLARDIR; KİŞİNİN HUZURLU OLMASINI SAĞLAR ŞEFKAT DUYGULARINI GELİŞTİRİR MALI ÇOĞALTIR VE BEREKETLENDİRİR CÖMERTLİK DUYGULARINI GELİŞTİRİR NEFİSLERİ CİMRİLİKTEN ARINDIRIR

ZEKATIN ALAN AÇISINDAN YARARLARI ŞUNLARDIR; KISKANÇLIK DUYGUSUNU KÖRELTİR ÇALIŞMAYA TEŞVİK EDER TEMEL İHTİYAÇLARINI KARŞILAR VARLIKLI KİMSELERE BAKIŞI DEĞİŞİR

ZEKATIN TOPLUMSAL AÇIDAN YARARLARI ŞUNLARDIR; PAYLAŞIMI VE YARDIMLAŞMAYI ARTTIRIR FERTLERİ BİRBİRİNE BAĞLAR TOPLUMDA SEVGİ VE BİRLİĞİ SAĞLAR SOSYAL ADALET VE DENGEYİ SAĞLAR YOKSULLUĞU AZALTIR TOPLUMSAL HUZURU SAĞLAR

ZEKAT VERİLECEK MALLARIN ORANLARI ZEKAT VERİLEN MALLAR KOYUN-KEÇİ SIĞIR-MANDA DEVE ALTIN, GÜMÜŞ, TİCARET MALLARI TOPRAK ÜRÜNLERİ ORAN 40’ DA 1 30’ DA 1 5 DEVEYE 1 KOYUN 10’ DA 1

4. HAC Dini terim olarak hac; belirli zamanda Kabe'yi ve etrafındaki kutsal yerleri usulüne uygun olarak ziyaret etmek ve buralarda yapılması gereken dinî görevleri yerine getirmektir.

Hacc yollarının güvenli olması Yeterli vaktin bulunması HAC KİMLERE FARZDIR? Müslüman olan, Akıllı olan, Ergenlik çağına giren, Hür olan, Zengin olan, Sağlıklı olan, Hacc yollarının güvenli olması Yeterli vaktin bulunması Kadının yanında mahremi olması durumlarında kişiye farzdır.

HACCIN FAYDALARI ŞUNLARDIR; HAC ZORLUKLARA SABRETME ALIŞKANLIĞI KAZANDIRIR. İRADEYİ GÜÇLENDİRİR. KIZMAMAK, ÖFKELENMEMEK VE SABIRLI OLMAK GİBİ ALIŞKANLIKLARIN KAZANILMASINA YARDIMCI OLUR. İNSANI FARKLI ANLAYIŞLARKARŞI NASIL BİR DAVRANIŞ İÇERİSİNDE OLMASI GEREKTİĞİ KONUSUNDA EĞİTİR. FARKLI IRK, DİL VE KÜLTÜRDEN İNSANLARIN AYNI AMAÇ İÇİN BİR ARAYA GELMİŞ OLMALARI ARALARINDAKİ KARDEŞLİĞİN ARTMASINI SAĞLAR. HAC, MÜMİNİN MANEVİ DÜNYASININ YENİLENMESİ İÇİN ÖNEMLİ BİR FIRSATTIR.

Dini bir terim olarak kurban; Kurban sözlükte; yaklaşmak, yakın olmak, Allah'a yakınlık sağlamaya vesile olan şey demektir. Dini bir terim olarak kurban; ibadet maksadıyla belirli bir vakitte, belirli şartları taşıyan hayvanı usulünce kesmek demektir.

KURBAN KESMEK KİMLERE VACİPTİR Aşağıdaki özellikleri taşıyan kimselere kurban kesmek vaciptir. Müslüman olmak. Akıllı olmak. Ergin olmak Zengin olmak. Hür olmak. Yolcu olmamak.

KURBANLIK HAYVANLAR 1 2 5 7 KURBANLIK HAYVAN YAŞI (EN AZ) KOYUN-KEÇİ SIĞIR-MANDA DEVE YAŞI (EN AZ) 1 2 5 KAÇ KİŞİ KESEBİLİR 7

MÜSLÜMANLAR ARASINDA BİRLİK, BERABERLİK VE YARDIMLAŞMAYI DOĞURUR. KURBAN İBADETİNİN FAYDALARI ŞUNLARDIR; KURBAN, TOPLUMDA VARLIKLI KİMSELERLE YOKSULLAR ARASINDA YAKINLAŞMA OLUŞMASINI SAĞLAR. KURBAN BİR İBADET OLMASININ YANINDA BİRÇOK AİLENİN GIDA İHTİYACININ KARŞILANMASINA DA KATKI SAĞLAMAKTADIR. MÜSLÜMANLAR ARASINDA BİRLİK, BERABERLİK VE YARDIMLAŞMAYI DOĞURUR.

KURBAN KESERKEN NELERE DİKKAT EDİLMELİDİR KURBAN YOL ORTASINDA, PARK GİBİ YERLERDE DEĞİL; BELEDİYELERCE GÖSTERİLEN YERLERDE KESİLMELİDİR. KURBAN KESERKEN ÇEVRE TEMİZLİĞİNE ÖZEN GÖSTERİLMELİDİR. BİZİM DİNİMİZ TEMİZLİK DİNİDİR. KURBAN EHİL KİŞİLERCE KESİLMELİ VE KESERKEN DE KURBANA EZİYET VERİLMEMELİDİR.